Birlikte Yenilen Yemekler Mutluluğun Anahtarı

Birlikte yemek yemenin insanlar arasındaki bağları güçlendirdiğini ve sosyal ilişkileri artırdığını gösteriyor. 

Birlikte Yenilen Yemekler Mutluluğun Anahtarı

Birlikte Yenilen Yemekler Mutluluğun Anahtarı

Birlikte yemek yemenin insanlar arasındaki bağları güçlendirdiğini ve sosyal ilişkileri artırdığını gösteriyor. 

Minnesota Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen, Barilla Grup tarafından desteklenen yeni bilimsel araştırma, aile veya sevdikleriyle birlikte yemek yemenin bireylerin mutluluğuna, sağlık ve refahına olumlu etkilerini gözler önüne seriyor. Bu bulgular, birlikte yemek yemenin insanlar arasındaki bağları güçlendirdiğini ve sosyal ilişkileri artırdığını gösteriyor. 

ABD’de Minnesota Üniversitesi tarafından yürütülen ve birlikte yenen yemeklerin insanların mutluluğuna olan etkilerini inceleyen araştırmanın sonuçları Mart 2024’te önemli bir bilimsel dergide yayımlandı. Her gün 100’ü aşkın ülkede milyonlarca sofraya ulaşan gıda lideri Barilla Grubu tarafından desteklenen araştırma, birlikte yenen yemeklerin insanların mutluluğunu ve esenliğini artırdığını ortaya koydu. Amerika Birleşik Devletleri, İtalya ve Almanya'dan 1000'den fazla katılımcıyla yapılan araştırma, aile veya sevdikleriyle birlikte yenilen yemeklerin bireylerin mutluluğuna, sağlık ve refahına olan olumlu etkilerini gözler önüne serdi.

MUTLU SOFRALAR = MUTLU BİR YAŞAM 

Barilla Grubu Beslenme ve İyi Yaşam Direktörü Valeria Rapetti, araştırmayla ilgili olarak: "Araştırma sonuçları sadece Akdeniz yaşam tarzının temel unsurlarından biri olan aynı masa etrafında birlikte yenilen yemeklerin yetişkin sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini vurgulamakla kalmıyor, aynı zamanda Barilla olarak daha iyi bir yaşam için yemek keyfi sunma misyonumuzla da örtüşüyor. Bu araştırma, lezzetli bir yemeğin aynı masa etrafında birlikte paylaşılmasının sadece bir gelenek değil bireylerin ve toplumların yaşam kalitesini artırabilen güçlü bir yemek kültürü aracı olduğunu gösteriyor. Barilla olarak, bu araştırmayı destekleyerek insanları bir araya getirme ve refahı teşvik etme konusundaki kararlılığımızı bir kez daha vurguluyoruz" açıklamasını yaptı.

Minnesota Üniversitesi’nden Profesör William Doherty, "Ailelerimiz veya sevdiklerimizle aynı masa etrafında buluştuğumuz öğünlerin sadece sağlığımız üzerindeki olumsuz etkileri ve depresif semptomları azaltmanın ötesinde, faydalarının da toplumlar tarafından bilinmesinin önemli olduğuna inanıyoruz.  Araştırmamız, birlikte yenen aile yemeklerinin mutluluğu ve olumlu duyguları teşvik ettiğini göstermektedir" diye konuştu. 

Araştırmaya göre katılımcıların yüzde 50'si haftada en az 6 öğünü başkalarıyla birlikte yemeyi tercih ediyor. En çok birlikte olunan öğün ise yüzde 65 ile akşam yemeği. Birlikte yenen yemekler, bireylerin mutluluk ve esenlik seviyelerini yükseltiyor. Ortak sofralar, depresyon semptomlarını ve genel stresi azaltmada önemli rol oynuyor. Birlikte yemek pişirmek ve yemek yemek, aile üyeleri ve sevdiklerimizle daha güçlü bağlar kurmamızı sağlıyor. Sofralarda sohbet etmek ve birbirimizi dinlemek, sosyalleşmemizi ve iletişim becerilerimizi geliştiriyor.

EN ÇOK YEDİĞİMİZ YEMEĞİ KONUŞUYORUZ

Yayımlanan araştırma sonuçlarına göre, yemek sırasında en çok yenilen yemekten bahsediliyor. Yemek ile ilgili yorumlar ABD'de açık ara en çok konuşulan konu olurken, Almanya ve İtalya'da ise yemek sırasında ana sohbet konusu ortalama yüzde 69 ile güncel haberler ve olaylar oluyor.  

AKŞAM YEMEKLERİ VAZGEÇİLMEZİMİZ

Katılımcıların yüzde 65'ten fazlası en çok akşam yemeğinde sevdikleriyle birlikte olmaktan keyif aldıklarını vurgularken, akşam yemekleri yüzde 77 oran ile en çok hafta sonları birlikte geçiriliyor. Akşam yemeklerinin yanı sıra; ABD ve Almanya’da hafta sonu kahvaltıları da birlikte olunması en çok sevilen anlar olarak öne çıkarken, İtalyan katılımcıların yüzde 80'i öğle yemeklerinde başkalarıyla olmayı tercih ettiklerini belirtiyor. 

BİRLİKTE HAZIRLANAN YEMEK BAĞLILIĞI ARTIRIYOR

Araştırma, İtalyanlar ve Almanların yemek hazırlarken de bir arada olmayı sevdiklerini gösteriyor. İtalyanların yüzde 57'si ve Almanların yüzde 51'i sofra kurmanın sık sık birlikte yapılan bir faaliyet olduğunu belirtiyor. ABD'li katılımcılar ise; aile yemeklerini hazırlamaktan kaynaklanan stres düzeylerinin daha yüksek olduğunu belirtseler de, bir aile yemeğine katıldıklarında sevdiklerine daha bağlı olduklarını hissetmeye başladıklarını ve daha pozitif bir ruh haline sahip olduklarını belirtiyor. İtalyanlar ise birlikte yenen yemeklerden sonra gün boyunca çok daha iyi bir ruh haline sahip olduğunu belirtiyor. 

Mutlu bir gelecek inşa etmek için öneriler ise şöyle sıralanıyor:

- Haftada en az 3-4 kez aileniz veya sevdiklerinizle birlikte yemek yemeye zaman ayırın.

- Yemek sırasında elektronik cihazlardan uzak durun ve birbirinizle sohbet edin.

- Yemeği birlikte pişirin, sofrayı birlikte hazırlayın.

- Farklı mutfaklara ve geleneklere açık olun.

- Yemek zamanlarını özel ve keyifli hale getirin. 

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER