Sabancı Vakfı’nın desteği ile Okul Öncesinde Kaynaştırmaya Örnek Proje

Tohum Otizm Vakfı’nın okul öncesinde kaynaştırma eğitiminin yaygınlaştırılması amacıyla, Sabancı Vakfı’nın desteği, ile “Eğitime İlk Adım: Okul Öncesinde Kaynaştırma” isimli projesi.

Sabancı Vakfı’nın desteği ile  Okul Öncesinde Kaynaştırmaya Örnek Proje
Sabancı Vakfı’nın desteği ile  Okul Öncesinde Kaynaştırmaya Örnek Proje


Tohum Otizm Vakfı’nın okul öncesinde kaynaştırma eğitiminin yaygınlaştırılması amacıyla, Sabancı Vakfı’nın desteği,  ile “Eğitime İlk Adım: Okul Öncesinde Kaynaştırma” isimli projesi.

Tohum Otizm Vakfı’nın okul öncesinde kaynaştırma eğitiminin yaygınlaştırılması amacıyla, Sabancı Vakfı’nın desteği, İstanbul İl Milli Eğitimi Müdürlüğü ve Öğretmenler Akademisi Vakfı (ÖRAV) ortaklığı ile 15 Temmuz 2016’da başlattığı “Eğitime İlk Adım: Okul Öncesinde Kaynaştırma” isimli projenin ilk 6 ayı tamamlandı. Özel gereksinimli çocukların okul öncesi kurumlarda akranlarıyla eğitim almaları ve kaynaştırmadan en iyi şekilde yararlanmaları amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında teorik eğitimler bölümü tamamlandı, saha çalışmaları uygulanmaya başlandı.

Kaynaştırma Eğitiminin Niteliğinin Artırılması için Öğretmen Eğitimleri
Proje ile okul öncesi kurum öğretmenlerinin özel gereksinimli çocukların kaynaştırılması konusunda eğitilerek konuya ilişkin bilgi, becerileri ve mesleki kapasitelerinin artırılması; buna bağlı olarak özel gereksinimli çocukların akranları ile aynı ortamlarda eğitim almasına katkıda bulunulması amaçlanıyor.
Temmuz 2016-Temmuz 2017 arasında İstanbul’da yürütülen projede öncelikle 20 eğitici belirlenerek kaynaştırma konusunda uzmanlaşmalarına yönelik Ekim-Kasım 2016 tarihinde 75 saatlik eğitici eğitimi verildi. Bu eğiticiler, belirledikleri 20 okul öncesi kurumda 6 ay boyunca ayda 1 kez seçtikleri okula giderek sınıf içinde süpervizyon desteği sağlamaktalar. Aralık ayında ise seçilen okul öncesi kurumlarda çalışan okul öncesi öğretmenlere yönelik 25 saatlik teorik eğitimler düzenlendi. Eğiticiler arasından seçilen 1 kişi ise 6 ay boyunca seçtiği kuruma haftada 1 kez giderek okul öğretmenlerinin yanı sıra kurum yöneticileri ve velilere yönelik de kapsamlı bir çalışma yürütecek.
Eğitimler, Hacettepe Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü’nden Prof. Dr. Bülbin Sucuoğlu ve Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden Dr. Şeyda Demir tarafından verildi. Projede ayrıca Şubat-Mayıs 2017 tarihleri arasında 20 okul öncesi kurum arasından seçilen 10 farklı okulda öğretmen, idareci, veli gibi önemli aktörlere kaynaştırma eğitimi konusunda seminerler verilecek.

Özel Çocukların Doğal Gelişim Gösteren Akranları ile Bir Arada Eğitim Alabilmesi Hedefleniyor
Okul öncesi, özel gereksinimli çocukların eğitime ilk adım attığı dönem olduğu için, bu çocukların genel eğitim sisteminde yer almaları ve eğitime devam etmeleri açısından önemli rol oynuyor. Özel gereksinimli çocuklara yönelik kaynaştırma uygulamalarının yetersizliği nedeniyle okul öncesi dönemde kaynaştırma eğitiminin geliştirilmesi ve öğretmenlere bu konuda bilgi ve beceri kazandırılması büyük önem taşıyor.
Özel gereksinimli çocukların tanı alması sonrasında nitelikli eğitim almaları, gelişimsel gereksinimlerinin karşılanması ve yaşama hazırlanmaları gerekmektedir. Bunu en iyi sağlayacak model, erken çocukluk döneminde sunulan özel eğitim hizmetleri ve okul öncesi kurumlarda akranlarıyla birlikte olmalarını sağlayan kaynaştırma modelidir.

Eğitimde Kaynaştırma Yöntemi Nedir?
Kaynaştırma, özel gereksinimli çocukların genel eğitim kurumlarında normal gelişim gösteren çocuklarla birlikte eğitimlerini sürdürmelerinin sağlanması ve gereksinimleri olan özel eğitim hizmetlerinin karşılanması sürecidir. Özel gereksinimli çocuklar, okul öncesinde kaynaştırma uygulamaları sayesinde akranlarıyla aynı eğitim ortamında bulunarak, genel eğitim sisteminden yararlanırlar. Bu uygulama, özel gereksinimli çocukların bilişsel, sosyal, dil ve psikomotor gelişimlerini olumlu yönde etkilerken, normal gelişen çocukların öğrenmeleri ve bireysel farklılıkları kabul etmeleri üzerinde de etkilidir. Bu nedenle, ülkemiz için okul öncesi dönemde kaynaştırma uygulamalarının niteliğinin artırılması ve yaygınlaştırılması öncelikli bir konu olarak ortaya çıkmaktadır.

Tohum Otizm Vakfı Hakkında:
Tohum Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı, "Otizm Spektrum Bozukluğu ve Yaygın Gelişim Bozukluğu" olan çocukların erken tanısının konulması, özel eğitimi ile topluma kazandırılmasına öncülük edilmesi ve bunun yurt çapında yaygınlaştırılması amacıyla, kar amacı gütmeyen ve kamu yararını gözeten bir sağlık ve eğitim vakfı olarak 15 Nisan 2003 tarihinden bu yana çalışmalarını yürütmektedir.

Sabancı Vakfı Hakkında:
Merhum Hacı Ömer Sabancı'nın sağlığında bir yaşam felsefesi olarak kabul ettiği "Bu Topraklardan Kazandıklarımızı Bu Toprakların İnsanlarıyla Paylaşmak..." ilkesini benimseyen Sabancı kardeşler bu düşünceden yollarına devam ederek hayır işlerini düzenli bir şekilde yürütebilmek amacıyla 1974 yılında Hacı Ömer Sabancı Vakfı (Sabancı Vakfı)'nı kurmuşlardır. Bu girişimlerinde de en büyük desteği tüm mal varlığını Vakfa bağışlayan anneleri merhume Sadıka Sabancı'dan almışlardır. Sabancı Topluluğu'nun sanayi ve ekonomi alanında eriştiği gücünü, sosyal ve kültürel alanlarda da Sabancı Vakfı aracılığıyla geniş ölçüde yayması sonucu, bugün Sabancı Vakfı, Türkiye'nin bir aile tarafından kurulan en büyük vakıflarından birisidir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109