Karkasta kilo fiyatı 15 liraya dayanan ette sektör ‘zam kavgasına’ tutuştu...

Karkasta kilo fiyatı 15 liraya dayanan ette sektör ‘zam kavgasına’ tutuştu...

Karkasta kilo fiyatı 15 liraya dayanan ette sektör ‘zam kavgasına’ tutuştu...
Ramazan ayının yaklaşmasıyla gıda fiyatlarında artış iddiaları yine gündeme oturdu. Bu iddiaların başında da yıl boyunca hareketli bir fiyat grafiği çizen kırmızı et geliyor. Yıl içinde kilogram fiyatı 11 TL’den 15 TL’ye kadar çıkan karkas ette fiyatlar şu anda durulmuş gibi gözükse de “Zam olur mu?” endişesi sürüyor. Sektör oyuncuları da bu konuda farklı açıklamalar yapıyor. Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Faruk Kayar, fiyatlara zam yapılmasını gerektirecek bir sıkıntı olmadığını vurgulayarak, tüketicileri spekülatörlere karşı dikkatli olmaya çağırıyor.

YÜZDE 15’LİK ARTIŞ YAŞANABİLİR
Kayar, “Türkiye’de şu an itibarıyla et fiyatlarının yükselmesini gerektiren bir durum söz konusu değil. Ramazan ayında herhangi bir fiyat artışı olmayacak” diyor. ETBİR Başkanı Ahmet Yücesan ise farklı görüşte. Türkiye’de kırmızı et piyasasını dengede tutanın ithalat olduğunu vurgulayan Yücesan, “Hem kur artışı hem de talep artışı zammı kaçınılmaz hale getirecek, çünkü yüzde 15’lik bir maliyet artışı var, sanayici bunu cebinden bir yere kadar karşılayabilir” diye konuşuyor.

"BU FİLMİ GÖRDÜK, 40 FİRMA BATTI"
ETBİR Başkanı Ahmet Yücesan, et ithalatının yapıldığı Avrupa’da yaz sonunda tüketicilerin tatilden dönmesiyle hep bir hareketlilik ve talep artışı yaşandığını vurgulayarak, “Buna bir de bizdeki kur artışını eklerseniz, zammın eninde sonunda yaşanacağını görebilirsiniz” diyor. Artan maliyetin 2008 ve 2009 yıllarında “bir süre cepten karşılanmaya çalışıldığını” anımatan Yücesan, “Biz bu filmi daha önce de gördük, sanayici cebinden bu maliyeti bir yere kadar karşılar, daha önce böyle yapmaya çalışan 40 firma battı” diye konuşuyor. Öte yandan Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Faruk Kayar ise, fiyatların yükseleceğini öne süren kişileri “spekülatör” olarak niteleyerek, bu kişileri, tüketiciyi ve piyasayı olumsuz yönde etkileme gayreti içerisinde olmakla eleştiriyor.

"OLSAYDI ŞİMDİYE KADAR HİSSEDERDİK"
ETBİR Yönetim Kurulu Üyesi Hikmet Kayar da, piyasayı yakından takip ettiklerini, şu ana kadar piyasadan zam olacağına dair bir sinyal alınmadığını dile getirdi. Ramazan ayına bir hafta kaldığını hatırlatan Kayar, “Eğer ramazanda bir zam olacak olsaydı şu ana kadar hareketlerini görmeye başlardık, sinyallerini alırdık, ancak bu yönde bir hareket yok” değerlendirmesinde bulundu. Hikmet Kayar, bu şartların devam etmesi halinde yaz sonuna kadar ette fiyatların paralel seyredeceğine inandığını sözlerine ekledi. Kayar, “Son 1 ayda fiyatlar eskisine göre daha bir rayına oturdu” dedi.


ET BALIK KURUMU TÜM ŞUBELERİNİN ADRES VE TELEFONLARI İÇİN TIKLA

ET BALIK KURUMU İSTANBUL ŞUBELERİNİN ADRES VE TELEFONLARI İÇİN TIKLA


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER