Sektör Doğal Gaz Kombi
Yayınlama Tarihi 16 Eylül 2011
Telefon 0216 576 64 53
Resmi Web Sitesi http://www.aytesmuhendislik.com.tr/?Lang=TR&SyfNmb=1
Aytes Mühendislik Tesisat İnş.San.ve Tic.Ltd.Şti

İçerenköy Mh.Kayışdağı Yolu Cd.No:102/A Ataşehir/İstanbul - Asya
    
Tel:0216 576 64 53
Tel:0216 576 64 54

Fax:0216 575 86 09
[email protected]




DOĞAL GAZ KULLANMAK İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR :


A-)  Tesisatınızın için gerekli olan sistemin belirlenmesi, ideal bir ısınma ve yakıt tasarrufu sağlamak için daireniz ve binanızın gerekli keşifin yapılması gerekmektedir.

Yapılacak keşif ÜCRETSİZDİR.
B-)  Firmamız tarafından tesisatların çekilmesi (doğalgaz, kalorifer, petekler, kombi) istenildiği takdirde sadece ocakta da gaz kullanılabilir.
C-)  Müşteri İgdaşa abonelik yaptırması gerekir. Yaklaşık 4x90-YTL

ABONELİK İÇİN GEREKEN EVRAKLAR :

    Nüfus cüzdanınızın fotokopisi,
    İkametgah Belgesi,
    Ev sahibi iseniz tapu fotokopisi,
    Varsa binada önceden yapılan tesisat no'su

D-)  Firmamız tarafından dairenizin projesi çizilip İGDAŞ'a onayının yapılması, sigorta poliçelerinin hazırlanması, harçlarının yapılması
E-)  Müşteri İGDAŞ'a sözleşmesini yapacak 4x38-YTL.

GAZ KULLANIM SÖZLEŞMESİ İÇİN GEREKEN EVRAKLAR :


    Nüfus cüzdanınızın fotokopisi,
    İkametgah Belgesi,
    Ev sahibi iseniz tapu, kiracı iseniz kontratı fotokopisi,

F-)  Firmamız gaz günü alıp igdaşın mühendisleriyle beraber gaz açma işlemini yapacaktır.
Sözleşmeyi müteakip yetkili firma sizin adınıza gaz açma randevusu alır. İgdaş teknik elemanları, tesisatınızın projeye uygun olarak hazırlandığının ve tesisatınızda kaçak olup olmadığının kontrolünü yapacak, tesisatınız kullanıma hazırsa, tesisatınıza doğalgaz verilecektir.

KALİTELİ İŞÇİLİK ve GÜVENLİ DOĞALGAZ KULLANIMI İÇİN KALİTELİ MALZEME, YETKİLİ FİRMA, MÜHENDİS ve USTALARA İŞİ TESLİM ETMENİZ GEREKİR. İŞİ VERDİĞİNİZ FİRMANIZIN BU ÖZELLİKLERİNE DİKKAR EDİNİZ.



Doğru Bilinen Yanlışlar

YANLIŞ: Binamız dışarıdan su alıyor, yüzeye sıva veya zift sürerek kalıcı bir çözüm elde edebiliriz.
DOĞRU: Öncelikle duvarınızda su bulunmasına neden olan etkenlerin araştırılması ve bunlara karşı önlem alınması gerekir. Isı yalıtımı olmamasından kaynaklanan bir durumda, içten veya dıştan ısı yalıtımı yapılarak sorun çözülmeli. Özellikle yağışlı günlerde dışarıdan su sızması söz konusu ise yapınızdaki çatlaklar veya boşluklar, su sızdırmaz malzemeler kullanılarak tamir edilmelidir.

YANLIŞ: Sürülerek uygulanan ısı yalıtım malzemesi vardır.
DOĞRU: Boya ve benzer malzemelerle ısı yalıtımı yapılamaz. Isı yalıtımı, ısı iletkenlik katsayısı düşük, belli bir kalınlığı olan malzemeler ile yapılır. Kalınlık arttıkça ısı yalıtım miktarı artar. Sıva ve boya tabakaları ısı yalıtımı yapmaz.

YANLIŞ: Sıcak bir bölgede yaşıyoruz. Isı yalıtımı yaptırmamıza gerek yok.
DOĞRU: Isı yalıtımı kışın ısınmak, yazın serinlemek için harcadığımız enerji ve yakıttan tasarruf sağlar. Bir binanın soğutulması, ısıtılmasından daha fazla enerji gerektirdiği için sıcak iklim bölgelerinde de mutlaka ısı yalıtımı yapılmalıdır.

YANLIŞ: Binamızın duvarları gaz beton ile örülmüştür. Ayrıca ısı yalıtımı yaptırmamıza gerek yoktur.
DOĞRU: Gaz beton bir yapı malzemesi olup ısı yalıtım malzemesi değildir. Yapı hangi malzemeden yapılmış olursa olsun kolon ve kirişler dahil olmak üzere tüm cepheler, çatı ve taban mutlaka ısı yalıtım malzemeleri ile yalıtılmalı ve pencerelerde özel kaplamalı yalıtım camı üniteleri ve yalıtımlı doğramalar kullanılmalıdır.

YANLIŞ: Binamız özellikle kuzey tarafından soğuk alıyor. Sadece kuzey cephesine yalıtım yaptırmamız yeterli olacaktır.
DOĞRU: Sadece tek cephede yapılan yalıtım, ısı köprüleri oluşturur. Yalıtımın yapılmadığı diğer cephelerde problemler devam edecektir. Bu nedenle tüm yapı bileşenlerinde (çatı, duvar, döşeme, çıkma, cam ve doğrama) yalıtım yapılmalıdır.

YANLIŞ: Isı yalıtımını kendi başıma ya da tanıdık ustalar vasıtasıyla uygulayabilirim.
DOĞRU: Binanız mutlaka uzmanlarca incelenmeli ve sorununuzun çözümüne yönelik olarak yapılacak ısı yalıtımı uygulamaları, konusunda bilgi birikimi olan yalıtım firmalarınca yapılmalıdır. Bu firmalara İZODER aracılığı ile ulaşabilirsiniz.

YANLIŞ: Dış cepheme cam mozaik, PVC, alüminyum vb. kaplama malzemeleri yaptırırsam ısı yalıtımı yaptırmama gerek kalmaz.
DOĞRU: Kaplama malzemeleri ısı yalıtımı yapmazlar. Bu malzemelerin işlevleri ile ısı yalıtımını karıştırmamak gerekir.

Isı Kayıbı

Doğalgaz, çok konuşularak, çok tartışılarak girdi hayatımıza ve çoktan bir parçamız oldu. Evinde doğalgazı olanlar sonbaharın gelişiyle birlikte kombilerini yakmaya ve ısınmaya başladı bile. Ucuz, yüksek enerjili, temiz ve çevreye saygılı doğalgazı daha yakından tanımak istedik.

" Doğal gaz metan, etan, propan gibi hafif moleküler ağırlıklı karbonlardan oluşan havadan hafif, zehirsiz, renksiz, kokusuz bir gazdır.Yine de sızıntı ihtimaline karşı özel olarak kokulandırılır.

" Aynı zamanda temiz ve çevreyi kirletmeyen bir yakıttır. Havayı kirletici kükürt oksitleri ve karbon tanecikleri gibi atık maddeler meydana getirmez.

" Kömür ve diğer yakıtlardaki gibi kükürt içermediğinden cihazların sık temizlenmesi gerekmez. Kombi ve kazanların yanma yüzeyinde artık madde oluşmadığı için cihazların kullanım süreleri de artar.

" Havadan hafif olduğu için yükselir ve böylelikle LPG'ye göre bir avantaj elde eder.

" Doğalgazla çalışan kombilerdeki kontrol sistemleri ile gereksiz yakıt tüketimi önlenir. Böylelikle hem enerji tasarrufu sağlanır hem de ekonomiktir. Yanıcı ve yakıcı maddeler gaza diğer yakıtlara oranla kolay karıştığı için daha fazla ısınma sağlanır.

" Doğalgaza geçmek son derece pratiktir. Kalorifer tesisatı yaptırmak ve bir kombi satın almak yeterlidir. Binanız zaten kaloriferli ise kazanlarınızı da kolaylıkla doğalgaza uygun hale getirebilirsiniz.

" Depolama maliyeti sıfırdır.

" Gaz halinde olması nedeniyle hava ile daha iyi bir karışım oluşturur ve kolay yanar. Tam yandığında mavi bir alev oluşturur.

" En ucuz yakıtlardan biridir. Ayrıca önce kullanır, sonra ödersiniz.

" Gerek ısıtmada, gerek sıcak su temininde, gerekse pişirmede büyük avantajlar sağlar. Kömür kokusu, mazot kokusu, is, duman sorunları, kömür - tüp bitti dertleri yaşanmaz doğalgaz ile. Doğal ve kesintisiz kullanım olanağı verir.

Daha çok verim için...
" Öncelikle konutun yalıtımını yapılmalı. Çünkü sadece çatıdaki ısı kaybı yüzde 20 civarında. İzolasyon artırılırsa, ısı kaybı azalır.

" Kapı ve pencereler yeniden yaptırılırken izoleli malzemeler tercih edilmeli. Boşluklar pencere süngeri ile kaplanmalı. Zira pencere ve kapılardaki ısı kaybı da yüzde 15 civarında.

" Akşamları perdeler kapalı tutulmalı. Böylelikle sıcaklık içerde kalır ve enerji tasarrufu sağlanır.

" Radyatörleri mobilya ve benzeri eşyalar ile engellememeli. Radyatörün etrafı eşya ile örtülürse yakıt tüketimi yüzde 15 artar.

" Doğalgaz sistemine ısı ayarlı termostat monte ettirilmeli. Bu yöntemle de enerji tasarrufu mümkündür.

" Kombinin ısıtıcısı 19 dereceye ayarlanmalı. Doğalgazdan en yüksek verim bu şekilde alınır.

" Evden bir günden fazla uzak kalınacaksa, termostat kapatılmalı.

Doğalgazın geleceği
" Doğalgaz, boru hattı ile Rusya'dan, İran'dan ve sıvılaştırılmış olarak tankerlerle Cezayir ve Nijerya'dan temin ediliyor.

" Doğalgazın dünyada tahmin edilen rezerv miktarının sadece %14 -15'i işletilebiliyor. Bu bile dünya tüketimine yaklaşık 70 yıl yetebilecek bir miktar. Rusya, İran ve Irak'ta doğal gaz kaynakları bulunuyor.

" Ayrıca Türkiye'de Mardin civarındaki Çamurlu sahasında 1 milyar metreküplük rezerv ve Trakya'da 14 milyar metreküplük rezerv var.

" Bunun yanı sıra doğal gaz kaynakları çeşitleniyor, doğal gaz tank çiftlikleri (Trakya'da) oluşturuluyor, doğalgaz teminindeki güçlük riski daha da azaltılıyor. (*)


ENERJİ TASARRUFU

Yakıt giderlerinin önemli bir maliyet olduğu göz önüne alındığında enerji tasarrufu kaçınılmaz bir zorunluluktur.Isınma amaçlı satın aldığımız sistemlerin kullanım süreleri göz önüne alındığında uzun yıllar süren bir beraberliğin getirecekleri ve götürecekleri iyi hesaplanmalıdır.Bir ısıtma sisteminin yatırım maliyeti sonrası işletme maliyetinin dikkate alınması gereklidir. Enerji tasarrufu en az enerjiden en çok fayda sağlama ile olur. Evlerde ısıtma sıcaklığının 22 C yerine 20 °C olduğunda sağlık açısından daha faydalı olduğu kadar yakıt giderlerinde %12 civarında tasarruf sağlar. rutubetlendirilmiş evlerin (%50) pratik konfor etkisi 23 C olmaktadır.

Enerji tasarrufu için aşağıdaki pratik önerilere uyulmalıdır;
Kışın en soğuk günlerinde evin iç sıcaktığı en çok 20 C konfor sıcaklığına ayarlayınız.
Odalarda masa,sandalye ve yataklarınızı dış duvarlardan uzak tutunuz.
Güney cephesi pencerelerinden gündüzleri güneş girmesini sağlayınız.
Geceleri bu pencereleri pancur,perde ve rüzgarlık ile kapatınız.
Geceleri uyurken iyi örtünüp oda sıcaklığını 16 C ila 18 C'ye düşürün.
Güneş alan pencereler temiz tutulmalıdır.Güneşin pasif ısıtmasını sağlayın.
Pencere önlerinde yeşil bitki üretin.
Radyatörlerin üstlerini ve önlerini kapatmayın.
Radyatör arkalarını tecrit edin.
Perdelerin radyatörleri kapatmasına mani olun.
Kullanmadığınız ev bölümlerinin (oda,kiler,antre,merdiven vb.} radyatörlerini kapatınız.


Bina yalıtımı mutlaka yapılmalıdır. Yalıtım yapılan yerlere göre enerji tasarrufu oranları aşağıdaki gibidir;

Çatı izolasyonu    %20
Dış duvar izolasyonu    %15
Pencere kapı izolasyonu    %15
Sızdırmazlık önlemleri    %10


ISI LALITIMI


İzoder
Bina ve Tesisatta Isı Yalıtımı
Yapıların uzun yıllar boyunca değerini koruması ancak, yapı iyi tasarlanmışsa, iç ve dış etkenlerden doğru biçimde korunmuşsa gerçekleşebilir.Yapıların iç ve dış etkenlerden doğru biçimde korunması; yalıtım ile sağlanabilir.Yalıtım sistemlerinin esas amacı; yapı bileşenleri ve taşıyıcı sistemi dış etkenlerden koruyarak; kullanım amacına uygun sağlık ve konfor şartlarının yapı içerisinde hüküm sürmesini sağlamaktır.Bina içerisinde konforlu yaşam koşullarının oluşturulması insan sağlığı için ne kadar önemli ise yapının dış etkenlere karşı korunması da; içerisinde yaşadığımız, sağlam ve uzun ömürlü olmasını beklediğimiz yapılar için aynı öneme sahiptir.

1. Binalarda Isı Yalıtımı
Dünya üzerindeki birincil enerji kaynaklarının hızla tükenmesi üzerine gelişmiş ülkeler başta olmak üzere tüm ülkeler enerji ihtiyaçlarını kontrol altına alma ve enerjiyi etkin kullanma yöntemleri geliştirmişlerdir.Ülkemizde de; başta sanayi ve konut sektörlerinde olmak üzere,enerji tüketimleri her geçen yıl artmaktadır. Konutlarda kullanılan enerjinin büyük bir kısmı ısıtma ve soğutma amaçlı olarak tüketilmektedir. Söz konusu bu enerjinin; etkin kullanılması,ısı yalıtımı ile sağlanabilir. Bina zarfı, binanın iç ortamını dış ortamdan ayıran yapı elemanlarını kapsar. Duvarlar, pencereler, kapılar, döşeme, tavan ve çatı, bina zarfını oluşturur. Sağlıklı yaşam koşullarının yaratılması, yakıt tüketimlerini azaltarak; kullanıcının düşük yakıt masrafları ile sistemini işletmesinin ve dolayısıyla hava kirliliğinin azaltılmasının sağlanması, binanın iç ve dış etkenlerden korunarak ömrünün uzatılması amacıyla; yapı bileşenleri üzerinden, farklı sıcaklıktaki iki ortam (dış hava - yaşanan mahaller) arasındaki ısı geçişini azaltmak için yapılan işlemlere ısı yalıtımı denir.
1.1. Duvarlar
Enerji verimliliği için ısı kaybeden duvarlara ısı yalıtımı yapılmalıdır. Duvarlarda yalıtım içten (duvarın iç yüzünden) veya dıştan (duvarın dış yüzünden) yapılabilir. Bunun için çeşitli ısı yalıtım malzemeleri ve detayları uygulanabilir.

1.2. Pencereler
Pencerelerde ısı kaybı açısından en önemli özellik, ısı geçirgenlik katsayılarıdır. (U değeri). Binalarda kullanılacak pencerelerin ısı geçirgenlik katsayıları TS 825'e uygun olmalıdır. Pencereler, kış mevsiminde güneşin mahal içerisine girişini arttırmalı, yaz mevsiminde azaltmalıdır. Bunun için pencere sistemlerinde çift camlar, low-e kaplı çift camlar, güneş kontrol kaplamalı camlar ile yalıtımlı doğramalar kullanılmalıdır.
1.3. Tavan/çatı ve döşemeler
Binalarda duvarlar ve pencerelerden sonra en fazla ısı kaybı/kazancı olan bölümler, tavan/çatı ve döşemelerdir. Bu bölümlere de ısı yalıtımı yapılmalıdır. Bunun için çeşitli ısı yalıtım malzemeleri ve detayları uygulanabilir.
Isı yalıtım malzemeleri; ısı kayıp ve kazançlarının azaltılmasında kullanılan sadece minimum kalınlıkta yalıtım sağlamak amacıyla üretilmiş yüksek ısıl dirence sahip özel ürünlerdir. Isı yalıtım malzemelerinin en temel özelliği ısı iletim katsayılarının (?) düşük olmasıdır. Aşağıda binalarda kullanılan ısı yalıtım malzemeleri ve bu malzemelerin ürün standartları verilmiştir.
Isı Yalıtım Malzemeleri

Ürün Standardı
Camyünü, TS 901 EN 13162
Taşyünü, TS 901 EN 13162
Ekspande Polistiren (EPS), TS 7316 EN 13163
Ekstrude Polistiren (XPS), TS 11989 EN 13164
Poliüretan (PUR), TS EN 13165
Fenol Köpüğü, TS EN 13166
Cam Köpüğü, TS EN 13167
Ahşap Lifli Levhalar, TS EN 13168
Genleştirilmiş Perlit (EPB), TS EN 13169
Genleştirilmiş Mantar(ICB), TS EN 13170
Ahşap yünü levhalar, TS EN 13171


Binalarda ısı yalıtımı uygulanması ile;
Çatı, duvar ve döşemelerde tekniğine uygun ısı yalıtımı malzemeleri kullanılması ile ısıtma ve soğutma amaçlı tüketilen yakıt miktarının azalması,
Hava kirliliği azalması,
Sağlıklı ve konforlu bir ortam oluşması sonucunda sağlık giderlerinin azalması,
Yapı bileşenlerinin yoğuşma sonucu korozyona uğraması önlenerek binanın korunması sağlan
2. Tesisat Yalıtımı:
Enerji verimliliği için binadaki ısıtma, soğutma veya sıcak su tesisatlarına mutlaka ısı yalıtımı yapılması gereklidir. Tesisat yalıtımında kullanılabilecek çeşitli tesisat yalıtımı malzemeleri bulunmaktadır. Ayrıca verimlili ısıtma ve soğutma sistemleri tercih edilmeli ve otomatik kontrol teknolojilerinden faydalanılmalıdır. Tesisatta Isı Yalıtımı;en genel olarak sıcak hatlarda ısı kaybını soğuk hatlarda ısı kazancını önlemek için alınması gereken tedbirler olarak tarif edilir.Tesisat yalıtımı ile enerji kayıp veya kazançları dışında, hattı oluşturan boruların yoğuşma sebebiyle korozyona uğraması önlenir.

Tesisatlarda Yoğuşma
Isı yalıtımı yapılmaz veya yetersiz yapılırsa yüzeyde olur!
Isı yalıtım malzemesinin buhar difüzyon direnç katsayısının (µ) yetersiz olması durumunda önlem alınmaz ise yalıtım malzemesinin içinde olur.
Tesisat yalıtımında kullanılan malzemeler ve bu malzemelerin ürün standartları aşağıda verilmiştir.
Isı Yalıtım Malzemeleri: Ürün Standardı
Camyünü, prEN 14303
Taşyünü, prEN 14303
Elastomerik Kauçuk (FEF) prEN 14304
Cam Köpüğü (CG) prEN 14305
Kalsiyum Silikat (CS) prEN 14306
Ekstrüde Polistiren (XPS) prEN 14307
Poliüretan (PUR / PIR) prEN 14308
Ekspande Polistiren (EPS), prEN 14309
Polietilen Köpük (PEF), prEN 14313
Fenolik Köpük prEN 14314


ISITMA İÇİN ÖNERİLER

Tasarımdan, uygulamaya kadar tüm yönleri ile bir uzmanlık dalı olan yalıtımın ana unsurları "doğru detay", "nitelikli malzeme" ve "sağlıklı uygulama" dır.

Binalarda enerji verimliliği ile ilgili olarak 29 Nisan 1998 tarihinde yayımlanan tavsiye niteliğindeki TS 825 "Binalarda Isı Yalıtımı Kuralları" standardı; 14 Haziran 1999 tarih ve 23725 sayılı resmi gazetede yeniden yayımlanarak ve bu standardın paralelinde hazırlanan "Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği"nin 08 Mayıs 2000 tarih 24043 sayılı resmi gazetede yer alması ile 14 Haziran 2000 tarihinden itibaren uygulaması zorunlu standart olarak yürürlüğe girmiştir. 14 Haziran 2000 tarihinden sonra yapılan binalar; standart ve yönetmeliklerin koşullarına uymak zorundadır.

    Isıtma sisteminizin kontrollerini yaptırın, zira sadece birkaç mm'lik is birikintisi ya da doğru ayarlanmamış bir boyler yaklaşık %5 daha fazla enerji harcanmasına neden olur. Uzman bir ısıtma firmasını aramak ise sadece birkaç kuruşa ...

    
    Eski bir kazan ile (15 yıl üzeri) enerji tasarrufu ve çevre dostu ısınma konusunda yanlış yoldasınız demektir. Eğer ısıtma sisteminizi modernize etmeyi düşünüyorsanız, kış gelip enerji faturalarınızda kendisini göstermeden harekete geçin.

 

    Sisteminiz için enerji kontrolü yaptırmayı unutmayın. Uzman ısıtma firmamızın yetkilisi mevcut sisteminizin ne kadar tüketim yaptığını ve yeni bir Viessmann ısıtma sistemi ile ne kadar tasarruf edeceğinizi hesaplamaktan mutluluk duyacaktır.

    Ne kadar modernize ederseniz o kadar iyi - hepsinden önemlisi o kadar ekonomik. Çünkü eski bir kazan bütün yıl sabit yüksek sıcaklıkla işletilmelidir. Bu durum sonucu bilhassa yüksek yüzey kaybı oluşur. Sonuç: Eski bir kazan sadece %68'lik bir verimliklilikle çalışır.

    Enerji dönüşümünde en verimli yöntem yoğuşma tekniğidir. Enerjiden %98 oranına kadar faydalanma sağlar.

    Evinizi çok uzun süre değil, günde iki kez yaklaşık 5'er dakika havalandırın. Bu sırada termostat ventilini kapatın. Böylece mobilyalarda ve duvarlarda hapsedilmiş olan ısı değil sadece kullanılmış olan  hava dışarı atılmış olur.

    Eşitsiz ısınma olması ya da hava gürültüsü duyulması durumunda radyatörlerin havasını alınız. Bu işlemi hava alma vidasını bir anahtar yardımı ile açıp sıcak su gelinceye kadar hava çıkışına izin vererek yapabilirsiniz.

    Hava karardığında jaluzileri ya da perdeleri kapatmak %4 oranında enerji tasarrufu sağlar.

    Oda sıcaklığının 1 ºC düşürülmesi %6 enerji tasarrufu sağlar.

    Termostat ventillerinin ve radyatörlerin giysiler, perdeler ve mobilyalarla kapatılmış olmamasına dikkat ediniz ve bu cihazları çamaşır kurutmak için kullanmayınız. Aksi takdirde %20'ye varan enerji kaybına sebep olabilirsiniz.


Kombi gün boyu açık mı kalmalı? Akşam eve gelince mi yakmalı?

Evinizde gün boyunca kimse bulunmuyorsa, akşam belli saatlerde herkes eve dönüyorsa kombinizi tüm gün açık bırakmanız tasarruflu olmayacaktır. Çalışan bir çift, öğrenci çocuklardan oluşan aile için tavsiyemiz programlanabilir dijital bir kombi kullanarak eve giriş saatinden bir saat öncesine kombinin çalışmasının programlanmasıdır. Böylece evde olunmayan saatlerde yakıt tasarrufu sağlanabilir.
Evinizde sürekli ev halkından biri bulunuyorsa, kombinizi düşük bir sıcaklık seviyesinde gün boyu çalıştırmanız daha konforlu ısınmanız için en uygun seçenektir. Tüm radyatörlerin soğuduktan sonra yeniden ısıtılması esnasında harcadığınız yakıt ile gün boyu düşük sıcaklıkta çalışan kombinin harcadığı yakıt miktarı arasında çok büyük bir fark yoktur. Bu nedenle tüm gün evinizde yaşayan biri varsa onu evininizin sıcağından mahrum etmeyin
, kombinizi düşük sıcaklık seviyesine ayarlayarak çalıştırmaya devam.



Yoğuşmalı Kombi nedir?

Yoğuşmalı Kombi, hermetik kombi ailesinin bir üyesidir. "Yoğuşma" terimi kombide buharın yoğuşmasını ifade eder.

Kombiniz doğalgaz yaktığı zaman büyük miktarlarda su buharı ortaya çıkar. Yoğuşmalı kombiler çıkan su buharının enerjisini kendi enerjisine katar ve enerjisini aldığı yoğuşan buharı, su olarak dışarı atar. Normal kombilerin verimleri %80 ile %92 arasında değişirken yoğuşmalı kombiler, %105 ile %109 arasında değişen verimlerle çalışırlar

Yoğuşmalı Kombi ile ilgili en büyük yanlış anlaşılma yoğuşmalı kombinin gazı iki defa yaktığının sanılmasıdır. Oysa kombiden çıkan su buharının eşanjörün etrafında döndürülmesiyle içindeki enerji alınır ve su haline gelen  buhar dışarı atılır.

Kısacası yoğuşmalı kombiler doğalgazı daha verimli kullanırlar. Hesabını bilen tüketicinin seçimi her zaman yoğuşmalı kombiden yanadır.

Siz de İmmergas Victrix 32 kW yoğuşmalı kombiyi seçerek hem cebinize hem de çevrenize katkıda bulunabilirsiniz.


Hermetik Kombi nedir?

Kombiler atık gazın cihazdan ve ortamdan uzaklaştırılması bakımından iki farklı metod ile birbirinden ayrılırlar. Bu metodlardan ilki bacalı kombilerdeki tahliye şekli, diğeri ise bacalı kombilere göre daha yeni bir teknoloji olan hermetik kombilerdeki tahlihe şeklidir. Genel olarak kombiler bu metodlardan hangisini kullanıyorsa onun adı ile Hermetik Kombi veya Bacalı Kombi olarak adlandırılırlar
Hermetik kombilerde yanma için kullanılan hava bir fan yardımıyla dış ortamdan alınıp yanma sonrasında açığa çıkan atık gaz aynı sistemle dış ortama atılmaktadır. Ortam havası yanma prosesinde kullanılmadığından ve tamamen izole edildiğinden ortamın havalandırılmasına ihtiyaç duyulmaz. Hermetik kombiler bacalı kombilerin ihtiyaç duyduğu havadar çalışma ortamının sağlanamadığı konutlarda yaygın olarak kullanılırlar.


KOMBİ TESİSATI VE BAKIMI

Kombinizin ve tesisatınızın sağlıklı çalışıp uzun ömürlü olması için düzenli olarak bakım yaptırmalısınız. Bakımı yaptırılmayan kombi ve tesisatın verimi düşer ve ömrü kısalır. Verimi düşen kombi daha fazla doğalgaz tüketir ve evinizi daha az ısıtır. Bunlar da size soğuk algınlığı ve kabarık doğalgaz faturaları olarak geri döner.

Uzun sure çalıştırılmayan kombi ve tesisat çalıştırılmadan önce mutlaka bakımının yapılması ve parçaların görevlerini yerine getirdiğinden emin olunması gerekir.
Kombi ve tesisatın bakımında dikkat edilecek hususlardan bazıları şunlardır:

1. Kombi cihazının içindeki ısı ileten parçaların toz ve kirle kaplanmadığından emin olunur. Aşırı kirlenen ve hasar gören tesisat parçaları kombinizin ömrünü kısaltır, doğalgaz tüketimini arttırır.
2. Kombi cihazının tüm elektrik aksamı kontrol edilir.
3. Isı sensörleri control edilir ve bacanın açık olduğundan emin olunur.
4. Kombi su seviyesi ve bu seviyenin tutarlılık seviyesi kontrol edilir.
5. Tesisat suyunuzun bir süre sonra değiştirilmesi gerekebilir. Aşırı kirlenen tesisat suyu, ısı iletimini aksatır ve daha fazla doğalgaz tüketmenize neden olur.
6. Özellikle tesisat suyu değiştirildikten sonra tesisat içinde kalan hava alınır.
7. Kombinin su hattında bulunan kir filtresi kontrol edilir. Eskiyen veya aşırı kirlenen filtrelerin değiltirilmesi gerekir. Aksi halde kombi tesisatınızdaki kirli su oranı artar ve ısı transferi yavaşlar. Bu durum doğalgaz faturanıza yansır.
8. Kalorifer peteklerinin de bakıma ihtiyacı vardır. Kalorifer peteklerinin iç ve dış temizliği ısı iletimini büyük ölçüde arttırarak daha az doğalgaz tüketmenizi sağlar. Kalorifer peteklerinin konvektörleri genellikle ulaşılması güç yerlerde odukları için kir tutmaya müsaittirler. Özellikle ilk çalıştırmada gelen kokuyla anlaşılan konvektördeki kir birikmesi evinizin ve iş yerinizin hijyeni için tehlike oluşturabilir.

Kombinizin bakımını yaptırdığınız takdirde eski kombinizin verimi artar, yeni kombinizin de ömrü uzar. Kombi ve tesisatınızdaki arızalar kış mevsiminin en soğuk dönemlerinde doğalgaz faturanıza yansımaz. Bakımı yaptırılan kombiler sürekli arızalanmıyacağı için size beklenmedik masraf çıkarmazlar. Sonuç olarak daha az doğalgaz faturası ödeyerek daha çok ısınırsınız.


Enerji Verimliliği Nedir?

Enerji verimliliği, enerji tüketiminin üretilen miktarı ve ekonomik dengeleri sarsmadan düşürülmesiyle sağlanır. Bunu mümkün kılmanın yolları enerji tüketimi sırasında oluşan kayıpları önlemek, atıkları geri kazanım yollarıyla yeniden kullanılır hale getirmek ve teknolojik yeniliklerle verimi arttırarak tüketimi düşürmekten geçer.

Enerji verimliliğinin sağlanmasındaki en güçlü faktör enerji tasarrufudur. Enerji tasarrufunda ana fikir enerji üretimi ve tüketimi sırasında oluşan atıkların geri dönüştürülmesi ve performansı düşürmeden enerji kayıplarını en aza indirmektir.

Enerji tasarrufunu iki şekilde gerçekleştirebiliriz. İlk olarak günlük hayatımızda doğrudan enerji tasarrufu sağlayan aletleri tercih edip, günlük alışkanlıklarımızı enerjiyi daha verimli kullanmaya yönelik değiştirerek bu konuda bireysel olarak büyük bir adım atabiliriz. İkinci yol olarak da kullandığımız eşyaları tam olarak eskimeden değiştirmeyip üretim talebini azaltmak; enerji tüketiminde kayıpları en aza indirecek yerleşim planı uygulamak ve daha az enerji tüketen teknolojiler kullanmak gibi enerji verimliliğini dolaylı yollardan arttıracak yöntemlere başvurabiliriz.

Enerji Verimliliğine Neden İhtiyacımız Var?

Enerji tüketimi gelişme ve büyümeyle paralel olarak büyümektedir. Günlük hayatımızın hemen hemen her parçasıyla iç içe olan enerji tüketimi modern yaşamın vazgeçilmez faktörlerinden birisi olmuştur.

Enerji tüketiminin hayatımızda bu kadar büyük bir yer kapladığı bir dönemde fosil yakıtlarının çevreye olan etkisini göz ardı etmemeliyiz. Gün geçtikçe artan fosil yakıtı tüketiminin çevreye olan etkileri artık bilimsel olmaktan öte gözle görülür bir hal almış bulunuyor. Enerji tüketimi alışkanlıklarımızı değiştirmediğimiz sürece, halihazırda içinde bulunduğumuz çevre krizi geri dönüşü olmayan bir çıkmaza girecektir. Enerji verimliliğinde başarılı olmak için yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji tasarrufu konularına dikkat etmemiz gerekiyor. Bu konuda insanların bilinçlendirilip yeni alışkanlıklar kazandırılması ve bunların yayılması gerekiyor.

Enerji verimliliği konusunda amaca ulaşmak ve yeni öğretilerin getireceği yeni alışkanlıkların yayılmasını sağlamak için herkese bir rol düşüyor.

Günümüzde Enerji Tüketimi

 İçinde bulunduğumuz dönemde halen büyüme ve gelişme aşamasında olan ülkemiz sanayileşme faaliyetleri, artan nüfus ve yükselen yaşam standartları sayesinde, her yıl artan bir enerji tüketimi grafiğine sahiptir. 2003 yılındaki fosil yakıt tüketimimiz 83.3 milyon ton petrole eşdeğerdir. Aynı yıl içinde toplam enerji ihtiyacımızın %70’I dışarıdan temin edilmiştir. Bu hızla ilerleyen talep artışları göz önünde bulundurulduğunda 2020 yılına gelindiğinde enerji ihtiyacımızın yalnızca %22’sini yerli üretimle sağlayabileceğiz. Bu yüzden temel hedeflerimizden biri de enerji kaynakları bakımından büyük ölçüde dışarıya bağlı olan ülkemizin enerji ihtiyacını güvenilir ve ekonomik olarak sağlamaktır. Bunu sağlamak içinde enerjinin verimli kullanılmasını sağlamak ve bu alışkanlıkları yaymak en önemli yöntemlerden biridir.

Enerji verimliliği konusunda başarılı olmak için en etkili kavramlardan birisi de Enerji yoğunluğu kavramıdır. Enerji yoğunluğu, birim enerji miktarından üretilen birim ekonomik değerdir. Bu değer kişi başına üretilen enerji miktarını temsil eder ve tüm dünyada enerji verimliliği konularında kullanılan bir araçtır.

Enerji tüketiminde asıl amaç az enerji tüketimiyle çok ekonomik değer yaratabilmektir. Enerji verimliliğini sağlamak için en temel etken enerji yoğunluğunun düşürülmesidir. Ülkemizde kişi başına enerji tüketimi OECD ülkelerinde kişi başına düşen ortalamanın 1/5’i oranındadır. Enerji yoğunluğu miktarı da OECD ülkelerinin ortalamasının iki katı kadardır. Ülkemizde gerçekleştirilen enerji yoğunluğunu düşürme çabaları henüz sonuç vermemiştir.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın verilerine gore gelişmiş ülkelerde enerji yoğunluğu değerleri 0.09 – 0.19 arasında değişirken bu değer ülkemizde 0.38’dir. Azalma eğilimi göstermeyen ve ortalamanın oldukça üstünde olan bu değer, ülkemizde enerji verimliliği konusunda büyük adımlar atmamız gerektiğinin bir göstergesidir.

Bu konu ülkemizin içinde bulunduğu AB uyum sürecinde yerine getirmek zorunda olduğu yükümlülükler konusunda da büyük öneme sahiptir. 2003 yılında hazırlanan Katılım Ortaklığı Belgesi’nde enerji verimliliğinin sağlanması ve mevzuat uyumunun sağlanması konusunda önemli kararlar alınmıştır.

Etkin bir enerji verimliliği program uygulanması, bu konuda insanların bilgilendirilmesi ve uluslararası yükümlülüklerin yerine getirilmesi kaçınılmaz hale gelmiştir. Bunları gerçekleştirebilmek için 5627 Enerji Verimliliği Kanunu, 02 Mayıs 2007 tarihli 26510 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Yeni yasal düzenlemelerle birlikte aşağıdaki değişiklerin gerçekleşmesi beklenmektedir:

- Binaların yıllık tükettikleri enerji miktarı belirlenecek.
- Binaların tesisatları düzenli olarak denetlenecek.
- Her binaya ait bir enerji pasaportu olacak.
- Binalarda enerji akışını takip etmek için takip sistemleri kullanılacak.
- Kanun dahilindeki endüstriyel işletmelerde ve binalarda enerji yönetiminden sorumlu olan enerji yöneticileri bulundurulacak.
 

Tasarruf Potansiyeli

Enerji tüketiminin en yüksek olduğu sektörlerde %20 – 30 civarında enerji tasarrufu potansiyel bulunmaktadır. Yaklaşık %15 olan elektrik tasarruf potansiyeli ile 6,5 milyar YTL değerindeki doğal gaz santral yatırımı önlenebilir. Bu sayede yılda 3,0 milyar USD değerinde doğal gaz ithal edilmeyebilir.

Binaların ısıtma ve soğutmasında %35, ulaşımda %15 olan tasarruf potansiyeli geri kazanıldığında yılda 1,4 milyar USD değerinde petrol ve doğal gazın ithal edilmesine gerek kalmaz.

Yeni kanun ve düzenlemeler sayesinde Türkiye’nin enerji yoğunluğu değerinin %15 azalması hedefleniyor. %15 değerinde bir enerji yoğunluğu azalması ile daha üretimde artış gözlenecek, enerji ithalatımız azalacak ve çevresel krizi engellemek adına büyük bir adım atmış olacağız.

Enerji Verimliliğini Arttırmaya Yönelik Çalışmalar

Enerji tesisatlarında ve binalarda kullanılan birçok ekipmanın performans derecelendirilmesi yapılarak etiketlenecek. Böylece enerji verimliliğine uygun olmayan ürünler piyasadan çekilecek ve enerji verimliliği sağlayan ürünlerin üretimi için finans mekanizmaları oluşturulacak. Ayrıca tüketici bilinçlendirilerek bu ürünleri tercih etmeleri sağlanacak.

Elektrik üretimi ve dağıtımı sırasında oluşan kayıpları önlemek ve elektrik üretiminde kapasiteyi ve verimliliği arttırmak için yeni düzenlemeler üzerinde durulacak.

 

Binalarda ve Isıtma & Soğutma Sistemlerinde Enerji Verimliliği

Evlerde tüketilen enerjinin en büyük kısmı iç mekan ısıtması için kullanılmaktadır. Türkiye’de bir evin faturalara harcadığı miktarın %45’i ısıtma-soğutmasına harcanmaktadır. Binaları ısıtmak için kullanılan enerjiden tasarruf etmek için ısının iç ortamda muhafaza edilmesiyle sağlanır. Isının binanın içinde kalması için bina yalıtımının eksiksiz yapılmış olması gerekir. Binalarda dış duvardan %40, çatılardan %7, döşemelerden %6 ve kapılardan %17 civarında ısı kayıpları olmaktadır. Bina yalıtımı ile bu oranlarda %50 değerinde düşüş gözlemlenebilir.

Evinizi ve iş yerinizi ısıtmak için tüketilen enerjiyi daha etkin ve verimli kullanabilmek için aşağıdaki düşük maliyetli ve bedava olan tedbirleri uygulayabilirsiniz:

- Duvar ile radyatörünüzün arasına yalıtım levhası koyun. Strafor bir levhanın üstünü alüminyum kaplayarak da kendiniz bir yalıtım levhası yapabilirsiniz.
- Radyatörünüzde kullanacağınız termostatik radiator vanaları, yılda yaklaşık %15-20 oranında enerji tasarrufu sağlar.
- Radyatörlerinizin önünü uzun perde ve mobilyalarla kapatmayın.
- Kışın kuzeye bakan pencereleriniz perdelerini, varsa panjurlarını kapalı tutun.
- Isı kaybını önlemek için sıcak su borularınızın yalıtımını yaptırın.
- Kat kaloriferiniz ısıtılmayan bir mekandaysa boruları ve tankı yalıtarak ısı kaybını en aza indirin.
- Kat kaloriferi ve kazan seçiminizi yoğuşmalı ve yüksek verimli olanlardan yana yapın.
- Sıcaklık fazla geldiğinde camları açmak yerine vanayı kısarak sıcaklığı düşürün.
- Kat kaloriferinizin sıcaklığını 1 derece azaltarak %6 enerji tasarrufu yapabilirsiniz. Oturma odaları için 19-20°C ve yatak odaları içinde 16-18°C sıcaklıkları tercih edin.
- Güneş ışığından yararlanın. Güneşli günlerde ısıtıcınızı kapatarak perdelerinizi açın.
- Kapı ve pencerelerde boşlukları yalıtım bantlarıyla kapatın.
- 12 mm kalınlığında çift cam kullanarak pencerenizdeki ısı kaybını %50 oranında düşürebilirsiniz.
- Bir enerji yöneticisinden yardım alın ve tüm binanızı yalıtın.
- Yeni bir eve taşınırken yalıtımlı ve enerjiyi etkin kullanan bi rev olmasına dikkat edin.
 
Aydınlatma Sistemlerinde Enerji Verimliliği

Aydınlatma sistemleri istisnasız her binada bulunan sistemlerdir. Ülkemizde tüketilen elektrik enerjisinin %20’si aydınlatma için kullanılmaktadır. Aydınlatma sistemlerinde enerji tasarrufu görsel konforu düşürmeden minimum aydınlık seviyesini kullanarak sağlanır. Bunun için ekonomik ampuller gibi yüksek verimli ekipman kullanın. Normal bir ampul yerine az enerji kullanılan bir ampul kullanarak %80 oranında enerji tasarrufu yapabilirsiniz.

Evlerde ve iş yerlerinde aydınlatmadan kullanılan enerjiden tasarruf etmek için şu önlemleri alabilirsiniz:

- Her fırsatta gün ışığından yararlanın ve mobilyalarınızı gün ışığını engellemeyecek şekilde yerleştirin.
- İhtiyaç duymadığınız sürece ışıklarınızı açmayın. Tavandan aydınlatma yerine masa aydınlatması gibi küçük aydınlatma cihazlarını tercih edin.
- Her zaman yüksek verimli floresan lambaları tercih edin.
- Özellikle iş yerlerinde lambalarınızı temiz tutun. Lambaların üstünde biriken toz tabakası aydınlanma seviyenizi düşürür.
Evlerde ve iş yerlerinde tüketilen enerjinin yaklaşık %10-15’I kapalı olduğu halde prizde bırakılan aletler tarafından tüketilmektedir. 2000 yılında Avrupa Birliği üyesi olan 15 ülke, evlerde “stand-by” konumunda bırakılan cihazların 96 milyar kWh elektrik tükettiğini bildirmiştir. 12 adet nükleer santralin üretimine eşit olan bu değerin önümüzdeki 10 yıl içinde ikiye katlanacağı öngörülmektedir.

Evlerde ve iş yerlerinde elektrikli cihazların harcadığı enerjiden tasarruf etmek için şunları uygulayabilirsiniz:

- Kullanmadığınız tüm cihazların fişini çekin. Sürekli açık kalması gerekmeyen cihazların fişini prizde bırakmayın.
- Çoklu prizlerinizi açma-kapama düğmesi olanlarla değiştirin.
- Her zaman için az elektrik tüketen A sınıfı aletleri tercih edin.
- Evinizde ve ofisinizdeki bilgisayarlarda enerji yönetim özelliklerini kullanarak bilgisayarlarınızın harcadığı enerjiyi azaltın.

Ev Aletlerinde Enerji Verimliliği

Evimizde kullandığımız elektrikli aletlerin tükettiği enerjiyi konfor seviyesini düşürmeden azaltmak mümkündür. Elektrik verimli cihazları kullanarak faturanızda gözle görülür bir düşüş fark edebilirsiniz. Tasarruflu ürünlere vereceğiniz para, uzun vadede size daha fazla kazanç olarak geri dönecektir.

Ev aletlerinizde aşağıdaki noktalara dikkat ederek enerji tasarrufu yapabilirsiniz:

- Ev aletleri satın alırken fiyatından önce elektrik tasarruflu olup olmadığına bakın. A sınıfı tasarruflu ürünlere vereceğiniz para, size faturanızda azalmaya neden olarak daha fazla kazanç olarak geri dönecektir. Yüksek verimli ev aletleri ve klasik aletler arasında yaklaşık %60 oranında enerji tüketimi farkı olduğunu unutmayın.
- Kullanmadığınız zamanlarda şarj aleti, televizyon, dvd player, bilgisayar ve radyo gibi elektrikli aletlerin fişlerini prizden çekin.
- Bu cihazları kullanma kılavuzlarına uygun olarak kullanın. Birçok cihaz yanlış kullanım nedeniyle daha fazla elektrik tüketebilir.

Buzdolabı

- Buzdolabınızı ısı kaynaklarından uzak ve soğuk bir yere yerleştirin. Böylece %15’e varan oranlarda enerji tasarrufu yapabilirsiniz.
- Buzdolabınızın çevresinde en az 10 cm boşluk bırakın. Buzdolabınızın çevresindeki kava soğumazsa enerji tüketimi 2 kat artacaktır.
- Buzdolabınızı 5°C, derin dondurucunuzu -18°C derecelerine ayarlayın. Bu değerleri geçerek gereksiz enerji tüketmiş olursunuz.
- Buzdolabınıza sıcak yiyecek koymayın. Oda sıcaklığına kadar soğutmadığınız yiyecekler daha enerji tüketimine neden olacaktır.
- Buzdolabınızın kapaklarında bulunan lastik contaların eskiyip hava almamasına özen gösterin.
- Buzluktaki donmuş yiyecekleri buzdolabında çözülmeye bırakın. Çözülen donmuş yiyecekler buzdolabını soğutmaya yardımcı olur.
- Buzdolabınıza sıvı ve sulu yiyecekleri ağızlarını kapatmadan koymayın. Ağzı açık bırakılan sıvılar dolabın nem oranını arttırır ve buzdolabınızın daha fazla enerji tüketmesine neden olur.
 

 Ocak ve Fırın

- Fırın tercihinizi fanlı fırınlardan yana yapın. Fanlı fırınlarda ısıtılan hava sürekli olarak fırının içinde dolaşacağı için harcanan enerji %20 oranında azalacaktır.
- Fırın ve ocağınızı yemek yapmak dışında kullanmayın.
- Tabanı düz olan tencere ve tavalar ısınmak için daha az enerjiye ihtiyaç duyarlar. Aynı zamanda tencerelerinizin altının temiz olduğundan emin olun.
- Fırını kullanırken normal pişirme süresi bitmeden kapağı açık kapatmak %20 oranında enerji kaybına neden olur.
- Düdüklü tencere kullanarak yemeklerinizi daha kısa sürede pişirebilirsiniz.
 Çamaşır Makinası
- İhtiyacınız olandan daha kapasiteye sahip çamaşır makinaları satın almayın.
- Çamaşır makinanızı tam kapasitede çalıştırın. Az çamaşır koyduysanız az su harcamasını sağlayan programları seçin.
- Çamaşır yıkarken önerilenden fazla deterjan kullanmayın. Düşük sıcaklık için kullanılan deterjanları tercih edin.
- Çamaşır kurutma makinaları çok enerji tüketen cihazlardır. Çamaşırlarınızı asarak kurutun.
 

Ütü

- Ütüler en çok elektrik tüketen ev aletlerinden biridir. Ütünün fişini çekmek için işinizin bitmesini beklemeyin. Mevcut ısı bir süre daha ütü yapmanıza olanak tanır.
- Çamaşırlarınızı asmadan önce silkeleyerek ütü ihtiyacınızı azaltmış olursunuz.
- Çamaşırlarınız nemliyken ütü yapın.

 Ulaşımda Enerji Verimliliği

Ülkemizde üretilen enerjinin yaklaşık %20’si enerji sektöründe kullanılmaktadır. 2005 yılında kaydedilen oran % 19, 7 olup sanayi ve konut sektöründen sonra 3. Sırada yer almaktadır. Ayrıca ulaştırma sektöründe enerji olarak petrol bazlı ürünler kullanıldığı için bu yönden dışarıya bağlı bir sektördür.
 
Ulaştırma sektöründeki enerji verimliliğini arttırıp tasarruf sağlamak için aşağıdaki önlemleri uygulayabiliriz:

- Tüm yolculuklarınızda özel araç yerine toplu taşıma araçlarını tercih edin.
- Uzun süre hareket etmeyecekseniz motorunuzu durdurun.
- Şehir içinde yakıt tüketimi ve egzoz kirliliğini en aza indirmek için önerilen hız 35-95 km’dir.
- Şehir içinde ve şehir dışında motorunuzu yüksek devirlerde kullanmayın.
- Otomobiliniz eskidikçe kullandığı yakıt ve egzoz kirinin arttığını unutmayın.
- Hareket halindeyken aracınızın pencerelerini kapalı tutun .
- Otomobilinizin bakımını zamanında yaptırın. Zamanında bakımı yapılmayan araçların yakıt tüketiminin arttığı bilinmektedir.
- Otomobilinizin egzos gazı ölçümlerini zamanında yapın.
- Motorunuzun hava filtresini periyodik olarak temizleyin veya değiştirin.
- Otomobilinizde kullandığınız lastikler yakıt tüketimini % 5-10 oranında etkilemektedir. Lastiklerinizdeki hava basıncının önerilen değerlerde olmasına dikkat edin. Şehir içi ve otoyollar için önerilen radial lastikleri kullanın.
 

 Sanayi Kuruluşlarında Enerji Verimliliği

Sanayi kuruluşlarının enerji verimliliği konusunda başarılı bir grafik çizmesi uluslararası rekabet açısından çok önemlidir. Sanayi kuruluşlarında enerji verimliliğini makul seviyelere çekmek için yalıtımdan hammadde özelliğine kadar birçok konuda çalışmalar yapmak gerekmektedir.

Bunların yanında elektrik tasarrufu sağlamak için süren çalışmalar mevcuttur. Yeni uygulamalar ve değerlendirmeleri içeren bu çalışmalar talep yönetimi olarak adlandırılmaktadır. Talep yönetimi 3 yöntemle uygulanabilir. Bu yöntemlerden ilki teknik önlemlerdir. Teknik önlemler yüksek verimli motorlar, soğutma sistemleri ve bina yalıtımı gibi alanları içerir. İkinci yöntem bilgilendirmedir. Hazırlanan teknik belgelerle tüketici bilinçlendirilir. Danışmanlık hizmetleri, eğitim kursları ve seminerler gibi bilgilendirici birçok faaliyet bu aşamaya dahildir. Üçüncü yöntem de tarifelerde farklılıklara gidip tüketim alışkanlıklarını değiştirmektir.

Sanayi sektöründe enerji verimliliğini arttırmak için aşağıdaki önlemleri uygulamalıyız:

- Floresan ve civa buharlı lambalar yerine yüksek basınçlı sodyum lambaları tercih edin.
- Daha az kullanılan bölümlerdeki ısıtma-soğutma ayarlarını buna göre yapın.
- Kullanılmadığı zamanlarda fan, fırın, motor ve aydınlatma sistemlerini kapatın.
- Kompresör hava girişlerinin soğuk yerlerde tutulmasına özen gösterin.
- Düzenli olarak auditlerle buhar ve basınçlı hava kaçaklarına karşı önlem alın.
- İşletmenin yapısına ve güç tüketimine göre güç faktörü iyileştirmesi yapın.
- Enerji verimli motorları tercih ederek uzun vadede büyük kazançlar elde edebilirsiniz.
- Gerekli tesisatla büyük kompresörlerden atılan ısı, iç mekan ısıtması için kullanılabilir.
- Büyük pencere ve giriş kapılarında kullanılan kapı tamponları ve hava perdeleri ile enfiltrasyon engellenir.
- Ekonomizer kullanarak dış hava optimizasyonu sağlayabilirsiniz.
- İşletmenizde kullanılan aletlerin zamanlamasında yapacağınız küçük değişiklikler enerji tüketiminizi düşürecektir

Binalarda ve Isıtma & Soğutma Sistemlerinde Enerji Verimliliği

Evlerde tüketilen enerjinin en büyük kısmı iç mekan ısıtması için kullanılmaktadır. Türkiye’de bir evin faturalara harcadığı miktarın %45’i ısıtma-soğutmasına harcanmaktadır. Binaları ısıtmak için kullanılan enerjiden tasarruf etmek için ısının iç ortamda muhafaza edilmesiyle sağlanır. Isının binanın içinde kalması için bina yalıtımının eksiksiz yapılmış olması gerekir. Binalarda dış duvardan %40, çatılardan %7, döşemelerden %6 ve kapılardan %17 civarında ısı kayıpları olmaktadır. Bina yalıtımı ile bu oranlarda %50 değerinde düşüş gözlemlenebilir.

