Ata sporları İstanbul'da canlanacak

Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından organize edilen "Etnospor Kültür Festivali" 26-28 Ağustos tarihleri arasında Küçükçekmece Bezirganbahçe Meydanı’nda gerçekleştirilecek.

Ata sporları İstanbul'da canlanacak
 Ata sporları İstanbul'da canlanacak

Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından organize edilen "Etnospor Kültür Festivali" 26-28 Ağustos tarihleri arasında Küçükçekmece Bezirganbahçe Meydanı’nda gerçekleştirilecek.

Dünya Etnospor Konfederasyonu'nun geleneksel spor dallarının tanıtılması, profesyonelleşmesi ve olimpiyatlara hazırlanması amacıyla gerçekleştireceği festivalde, birçok geleneksel oyunun birbirinden başarılı ve yetenekli sporcuları boy gösterirken, tarih adeta yeniden canlanacak.

Ulusalararası organizasyon; 11 spor dalında, yurt içi ve yurt dışından 20 takım yer alacak

Festivalde, yağlı güreş müsabakaları, atlı cirit oyunları, mas güreşi, aba güreşleri, geçmişten günümüze geleneksel çocuk oyunları, Orta Asya ve Anadolu mutfağının eşsiz lezzetleri, uzmanlar eşliğinde Osmanlı okçuluğu atış talimleri, geleneksel kıl çadırlarda oba yaşamı ve kültür tarihimiz, tarihi el sanatları çarşısı, kılıç kalkan gösterileri, atlı akrobasiler ve konserlerin eşlik ettiği pek çok aktivite yer alacak.

Küçükçekmece Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleştirilecek Etnospor Kültür Festivali için Küçükçekmece’deki Bezirganbahçe Meydanı’nda özel bir etkinlik alanı kuruldu.  3 gün boyunca hiç durmadan devam edecek festivale ev sahipliği yapacak olmanın heyecanını yaşadıklarını ifade eden Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz, meydanda hazırlıkların tüm hızıyla sürdüğünü ve böylesine önemli ve anlamlı bir organizasyonun  Küçükçekmece’de düzenlenmesinden büyük gurur duyduklarını ifade etti.

Festivalde neler var?

Şampiyonlar er meydanında, festival alanında olacak

Etnospor Kültür Festivali’nde Harun Doğan, Ali Işık Yıldızlar, İsa Göçen, Orhan Okulu gibi er meydanının usta isimleri; Yusuf Kilci ve Janset Genel gibi atlı okçuluğun istikbal vaat eden yetenekleri hünerlerini sergileyecek.

Gelenek nesilden nesle aktarılacak

Bu doğrultuda dev bir kompleks içerisinde kurulan kültür parkurlarının yanında 35 kıl çadırdan oluşan bir oba ve bir çarşı meydana getirildi. Orta Asya ve Anadolu’nun namlı şefleri tarafından hazırlanan ananevi yiyecek ve içeceklerin sunulacağı bu mekanlarda pek çok etkinlik de düzenlenecektir. Kültür mirasına sahip çıkmak adına ustaların ellerinden çıkan dokumalar, çömlekler, türlü bezemeler vb. hem çocuklar hem de yetişkinler için gerçekleştirilecek atölye çalışmaları sayesinde nesilden nesle aktarılacaktır. Çeşitli sergiler eşliğinde buradaki üretimler daha geniş bir kesimin beğenisine sunulacak.

Büyükler kadar çocuklar da unutulmuyor

Dileyenin kendi çadırını kurup kalabileceği etkinlik alanında Türk dünyasına, Orta Asya ve Anadolu’ya özgü şenlikler de yeniden hayat bulacak. Bir tarafta anneler ve kızları için bir “Kırgız Düğünü” düzenlenirken, babalar ve oğullar şampiyon güreşçilerin mücadelesini izleyebilecek. Etkinlikler kapsamında Okçular Tekkesi’nde uzman eğitmenlerin gözetiminde ok talimleri yapılacak, çocuklara at sürme teknikleri ilekonunun uzmanları tarafından belirlenen geleneksel 15 oyun öğretilecek.

Çeşitli konserlerin verileceği etkinliğin sürpriz konuklarından biri ise ülkemizde büyük bir ilgiyle dinlenilen “Dombıra”nın bestecisi Kırgız halk ozanı AslanbekSultanbekov ve ekibi olacak. Bunun yanında askeri mehteran da çeşitli gösterilerle sahne alacak.

Amaç her yıl yine yeni bir etkinlik

Üst düzey devlet erkanının da katılacağı ve 80 kadar atlı birliğin yer alacağı 100 yıllık mirasın yeniden hayat bulacağı bu etkinlik, önümüzdeki yıllarda daha da kapsamlı olarak gerçekleştirilmeye devam edecek.

Festivalde yer alacak oyunlar

Mangala

Orta Asya’daki Türk topluluklarından Osmanlılara dek uzanan bir zeka ve strateji oyunudur. En önemli özelliği her yaş ve kesimden insan tarafından oynanabiliyor olması ve oynamak için mekâna ve malzemeye bağımlı kalınmamasıdır. 2 oyuncu tarafından 48 taş ile oynanır. Oyunca 12 çukur ve kazanılan taşları koymak için 2 hazne bulunur.  24 taşa sahip olan oyuncu bu taşları önündeki 6 çukura 4'er adet şeklinde dağıtır. Zeka, strateji, kurnazlık, öngörü ve sabır gerektiren bu oyunun sonunda en az 25 taş toplayan oyuncu, oyunun galibi olur. 

Gökbörü

Orta Asya Türklerinin düğünlerde ve eğlencelerde oynadığı geleneksel atlı sporlarından biri olan gökbörü, Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde son yıllara kadar “ödül kapmaca” adıyla yaşatılmaktaydı. Bu oyunun amacı at koşturarak oğlağı kapmaktır. Çizilen geniş daire ile belirlenen oyun alanında biniciler aynı uzaklıktan atlarını “şikâr” denilen oğlağa doğru koşturur ve eyerden kayarak oğlağı kapmaya çalışır. Oğlağı kapan, dörtnala kaçmaya başlar. Diğer atlılar oğlağı elinden almak için takip eder. Atlı, oyun alanı çevresinde, şikâr ile bir tur atabilirse bir sayı kazanmış olur ve ardından şikârı yere bırakır. Bu defa bir başka oyuncu şikârı alarak kaçırır. Oyun böylece sürüp gider. En çok sayıyı toplayan binici veya grup, oyunun galibi sayılır.

Kuşak Güreşi

Özellikle Kırım Türkleri arasında yaygın olan kuşak güreşi, diğer geleneksel güreş çeşitleri gibi davul zurna eşliğinde yumuşak toprak veya yeşil düz zeminde eğlence amaçlı yapılır. Yaş ve ağırlıklarına göre üç boya ayrılan güreşçiler, bele sarılan iki metre uzunluğundaki özel dokuma kuşaklardan tutarak rakibin iki omzunu yere getirmesi şalka düşmesi için mücadele eder.

Aba Güreşi

Orta Asya kökenli en eski güreş türlerinden biridir. Güreşçiler sırtlarına aba giyerek ve bellerine kuşak bağlayarak mücadele eder. Günümüzde Hatay ve Gaziantep yörelerinde kapışmalı ve aşırtmalı şeklinde, uygulanış bakımından farklılık gösteren biçimde sürdürülmektedir. Dünyada giysilerle yapılan ilk güreş türlerinden olması itibariyle judo ve İsveç’te yapılmakta olan pantolon güreşinin atası kabul edilmektedir.   

Atlı Cirit

Orta Asya’dan günümüze taşınan, Türklerin yüzyıllardır oynadığı ata sporudur. At üzerinde süngü ve mızrağın düşmana daha iyi savrulması amacıyla ortaya çıkmış, zaman içerisinde kurallı bir oyun haline gelmiştir. Genellikle gösteri amaçlı oynanır. Bir ciritçi oyun sahasında rakip sporculardan birine yarım veya tam çark yapmak suretiyle ciridini atar. Sporcu rakibinin kendisine atacağı ciritten sakınmak için çeşitli hareketler yapar, atın sağına soluna, karnının altına veya boynuna yatar. Bazı sporcular rakiplerini kaçış çizgisine ulaşana kadar kovalar ve ardından cirit atar. İsabet ettirebildikleri için puan kazanırlar. Oyun puanlaması kriterleri takımlarca müsabakadan önce kararlaştırılır. Toplam puanı yüksek olan takım galip sayılır.

Atlı Okçuluk

Türklerde okçuluğun, özellikle de atlı okçuluğun önemi tarih öncesi zamanlara kadar uzanır. Tarihteki Türk atlı okçuları, dörtnala giderken eyer üstünde dönüp arkaya ok atarak hedefe tam isabet ettirme ustalıklarıyla tanınmışlardır. Asya'da geçim kaynağı ve askeri tatbikat niteliği olan sürek avları, Türk atlı okçuluğunun gelişmesini sağlamıştır. Savaşçılık, avcılık, sporculuk gibi alanların dışında sosyal alanda da okçuluk önem teşkil etmiştir. Örneğin milli bayramlarda, dinsel törenlerde, düğünlerde çeşitli sportif okçuluk yarışmaları toplumsal hayatta yer almıştır.

Aşık Oyunu 

Koyunların ve keçilerin arka bacaklarında bulunan dört yüzlü kemikle oynanan tarihi bir Türk oyunudur. Kadim çağlardan günümüze gelene kadar Türkistan ve Türkiye başta olmak üzere Türklerin yayıldığı tüm coğrafi bölgelerde bu oyuna rastlamak mümkündür. Aşık oyunu günümüzde de Türk köy, kasaba ve hatta şehirlerinde oynanmaktadır.

Aşık kemiğinin yüzleri cuk (ya da çik), tok, allı ve kazak olarak adlandırılır. Aşık oyunlarından birisi zıdalıdır. Aşık kemikleri her oyuncudan eşit sayıda, yerde zıda adı verilen bir dairenin ortasına tek sıra halinde dizilir (allı ya da kazak olarak adlandırılan yüzeyleri yere gelecek şekilde dik olarak). Daha sonra oyuncular ellerinde bulunan ve genellikle daha iri ve/veya içi kurşunla doldurulmuş enek adı verilen aşıklarını daire içinde bulunan diğer aşıklara vurarak daire dışına çıkarmaya çalışırlar. Dışarı çıkan aşık atışı yapan oyuncunun olur. Dışarı çıkaramama ya da ıska geçme durumlarında oyun sırası diğer oyuncuya geçer. İlk atış daire dışından oyuncuların belirlediği bir mesafeden yapılır. Daha sonraki vuruşlarda sırası gelen oyuncu daire kenarından atış yapar. Eğer daire kenarından yaptığı atışla daire içindeki aşıklardan bir veya daha fazlasını daire dışına çıkarırsa oyuncu atış sonrası eneğin kaldığı yerden oyuna devam eder. Enek genellikle daire içinde diğer aşıklara yakın konumda kaldığından oyuncu sonraki atışlarda daha avantajlıdır.
Festivalde yer alacak ödüllü sporcular

Etnospor kültür festivaline katılacak sporcuların tanıtımı

SN

ADI SOYADI

EKİP

ÖDÜLLER

1

HARUN DOĞAN

ŞALVAR GÜREŞİ

BÜYÜKLER AVRUPA VE DÜNYA ŞAMPİYONU

2

ALİ IŞIK YILDIZLAR

ŞALVAR GÜREŞİ

DÜNYA 2.Sİ

3

SERDAL BÖKE

ŞALVAR GÜREŞİ

BÜYÜKLER AKDENİZ OYUNLARI ŞAMPİYONU

4

HALİL HOPUR

ŞALVAR GÜREŞİ

TÜRKİYE KARAKUCAK BAŞPEHLİVAN ŞAMPİYONU

5

RUHULLAH TAKİ TAŞDEMİR

ŞALVAR GÜREŞİ

SERBEST GÜREŞ 12O KG 2016 TÜRKİYE 2.Sİ

6

YASİN KILIÇ

ŞALVAR GÜREŞİ

SERBEST GÜREŞ 120 KG 2016 TÜRKİYE 3.SÜ

7

İSA GÖÇEN

ABA VE ŞALVARGÜREŞİ

2015 YILI ABA GÜREŞİ VE ŞALVAR GÜREŞİ 120 KG BAŞPEHLİVANI ŞAMPİYONU

8

İSMAİL BALABAN

YAĞLI GÜREŞ

2013 YILI KIRKPINAR BAŞPEHLİVAN 1.Sİ

9

ORHAN OKULU

YAĞLI GÜREŞ

2015 YILI KIRKPINAR BAŞPEHLİVAN 1.Sİ

10

MEHMET YEŞİL YEŞİL

YAĞLI GÜREŞ

2009-2010 YILI KIRKPINAR BAŞPEHLİVAN 1.Sİ-2016 YILI

11

ÖZGÜR KILIÇ

KAPIŞMALI ABA

80 KG TÜRKİYE ŞAMPİYONU KIRGIZİSTAN GÖÇEBE OYUNLARI 3.OLDU

12

YUSUF ÖZEN

KAPIŞMALI ABA

75 KG BÜYÜKLER TÜRKİYE 3.GENÇLER 1.

13

İLKAY UYGUN

KAPIŞMALI ABA

55 KG MİNİKLER TÜRKİYE ŞAMPİYONU

14

YUSUF KİLCİ

ATLI OKÇULUK KABAK

GENÇLER 2016 KABAK STİLİ ATLI OKÇULUK 1.Sİ

15

JANSET GENEL

ATLI OKÇULUK KABAK

GENÇLER 2016 KABAK STİLİ ATLI OKÇULUK 2.Sİ

16

DİLARA BAL

ATLI OKÇULUK KABAK

GENÇLER 2016 KABAK STİLİ ATLI OKÇULUK 3.SÜ

17

HÜSEYİN OKCU

ATLI OKÇULUK KABAK

YETİŞKİN 2016 KABAK OKÇULUK 1.Sİ

18

YAVUZ AYAZ

ATLI OKÇULUK KABAK

YETİŞKİN 2016 KABAK OKÇULUK 2.Sİ

19

KUDDUSÜ TÜRK

ATLI OKÇULUK MEMLÜK

2016 MEMLÜK STİLİ OKÇULUK 1.Sİ

20

HÜSEYİN OKCU

ATLI OKÇULUK MEMLÜK VE KABAK

2016 GENEL TOPLAM MEMLÜK VE KABAK STİLİ TÜRKİYE 1.Sİ




Güncelleme Tarihi: 24 Ağustos 2016, 12:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER