Merrie Monarch Festivali - Hawaii Merrie Monarch Festivali - Hawaii

Hawaii denildiğinde akla ilk olarak püsküllü etekleri ile dans eden Hawaiili kızlar gelir. İşte Hawaii dansının, sanat ve kültürünün festivalidir Merrie Monarch Festivali.

Merrie Monarch Festivali - Hawaii Merrie Monarch Festivali - Hawaii

Her yıl Paskalya bayramından sonraki hafta başlayan festival, yedi gün boyunca sürer. Festivalde; sanat gösterileri, el sanatları fuarı, dans performansları, Hawaii’deki antik kültürleri gösteren geçitler ve üç gün süren Hula dansı yarışması ve dahasını görebilirsiniz. Tüm dünyada kültürel ve tarihi özellikleriyle beğeni toplayan bu festival, Hawaii’nin doğal güzelliklerinin dışında kültürel zenginliklerini de göstermektedir.

Kâr amacı güdülmeyen festivalin amacı, hula dans sanatını ve Hawaii kültürünü korumak, geliştirmek ve öğretmektir. Bu festival dünyaca, her yaştan performans sergilemek ve izlemek isteyen herkesin hünerlerini ve bilgisini gösterdiği geleneksel ve modern hula dansı prömiyeri forumu olarak kabul edilir. Dünyanın en prestijli hula yarışmasını bünyesinde gerçekleştiren festival, on yıllardır gelişerek devam etmekte ve izleyenleri büyülemekte.

King David Kalakaua

1964 yılında başlayan ve günümüzde uluslararası çapta üne kavuşan festival, Hawaii’nin son kralı David Kalakaua adına düzenlenmektedir. 1874 yılından 1891 yılındaki ölümüne kadar Hawaii yönetimini elinde bulunduran kral; unutulmaya yüz tutmuş Hawaii gelenek ve göreneklerini, Hawaii dansı hulayı ve Hawaii müziğini tekrar ortaya çıkarmış ve yerli halkın kültürlerini terk etmemeleri konusunda büyük çaba göstermiştir.

Eski Hawaililer; bir yazı dilleri olmadığından iletişimlerini konuşma dilinin ötesinde; ilahiler, şarkılar ve danslarla sağlıyorlardı. Hula dansı ve onu tamamlayan ilhahiler; Hawaililerin tarihi olaylarını, mitolojilerini, akıllarındaki ve yüreklerindeki yakarışlarını yansıtan kayıtları oluşturmaktaydı. Hula dansı; kültür, tarih, efsaneler ve neredeyse Hawaii’deki hayatı her açıdan ifade eden bir iletişim aracıydı. Ancak misyonerler tarafından bu gelenekler yasaklandığı için Hawaililerin bile kendi geçmişleri hakkında bilgileri ya hiç yok ya da çok azdı.

Dansa ve müziğe olan aşkıyla Merrie Monarch adıyla da anılan Kral David Kalakaua, yetmiş yıldan uzun süredir, misyonerler tarafından yasaklanmış olan; Hawaii efsaneleri, gelenekleri, mitleri ve hula dansını gün yüzüne çıkarmış, kral sayesinde Hawaii halkı kendi tarihleri ve gelenekleriyle tekrar tanışmış ve kökenlerini öğrenebilmiştir.

Çığır açan festival

Merrie Monarch Festivali, nesilden nesile aktarılan Hawaii kültüründe bir rönesans etkisi yaratmıştır. Unutulan ve unutulmaya yüz tutmuş gelenekler, festival sayesinde hatırlanmış ve gereken değer verilmeye başlanmıştır. Merrie Monarch Festivali hazırlıkları boyunca, Amerika ve Hawaii’deki hula stüdyolarında eğitmenler, sınıflar açar ve workshoplar düzenlenir. Bu dersler ve gösterilerde; Hawaii dili, şarkıların ve ilahilerin anlamları, geleneksel kıyafetler ve zanaatlar öğretilir.

Gösteriler ve eğitimlerde Hawaii’de okuyan öğrenciler, yıl boyu öğrendikleri bilgilerin yanı sıra antik Hawaililerin bulundukları ada ve çevreyle nasıl bir uyum ve harmoni içerisinde olduklarını öğrenir.  Öğrencilerin dinlediği ilahiler ve şarkılar; onlara antik Hawaililerin balıklar, kuşlar, ağaçlar, çiçekler, dağlar, nehirler, rüzgâr, yağmur, okyanus, yanardağların hikâyelerini anlatır.

Merrie Monarch Festival’inde sağlanan gelir; eğitim bursları, workshoplar, seminerler, sempozyumlar ve festivalin devamını desteklemek için kullanılır. Merrie Monarch Festivali, Hawaii çalışmalarının desteklendiği ve ebedileştirdiği en kapsamlı eğitici ve öğretici merkez noktasıdır. Hula ustaları, eğitmenler, araştırmanlar, profesörler; Hawaii ile ilgili yaptıkları incelemeleri birbirlerine ve Hawaii’nin tarihi ve kültürüyle ilgilenen her yaştan öğrenciye aktararak fikir alışverişi yapar ve Hawaii’nin kültürü ve tarihi mirasını ortaya çıkaran araştırmalarla zenginleştirerek, geliştirirler.


Merrie Monarch Festivali’nin aslına uygunluk ve gerçeklik temeline sıkı sıkıya bağlı olması nedeniyle antik Hawaililerin gerçek yaşam hikâyeleri ve kültürleri açığa çıkarmıştır. Eğer bu şekilde eğitimsel ve kültürel organizasyonlar gerçekleştirilmeseydi, Hawaii tarihi, benzersiz Hawaii gelenekleri kısaca Hawaii’nin kültürel serveti sonsuza dek kayıplara karışmış olurdu.  
 
Dans yarışmaları

Antik ve modern hulanın dünyanın her yerinden gelen ateşli temsilcileri, her yıl Merrie Monarch Festivali’nde birbirleri ile kıyasıya mücadele ediyorlar. Öncelikle, festivalin bir gecesinde the Miss Aloha Hula (Bayan Aloha Hula) yarışması düzenleniyor. Bu yarışmada her bir dansçı tek olarak hula kahiko (antik hula) ve hula auana (yeni hula) kategorilerinde performanslarını sergiliyor. Ertesi iki gün ise hula okulları yarışmaları düzenlenir ve ihtişamlı ödül seremonileri ile festival sonlanır.

Büyük ilgi

Merrie Monarch Festivali kutlamaları sırasında tüm dünyadan binlerce insan Hawaii danslarını izlemek ve şarkılarını dinlemek için festivale akın eder. İsteyen herkes Hula stüdyolarındaki derslere ve workshoplara katılır. Hawaililerin kendi köklerini tanıması ve gelecek nesillerin geleneklerini unutmaması adına başlanılan festival, tüm dünyaca desteklenir ve ilgiyle takip edilir. Festival, amacının ötesinde bir başarıya sahiptir.

Nerede gerçekleşir?

Doğal güzelliklere çok saygılı olan Hawaiililerin ülkesi; yüksek binaların, uzun otoyolların ve fabrikaların olmadığı, herkeste bir yazlık havasının olduğu, koşturmaca ve telaştan uzak bir ülke. Stresten uzak yaşamları, doğayla iç içe oluşları ve fiziksel olarak aktif oluşlarıyla Amerika’nın en uzun ömürlü insanları olan Hawaiililer herkesi festivale bekliyor.

Siz de bu festivale ve Hawaii tarihine merak saldıysanız, egzotik melodilere ve danslara ilginiz varsa, ayrıca boynunuza asılacak çiçek kolyeye, güler yüzle karşılanma, gösteriler ve partilere hayır demiyorsanız bu festivali kaçırmamalısınız.

Edith Kanaka‘ole Tennis Stadium
Adres: 350 Kalanikoa Street, Hilo, Hawaii 96720

Afook Chinen Civic Auditorium
Adres: 323 Manono Street, Hilo, Hawaii 96720

Merrie Monarch Festival Office                                             
Adres: 865 Piilani Street, Hilo, HI 96720
Tel: +808 935 91 68
Faks: +808 969 30 58

Eğer Hawaii’ye gitme şansınız yoksa yarışmaları internet üzerinden TheHawaiiChannel.com adresinden izlemeniz mümkün. Aynı zamanda Hawaii IPTV televizyonu www.tvfromHawaii.com internet üzerinden Hula Yarışmalarını canlı yayından tüm dünyaya yayınlamaktadır.

Güncelleme Tarihi: 22 Temmuz 2012, 23:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER