TARİHİ BULUŞMA ! 26 Yıl Sonra Yüzlerce ''Tatbiki' Mezunu Sanatçı Yok Edilen Yuvalarında Buluşuyor!‏

TARİHİ BULUŞMA ! 26 Yıl Sonra Yüzlerce ''Tatbiki' Mezunu Sanatçı Yok Edilen Yuvalarında Buluşuyor!‏

TARİHİ BULUŞMA ! 26 Yıl Sonra Yüzlerce ''Tatbiki' Mezunu Sanatçı Yok Edilen Yuvalarında Buluşuyor!‏
14 Mayıs günü yüzlerce sanatçının çok anlamlı ve önemli bulacağınızdan emin olduğumuz bu tarihi buluşma organizasyonunda lütfen aramızda olarak haber ve alacağınız görüntülerle bizleri destekleyiniz.Çünkü o gün tarihi birgün.İlk ve son kez yaşanacak,hüzünlenilecek,birlikte eğlenilecek  birgün.Bir bayram o gün.
 
Ülkemize yıllardır sayısız önemli sanatçı,öğretim üyesi  ve yönetici kazandıran, marka olmuş ama sonra da tarihten silinmeye çalışılmış Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu'nun mezunları yıllar sonra büyük bir buluşma gerçekleştiyor.Bu tarihi ve anlamlı buluşmada sizi de aramıza davet ediyoruz.
 
Tarih:14- Mayıs-2011
Saat:16.00-21.00
Yer:Dolmabahçe Caddesi. Akaretler Durağı. Beşiktaş (Eski Tatbiki, şimdiki Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı )
 
 
YOKEDİLEN KÖKLÜ BİR EĞİTİM KURUMU,BİR MARKADIR TATBİKİ...…
26 yıl önceydi!
Ülkemizin en köklü iki sanat eğitimi kurumundan biri olan Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu, 1980 sonrası kurulan YÖK‘ün kıyımına uğrayarak ‘’ani bir kararla’’ yuvasından atıldı, ismi silindi, başka bir isimle uzaklara taşınmak zorunda kaldı.

Bir Yale ya da Harward’ın böyle bir muameleye tabii tutulması düşünülebilir mi? Markalaşmış, ekol olmuş bir eğitim kurumunu yok etmek,koca bir tarihi,geleneği, var olan bir değeri yok etmekti… Gerekçeler ne olursa olsun,bunu yapanlar kadar buna direnmeyenler de Tatbikililerin gözünde bu kıyımın sorumlusudur.

1957 yılında eğitime başlayan Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu, Türkiye Cumhuriyeti'nin 2. Güzel Sanatlar okuludur. Dr. Adolf Schneck idaresinde, toplumun yeni yaşama biçimlerini belirleyen, endüstriyel gelişmelerde sanat ve tasarımın önemli rolünün altını çizen, araştırmacı, ve yenilikçi bir kurum olarak Bauhaus modeli ile kurulmuştur. Kuruluşunda Dekoratif Resim, Grafik Sanatlar, Seramik, Tekstil Sanatları, Mobilya ve İçmimarlık bölümleri olmak üzere 5 bölüm bulunuyordu. 20 Temmuz 1982 tarihinde ise Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu, Marmara Üniversitesi bünyesine alınarak 1986 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi olarak Beşiktaş'tan Acıbadem kampüsüne taşındı.
Ve o yuva artık Mimar Sinan Üniversitesi’nin konservatuarı, Tatbiki de Marmara Güzel Sanatlar oldu!... Oluverdi…

İşte 14 Mayıs 2011 günü,saat 16.00 da en yenisi,en genci 1985 mezunu, yüzlerce “Tatbikili”, hep içlerinde besledikleri aidiyet duygusu ve dinmek bilmeyen özlemle yuvalarında buluşacak. O gün,sürgüne gönderilmiş mülteciler gibi, bunca yıldır özlemini kalplerinde taşıdıkları artık kendilerine ait olmayan yurtlarını, yuvalarını ziyaret edecekler, anılarını tazeleyecekler… Hayallerinin, dostluklarının, yaşamlarının filizlendiği, gençliklerinin en güzel yıllarını geçirdikleri eski yuvalarında, isimlerinin, izlerinin silinmesinin acısını içlerinde bir kere daha duyarak varolduklarını gösterecekler …

İsimlerine, yuvalarına sahip çıkamayanlara sitem ederken, ricalarını kırmayıp bu çok özel günü yaşama olanağını kendilerine sağlayan, yuvalarının şimdiki sahiplerine ’müteşekkir’’ler!...

Tatbikililer, duyarlı olan herkesi değerlerimize sahip çıkmaya çağırmaktalar…


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER