BM’de Nevruz kutlaması

Dünyanın en eski bayramlarından olan Nevruz, BM Genel Kurulu’nda bu yıl 3. kez kutlandı.

BM’de Nevruz kutlaması
BM Genel Kurulu’nda Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 12 ülkenin BM Daimi Temsilciliği tarafından ortaklaşa ‘Uluslararası Nevruz Günü” kutlama töreni düzenlendi. Geçen yıl daha çok kültürel bir ektinlik havasında kutlanan ve Türk kültürünü araştırmak, yaşatmak ve geniş kitlelere tanıtmak amacıyla 1993 yılında Türk Cumhuriyetleri’nin kültür bakanlarının imzalarıyla kurulan Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı’nın (TÜRKSOY) aktif katılımıyla gerçekleştirilen Nevruz kutlaması, bu yıl Nevruz’un bayram olduğu ülkelerin yemek çeşitlerinin sunulduğu zengin bir yemek ziyafetine dönüştü. Bu yıl ilk defa Kuzey Irak’lı Kürt temsilcilerin yerel kıyafetlerle geldiği kutlamaya, BM çalışanları, gazeteciler ve değişik ülkelerin BM misyonlarında görevli diplomatlar katıldı.

BM Genel Kurulu’nun 2010 yılında 64/253 sayılı kararla kabul ettiği ”Uluslararası Nevruz Günü” dolayısıyla, Türkiye’yle birlikte, Afganistan, Azerbaycan, Hindistan, İran, Irak, Kazakistan, Kırgızistan, Pakistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan’ın BM Daimi Temsilciliklerinin birlikte düzenlediği geniş katılımlı bir kutlama etkinliği gerçekleştirildi.

Önce BM Genel Kurulu’nda yapılan konuşma ve video gösterileriyle başlayan kutlamalar, BM Genel Kurulu lobisinde sergi salonlarının olduğu bölümdeki geniş alanda, Nevruz’un kutlandığı değişik ülkelerden müzik gösterisi ve her ülkenin kendi mutfağından örneklerin sunulduğu bölümle devam edildi.

BM Genel Kurulu’ndaki kutlama nedeniyle Nevruz’la ilgili bir mesaj yayımlayan, Genel Kurulu Başkanı Nasır Abdülaziz El Nasır mesajında, Nevruz’un baharın başlangıcını ve doğanın yeniden doğuşunu simgelediğini, ”yenilenme, umut ve uyum” kavramlarına dayalı olduğunu ifade etti. El Nasır, Nevruz’un, uluslararası gün olarak kutlanmaya başlanmasıyla ise, üye ülkelerin BM Şartı’nın ilkeleriyle de uyumlu olan medeniyetler arasında diyalog ile dayanışma, barış ve refaha olan taahhütlerinin bir kez daha ortaya konduğunu kaydetti.

BM’deki Nevruz kutlamasına BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un, Özel Kalem Müdürü Vijay Nambiar tarafından okunan mesajında ise, Genel Sekreter Ban; ”dünya üzerinde 3 bin yıldır, günümüzde de 300 milyon kişi tarafından kutlanan Nevruz’un, yaşamın yeniden canlandığı baharın ilk günü olarak ulusları, dinleri ve dilleri birleştirdiğini” ifade etti.

Geceyi düzenleyen 12 ülkenin BM Daimi Temsilcilerinin Nevruz’un önemini vurgulayan konuşmaların yapıldığı Genel Kurul’daki törende, Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan da konuşmasında, Nevruz’un BM çatısı altında kutlanmasının son derece anlamlı olduğunu bildirdi. Büyükelçi Apakan, Nevruz’un ”ulusları ve kültürleri birleştiren, kardeşlik ve dayanışma duygularını canlandıran bir gün” olduğunu kaydetti.

Programın ardından BM Genel Kurul lobisinde verilen ve içki servisinin yapılmadığı resepsiyonda, davetlilere 12 ülkenin yemeklerinden oluşan çeşitler sunuldu. Her ülkenin ayrı bir bölümde yemeklerinin sunuduğu resepsiyonda, en uzun yemek sırasının ise, Afganistan bölümünde olduğu görüldü.

ww.atasehirweb.com

Güncelleme Tarihi: 21 Mart 2012, 20:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER