Elektrik Dağıtımda 3 Mesleğe Belge Zorunluluğu Getirildi

"Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ" Resmî Gazete'de yayımlandı.

Elektrik Dağıtımda 3 Mesleğe Belge Zorunluluğu Getirildi
 Elektrik Dağıtımda 3 Mesleğe Belge Zorunluluğu Getirildi

"Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ" Resmî Gazete'de yayımlandı.

Elektrik dağıtım sektöründeki “Elektrik Dağıtım Şebekesi İşletme Bakım Görevlisi (Seviye 4), Röle Görevlisi (Seviye 4) ve Elektrik Dağıtımı SCADA Operatörü (Seviye 5)” mesleklerine, tehlikeli ve çok tehlikeli meslekler grubunda yer alması sebebiyle, Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirildi. ELDER Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen konuyla ilgili olarak; “Bu belgelerin alınmasıyla iş sağlığı ve güvenliği bilincinin, nitelikli iş gücünün ve yapılan işin kalitesinin artması sağlanacak” dedi.


"Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ" Resmî Gazete'de yayımlandı. Tebliğ ile “Elektrik Dağıtım Şebekesi İşletme Bakım Görevlisi (Seviye 4), Röle Görevlisi (Seviye 4) ve Elektrik Dağıtımı SCADA Operatörü (Seviye 5)” mesleklerine Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirildi. Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite edilen ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilmiş kuruluşu ilan edilen ELDER MYM, kapsamında bulunan 10 meslekle ilgili yoğun sınav başvuruları için hazırlıklarını tamamladı.


Konuyla ilgili memnuniyetlerini dile getiren ELDER Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen; “Elektrik dağıtım sektöründe insan gücünün nitelikli hale getirilmesi ve hizmet kalitesinin uluslararası standartlara ulaşması amacıyla Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ile imzalanan protokolle, sektörde icra edilen mesleklerin standartlarının ve yeterliliklerinin hazırlanmasına ELDER olarak katkı sağladık. Sektörümüzün tehlikeli ve çok tehlikeli işler kapsamında olması itibariyle, çalışanlarımızın mesleki yeterlilik belgesi almaya hak kazanması ile birlikte iş güvenliği ve nitelikli iş gücünün sürekliliği sağlanacak” dedi.


“Nitelikli İşgücü Sürekliliği Sağlanacak”


Çeçen, elektrik dağıtım sektörünün tehlikeli ve çok tehlikeli meslekler sınıfında olduğunu vurgulayarak; “Son yayımlanan tebliğ ile elektrik dağıtım sektöründeki 3 mesleğe mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirildi. Bu, sektörümüz adına oldukça sevindirici bir haber. Belge zorunluluğu sayesinde çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri ile teknik eğitimlerine ağırlık verilecek. Dolayısıyla sahada iş sağlığı ve güvenliği bilinci ile nitelikli iş gücünün sürekliliği sağlanırken, yapılan işin kalitesi de yükselmiş olacak” diye konuştu.


Elektrik dağıtım sektöründe her geçen gün hizmet kalitesinin arttığına dikkati çeken Çeçen, Avrupa Birliği “VOC-TEST Merkezleri II. Hibe Programı” kapsamında kurulan ELDER Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği İktisadi İşletmesi - Mesleki Yeterlilik Personel Belgelendirme Merkezi (ELDER MYM)’nin MYK tarafından yetkilendirilmiş kuruluşu (YBK) olduğunu anımsatarak, kapsamlarında 10 meslek bulunduğunu, bu mesleklerin standartlarının ve yeterliliklerinin hazırlanmasında da katkıda bulunduklarını ifade etti. Çeçen, sektörde icra edilen mesleklerin tehlikeli ve çok tehlikeli olması sebebiyle, teknisyen / tekniker diplomalarının sektörde çalışmaları için gerekli ama yeterli olmadığını belirtti. Sahada çalışmak üzere işe alınan teknisyen ve teknikerlerin en az 9-12 aylık bir iş başı eğitim sürecinden geçtiğini ifade eden Çeçen;

“Mesleki yeterlilik belgesi, kişinin yaptığı işte tam anlamıyla yetkin olduğunu kanıtlıyor” diye konuştu.


Mesleki Yeterlilik Belgesi almak üzere sınava başvuran adayların, sınav sonucunda belge almaya hak kazanmaları halinde, sınav ücretinin 873,45 TL’lik kısmı işsizlik fonundan karşılanacak.


ELDER Hakkında

ELDER- Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği, ülke genelinde elektrik dağıtım faaliyeti ile iştigal eden elektrik dağıtım şirketlerinin üye olduğu çatı örgüt olarak faaliyetini sürdürmektedir. 2017 yılı sonu itibariyle dağıtım sistemini kullanan 42,5 milyon tüketiciye hizmet sunan 21 elektrik dağıtım şirketinin tamamını temsil eden ELDER, tüm paydaşları için elektrik dağıtım faaliyetlerindeki katma değeri artırmak, hizmet kalitesini yükseltmek ve ekonomik faydayı büyütmek için çalışmaktadır. Ülke enerji politikası ve dünyadaki yenilikçi akımları takip ederek sektörün gelişimi için birçok ulusal ve uluslararası Ar-Ge projenin ortağı olan ELDER, kurulduğu günden beri elektrik dağıtım sektöründe rekabet bazlı serbest bir piyasanın oluşumuna katkı sağlamayı hedeflemektedir.

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109