KÖLN KATEDRALİNDE NAMAZ KILAN İLK MÜSLÜMAN TAMBUR SANATÇISI SADUN AKSÜT “ANILAR VE MÜZİK” KONUĞU OLDU.

KÖLN KATEDRALİNDE NAMAZ KILAN İLK MÜSLÜMAN TAMBUR SANATÇISI SADUN AKSÜT “ANILAR VE MÜZİK” KONUĞU OLDU.

KÖLN KATEDRALİNDE NAMAZ KILAN İLK MÜSLÜMAN TAMBUR SANATÇISI SADUN AKSÜT “ANILAR VE MÜZİK” KONUĞU OLDU.
Kadıköy Belediyesi Müzik Gönüllüleri ev sahipliğinde, 18 Nisan 2011 akşamı Caddebostan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen “ANILAR ve MÜZİK” programının 53. sünde,  yıların tanınmış tambur sanatçısı Sadun Aksüt Nesibe Müsevitoğlu’nun konuğu oldu.

Elli yılı aşkın Türk Sanat Müziği alanındaki hizmetleri ile sanat dünyasının yakından tanıdığı,Tambur sanatçısı Sadun Aksüt’ü gecede yetiştirdiği öğrencileri ve yakınları yalnız bırakmadılar.

Üniversite korosunda yetiştirdiği öğrencileri, konsere sazları ve yorumları ile katılırlarken, Aksüt de tambur çalıp,  kendi sesi ile yorum yaparak sürpriz yaptı.
Anılar bölümünde; sanat yıllarından, yurt içi ve yurt dışı turneleri ile özel yaşamından unutamadığı hatıralara yer veren Aksüt, en ilginç anısını Köln Katedralinde yaşadığını söyledi.

Almanya’da Köln katedralini gezerken, namaz kılmak isteyen Sadun Aksüt, görevliye bu isteğini ifade eder, kendisine şaşkın gözlerle bakan ilgilinin gösterdiği yerde namazını kılar ve oradan ayrılmak üzere çıkışa doğru yürümeye başlar. Tam o sırada, Katedraldeki papaz yanına gelir ve “- Bir dakika durur musunuz? Der. Papazın kendisine kızacağını düşünürken, Papaz; “- Biliyor musunuz bu katedralde namaz kılan ilk Müslümansınız.” Sözleri ile rahatlar. Sanatçı bu anısını hiç unutamaz.

Eşi, çocukları ve torunlarının bestelerinde kendisine ilham kaynağı olduğunu söyleyen Aksüt,  Türk Müziği korolarının çokluğundan yakındı ve  “-Koro şeflerinin bu iş bilen kişilerden oluşması gerektiğine inanıyorum, her önüne gelen koro şefi olursa bu müziğimize ihanettir. Türkçemizi bile bozduk. Gençlerimizin konuştuğu dili nerede ise anlayamıyoruz “ANADIN MI”? Ben “ANAMADIM”, siz “ANADINIZ MI HA” ?”Diyerek, gençlerin Türkçemizi nasıl bozduklarını mizahi bir biçimde üstüne basarak izleyicilere anlattı.
Gecede sanatçının eserlerinden oluşan güzel bir konser gerçekleşti.
Konser sonunda Kadıköy Belediyesi Gönüllü Eğitim ve Danışma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Nesibe Müsevitoğlu sanatçıya gecenin anısına, Belediye Başkanı adına bir teşekkür plaketi sundu.
 
SADUN AKSÜT KİMDİR:

Merzifon'da doğdu.. İstanbul Belediye Konservatuvarı'nda Şefik Gürmeriç ve Kemal Gürses'ten dersler aldı. Konservatuvarı bitirmeden İleri Türk Musikisi Konservatuvarı Derneği'ne girip burada Hüseyin Sadettin Arel, Dr. Suphi Ezgi ve de Laika Karabey'den dersler adı. Laika Karabey'den başladığı tambur Üsküdar Musiki Cemiyeti'nde hocası Emin Ongan'ın aracılığı ile büyük üstat tamburi İzzettin Ökte'den dersler aldı. İzzettin Ökte'den tambur eğitiminde yararlandı. İstanbul Radyosu'nda saz eserleri çaldı. İstanbul Belediye Konservatuvarı Türk Musikisi İcra Heyeti'ne tamburi olarak girdi. 1967 yılında yeniden İstanbul Radyosu'na döndü ve sendikalı sanatkar olarak tamburilik görevini sürdürdü.

 devrin büyük sanatkarlarına konserlerde refakat etti; Münir Nureddin Selçuk'un solo konserlerine tamburi olarak Sadun Aksüt katılmıştır.
İstanbul Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı'na tambur öğretim görevlisi olan Aksüt, 198l yılında radyodan (TRT) emekli olmuş fakat konservatuvardaki görevini sürdürmüştür..

16 yıl TRT Türk Sanat Musikisi Repertuvar Kurulu üyeliğinde bulunmuş olan Aksüt'ün 100 kadar şarkısı, 24 ilahisi, 50 kadar çeşitli makamlardan saz eserleri, üç çocuk şarkısı ve Sazkar makamında bir Mevlevi ayin-i Şerifi vardır.

Türkiye'de ilk yayınlanan Tambur Metodu bulunmakta, çok sayıda kitap ve neşriyatı bulunmaktadır.

2004 yılında kendi şarkılarından oluşan ve kendisinin okuyup çaldığı “Sisli Bir Eylül Gecesi” adında bir CD yapmıştır. Halen Kadıköy Belediyesi bünyesinde Türk Müziği Gönüllü Koro Çalışmalarında şeflik yapmaktadır.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER