Darülaceze’ye ikizler geliyor

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Darülaceze’nin kültürel kodlarımızı işaret ettiğini ve bunu geleceğe taşıdığını belirterek, İstanbul’a iki tane darülaceze yapılacağının müjdesini verdi.

Darülaceze’ye ikizler geliyor
Darülaceze’ye ikizler geliyor

 Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Darülaceze’nin kültürel kodlarımızı işaret ettiğini ve bunu geleceğe taşıdığını belirterek, İstanbul’a iki tane darülaceze yapılacağının müjdesini verdi.

Bakan Ayşenur İslam, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Müsteşar Ahmet Zahteroğulları ile birlikte tarihî Darülaceze’yi ziyaret etti.

Darülaceze sakinleri tarafından çiçeklerle karşılanan Bakan İslam, onlarla tek tek ilgilendi, birlikte yemek de yedi. Yemeğin ardından Darülaceze’yi gezerek sakinlerle sohbet etti. Darülaceze sakinlerinin dertlerini dinleyen İslam, Kurum ile ilgili Darülaceze Başkanı Nevzat Bayhan’dan ayrıntılı bilgi aldı.

Bakan İslam, İstanbul’a iki büyük Darülaceze yapacaklarını söyledi. İslam, “İstanbul ile ilgili bir planımız var ve bunu ilk kez açıklıyorum. Biri Anadolu, diğeri Avrupa yakasına olmak üzere İstanbul’a iki tane büyük, içinde bulunduğumuz Darülaceze binasından çok daha kapsamlı Darülaceze yapma planımız var. Bu haber bugünün ilk müjdesi olsun.” ifadelerini kullandı.

Yeni yapılacak olan darülacezelerin özelliklerini anlatan İslam şöyle konuştu:  “Sayın Valim, çok değerli Bilge İnsanlarımız, değerli çalışma arkadaşlarımız, hepinizi saygıyla selamlıyorum. Aranızda bulunuyor olmaktan dolayı çok mutluyum. Sizlerle birlikte olmaktan, yemek yemekten sohbet etmekten dolayı büyük mutluluk duyuyorum. Sizler bizim misafirlerimizsiniz, bizlerde sizin misafiriniz. Burası çok kıymetli bir kurum. Sultan Abdülhamid Han’dan bize intikal eden değerli miraslardan biri Darülacezemiz.

Bu kurum, kuruluşunda olduğu gibi Cumhuriyet döneminde de fonksiyonunu yerine getirmeye devam etmiştir. Kültürel kodlarımızı işaret etmesi ve geleceğe taşıması açısından önemli bir rolü var. Sizleri, çok değerli büyüklerimizi içinde barındırması açısından çok büyük yeri var. Geleneğimizin bir parçası ve kültürümüzü anlatması açısından da önem arzediyor. Sayın Valimizle de konuşuyorduk, restorasyon çalışması var burada. Bu restorasyon çalışması Darülaceze bünyesinde bulunan mabetlerle alakalı. Burada bir havramız var, bir kilisemiz var, birde camimiz var. Bu bize kültürümüzün nasıl bir kültür olduğunu, medeniyetimizin nasıl bir medeniyet olduğunu anlatan önemli simgedir.

Burada yaşayan bütün sakinlerin ihtiyacına cevap verebilecek kurumlar oluşturulabilmiş ve yüzyılı aşkın, yüzlerce yıl öncesinden oluşturulmuştur. Bu, dünyada daha yeni oluşturulmaya çalışılan bir şey. Bununla ne kadar iftihar etsek az. Ama iftihar etmenin yanında bunu sürdürmek lazım, bunu yaşatmak lazım, bunu hayatımızda çoğaltarak yeniden, yeniler katmak ve kazandırmak lazım. Bizde öyle yapıyoruz. Şimdi yeni bir planımız var, bunu ilk defa burada sizlerle paylaşıyoruz. İstanbul’umuza, şuanda bulunduğumuz Darülaceze binasından daha büyük, daha kapsamlı iki Darülaceze yapma planımız var. Bunun için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bir tanesini Anadolu Yakası’nda bir tanesini Avrupa Yakası’nda yapacağız. Bugünün şartlarına uygun yapacağız. Bunlar çok büyük kompleksler olacak. İçlerinde her türlü ihtiyacı karşılayacak birimleri olacak. Orada sevgili annelerimiz, ablalarımız, amcalarımız, babalarımız gelecekler, sizler gibi mutluluk içinde yaşayacaklar. Buda size ilk müjde olsun.

İnşallah arsalarla ilgili, plan projelerle ilgili sorunları çözdüğümüz zaman, size sözüm olsun, temel atma törenine burada bulunan arkadaşlarımızla hep beraber gidelim. Hepinizi saygıyla sevgiyle selamlıyorum. Benden büyüklerin ellerinden öpüyorum. Diğer sakinlerimizin yanaklarından öpüyorum, Allaha emanet olun.”


Bir selamlama konuşması yapan Darülaceze Başkanı Nevzat Bayhan’da, Sayın Bakanımızla birlikte Sayın Valimizi ağırlamanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Başkan Bayhan, “Sayın Bakanımız’a buraya teşrif ettikleri için şükranlarımızı sunuyoruz ve üstlendiği bu kutlu görevin kendisine hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz. Sayın Bakanım, burası 1895 yılında, çok sancılı bir dönemde, her tarafta sıkıntılar yaşadığı bir zamanda inşa edildi.

Öyle bir zamanda inşa edildi ki; özellikle savaş sonrası ana kucağı olan İstanbul’a gelen kimsesiz insanlara o dönemim şartlarında bir şehir kurması, Ulu Hakan cennet mekân Abdülhamit Han’ın kendi özel eşyalarını satarak bir şehir inşa etmesi, özelikle bir şehir diyorum; çünkü olağanüstü şartlarda bir sene kendisine yetebilecek altyapıyla; tesisathanesiyle, su sistemleriyle, ısıtma istemleriyle, hatta matbaasıyla bir şehirdir burası. O zamanlarda Fransa daha ileride olmasına rağmen en güzel mekân olarak bize ödül vermiştir.

Şuanda savaşlarla sarsılan dünyaya; birlikte yaşamanın simgesi olarak sunacağımız; kilisenin, havranın, caminin bir arada, bahçe içerisinde; din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin herkese şefkatli kucağını açan bir müesseseyi takdim etme şansına sahibiz. Bu duvarların içerisinde 71 bin insan hizmet gördü, 50 bine yakın insanda hizmet verdi. Günümüze kadar binlerce insanın bağışlarıyla ayakta durdu. Şimdiye kadar emeği geçen başta Sultan Abdülhamit Han olmak üzere herkese ve teşriflerinizden dolayı şükranlarımı arz ediyorum.”dedi,
,
Yemeğin ardından Bakan İslam, Vali Mutlu ve Nevzat Bayhan, Darülaceze’yi gezerek, Darülaceze sakinleriyle sohbet etti, burada kalan çocuklara hediyeler dağıttılar.



Güncelleme Tarihi: 13 Şubat 2014, 21:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER