ALATURKA KEMAN VİRTİÖZÜ ŞEREF GÜLSÜN “ANILAR VE MÜZİK”KONUĞU OLDU

Kadıköy Belediyesi Müzik Gönüllüleri ev sahipliğinde, 12 Nisan 2012 akşamı CKM’de düzenlenen “Anılar ve Müzik” programının 60.sında Alaturka Keman Virtüözü Şeref Gülsün konuk oldu.

ALATURKA KEMAN VİRTİÖZÜ ŞEREF GÜLSÜN “ANILAR VE MÜZİK”KONUĞU OLDU
Şeref Gülsün’e ait eserlerin yer aldığı konserde, sanatçının kendisi gibi keman virtüözü akrabaları Necmettin Kemancı, Aytaç Gülsün, Necip Gülsün, Salih Kemancı, Hüseyin Kemancı ile Ahmet Gülsün(Ritm saz), Mesut Kuş Göz( Def), Can Kandaz(Ud) Sezgin Sezer Kokşa (Kanun) solistlere sazlarda  eşlik ettiler..

Program yapım ve yönetmeni Nesibe Müsevitoğlu’nun  sorduğu sorulara cevap veren Gülsün, kendisi hakkında merak edilen bir çok konuya açıklık getirdi.

 “- Müziğe olan merakım daha küçük yaşlarda annemi dinleyerek başladı. Keman bizim ailenin enstrümanıdır. Annemin babası Selanik doğumlu Hüseyin Kemancı, Atatürk’ün çocukluk yıllarında birlikte meşk yaptığı kişidir. Selanikte aynı mahallede yaşamışlar. Kısacası bizim ailede herkes keman çalar, benimki de soya çekim, daha 11 yaşında başladım Keman çalmaya. Ben Çanakkale Biga’da doğdum. Bigadan çok keman virtüözü çıkmıştır. Saim Akçıl, Cihat Aşkın benim hemşerilerimdir. Ben İlk, orta ve lise eğitimimi Biga’da tamamladım. 1976 Yılında İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı’na girdim. Tabii ki asıl müzik eğitimimi değerli hocalarımdan aldım. Daha 18 yaşımda iken, Çakıl Gazinosunda hayranı olduğum Zeki Müren’e eşlik etme şansına eriştim. Daha sonraki yıllarda da Maksim Gazinosunda değerli saz sanatçısı arkadaşlarımızla Zeki Müren, Safiye Ayla, Emel Sayın, Ahmet Özhan, Bülent Ersoy, Muazzez Abacı, Gönül Yazar, Mustafa Sağyaşar gibi daha nice ünlü sanatçıya eşlik ettik.

TRT İstanbul Radyosunda da değişik programlara kemanım ile katıldım. 1996 Yılında eşimi kaybettikten sonra sahneyi bıraktım. Arkadaşlarımın ısrarı ile koro çalışmalarına başladım. Bir süre Melahat Pars, Aşkiye Çal, Sözer Yaşmut, Bilge Özgen, Osman Aksu, Abidin Gerçeker gibi hocaların yönettiği korolarda görev aldım, 2008 yılında “TÜRK MUSİKİSİ FASIL TOPLULUĞU” nu kurdum. Türk Müziğinde Fasıl benim için çok önemlidir. Ancak bu günkü fasıl anlayışından bahsetmiyorum. Maksim yıllarındaki gibi hanendeler sahnede toplu halde icra yaparlardı. Şimdi bir kişi söylüyor adına da fasıl diyorlar.” Dedi.
Alaturka Keman Virtüözü olur mu?  sorusuna da; “ –Tabii ki olur. Virtüöz o işi en iyi yapan onun ordinaryüs profesörü demektir. Kemanda da geçkileri en iyi kullanan, nazariyat ve iyi nota okuyan, notayı her sesten çalabilen, taksim yaparken ustalıkla kulağı bozmadan makamdan makama geçebilen kişilere virtüöz deriz. Bir zamanlar Kani Karaca vardı. O da sesin virtüözü idi. Bir nevi ağzı ile taksim yapıyordu. Bekir Sıtkı Sezgin de onlardan biri idi. Hafız kişilerde bu yetenek vardır. Ben Selahattin Pınar tutkunuyum.  Zeki Müren’in yanı sıra Bekir Sıtkı Sezgin ve Mustafa Erses’e de hayranım. Bayanlardan Gönül Akkor’dan başkasını dinlemem. Ama sahnede en iyisi Emel Sayın’dır.” Şeklinde cevapladı.

Gecede Şeref Gülsün kendi bestelerini kendisi yorumlarken, tanınmış ses sanatçıları Çağdaş, Gürsel Mercanlı, Seracettin Erman ve Selma Hepgül’ün yanı sıra, kızı İlknur Gülsün Kaya da yorumladıkları şarkılar ile geceye büyük renk kattılar. Konuk sanatçı Keman Virtüözü Baki Kemancı’nın muhteşem keman resitali de dinleyicilerin büyük beğenisini kazandı.

Halen Kadıköy Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren ve şefliğini üstlendiği “ Fasıl Topluluğu” Koristleri ile Bestekar Edip Kayhan Özışık,  Koro Şefleri Arif Şanlı, Nisa Gürtuna, sanatçıyı bu gecede yalnız bırakmadılar.

Gecenin sonunda, Kadıköy Belediyesi Gönüllü Eğitim ve Danışma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi ve Sanat Sorumlusu Nesibe Müsevitoğlu,  Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk adına bir teşekkür plaketini sanatçıya takdim etti. Tüm sanatçıların birlikte söyledikleri şarkılar ile gece sona erdi.

Güncelleme Tarihi: 17 Nisan 2012, 09:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER