İstanbul'un kadın vekil adayları 'Haklı Kadın'la buluştu

İstanbul'un kadın vekil adayları 'Haklı Kadın'la buluştu

İstanbul'un kadın vekil adayları 'Haklı Kadın'la buluştu
Haklı Kadın Platformu, İstanbul'un kadın milletvekili adaylarıyla bir araya geldi. Toplantıda yoğun bir katılım gözlemlenirken, her partiden kadın milletvekili adayları, seçildikleri takdirde parlamentoda kadınlar için yapacakları çalışmaları anlattı.

Milletvekili adaylarının, siyasi görüşleri farklı olsa da hepsinin ortak noktası kadın olmanın her durumda ve şartta zorluğuydu. Kadınların Meclis’te eşit temsilinin sağlanması, politikaya aktif bir biçimde katılımını engelleyen koşulların ortadan kaldırılması için çalışan Haklı Kadın Platformu’nun düzenlediği toplantıya, AKP’den 9, MHP’den 7, CHP’den 16, LDP’den 1 ve Bağımsız Kadın Partisi’nden 1 olmak üzere toplam 34 İstanbul kadın milletvekili adayı katıldı. Haklı Kadın Platform’u adına açılış konuşması yapan, Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, ““Amacımız, Mecliste kadınların eşit temsilini sağlamaktı. Bu küçük grup, kocaman bir grup haline geldi.
 
Şimdi bu platformu 29 sivil toplum kuruluşu 6 basın örgütü ve yüz bini geçen destekleyeni bulunuyor” dedi. Platform olarak 12 Haziran 2011 seçimlerinden sonra oluşacak TBMM’de kadınların eşit temsili için yola çıktıklarını vurgulayan Sabancı, “Partiler, geçmişe oranla daha fazla kadın aday göstermesine rağmen, Meclis’te eşit temsili sağlamaktan uzak olduğunu düşünüyoruz. Bakanlar Kurulu’nda daha fazla kadın bakan görevlendirilsin. Bakanlıkların her birinde kadın-erkek eşitliği komisyonu kurularak, komisyon çalışmaları için bütçe ayrılsın.
 
Siyasi parti bütçelerinin yüzde 25’i kadın-erkek eşitliği için yapılacak çalışmalar için bütçe ayırsın. Bürokraside yüzde 97 olan erkek yönetici egemenliği, kadınlar lehine değiştirilerek eşit temsil olanağı sağlansın.”dedi. Toplantıya katılan AK Parti, CHP, MHP’nin kadın milletvekili adaylarının yanı sıra, Bağımsız bir adayda yer aldı.

Kadına güvence, eğitim ve eşitlik
İstanbul’dan otuz dört kadın milletvekili adayı, Gazeteci Meral Tamer’in moderatörlüğündeki toplantıda alfabetik sıralamaya göre kürsüye çıkarak konuşma yaptı. Gencinden, yaşlısına iki dakikalık sürede, kendilerini tanıtarak, TBMM’de kadınlar adına ne tür çalışmalar yapacaklarını anlatan kadın milletvekili adayları, kadına şiddet, eğitim ve eşitlik konularına dikkat çekti. CHP İstanbul 2. Bölge milletvekili adayı Fatma Nur Serter, “Bir kadın milletvekili, sadece kadın konusuna ilgi gösterecek diye bir şey olmamalı. Siyasi partilerdeki kadın kolu anlayışına karşı çıkıyorum. Erkeğin baş, kadının kol olduğu anlayışı reddediyorum.
 
Kadına şiddet büyük bir sorun. Kadın ve erkeğin gerçek eşitlik konusunda çıkarılan her yasa yeniden incelenmeli. Türkiye’nin, kadının sevgisine ve şefkatine ihtiyacı var” dedi. Toplantıya katılan MHP İstanbul 3. Bölge milletvekili adayı ve TBMM Başkanvekili Meral Akşener’de, erkeğin kadına karşı kullandığı şiddet dilinden şikayetçi olduğunu söyledi. Akşener, “Bir partinin Rize Belediye Başkanı, terör sorununu kadın kuma alarak çözmeyi önerdi.

Başka bir partinin ilçe başkan yardımcısı, Facebook’ta ‘Örtüsüz kadın perdesiz eve benzer, ya satılıktır ya kiralık’ dedi, ancak Türkiye’de tek çıt çıkmadı. Bir Bakanımızın danışmanı Erzurum’lu kadınlarla ilgili alaycı bir yazı yazdı yine çıt çıkmadı” şeklinde konuştu. Akşener, Partisi MHP’nin kotayı savunmadığını, ancak kendisinin bu konuda kararlı olduğunu ve çalışmalara devam edeceğini söyledi.

Milletvekili adayları
Ayşegül Esra Atik: AKP Ataşehir Kadın Kolları Başkanlığı yaptım. Sahalardan gelen bir bayanım. Dolayısıyla ilçemizin ve Anadolu yakamızdaki her türlü mahallesindeki varoşların durumunu biliyorum. AK Parti için kadınlar adına bir sivil toplum kuruluşu diyebilirim. Mesleki eğitimi çok önemsiyorum, kadının eşitliği ve özgürlüğü için çalışıyorum.

 Yegane Güley: CHP 3. Bölge Milletvekili Adayıyım. Çalışmalarımı kitlelere yaymak için siyasete girmik istiyorum. Sportif etkinlikler sayesinde sivil toplum çalışmalarına kaynak sağlamak istiyorum. Ben Nepal’de kadınlar için açılan okuma yazma kursu için, Chicago Maratonun’da koştum. Afrika’da yapılan bir başka maratonu, kanserli çocuklar için koştum. Bunları ülkemizde de yapmak istiyorum. Özellikle küçük yaşta evlendirilen kızlar başta olmak üzere kadınların problemlerini çözmek istiyorum. Kişisel hedef olarak da Spordan Sorumlu ilk kadın bakan olayı kendime hedef koydum. Bu olursa, Avrasya Maratonunu koşacağım ve Ağrı Dağının zirvesine çıkacağım.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER