“Sen”siz “ben” olamaz, “Biz” olmadan “O”na ulaşılamaz

Şiir Derneği Başkanı ve Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği(TDED) Eğitim ve Kültür İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Gazeteci Yazar Nevzat Bayhan, Mart Ayı Dil ve Edebiyat Dergisi’ndeki yazısında insanlığı felakete sürükleyen “ben”liği yazdı.

“Sen”siz “ben” olamaz, “Biz” olmadan “O”na ulaşılamaz
“Sen”siz “ben” olamaz, “Biz” olmadan “O”na ulaşılamaz

Şiir Derneği Başkanı ve Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği(TDED)  Eğitim ve Kültür İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Gazeteci Yazar Nevzat Bayhan, Mart Ayı Dil ve Edebiyat Dergisi’ndeki yazısında insanlığı felakete sürükleyen “ben”liği yazdı.

Şubat sayısında büyük yankı uyandıran, birkaç televizyonda yayınlanan “Kar Gibi” şiirinden sonra bu ayki  yazısında Bayhan,  insanların bireysel olmaları kadar yaratılışı itibariye toplumsal bir varlık olduğunun üzerinde duruyor. “Ben” olarak doğduğumuzu “sen”le birlikte yaşamak zorunda olduğumuzu,  buyruklarda ise “biz olmanın erdemi ve O’na ulaşmanın önemini vurguluyor.

İnsanlığın en büyük düşmanlarından birinin “Ben”lik olduğunu söyleyen Bayhan, kendisinden başkasını düşünmeyen, aldıkça azan, başardıkça küstahlaşan, elde ettikçe insanlıktan uzaklaşan “ene”yani “ben”in cezbesine takılıp nefsin çürük iplerine tutunan bir grubun, ayağı kaydığında tekrar “ego”nun korkunç çukuruna düşeceğini söylüyor.

İçinde kulaç attığımız ömür deryasının bu safhasında enaniyet ve Firavniyet kokan “ben” yerine kardeşliğin, huzurun, barışın, mutluluğun anahtarı olan “biz” dilinin sihrini, bereketini ve faziletini bir kez daha keşfedip hatırlamakta fayda olduğuna vurgu yapan Bayhan, hiç ihtiyacı olmayan, her şeyi bilip “ol” demesiyle olduran Yüce Yaratıcı’nın “biz” ifadesini istimal etmesi: hem güç sahiplerine paylaşma emri hem de egonun, “ene”nin emrine girmiş nefislere kurtuluş için benliği bırakıp birlikte hareket etme, paylaşma talimatı ve sırrını da işaret ettiğini ifade ediyor.

Bayhan, hayatı birlikte yaşamak için “sen”siz “ben”in de olmayacağını iddiasında bulunurken, bu iddiasını “bir tevazu ve mahviyet sözcüğü olan “biz”, aynı zamanda nezaket, nezafet ve şefkati özünde taşıyan sihirli bir beyandır.”diyerek pekiştiriyor.

Yazar Bayhan, ““Ben” ile başlayan cümleler kurup kibir piramidinin zirvesinde oturan egoist nefislere benliği bırakıp “biz” demenin, tevazu kanatlarını yere sermenin gereğini talim etmektedir.”diyor 


İletişim:


Dil ve Edebiyat Dergisi
TÜRKİYE DİL ve EDEBİYAT DERNEĞİ


Adres
: Nişanca Mahallesi Feshane Caddesi No:3 Eyüp/İstanbul
Tel: 0(212) 5816172  Tel2: 0(212) 5814629  Tel3: 0(212) 5816912  Tel4: 0(212) 5814093
Santral Cep: 0(530) 9367515  Fax: 0(212) 5811254

Güncelleme Tarihi: 12 Mart 2013, 00:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER