KOÇ ÜNİVERSİTESİ’NDEN SOSYAL GİRİŞİMCİLERE İŞ GELİŞTİRME FIRSATI

Koç Üniversitesi Sosyal Etki Forumu (KUSIF), UniCredit Foundation ve Vehbi Koç Vakfı ortaklığıyla Türkiye’deki sosyal girişimler destek. Koç Üniversitesi Sosyal Etki Forumu (KUSIF), UniCredit Foundation ve Vehbi Koç Vakfı ortaklığıyla Türkiye’deki sosyal girişimler destek.

KOÇ ÜNİVERSİTESİ’NDEN SOSYAL GİRİŞİMCİLERE İŞ GELİŞTİRME FIRSATI
 KOÇ ÜNİVERSİTESİ’NDEN SOSYAL GİRİŞİMCİLERE İŞ GELİŞTİRME FIRSATI


Koç Üniversitesi Sosyal Etki Forumu (KUSIF), UniCredit Foundation ve Vehbi Koç Vakfı ortaklığıyla Türkiye’deki sosyal girişimler destek.

Koç Üniversitesi Sosyal Etki Forumu (KUSIF), UniCredit Foundation ve Vehbi Koç Vakfı ortaklığıyla, Yapı Kredi’nin işbirliğiyle sosyal girişimlerin ekonomik sürdürülebilirliğini sağlamak ve sosyal etkilerini artırmak amacıyla “Change with Business” projesini başlattı. Proje, gerçekleştirdiği bir girişimle toplumsal sorun ya da ihtiyacın ortadan kalkmasını sağlayan sosyal girişimcilerin sürdürülebilir iş modelleri kurabilmeleri için bilgi ve becerilerini geliştirmeyi, finansal mekanizmalara erişimi kolaylaştırmayı ve sosyal girişimcilik ekosistemini kuvvetlendirmeyi hedefliyor. Bu amaçla verilecek eğitim ve mentorluk programını tamamlayan beş sosyal girişime iş geliştirmeleri amacıyla 10’ar bin TL destek sağlanacak. Türkiye’de ilk kez 20 uzman kişi ve kurumu bir araya getiren proje, sosyal girişimlerin finansal mekanizmalara erişimini desteklemek amacıyla sosyal finans çerçevesi oluşturacak.

Koç Üniversitesi Sosyal Etki Forumu (KUSIF), UniCredit Foundation ve Vehbi Koç Vakfı ortaklığıyla Türkiye’deki sosyal girişimlerin ekonomik sürdürülebilirliklerini sağlamak ve sosyal etkilerini artırmak amacıyla “Change with Business” projesini başlattı. Türkiye’de ilk kez; finans, yatırım, girişimcilik, sosyal girişimcilik sektörleriyle akademisyen ve kamu kesiminden 20 kişilik uzman grup bir araya geldi ve sosyal girişimlerin finansal mekanizmalara erişimi için sosyal finans çerçevesi oluşturmak üzere çalışmaya başladı.

Türkiye’nin en köklü bankalarından Yapı Kredi’nin işbirliğiyle gerçekleştirilen projede, sosyal girişimcilik eko-sisteminden önemli bir girişim olan Sosyal İnovasyon Merkezi içerik ortağı olarak yer alırken; sosyal sektörün önemli kurumları Mikado Sürdürülebilir Kalkınma Danışmanlığı, Ashoka Türkiye ve Impact Hub İstanbul destekçi kurum olarak katıldı. “Change with Business” projesi kapsamında gerçekleştirilecek aktiviteler üç ana hedefe ulaşılmasını sağlayacak. Bunlar, sosyal girişimcilerin bilgi ve becerilerini geliştirmek, sosyal girişimciler için finans mekanizmalarının oluşmasına destek olmak ve sosyal girişimcilik ekosistemini kuvvetlendirmek olarak özetleniyor. Ayrıca proje kapsamında Yapı Kredi finansal araçlar alanındaki bilgi ve network’ünü proje ortakları ile paylaşacak.

İki yıl sürecek olan proje çerçevesinde, gerçekleştirdiği girişimle bir toplumsal sorun ya da ihtiyacın ortadan kalkmasını sağlayan sosyal girişimcilere, sürdürülebilir iş modellerini geliştirmelerine fırsat sağlayan eğitim ve mentorluk programı desteği verilecek. Projeyle, sosyal girişimcilerin var olan finansal mekanizmalardan faydalanabilmeleri için Türkiye şartlarına uygun bir sosyal finans çerçevesi oluşturulacak.

Eğitim programından geçmiş beş sosyal girişime 10’ar bin TL destek verilecek
“Change with Business” eğitim programlarından geçmiş beş sosyal girişim, işlerini büyütmek ve iş modellerini sağlamlaştırmak için 13 ay boyunca finans, yatırım, iş geliştirme, pazarlama, sosyal etki yönetimi ve ihtiyaç duydukları diğer alanlarda mentorluk alırken UniCredit Foundation tarafından proje kapsamında 10’ar bin TL de destek verilecek. Ayrıca, Türkiye’de ilk defa sosyal girişimcilik ve finans fuarı düzenlenerek finans sektörü, girişimcilik, sosyal girişimcilik ve kamudan paydaşlarının bir araya gelmesi sağlanarak sosyal girişimlere yatırım yapılması teşvik edilecek.
Göreceli olarak daha küçük olan sosyal girişimcilik ekosisteminin gelişimini desteklemek için ise mevcut paydaşlar arasındaki iletişimi kuvvetlendiren ve sosyal girişimcilik ağı oluşturulmasını sağlayacak aktiviteler yapılacak. Ayrıca, kamuya yönelik savunuculuk faaliyetleri desteklenirken, sosyal girişimcilik ve yatırım konferansı düzenlenecek. “Change with Business” programlarıyla, gençlerin ilgisinin giderek arttığı sosyal girişimcilik alanının üniversitelerde gelişiminin sağlanması için kaynak oluşturmak üzere sosyal girişimcilik ders kitabı hazırlanması da planlanıyor. Yine bu çerçevede, Koç Üniversitesi lisansüstü öğrencilerinin sosyal girişimcilik dersi kapsamında, Ashoka Türkiye üyeleri olan 16 sosyal girişimciyle yaptıkları görüşmelerden ve analizlerden oluşan “Koç Üniversitesi Öğrencileri Gözünden Türkiye’de Sosyal Girişimcilik” kitabı da yayınlanmış olacak.

Koç Üniversitesi Araştırma ve Geliştirmeden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İrşadi Aksun, “Koç Üniversitesi Sosyal Etki Forumu aracılığıyla Türkiye’de sosyal girişimciliğin akademik ve uygulama alanlarında gelişmesi için katkı veriyoruz. Ayrıca, üniversite olarak uluslararası ve ulusal seviyede güçlü ortaklarla bir araya gelip kaynakların sosyal girişimcilik sektörüne yönelmesine vesile oluyoruz. Change with Business projesi, bunun en güzel örneği.
Türkiye’deki sosyal sektörün önemli üç kurumunun da destekçi olarak projede yer alması projemizi daha da etkin, güçlü ve kapsayıcı kıldı. Yarattığımız kollektif etkiyle alana sürdürülebilir katkı verdiğimize inanıyorum ve projenin daha şimdiden farklı işbirliklerini de tetiklediğini görerek mutlu oluyoruz. Projeye destek veren tüm kurumlara teşekkür ediyoruz” dedi.

UniCredit Foundation Başkanı Maurizio Carrara konuyla ilgili yaptığı değerlendirmesinde, “Dayanışma ve sivil özveri, yaratıcı fikirlerle desteklendiğinde modern, sürdürülebilir ve rekabetçi bir işletmeye dönüşebilir. Bu bağlamda, Vehbi Koç Vakfı ve Koç Üniversitesi Sosyal Etki Forumu gibi önemli ortaklarla sosyal girişimciliğe destek ve yatırım sağlamak, emek piyasasına erişim gibi somut fırsatları yakalamaya yardımcı olabilir ve bu da istihdam anlamında değişim yaratmak için yeni imkânlar oluşturabilir” dedi.

Konuyla ilgili bilgi veren Vehbi Koç Vakfı Genel Müdürü Erdal Yıldırım, “Vehbi Koç Vakfı olarak hem kuruluşunu üstlendiğimiz kurumlarımızla hem de desteklediğimiz projelerle en iyiye örnek olacak, alanında fark yaratan ve tekrar edilebilir modellerle sosyal fayda yaratmayı amaçlıyoruz. Kurucumuz merhum Vehbi Koç’un vizyonu Türkiye’de hayırseverlik alanının oluşmasına ve güçlenmesine katkı sağlamıştır. Bizler de günümüzün sosyal fayda araçlarının oluşmasına ve gelişmesine destek olma bilinciyle, sosyal girişimcilik alanında daha önce yapılmış çalışmaları bir adım öteye taşıyarak alanda ihtiyaç duyulan noktaları dolduracak bir çalışmayı başlatıyoruz. İki yılın sonunda başarılı örneklerin oluşmasını ve ortaya sürdürülebilir finansal araçlar ve bir model çıkarmış olmayı hedefliyoruz” dedi.

Sosyal İnovasyon Merkezi Kurucusu Suat Özçağdaş, “Karşı karşıya olduğumuz toplumsal, ekonomik ve ekolojik sorunların çözümünde, yeni araçlara, yöntemlere ve kurumlara ihtiyacımız var. Bağışlara dayanan bir yapı yerine, ekonomik bir model ile sosyal fayda üreten sosyal girişimciler bu yeni çözüm aktörlerinden biri. Ülkemizde yeni bir alan olan sosyal girişimciliğin gelişiminde, finansal, kurumsal, akademik ve uygulamaya dönük çok sayıda katkıya ihtiyaç var. Sosyal İnovasyon Merkezi olarak içinde yer almaktan mutluluk duyduğumuz Change with Business Projesi, sosyal girişimlerin daha güçlü bir yapı ile finansal kaynaklara erişiminin arttığı, etkin bir sosyal girişimcilik ekosistemi oluşmasına yönelik bir katkı sunacak” dedi.

Vehbi Koç Vakfı Hakkında:
Türk sanayinin duayeni merhum Vehbi Koç tarafından 17 Ocak 1969’da kurulan Vehbi Koç Vakfı, Türkiye’nin ilk özel vakfı olarak kurulduğu günden itibaren çağdaş ve gelişen bir Türkiye’ye katkı sağlamak amacıyla; eğitim, sağlık ve kültür alanlarında toplumun yaşam kalitesini yükseltecek öncü ve örnek hizmetler sunmaktır. Bugüne kadar Türkiye’ye eğitim sağlık ve kültür alanlarında birçok kurum kazandırmış ve yüzlerce projeye destek vermiş olan Vehbi Koç Vakfı’nın 47 yılda burs vererek destek olduğu öğrenci sayısı 50 bini aştı. Vehbi Koç Vakfı’na ilişkin tüm gelişmeleri www.vkv.org.tr adresinden takip edebilirsiniz.

Koç Üniversitesi Sosyal Etki Forumu (KUSIF) Hakkında:
Koç Üniversitesi Sosyal Etki Forumu (KUSIF) 2012'de Koç Üniversitesi bünyesinde sosyal etki odaklı araştırma ve uygulama merkezi olarak kurulmuştur. KUSIF'in çıkış noktası: sosyal etki yaratım sürecinde, kaynakların doğru kullanımı ve hedeflenen değişimlere istenen ölçüde ulaşılması için sosyal etki ölçümlemesi yapılmasının gerekliliğidir. Bu çerçevede, KUSIF aktivitelerini farklı disiplinlerde faaliyet gösteren ve farklı deneyimlere sahip uzman kurumlar ile işbirliğinde gerçekleştirerek sosyal etki çalışmalarında “referans noktası” olmayı hedeflemektedir. KUSIF'in vizyonu STK'lar, fon veren kurumlar, sosyal girişimler ve özel sektör kuruluşları için faaliyetlerin ve girişimlerin sosyal etkilerinin hesaba alınarak planlandığı ve sosyal etki ölçümlemesinin bu kişi ve kuruluşların çalışma prensipleriyle bütünleştiği ekonomik, çevresel ve sosyal sürdürülebilirliği olan bir Türkiye’dir. KUSIF, Türkiye Sosyal Etki Grubu’nun kuruluşuna da öncülük etmektedir ve sosyal etki ölçümlemenin standartlarını belirlemek üzerine çalışmaktadır. Sosyal etki ve sosyal etkinin yönetimi konusunda Türkçe kaynak üretmek, işbirliği adına sivil toplum, kamu ve sosyal girişimciler arasında ağlar geliştirmek KUSIF’in merkez aktiviteleridir. Ayrıca KUSIF lisans öğrencileri için sosyal etki konulu dersler üretmekte ve Koç Üniversitesi'ni sürdürülebilirlik alanında desteklemektedir.

UniCredit Foundation Hakkında:
UniCredit Foundation, 2003 yılında, UniCredit Grubu’nın faaliyet gösterdiği yerlerde (Avrupa ve Orta Asya’da 17 ülkede) dayanışmanın ve hayırseverliğin desteklenmesi amacıyla kurulmuş kurumsal bir vakıftır. Sağladığı fonlar ve yöneticilik bilgisiyle UniCredit Foundation, hem geniş çaplı sosyal etkiye sahip projeleri hem de yerel kar amacı gütmeyen kuruluşların faaliyetlerini desteklemektedir. Gerçekleştirilen projeler, çalışanlara bankanın kültürel katılımına katkıda bulunma imkânı vermektedir.

Sosyal İnovasyon Merkezi Hakkında:
Sosyal İnovasyon Merkezi (SİM), karşılanmamış sorunlara yenilikçi çözümler üretmek üzere Eylül 2011’de İstanbul’da kuruldu. Türkiye’nin ilk Sosyal İnovasyon Merkezi olan SİM, Sosyal Girişimcilik, Kurumsal Sosyal Sorumluluk ve Gönüllülük, Sivil Toplum Kapasite Geliştirme ve Kurumsal Gelişim alanlarında sosyal inovasyon çalışmaları yapmak ve bu alanlarda Toplumsal Araştırmalar, Veri Tabanları ve Yayınlar gerçekleştirmek üzere bir araya gelen bir grup akademisyen ve sivil toplumcu tarafından kurulmuş bir sosyal girişim. Sosyal İnovasyon Merkezi, halen çeşitli STK’lar, üniversiteler, şirketler, kamu ve sosyal girişimciler ile projeler yürütüyor, eğitim programları uyguluyor.

Güncelleme Tarihi: 13 Aralık 2017, 09:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109