Ofis kiralar TL’ye dönüyor

Türkiye’nin 2018’in ilk yarısını mercek altına alan ‘Ticari Gayrimenkul Pazarı Görünümü’ raporuna göre, yapımı devam eden AVM’ler 2018’in ikinci yarısında ve 2019 yılında hizmete açılacak.

Ofis kiralar TL’ye dönüyor
Ofis kiralar TL’ye dönüyor 


Türkiye’nin 2018’in ilk yarısını mercek altına alan ‘Ticari Gayrimenkul Pazarı Görünümü’ raporuna göre, yapımı devam eden AVM’ler 2018’in ikinci yarısında ve 2019 yılında hizmete açılacak.


Türkiye genelinde halihazırda 411 AVM hizmet veriyor. İnşaat halinde olan AVM sayısı ise 43. Ofis piyasasındaki boşluk oranı gerilerken, 2018’in ilk beş ayında Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısında yüzde 31’lik artış kaydedildi.

PERAKENDE PİYASASI ÇEŞİTLENMEYE GİDİYOR

JLL’nin raporuna göre perakende sektöründe; öz sermayesi güçlü olan perakendecilerde yeni mağaza açma iştahı gözlemlenirken, geçtiğimiz iki yılda verimsiz şubelerini kapatan elektronik marketlerin verimli metrekarelerde AVM’lere geri döndüğü görülüyor. Yatırımcıların mesafeli yaklaştığı; ancak alışveriş merkezine kayda değer bir ayak trafiği çeken sanat ve spor okullarının sayısının artması da bekleniyor. Diğer yandan, tren/otobüs terminalleri, spor stadyumları, üniversiteler ve A sınıfı ofis binalarında perakende alanlarına ağırlık verilmesiyle perakende piyasasında çeşitlendirmeye gidileceği öngörülüyor.

OFİSTE BOŞLUK ORANI DÜŞÜYOR, KİRALAR TL’YE DÖNÜYOR

JLL’nin çalışmasında, A sınıfı ofis piyasasına ilişkin rakamlar da paylaşıldı. Boşluk oranı bir önceki yılın ikinci çeyreğine kıyasla yüzde 21,9’dan, yüzde 20,9’a geriledi. 2018’in ilk yarısında İstanbul’daki A sınıfı ofis stoku, bir yıl öncesine göre 482 bin 500 metrekare arttı. Kiralama işlemleri bakımından Anadolu Yakası’nda Ataşehir ve Kozyatağı, Avrupa Yakası’nda ise Levent ön plana çıktı. İstanbul ofis piyasasında görülen en önemli değişikliklerin başında kira kontratlarının TL üzerinden gerçekleşmeye başlaması geliyor. JLL uzmanlarına göre ofis piyasasındaki hareketliliği şirketlerin operasyonlarını küçültmesi ve çalışan sayılarını düşürmesinin yanı sıra verimliliği (kişi başına düşen m2) artırma ve kira bedelini düşürme talebi nedeniyle gerçekleşen işlemler oluşturuyor. Küçük ölçekli şirketlerin yanı sıra - uydu ofislere ihtiyaç duyan - büyük firmalara çözümler sunan hazır ofislerin yılın ikinci yarısında da önemini koruyacağı öngörülüyor.

YABANCI ZİYARETÇİ SAYISI YÜZDE 31 ARTTI

Turizmdeki toparlanma sinyalleri, JLL’nin çalışmasındaki rakamlara da olumlu yansıdı. Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı bir yıl öncesine göre yüzde 31 oranında artış kaydetti (11,5 milyon). İstanbul Atatürk Havalimanı ile Sabiha Gökçen Havalimanı’na inen yabancı yolcu sayısı yılın ilk yarısında 40,4 milyon olarak hesaplandı. Otellerdeki doluluk oranı ise yüzde 17’lik artışla yüzde 65 seviyesine çıktı.

ALİBABA VE AMAZON FAYDA SAĞLAYABİLİR

JLL’nin raporuna göre yılın ilk yarısında lojistik pazarındaki kiralama işlemlerinde gözle görülür şekilde düşüş yaşandı. Aynı dönemde kiralamadan çok satışa yönelik taleplerin geldiği ifade edildi. Sakarya, Düzce, Çatalca ve Silivri gelişmekte olan lojistik bölgeleri olarak belirlenirken, Alibaba ve Amazon gibi e-ticaret devlerinin Türkiye pazarına giriş yapmasının ardından - özellikle lojistik merkezi yatırımı yapmaları durumunda - sektörün canlanmasına katkı sağlayacakları belirtildi.



İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109