Evinizi ve iş yerinizi ısıtmak için tüketilen enerjiyi daha etkin ve verimli kullanabilmek için aşağıdaki düşük maliyetli ve bedava olan tedbirleri uygulayabilirsiniz:

- Duvar ile radyatörünüzün arasına yalıtım levhası koyun. Strafor bir levhanın üstünü alüminyum kaplayarak da kendiniz bir yalıtım levhası yapabilirsiniz.
- Radyatörünüzde kullanacağınız termostatik radiator vanaları, yılda yaklaşık %15-20 oranında enerji tasarrufu sağlar.
- Radyatörlerinizin önünü uzun perde ve mobilyalarla kapatmayın.
- Kışın kuzeye bakan pencereleriniz perdelerini, varsa panjurlarını kapalı tutun.
- Isı kaybını önlemek için sıcak su borularınızın yalıtımını yaptırın.
- Kat kaloriferiniz ısıtılmayan bir mekandaysa boruları ve tankı yalıtarak ısı kaybını en aza indirin.
- Kat kaloriferi ve kazan seçiminizi yoğuşmalı ve yüksek verimli olanlardan yana yapın.
- Sıcaklık fazla geldiğinde camları açmak yerine vanayı kısarak sıcaklığı düşürün.
- Kat kaloriferinizin sıcaklığını 1 derece azaltarak %6 enerji tasarrufu yapabilirsiniz. Oturma odaları için 19-20°C ve yatak odaları içinde 16-18°C sıcaklıkları tercih edin.
- Güneş ışığından yararlanın. Güneşli günlerde ısıtıcınızı kapatarak perdelerinizi açın.
- Kapı ve pencerelerde boşlukları yalıtım bantlarıyla kapatın.
- 12 mm kalınlığında çift cam kullanarak pencerenizdeki ısı kaybını %50 oranında düşürebilirsiniz.
- Bir enerji yöneticisinden yardım alın ve tüm binanızı yalıtın.
- Yeni bir eve taşınırken yalıtımlı ve enerjiyi etkin kullanan bi rev olmasına dikkat edin.
 
Aydınlatma Sistemlerinde Enerji Verimliliği

Aydınlatma sistemleri istisnasız her binada bulunan sistemlerdir. Ülkemizde tüketilen elektrik enerjisinin %20’si aydınlatma için kullanılmaktadır. Aydınlatma sistemlerinde enerji tasarrufu görsel konforu düşürmeden minimum aydınlık seviyesini kullanarak sağlanır. Bunun için ekonomik ampuller gibi yüksek verimli ekipman kullanın. Normal bir ampul yerine az enerji kullanılan bir ampul kullanarak %80 oranında enerji tasarrufu yapabilirsiniz.

Evlerde ve iş yerlerinde aydınlatmadan kullanılan enerjiden tasarruf etmek için şu önlemleri alabilirsiniz:

- Her fırsatta gün ışığından yararlanın ve mobilyalarınızı gün ışığını engellemeyecek şekilde yerleştirin.
- İhtiyaç duymadığınız sürece ışıklarınızı açmayın. Tavandan aydınlatma yerine masa aydınlatması gibi küçük aydınlatma cihazlarını tercih edin.
- Her zaman yüksek verimli floresan lambaları tercih edin.
- Özellikle iş yerlerinde lambalarınızı temiz tutun. Lambaların üstünde biriken toz tabakası aydınlanma seviyenizi düşürür.
Evlerde ve iş yerlerinde tüketilen enerjinin yaklaşık %10-15’I kapalı olduğu halde prizde bırakılan aletler tarafından tüketilmektedir. 2000 yılında Avrupa Birliği üyesi olan 15 ülke, evlerde “stand-by” konumunda bırakılan cihazların 96 milyar kWh elektrik tükettiğini bildirmiştir. 12 adet nükleer santralin üretimine eşit olan bu değerin önümüzdeki 10 yıl içinde ikiye katlanacağı öngörülmektedir.

Evlerde ve iş yerlerinde elektrikli cihazların harcadığı enerjiden tasarruf etmek için şunları uygulayabilirsiniz:

- Kullanmadığınız tüm cihazların fişini çekin. Sürekli açık kalması gerekmeyen cihazların fişini prizde bırakmayın.
- Çoklu prizlerinizi açma-kapama düğmesi olanlarla değiştirin.
- Her zaman için az elektrik tüketen A sınıfı aletleri tercih edin.
- Evinizde ve ofisinizdeki bilgisayarlarda enerji yönetim özelliklerini kullanarak bilgisayarlarınızın harcadığı enerjiyi azaltın.

Ev Aletlerinde Enerji Verimliliği

Evimizde kullandığımız elektrikli aletlerin tükettiği enerjiyi konfor seviyesini düşürmeden azaltmak mümkündür. Elektrik verimli cihazları kullanarak faturanızda gözle görülür bir düşüş fark edebilirsiniz. Tasarruflu ürünlere vereceğiniz para, uzun vadede size daha fazla kazanç olarak geri dönecektir.

Ev aletlerinizde aşağıdaki noktalara dikkat ederek enerji tasarrufu yapabilirsiniz:

- Ev aletleri satın alırken fiyatından önce elektrik tasarruflu olup olmadığına bakın. A sınıfı tasarruflu ürünlere vereceğiniz para, size faturanızda azalmaya neden olarak daha fazla kazanç olarak geri dönecektir. Yüksek verimli ev aletleri ve klasik aletler arasında yaklaşık %60 oranında enerji tüketimi farkı olduğunu unutmayın.
- Kullanmadığınız zamanlarda şarj aleti, televizyon, dvd player, bilgisayar ve radyo gibi elektrikli aletlerin fişlerini prizden çekin.
- Bu cihazları kullanma kılavuzlarına uygun olarak kullanın. Birçok cihaz yanlış kullanım nedeniyle daha fazla elektrik tüketebilir.

Buzdolabı

- Buzdolabınızı ısı kaynaklarından uzak ve soğuk bir yere yerleştirin. Böylece %15’e varan oranlarda enerji tasarrufu yapabilirsiniz.
- Buzdolabınızın çevresinde en az 10 cm boşluk bırakın. Buzdolabınızın çevresindeki kava soğumazsa enerji tüketimi 2 kat artacaktır.
- Buzdolabınızı 5°C, derin dondurucunuzu -18°C derecelerine ayarlayın. Bu değerleri geçerek gereksiz enerji tüketmiş olursunuz.
- Buzdolabınıza sıcak yiyecek koymayın. Oda sıcaklığına kadar soğutmadığınız yiyecekler daha enerji tüketimine neden olacaktır.
- Buzdolabınızın kapaklarında bulunan lastik contaların eskiyip hava almamasına özen gösterin.
- Buzluktaki donmuş yiyecekleri buzdolabında çözülmeye bırakın. Çözülen donmuş yiyecekler buzdolabını soğutmaya yardımcı olur.
- Buzdolabınıza sıvı ve sulu yiyecekleri ağızlarını kapatmadan koymayın. Ağzı açık bırakılan sıvılar dolabın nem oranını arttırır ve buzdolabınızın daha fazla enerji tüketmesine neden olur.
 

 Ocak ve Fırın

- Fırın tercihinizi fanlı fırınlardan yana yapın. Fanlı fırınlarda ısıtılan hava sürekli olarak fırının içinde dolaşacağı için harcanan enerji %20 oranında azalacaktır.
- Fırın ve ocağınızı yemek yapmak dışında kullanmayın.
- Tabanı düz olan tencere ve tavalar ısınmak için daha az enerjiye ihtiyaç duyarlar. Aynı zamanda tencerelerinizin altının temiz olduğundan emin olun.
- Fırını kullanırken normal pişirme süresi bitmeden kapağı açık kapatmak %20 oranında enerji kaybına neden olur.
- Düdüklü tencere kullanarak yemeklerinizi daha kısa sürede pişirebilirsiniz.
 Çamaşır Makinası
- İhtiyacınız olandan daha kapasiteye sahip çamaşır makinaları satın almayın.
- Çamaşır makinanızı tam kapasitede çalıştırın. Az çamaşır koyduysanız az su harcamasını sağlayan programları seçin.
- Çamaşır yıkarken önerilenden fazla deterjan kullanmayın. Düşük sıcaklık için kullanılan deterjanları tercih edin.
- Çamaşır kurutma makinaları çok enerji tüketen cihazlardır. Çamaşırlarınızı asarak kurutun.
 

Ütü

- Ütüler en çok elektrik tüketen ev aletlerinden biridir. Ütünün fişini çekmek için işinizin bitmesini beklemeyin. Mevcut ısı bir süre daha ütü yapmanıza olanak tanır.
- Çamaşırlarınızı asmadan önce silkeleyerek ütü ihtiyacınızı azaltmış olursunuz.
- Çamaşırlarınız nemliyken ütü yapın.

 Ulaşımda Enerji Verimliliği

Ülkemizde üretilen enerjinin yaklaşık %20’si enerji sektöründe kullanılmaktadır. 2005 yılında kaydedilen oran % 19, 7 olup sanayi ve konut sektöründen sonra 3. Sırada yer almaktadır. Ayrıca ulaştırma sektöründe enerji olarak petrol bazlı ürünler kullanıldığı için bu yönden dışarıya bağlı bir sektördür.
 
Ulaştırma sektöründeki enerji verimliliğini arttırıp tasarruf sağlamak için aşağıdaki önlemleri uygulayabiliriz:

- Tüm yolculuklarınızda özel araç yerine toplu taşıma araçlarını tercih edin.
- Uzun süre hareket etmeyecekseniz motorunuzu durdurun.
- Şehir içinde yakıt tüketimi ve egzoz kirliliğini en aza indirmek için önerilen hız 35-95 km’dir.
- Şehir içinde ve şehir dışında motorunuzu yüksek devirlerde kullanmayın.
- Otomobiliniz eskidikçe kullandığı yakıt ve egzoz kirinin arttığını unutmayın.
- Hareket halindeyken aracınızın pencerelerini kapalı tutun .
- Otomobilinizin bakımını zamanında yaptırın. Zamanında bakımı yapılmayan araçların yakıt tüketiminin arttığı bilinmektedir.
- Otomobilinizin egzos gazı ölçümlerini zamanında yapın.
- Motorunuzun hava filtresini periyodik olarak temizleyin veya değiştirin.
- Otomobilinizde kullandığınız lastikler yakıt tüketimini % 5-10 oranında etkilemektedir. Lastiklerinizdeki hava basıncının önerilen değerlerde olmasına dikkat edin. Şehir içi ve otoyollar için önerilen radial lastikleri kullanın.
 

 Sanayi Kuruluşlarında Enerji Verimliliği

Sanayi kuruluşlarının enerji verimliliği konusunda başarılı bir grafik çizmesi uluslararası rekabet açısından çok önemlidir. Sanayi kuruluşlarında enerji verimliliğini makul seviyelere çekmek için yalıtımdan hammadde özelliğine kadar birçok konuda çalışmalar yapmak gerekmektedir.

Bunların yanında elektrik tasarrufu sağlamak için süren çalışmalar mevcuttur. Yeni uygulamalar ve değerlendirmeleri içeren bu çalışmalar talep yönetimi olarak adlandırılmaktadır. Talep yönetimi 3 yöntemle uygulanabilir. Bu yöntemlerden ilki teknik önlemlerdir. Teknik önlemler yüksek verimli motorlar, soğutma sistemleri ve bina yalıtımı gibi alanları içerir. İkinci yöntem bilgilendirmedir. Hazırlanan teknik belgelerle tüketici bilinçlendirilir. Danışmanlık hizmetleri, eğitim kursları ve seminerler gibi bilgilendirici birçok faaliyet bu aşamaya dahildir. Üçüncü yöntem de tarifelerde farklılıklara gidip tüketim alışkanlıklarını değiştirmektir.

Sanayi sektöründe enerji verimliliğini arttırmak için aşağıdaki önlemleri uygulamalıyız:

- Floresan ve civa buharlı lambalar yerine yüksek basınçlı sodyum lambaları tercih edin.
- Daha az kullanılan bölümlerdeki ısıtma-soğutma ayarlarını buna göre yapın.
- Kullanılmadığı zamanlarda fan, fırın, motor ve aydınlatma sistemlerini kapatın.
- Kompresör hava girişlerinin soğuk yerlerde tutulmasına özen gösterin.
- Düzenli olarak auditlerle buhar ve basınçlı hava kaçaklarına karşı önlem alın.
- İşletmenin yapısına ve güç tüketimine göre güç faktörü iyileştirmesi yapın.
- Enerji verimli motorları tercih ederek uzun vadede büyük kazançlar elde edebilirsiniz.
- Gerekli tesisatla büyük kompresörlerden atılan ısı, iç mekan ısıtması için kullanılabilir.
- Büyük pencere ve giriş kapılarında kullanılan kapı tamponları ve hava perdeleri ile enfiltrasyon engellenir.
- Ekonomizer kullanarak dış hava optimizasyonu sağlayabilirsiniz.
- İşletmenizde kullanılan aletlerin zamanlamasında yapacağınız küçük değişiklikler enerji tüketiminizi düşürecektir


REFERANSLARIMIZ

A- Kalorifer ve Sıhhi Tesisatları:

    Isısan Taşeronluğunda Akmerkez
    Üçgen Mekanik Taşeronluğunda Conrad Hotel
    Isısan Taşeronluğunda Yapı Kredi Bilgi İşlem
    Üçgen Mekanik Taşeronluğunda Türkmenistan Aşkabat Spor Salonu
     Tesa Taşeronluğunda Çorlu Algida Dondurma Fabrikası
    Emlak Bankası – KOŞUYOLU KONUTLARI 4 BLOK MERKEZİ SİSTEM KAZAN VE  HAVALANDIRMA MEKANİK

TESİSATLARI

B- Doğalgaz ve Mekanik Tesisatları:

     Sadıkoğulları Kazan Dairesi Doğalgaz Dönüşümü
     Söğütlü Çeşme Camii Anıtlar Derneği Doğalgaz dönüşümü
    Pangaaltı Lisesi Mezunlar Derneği Binası Doğalgaz Dönüşümü
    Değirmen Pastaneleri Mutfak Hatları Doğalgaz Dönüşümü
    Önalanlar İnşaat Acıbadem Arteverde konutları 90 daire
    Hisar Yapı İnş. Sarıgazi Triad Park Konutları 272 daire Doğalgaz, Otopark Havalandırma, Yangın Tesisatları ve Hidrafor Cihaz Bağlantıları
    E Ulusan İnşaat-Zekeriyaköy-SARIYER Şantiye Doğalgaz ve Vitrfiye İşleri
    Oza İnşaat-Turkent-Pizza Hut Doğalgaz Tesisat ve Projelendirme
    Atıl İnşaat –Çekmeköy-ÜMRANİYE 2 Blok 20  Daire Doğalgaz Tesisat ve Projelendirme
    Segment İnşaat 80 daire Sosyal Tesis Projesi, Atıl inşat 50 daire Doğalgaz Tesisat ve Projelendirme
     Memorial Hastanesi- ATAŞEHİR Doğalgaz ve Yangın Tesisatları
    Unimak Tuzla Sany.Fabrikası Doğalgaz  ve Mekanik Tesisatları ve Projelendirme
    Maripak Ambalaj Boya Fırın Doğalgaz ve Mekanik Tesisat ve Projelendirme
    MGE Metal Sany.Doğalgaz  ve Mekanik Tesisat ve Projelendirme
    Asya İklimlendirme –Maltepe Çiçek Izgara ve Ümraniye Meydan Carrefoursa Dönerci Ali Usta Doğalgaz Tesisat ve Projelendirme
    Selimoğlu Grup-ÜMRANİYE-Şerifali Lavella Konutları Doğalgaz ve Mekanik Tesisatları
    IPC Enerji Sistemleri İST-Samandıra Fabrika Doğalgaz Tesisat ve Projelendirme
    Ateş Yedek Parça İST-Samandıra Fabrika Radyant ve Doğalgaz Tesisat Projelendirme
     Of Deniz İnşaat-Pendik-İST 22 Daire Doğalgaz Merkezi Sistem ve Kazan Kalorimetreleri
    Batıkent Yapı Grubu-Örnek Mh.ATAŞEHİR Doğalgaz ,PVC -PPRC Vitrifiye İşleri
    Konart Yapı Grubu- Örnek Mah.ATAŞEHİR Doğalgaz,PVC,PPRC Vitrifiye İşleri
    Arşipel Mimarlık Taşeronluğunda- Bayrampaşa İST FORM AVM -OKAİDİ Mağazası Yangın,Havalandırma Kanalı,Fancoil Cihaz Montaj,Isıtma & Soğutma Tesisatları.





 Aytes Mühendislik Tesisat İnş.San.ve Tic.Ltd.Şti,  Aytes Mühendislik Tesisat İnş.San.ve Tic.Ltd.Şti,  Aytes Mühendislik Tesisat İnş.San.ve Tic.Ltd.Şti,  Aytes Mühendislik Tesisat İnş.San.ve Tic.Ltd.Şti,  Aytes Mühendislik Tesisat İnş.San.ve Tic.Ltd.Şti,  Aytes Mühendislik Tesisat İ

banner110

banner109