‘Bir Usta Bin Usta’

‘Bir Usta Bin Usta’ Projesi kapsamında İstanbul Ebru Yapımı Kursu Tamamlandı.

‘Bir Usta Bin Usta’
 ‘Bir Usta Bin Usta’
‘Bir Usta Bin Usta’ Projesi kapsamında İstanbul Ebru Yapımı Kursu Tamamlandı.

Anadolu Sigorta tarafından hayata geçirilen ‘Bir Usta Bin Usta’ Projesi kapsamında İstanbul Fatih’te açılan Ebru Yapımı kursunu başarıyla tamamlayan 12 kursiyer mezun oldu.

Anadolu Sigorta’nın kaybolan ya da kaybolmaya yüz tutan mesleklere olan ilgiyi arttırmak ve bu meslekleri yeniden canlandırmak amacıyla 2010 yılında hayata geçirdiği ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın teknik danışmanlığında gerçekleştirdiği “Bir Usta Bin Usta” Sosyal Sorumluluk Projesi İstanbul Ebru Yapımı Kursu, 24 Temmuz 2019 tarihinde tamamlandı. Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde yapılan kapanış törenine, İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, Anadolu Sigorta Kurumsal İletişim Yönetmeni Elif Banu Kocaoğlu Yıldız, ebru sanatının usta isimleri Uğur Derman ve Alparslan Babaoğlu katıldı. Eğitimlerini başarıyla tamamlayan kursiyerler, kapanış töreninde bitirme belgelerini alarak mezun oldu. Kurs süresince üretilen ebrular, bir hafta boyunca Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde sergilenecek.

Eğitmenliğini Uğur Taşatan’ın yaptığı Ebru Yapımı kursunu başarıyla tamamlayan 12 kursiyer, 11 Mayıs 2019 tarihinde başlayan kursta iki ay boyunca 152 saat eğitim görerek birer usta adayı haline geldiler.

2010 yılında hayata geçirilen ve 2019 yılı itibariyle 10. Yılını kutlayan “Bir Usta Bin Usta” Sosyal Sorumluluk Projesi kapsamında yıl sonuna kadar 50 mesleki kurs tamamlanmış olacak. Böylece kurslar aracılığıyla bir yandan yerel mesleklerin kaybolması önlenirken, diğer yandan kurslara katılan genç usta adaylarına yeni iş olanakları sağlanacak.

“Bir Usta Bin Usta” Projesi ile ilgili detaylı bilgiye www.birustabinusta.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

İstanbul - Ebru Yapımı

Ebru sanatı, Türk - İslam sanatlarının, gerek teknik farklılığı, gerek görsel zenginliği, gerekse derûnunda bulundurduğu özel anlamı itibariyle, en dikkat çekenlerinden biridir. Fakat, ne yazık ki ebru tarihinin aydınlanmış sayfaları bu çekicilikle doğru orantılı değildir. Köklerine dair edinilebilen bilgiler kısıtlıdır. Asya’da doğup İpek Yolu üzerinden Anadolu’ya gelen, buradan da batılı seyyahlar vasıtasıyla Avrupa ve Amerika’ya giden ebru, usta Türk sanatkarları sayesinde bütün dünyada bilinir ve uygulanır olmuştur. Hatip Mehmed Efendi, Edhem Efendi, Necmeddin Okyay, Mustafa Düzgünman gibi sanatkarlar usta- çırak ilişkisi içerisinde çağlar boyunca en güzel ebruları üretmişlerdir. Doğal malzemeler kullanılarak üretilen birbirinden güzel battal ebrular, gelgitler, hatipler ve çiçekler teknelerde can bulmuş ve başköşelerimizi süslemişlerdir.


İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER