53. KÜTÜPHANE HAFTASI ETKİNLİKLERLE KUTLANDI

53.Kütüphane Haftası kapsamında düzenlenen “Araştırmacı Çocuklar Kütüphaneleri Keşfediyor” etkinliği düzenlendi.

53. KÜTÜPHANE HAFTASI ETKİNLİKLERLE KUTLANDI
 53. KÜTÜPHANE HAFTASI ETKİNLİKLERLE KUTLANDI

53.Kütüphane Haftası kapsamında düzenlenen “Araştırmacı Çocuklar Kütüphaneleri Keşfediyor” etkinliği düzenlendi.
53.Kütüphane Haftası kapsamında İstanbul Bilgi Üniversitesi, dijitalleşen dünyada kütüphanelerin dönüşümüne dikkat çekmek ve kitap okuma sevgisinin artırılması amacıyla düzenlenen bir dizi etkinliğe ev sahipliği yaptı. Yaratıcı oyunlar, yarışmalar ve zengin bir panel ile kütüphaneler çocukların ve gençlerin keşfine sunuldu


53.Kütüphane Haftası kapsamında düzenlenen “Araştırmacı Çocuklar Kütüphaneleri Keşfediyor” etkinliği, “Bilgi Avcıları / Knowledge Hunters” yarışması ve “Gökte, Web’de, Kütüphanede e-kitap” paneli İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsü’nde gerçekleştirildi.

Çocuklar Kütüphanelerin Sihirli Dünyasında

İstanbul Kağıthane bölgesindeki Şehit Hamza Ece İlköğretim Okulu ve İsmail Erez İlköğretim Okulu’ndan, 8 – 12 yaş grubundaki çocukların ağırlandığı etkinliklerde kütüphane kullanımı ve kuralları, yaratıcılığın ön planda olduğu eğlenceli oyunlar eşliğinde aktarıldı.

Çocukların hayal dünyalarında kütüphanelerin yer almasına katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen etkinlik, kütüphane tanıtımının ardından kütüphane temalı film gösterimi, yaratıcı drama ile kitap okuma, ayraç tasarlama, “Hayalimdeki Kütüphane” konulu çizim çalışması ile devam etti. Kitap okuma aktivitesi ile son bulan etkinlikte çocuklar eğitimciler eşliğinde kütüphane turu da yaptı.

Bilgi Avcıları Kütüphanede

Dijitalleşen kütüphanelerde kaynakların ve hizmetlerin doğru kullanımının, eğlenceli ve teşvik edici şekilde gençlere aktarılmasının hedeflendiği “Bilgi Avcıları / Knowledge Hunters” isimli yarışmanın galipleri belli oldu. Görevlerini en kısa zamanda tamamlayan “Karıncalar” ekibi ödüllerini İstanbul Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Çağrı Bağcıoğlu’ndan aldı.

Ödül törenin ardından düzenlenen “Gökte, Web’de, Kütüphanede e-kitap” konulu panelde ise kitap anlayışını tümüyle değiştiren, teknolojinin gelişmesiyle birlikte toplumun her kesiminden kullanıcı tarafından talep gören e-kitaplar incelendi.

Dijitalleşen Kütüphaneler

Dünyanın önde gelen yayıncılarından biri olan “Springer Nature”dan Şahin Giray, bir yayıncı gözüyle e-kitapların geçtiği süreçleri, dijitalleşme sürecinde yayıncıların hangi dinamikleri takip ettiğini ve sonuçlarının neler olduğunu katılımcılarla paylaştı. “Dergilerde dijitalleşme sürecinin başlama yılı 1996 iken kitaplar için bu süreç ancak 2006 yılında başlayabildi“ diyen Giray araştırmacılar, akademik ve araştırma kütüphaneleri açısından e-kitapların faydalarını ortaya koyan araştırma verilerini katılımcılara aktardı. Buna göre, e-kitapların sağladığı faydalar arasında arama ve tarama, kitabın içeriğinde arama yapabilmek ve istenen bilgilere daha rahat ulaşabilmek, kampüs dışı erişim, aynı anda çoklu erişim, kaynakların daha fazla okuyucuya ulaştırılabilmesi yer alıyor.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Kütüphane ve e-Kaynaklar Referans Takım Yöneticisi Abdullah Turan ise “Kütüphanelerde e-Kitap Faktörü” başlıklı konuşmasında, e-kitapların üniversite kütüphanelerinde kullanım süreci, kullanıcılara ve kütüphanecilere etkisi ile e-kitap teknolojilerini değerlendirdi. Turan, “E-kitaplar, uzaktan eğitim, daha çok kaynağa erişim, eğitim kalitesindeki artış, güncel verilere kolay ulaşım gibi faydaları da beraberinde getirdi. Bu süreç kütüphanecilerin de görev tanımının, teknoloji konusunda deneyim, e-kitaplarla ilgili planlama ve strateji geliştirilmesi, bilgi okuryazarlığı, uzaktan erişim desteği sağlama, satın alma süreçleri, kaynak seçimi ve kataloglama süreçleri gibi konularda dönüşmesine neden oldu” dedi.

Dijitalleşmenin önemini vurgulayan İstanbul Bilgi Üniversitesi Kütüphane Direktörü Sami Çukadar ise katılımcılarla e-kitapların yıllar içindeki artışını ortaya koyan verileri paylaştı. “TÜİK verilerine göre; 2014 ve 2015 yıllarında Türkiye’deki toplam basılı kitap sayısında yüzde 11 civarında bir artış görülüyor. Aynı yıllar içinde e-kitap sayısına bakıldığında ise yüzde 21.8’lik bir artış görülüyor. Şu anda ise toplam yayınlanan kitapların %14’ünü e-kitaplar oluşturuyor. Global ölçekte bakıldığında ise 2008 yılında basılı olan kitap sayısı 17 milyon iken bu sayı düzenli olarak düşüyor. 2017 yılında ise 8 milyon basılı kitap var. E-kitaplara bakıldığında ise 2013 yılında e-kitap sayısı 5 milyon iken günümüzde basılı kitap sayısını geçmiş durumda“ şeklinde konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER