ANNE BABALAR ÇOCUKLAR  DAHA ÇOK SİZİN ESERİNİZ OLACAKTIR.

Eğitimin okulda başladığı tezi çoktan çöpe atıldı.   Uzmanlar, ilk eğitimin bebek daha memedeyken başladığını söylüyor.

ANNE BABALAR ÇOCUKLAR  DAHA ÇOK SİZİN ESERİNİZ OLACAKTIR.

ANNE BABALAR ÇOCUKLAR  DAHA ÇOK SİZİN ESERİNİZ OLACAKTIR.

Eğitimin okulda başladığı tezi çoktan çöpe atıldı.   Uzmanlar, ilk eğitimin bebek daha memedeyken başladığını söylüyor.


Dünya Çocuk Kitapları Haftası'nda,  Okuma Kültürü  Araştırmacısı ve bir eğitimci olarak anımsatmak isterim ki, dijital bir dünyada,ağ toplumunda yaşıyoruz artık. Dijital ağalarla sarıldık dört baştan.  Böyle bir dünyada  çocu yetiştirmek çok zor.  Anne babalar  çaresizce çocuklarını elektronik dadılara emanet ediyor ve bilmeden çocuklarına en büyük kötülüğü  yapıyor.  

İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ VELİ AKADEMİLERİ PROJESİ kapsamında   da  konferanslar veren  bir eğitimci olarak  buradan anımsatmak isterim.  "Beyin gelişiminin %90'ı,  0-5 yaş aralığında tamamlanır."  Yani çocuk okula başladığında okulun yapabileceği çok fazla bir şey kalmıyor.   Bu nedenle  İlk öğretmenlerimiz, Montaigne'in dediği gibi  bizi emzirip büyütenlerdir.  
University of Cambridg, "0-6 yaş çocukların kendilerini inşa ettikleri dönemdir. Bu dönemdeki kritik gelişim evrelerinde çocuğa gerekli ve yeterli deneyimleri yaşama fırsatı sağlanırsa, üst düzeyde gelişim hızlı bir şekilde gerçekleşir."Harvard University, Center on the Developing Child,"İlk 6 yaş toplumda fark yaratmak için en kritik dönemdir. Çocuklarla bu farkı yaratmak ancak oyunla mümkündür."

Doğar doğmaz çocuklarına susturucu olarak, tableti telefonu  gösteren aileler çocuklarının zihinsel becerilerinin gelişmesine ket vuruyor, düş güçlerini geriletiyor;  okul yaşında, kitapla barışamayan çocuklar   yetişmesine neden oluyor.   


0-3 YAŞ, EMİCİ ZİHİN DÖNEMİ


Yine alanda çalışan araştırmacılara ve pek çok araştırmaya  göre,
"Bebekler dünyaya geldiklerinde beyin gelişimi henüz tamamlanmamıştır. Beyin gelişiminin çok büyük bir kısmı ilk 6 yılda tamamlanır. Yaşamları boyunca edindikleri tüm davranış biçimlerinin %70 ini 0-6 yaş döneminde kazanırlar. Bu sebepten bu yaş aralığı çok önemlidir."

"0-3 yaş arası dönem çocukların bilinç dışı olarak çevresindeki her şeyi sünger gibi emdiği emici zihin dönemidir. Çocuklar neye maruz kalırlarsa onu emerler. 3-6 yaş arası dönemde bilinç dışı olarak öğrendiklerini bilinçli hale getirirler.
 0-6 yaş arası dönemde çocukların beyindeki nöronlar çok hızlı hareket ederler. 
meb-unicef-ve-ab-elbirligiyle-okul-oncesi-egitimi-guclendirecek-1817895Bu dönemde çocukların nörofizyolojik mekanizması açıktır, algıları güçlüdür, hafıza kaydı yoğundur ve öğrenme gücü en yüksek seviyededir." (1)


ANNE BABALAR NE YAPMALI?


Yapılan araştırmalar   göstermiştir ki 2 yaş öncesinde televizyon izleyen çocukların bilişsel gelişimleri olumsuz etkilenmektedir. Yine  2 yaş öncesinde ekranla  yaşamaya başlayan  çocukların  dil gelişimlerinin geciktiğini ortaya koyan, aşırı televizyon izleme ile; dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu ve otizm arasında ilişki olduğunu gösteren araştırmalar bulunmaktadır.
 Amerikan Pediatri Akademisi, önlem olarak 0-2 yaş çocuklarının televizyon ekranlarından uzak durmaları gerektiğini vurgulamaktadır.

YENİ NESİL EKRANLARIN ESERİ VE ESİRİ OLARAK YETİŞİYOR

Atatürk, yeni nesi öğretmenlerin eseri olacak dediğinde evde masal anlatan bir büyük anne bulunuyor, masallar çocukların zihinsel beslenmesinde kitaplar kadar önemli işlev görüyordu. Bugün TV'ler büyük annelerin yerini aldığı gibi, tabletler  de oyuncakların ve oyuncak kitapların yerini aldı.  0-6   yaş dönemini  ailesiyle geçirdiği için çocuğun ilk öğrenmelerinde asilenin önemi  çok artmıştır.


Çocuğun odasında, onun bulunduğu yerde 2 yaşına dek ekran kesinlikle  yok. Ya da kapalı.
2 yaşından başlayarak  günde yarım saat bebek ekranı ve çocukla birlikte, onunla gördükleri üzerinden konuşarak...
Bu yaş döneminden başlayarak 5- 6 yaşa dek  oyuncak  kitaplar üzerinden konuşmak, masal anlatmak, masal okumak; resim, fotoğraf okuma yaşı dediğimiz bu dönemde çocuğu gördükleri  üzerinden konuşturmak. (3 yaşından başlayarak) çok önemli. Masallar okuma öncesi  kitabın yerini tutar ve düş gücünü besler, zihinsel becerilerini geliştirir.
Bu yaş döneminde anne baba çocuğun kahramanıdır. Her hareketiniz,  kaydedilir.  Bu yaşlarda Aile büyüklerinin evde çocuğa kitap okurken görünmeleri son derece önemlidir. Çünkü okuyan anne babanın okuyan çocuğu olurr. Bunu unutmayalım.  Çocuğa olumlu tutum ve davranışlar kazandırılmasında ailenin ve çevrenin  doğru, olumlu model olması çok önemidir. 
Telefonları bebeklik yaşında susturucu emzik gibi kullanmayın. Telefon ve tabletler bebekler ve  06 yaş için tehlikeli oyuncaklardır.      

Ferhat  Özen

Eğitimci, Yazar, Okuma Kültürü  Araştırmacısı,

Okuyan Toplum Projesi Yürütücüsü
www.okuyantoplum.org

Güncelleme Tarihi: 11 Kasım 2021, 15:18

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109