Nikah masası öncesinde 4 saatlik evlilik eğitimi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Türkiye Belediyeler Birliği arasında “Evlilik Öncesi Eğitim Programı” protokolü imzalandı.

Nikah masası öncesinde 4 saatlik evlilik eğitimi
 Haliç Kongre Merkezi’ndeki törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Türkiye Belediyeler Birliği ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş katıldı.
İmzalanan protokolle her belediye bünyesinde evlilik öncesi çeşitli eğitimler verecek ve çiftler nikah masasına oturmadan önce 4 saatlik eğitimin ardından sertifika alacaklar. Haliç Kongre Merkezi'nde imzalanan protokol öncesinde de Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu, evlilik ve yaşam becerileri hakkında konuşma yaptı.

Haliç Kongre Merkezi'nde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) arasındaki imza törenine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, TBB ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

İmza töreninde konuşan Emine Erdoğan, evliliğin plan ve program üzerine inşa edilecek bir müessese olmadığının altını çizerek, “Evlilik yüreklerin kader birliği için birlikte attığı bir akittir. Gençler evlenirken maddi durumu, kariyeri fiziki özellikleri ön şart olarak görmekte. Asıl önemli olanın ruh birlikteliği ve gönül olduğunu çok geç fark ediyorlar.  Oysa evlilik manevi bir yol arkadaşlığıdır” şeklinde konuştu.

Emine Erdoğan, evliliğin bazen tahammül ve hoşgörü gerektirebileceğini, ancak aşk, sevgi ve sevda üzerine bina edilmiş bir evliliğin her engeli ve sorunu aşmaya, her meseleyi muhabbetle çözmeye muktedir olduğunu vurgulayarak, Mevlana'nın, “Aşk olmasaydı varlık olmazdı. Sevgi acıyı tatlılaştırır. Sevgi bakırı altın eder. Bulanıklar sevgi ile durulur, dertler sevginin feyziyle şifa bulur” sözünü hatırlattı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, toplumların bereketini ailenin gücü ile sağlandığını ifade etti. Küreselleşen dünyada birçok değerin değiştiğini aktaran Şahin, “Ananın şefkati, babanın merhameti, çocuğunu masumiyeti değişmiyor. Yeni bir yuvada iki fidan bir araya geliyor, oradan bir çınar çıkacak .Yürek, sabır ve emek istiyor" dedi.

Toplumun temel taşı olan ailenin güçlendirilmesi gerektiğine vurgu yapan Şahin şöyle devam etti: “İnsanca beraber yaşayabilmeyi, paylaşabilmeyi başarırsak mutluluğu yakalarız. Evlilikte paylaşmak ve empati kurmak çok önemli. Evlilikte ilk beş yıl çok zor bir dönem. Bu dönemde boşanma oranı yüzde 40.  Bu beş yılda çok dikkatli olmak lazım. Sabırlı olmak gerekiyor."

Törende Konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’da, günümüz dünyasındaki teknolojik gelişmelerin aile yapısında dejenerasyonlara sebep odlunu belirtti. Dünyadaki bu gelişmelerin aile bireyleri arasında hızla artmakta olan yalnızlaşmayı da beraberinde getirdiğine değinen Başkan Topbaş, “Bu gibi olumsuz gelişmelerden dolayı toplumun temel yapısı olan ailenin korunması konusunda yönetimlere ciddi görevler düşmektedir” dedi.

Aile yapısının dünya kuruluşundan günümüze değişerek geldiğini kaydeden Başkan Topbaş şöyle devam etti: “Tarım toplumundan sanayi toplumuna geçişte var olan büyük aile yapıları parçalanarak çekirdek ailelerin ortaya çıkmasına sebep oldu. Büyük aile yapılarının olduğu dönemlerde aile bireyleri yeni evlenen çocuklarına yeni kurulan aileye bilgi ve birikimlerini aktarabiliyor ve yeni kurulan ailenin ömrü de uzun oluyordu. Parçalanan büyük aileler sonucunda bilgi ve birikim paylaşımı da olmamaya başladı. Bu da beraberinde kısa süren yeni aile kurumların doğmasına sebep oldu. Bu durum sadece bizim ülkemizin sorunu değil tüm dünyanın da sorunudur.”

Yönetimlerin aile yapısını korumak adına ciddi tedbirler almaları gerektiğine dikkat çeken Başkan Topbaş, “Bu sorun sadece bizim sorunumuz değil. Tüm dünyanın sorunudur” dedi. Başkan Topbaş şöyle devam etti: “Ülke idarecileri gerekli tedbirleri almazlarsa şehir hayatının getirdiği bireysel çekirdek küçük ailenin deneyim ve tecrübe eksikliğinden dolayı yıkılma durumu vardır. Ve bu da beraberinde toplumu yok edecektir. Bizler bu günden tehlikeyi görüp hassasiyetimizi ortaya koyup çalışmaya başlarsak bizim gelecekteki milletimizin yapısı çok daha farklı. Bizdeki bu olumlu gelişmeler dünyaya da örnek olmuş olur.”

Konuşmaların ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile Türkiye Belediyeler Birliği ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş protokol imzaladı. İmza töreninin ardından seminere katılan çiftlere sertifika verildi.

Güncelleme Tarihi: 03 Eylül 2012, 20:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER