E - PASAPORT RANDEVU

E - PASAPORT RANDEVU - İNTERNET ÜZERİNDEN PASAPORT BAŞVURU İŞLEMLERİ RANDEVU TALEPLERİ VE BAŞVURU İZLEME SİSTEMLERİ

E - PASAPORT RANDEVU

E - PASAPORT RANDEVU - İNTERNET ÜZERİNDEN PASAPORT BAŞVURU İŞLEMLERİ RANDEVU TALEPLERİ VE BAŞVURU İZLEME SİSTEMLERİ

E - PASAPORT RANDEVU ALMAK İÇİN TIKLA

0216 444 30 20 ( 7/24 Çağrı Hizmet Merkezi )


e-PASAPORT ÇAĞRI MERKEZİ

e-Pasaport ile ilgili sorularınızı e-Pasaport Çağrı Merkezi'ne de iletebilirsiniz.

e-Pasaport Çağrı Merkezi 7 gün, 24 saat hizmet vermektedir.

Ayrıca, Türkiye'den ve yurt dışından yapacağınız başvurular için randevularınızı e-Pasaport Çağrı Merkezi'ni arayarak alabilirsiniz.

e-Pasaport 7/24 Çağrı Merkezi telefon numarası: 0 (216) 444 30 20

Pasaport Çağrı Merkezi İçin Tıklayınız



e-Pasaport hakkında

190'ın üzerinde üyesi bulunan ve ülkemizin de üyesi olduğu Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü ICAO tarafından alınan tavsiye kararı uyarınca, üye ülkelerin en geç 1 Nisan 2010 tarihi itibariyle Makinede Okunabilir Pasaport (MOP) üretimine başlamaları gerekmektedir. Makinede okunamayan nitelikteki eski tip pasaportların ise tüm dünyada 24 Kasım 2015 tarihi itibariyle yürürlükten kaldırılması ICAO tarafından öngörülmektedir.

Makinede Okunabilir Pasaportlarda, klasik pasaportlardan farklı olarak kimlik sayfasının alt kısmında her biri 44 karakterden oluşan ve özel okuyucu cihazlarla okunabilen iki satırlık bir alan bulunmaktadır. Pasaportun kimlik sayfasında çıplak gözle görülebilen bilgiler "Makinede Okunabilir Alan” adı verilen bu alanda da bulunmaktadır.
Makinede Okunabilir Alan
Makinede Okunabilir Alan

”Çipli pasaport”, "biyometrik pasaport” ya da ”elektronik pasaport” olarak da bilinen e-Pasaportlar ise eski tip pasaportların kimlik sayfalarında bulunan pasaport numarası, ad, soyad, uyruk, doğum tarihi, kimlik no, düzenleyen makam, düzenlenme ve geçerlilik tarihi vb. kişisel kimlik ve pasaport bilgilerinin yanı sıra içinde fotoğraf, parmak izi, imza gibi biyometrik verilerin saklanabildiği yongalı (çipli) pasaportlardır. e-Pasaportlar esasında Makinede Okunabilen Pasaportların bir türü olmakla birlikte Makinede Okunabilir Pasaportlardan daha ileri düzeyde güvenlik katmanlarına sahiptir.

Ülkemizde, 1 Haziran 2010 tarihi itibariyle e-Pasaport uygulamasına geçilmiştir. Tüm dünyada e-Pasaportların kullanıma girmesine ve bu sayede belge güvenliğinin artmasına bağlı olarak giderek artan sayıdaki ülkede sınır geçişlerinde otomatik pasaport okuma/tanıma sistemleri kullanılmakta ve böylece pasaport kontrol işlemleri hızlanmaktadır. Ülkemizin de e-Pasaport üretmesiyle vatandaşlarımızın seyahatleri bundan böyle daha süratli ve kolay hale gelecektir. Örneğin sınır geçişlerinde isim benzerliğinden kaynaklanabilen gecikmeler ortadan kalkacaktır.

e-Pasaport tanzimi ülkemizin AB ile uyum sürecinde de önemli bir kademe teşkil etmektedir.

Halihazırda kullanılan ve makinede okunamayan nitelikteki eski tip pasaportlar geçerlilik süreleri boyunca ve ancak 24 Kasım 2015 tarihine kadar kullanılabilecektir. Bu tarihten sonra makinede okunamayan nitelikteki eski tip pasaportlarla seyahat etmek mümkün olmayacağından e-Pasaport başvurusunda bulunulması gerekecektir.

Türkiye'de yaşayan vatandaşlarımız e-Pasaport almak için 81 İl ve 110 İlçe Emniyet Müdürlüğü bünyesinde halen hizmet veren toplam 191 başvuru merkezine; yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız ise bulundukları ülkedeki Büyükelçiliklerin Konsolosluk Şubelerine veya Başkonsolosluklara başvurabilirler.

Diplomatik pasaport başvuruları ise yurt içinde Dışişleri Bakanlığı, yurt dışında Büyükelçilikler ve Başkonsolosluklar tarafından alınmaktadır.

Başvurusu tamamlanan ve tanzim edilen e-Pasaportlar yurt içinde doğrudan başvuru sahiplerinin adreslerine gönderilmekte; yurt dışında ise başvurunun yapıldığı Büyükelçilik veya Başkonsoloslukta imza karşılığında teslim edilmektedir.

e-Pasaport üretiminin her aşamasında, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de vatandaşlarımızın kişisel kimlik bilgilerini herhangi bir sahtekarlık girişimine karşı güvence altına alan ICAO standartlarıyla uyumlu ileri teknolojiler kullanılmaktadır. Yazılımı İçişleri ve Dışişleri Bakanlıklarının bilgi işlem birimleri tarafından gerçekleştirilen başvuru kabul sistemi aracılığıyla alınan bilgiler şifreli veri haline dönüştürülerek güvenlikli bağlantılar üzerinden fiziki güvenliği sağlanmış merkezi tanzim birimlerine iletilmekte, e-Pasaportların ilgili sayfalarına ve yongaya yazılmaktadır.

e-Pasaportlar hangi yaşta olursa olsun tüm bireyler için müstakil olarak düzenlenmektedir. Bu nedenle, e-Pasaportlarda refakat hanesi bulunmamaktadır.

Umuma mahsus e-Pasaportlar; en az 3 ay olmak üzere 6 aylık, 1 yıllık, 2 yıllık, 3 yılllık, 4 yıllık ve 5 yıllık olarak düzenlenmektedir. Hususi damgalı e-Pasaportlar dört sene için; hizmet damgalı e-Pasaportlar dört seneyi geçmemek üzere pasaport sahibinin görevinin müddetine göre tespit edilecek süre için geçerli olmak üzere düzenlenmektedir.

e-Pasaportlarda temdit (uzatma) imkanı bulunmamaktadır. Bu nedenle, e-Pasaportun süresi dolduğunda yeni bir başvuruda bulunulması gerekmektedir.

Pasaport defter ve harç bedelleri her yıl Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmekte ve 492 Sayılı Harçlar Kanununa bağlı Harçlar Kanunu Genel Tebliği (6) sayılı tarife ve Değerli Kağıtlar Kanunu Genel Tebliği ile Resmi Gazetede yayımlanmaktadır.

2010 yılı pasaport harç ve defter bedelleri yeniden belirlenmiş ve 20 Haziran 2010 tarihli ve 27617 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.




e-Pasaportlar kullanımda

Uluslararası standartlarda hazırlanan e-Pasaportlar 1 Haziran 2010 tarihi itibariyle kullanıma sunulmuştur.

e-Pasaport başvurularınızı Türkiye'de 81 il ve 110 İlçe Emniyet Müdürlüğüne, yurt dışında ise bağlı bulunduğunuz konsolosluklara yapabilirsiniz.

e-Pasaport için nasıl başvurabilirim?

Yurtiçinde yaşıyorsanız e-Pasaport başvurunuzu ilgili Pasaport Şubesine şahsen giderek ve sıra numarası alarak yapabilirsiniz.

Başvuru işleminizi dilerseniz Çağrı Merkezi aracılığıyla veya bu siteden randevu alarak da gerçekleştirebilirsiniz.

Randevu talebinde bulunmadan önce, başvuru için gerekli belgelerle ilgili ayrıntılı açıklamaları dikkatle incelemeniz ve başvuru belgelerini önceden hazırlamanız önem taşımaktadır.

Başvuru belgeleri tamamlandıktan sonra, Randevu Talebi başlığını tıklayarak başvurunuzu yapabileceğiniz tarihi ve saati belirleyebilirsiniz.

Emniyet Birimlerimizce kısıtlı sayıda Randevu kontenjanı ayrılabildiği için randevu talepleriniz genellikle istediğiniz tarihler için karşılanamamaktadır.Bunun da e-pasaport alabilmenin çok uzun sürede gerçekleştiği gibi yanlış bir algıya yol açtığı görülmektedir.Oysa verilen randevu sayısının 4-5 katı oranında bu birimlerimiz kapıdan müracaat kabul etmektedirler. Bunun için Emniyet Birimlerimizden erken saatlerde numara almak suretiyle aynı gün müracaat edebilirsiniz.

Randevumu nasıl değiştirebilirim?

Randevunuzu,bu sitede yer alan online başvuru izleme kısmına TC Kimlik numaranızı ve daha önceden randevu aldığınızda e-posta adresinize gönderilmiş olan referans numaranızı girerek değiştirebilir veya iptal edebilirsiniz.

Başvurumu nasıl izleyebilirim?

Yapmış olduğunuz e-Pasaport başvurunuzun hangi aşamada olduğunu "Online Başvuru İzleme" başlığını tıklayarak ekranınızda görüntüleyebilirsiniz.

Başvurunuzu izlemek için randevu aldıktan sonra e-posta adresinize gönderilen referans numarası ile TC Kimlik numaranızı girmeniz yeterlidir.

Başvurunuzun referans numarası yalnızca randevu alan başvuru sahiplerine gönderilmektedir.

e-Pasaport başvurusunu randevusuz olarak yapmış olan başvuru sahipleri ise başvurularının durumunu referans numarasına gerek kalmadan yalnızca TC Kimlik numaralarıyla e-Pasaport Çağrı Merkezi'ni arayarak sorgulayabilirler.


e-Pasaport konusunda ayrıntılı bilgi için bu sitede yer alan,

•Sık Sorulan Soruları inceleyerek yeni pasaportlarla ilgili sorularınıza yanıt bulabilir,
•Online Bilgi Talebini kullanarak her türlü görüş, öneri, yorum ve sorularınızı elektronik ortamda gönderebilir,
•7/24 hizmet veren 0 (216) 444 30 20 numaralı Çağrı Merkezimizi günün her saatinde arayarak sorularınızı iletebilirsiniz.


PASAPORT TÜRLERİ

Umuma Mahsus Pasaportlar
Hizmet, hususi veya diplomatik pasaport başvurusu için 5682 sayılı Pasaport Kanunu'nda belirtilen şartları taşımayan kişiler umuma mahsus pasaport başvurusunda bulunabilirler.


Hususi Pasaportlar
Hususi pasaportlar; Türkiye Büyük Millet Meclisi eski üyeleri, eski Bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları ve diğer kamu görevlilerine; diplomatik pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka herhangi bir resmi vazife ile veya kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Kurulu üyeleri için, T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilme ve emekli keseneklerinin bu derecelerden kesilmesi şartı aranmaz.

Bunlardan emeklilik veya çekilme sebepleri ile vazifelerinden ayrılmış olanlara da bu tür pasaport verilir.

Büyükşehir il ve ilçe belediye başkanlarına, görevleri süresince hususi pasaport verilir.

Hususi pasaport alabilecek durumda bulunanların eşlerine de aynı tür pasaport verilir. Hususi pasaport almaya hakkı bulunduğu sırada vefat edenlerin dul eşlerine başkası ile evlenmemiş ise aynı türden pasaport verilmesi mümkündür.


Hizmet Pasaportları
Hizmet Pasaportları, Hükümetçe, Özel İdarelerce veya Belediyelerce resmi vazifeyle dış memleketlere gönderildiklerinde veya dış memleketlerde vazifeye alınanlara, Türkiye Cumhuriyetinin üyesi bulunduğu uluslararası kuruluşlarda memur statüsünde çalışanlara, Türk Hava Kurumu ve Türkiye Kızılay Cemiyetince görevlendirilenlere verilir.

Hizmet damgalı pasaport alabilecek durumda bulunanların eşlerine de aynı türden pasaport verilir. Pasaport sahibinin yanında yaşayıp, evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan kız çocuklarıyla yine yanında yaşayıp reşit bulunmayan erkek çocuklarına da aynı türden pasaport verilir.

DİPLOMATİK PASAPORTLAR

Diplomatik pasaportlar, Dışişleri Bakanlığı ile yabancı memleketlerde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilik ve Konsoloslukları tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi Üyelerine, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyesi olmayan Bakanlara, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Uyuşmazlık Mahkemesi, Sayıştay, Genel Kurmay birinci ve ikinci başkanlarına, Cumhuriyet Başsavcısına, orgenerallere, oramirallere, eski cumhurbaşkanlarına, yasama meclisleri eski başkanlarına, eski başbakanlar ve dışişleri eski bakanlarına, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterine, Başbakanlık ve bakanlık müsteşarları ile Diyanet İşleri Başkanına, Büyükelçilik unvanı taşıyan Başbakan başmüşavirleri ile Başbakan dışişleri danışmanlarına, Dışişleri Bakanlığı meslek mensuplarına, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği üst düzey görevlilerinden resmi bir görevle gönderilenlere, Türkiye Cumhuriyeti dış temsilcilikleri nezdinde memur edilen müşavirlere, ataşelere ve muavinlerine, Hükümet adına milletlerarası resmi müzakereler yapılması, mukavelenameler akdi için veya milletlerarası toplantılarla kongre ve konferanslara katılmak üzere gönderilenlere ve yabancı devletler veya millletlerarası teşekküller nezdinde daimi veya geçici görev yapmak üzere gönderilenlere, siyasi kuryelere verilir.

Diplomatik pasaport alabilecek durumda bulunan veya alan kimselerin sıfat veya vazifeleri devam ettiği müddetçe, eşlerine de diplomatik pasaport verilmesi mümkündür.

Diplomatik pasaport alan kimselerin sıfat ve vazifeleri devam ettiği müddetçe, yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan kız çocuklarına ve yine yanlarında yaşayıp reşit bulunmayan erkek çocuklarına da diplomatik pasaport verilir.

Diplomatik pasaportlar hiçbir harç veya resme tabi değildir.


BİYOMETRİ NEDDİR?

Biyometri, bireyin ölçülebilir fiziksel ve davranışsal özelliklerini tanıyarak kimlik saptamak üzere geliştirilmiş otomatik sistemler için kullanılan bir terimdir. Özetle, biyometri kişinin ölçülebilir biyolojik izlerini ifade etmektedir.

e-Pasaportlarda yüz, parmak izi ve göz bebeği olmak üzere üç tür biyometrik verinin kullanılması mümkündür. Bunlardan göz bebeği biyometrisine dünyada henüz geçilmemiş olmakla birlikte bazı ülkeler tarafından bu konuda çalışmalar yapılmaktadır.

Biyometrik fotoğraf nedir? Nerede çektirebilirim?
Biyometrik vesikalık fotoğraflar, standartları ICAO tarafından belirlenen ve Makinede Okunabilen Seyahat Belgelerinde kullanılan yüksek kaliteli, belli ölçüleri ve özellikleri olan ve yüz biyometrisinin tespit edilebildiği fotoğraflardır.

ICAO standartlarına göre üretilen e-Pasaportların kimlik sayfasında fotoğraf bölümü için ayrılan bölümün ebatları 35 mm X 45 mm olacak şekilde belirlenmiştir. Ancak başvuru sırasında kullanılacak fotoğrafların tarayıcı tarafından algılanabilmesi için mutlaka 35 mm x 45 mm ebadından büyük olması gerekmektedir. Bu nedenle, aşağıda örnekli resimlerle açıklanan özellikte olması şartıyla, standart vesikalık fotoğraf ebatı olan 45 mm x 60 mm ebatındaki vesikalıklar da kabul edilmekle birlikte, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından tavsiye edilen vesikalık fotoğraf ebatı 50 mm x 50 mm olarak belirlenmiştir.

Bu ebatlardan daha küçük ebatlarda fotoğraf getirilmesi halinde başvuru tamamlanamamakta veya başvuru tamamlansa bile bu pasaportlar tanzim sırasında kalite kontrolden geçemediği için iptal edilebilmekte, bu durumda da yeniden başvurmanız gerekebilmektedir. Bu nedenle, çektirmiş olduğunuz biyometrik fotoğrafların 35 mm x 45 mm ebadında kesilmemesi hususunun fotoğrafçılara muhakkak hatırlatılması gerekmektedir.




Tüm fotoğrafçılarda biyometrik vesikalık çektirmek mümkündür.


e-Pasaportun kimlik sayfasındaki biyometrik vesikalık fotoğrafın örneği aşağıdaki gibidir:
ICAO standartlarındaki biyometrik vesikalık fotoğraflar için aranan özellikler aşağıda örneklerle açıklanmıştır.


e-Pasaport Harç ve Defter Bedelleri

Pasaport harç ve defter bedelleri her yıl Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmekte ve 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı Harçlar Kanunu Genel Tebliği (6) sayılı tarife ve Değerli Kağıtlar Kanunu Genel Tebliği ile Resmi Gazete'de yayımlanmaktadır.

20 Haziran 2010 tarihli ve 27617 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 07.06.2010 tarihli ve 2010/512 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (6) sayılı tarifede yer alan pasaport harçları 20.06.2010 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yeniden belirlenmiştir.

Yeni harç ve defter bedellerini öğrenmek içinHarç Tutarları linkini tıklayabilirsiniz.

* 05.07.2010 tarihinde Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan 2010/1 sayılı iç genelge uyarınca, 20 Haziran 2010 tarihinden önce harcı tahsil edilmiş olmakla birlikte bu tarihten (20.06.2010) itibaren düzenlenen veya temdit edilen pasaportlar için, tarifedeki harç tutarlarının değişmesinden kaynaklanan fark harç tutarının başvuru sahiplerine iadesi mümkün bulunmaktadır.

Diğer taraftan, 20.06.2010 tarihinden önce düzenlenmiş veya temdit edilmiş pasaportlara ilişkin olarak ödenen harçlarda söz konusu farka isabet harcın ise iade edilmesine imkan bulunmamaktadır.

Bu çerçevede, pasaport harçlarına ilişkin iade talepleri için pasaport aslı ve harcın ödenmiş olduğuna ilişkin alındının aslı veya tahsilatı yapan muhasebe birimi tarafından onaylanmış örneği ile tahsilatı yapan veya adına tahsilat yapılan birime (vergi dairesi/malmüdürlüğü/muhasebe müdürlüğü) başvurulması ve ibraz edilen pasaportun 20.06.2010 tarihinden (bu tarih dahil) sonra düzenlendiği veya temdit edildiğinin anlaşılması halinde fazla tahsil olunan harç başvuru sahibine iade edilebilecektir.


BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER



UMUMA MAHSUS PASAPORTLAR İÇİN


- Nüfus cüzdanının aslı (TC Kimlik numaralı)
- Son 6 ay içinde çekilmiş 2 adet biyometrik vesikalı fotoğraf (yurt dışı başvurular için 1 adet yeterlidir)
- Varsa daha önceden alınmış pasaportlar
- Pasaport cüzdan bedelinin yatırıldığına dair dekont (yurt dışında, başvurulan konsolosluğa yatırılmaktadır)
-Pasaport harç bedelinin yatırıldığına dair dekont (yurt dışında, başvurulan konsolosluğa yatırılmaktadır)

Başvuru sahibinin durumuna göre talep edilebilecek diğer belgeler

- Askerlik tecil veya terhis belgesi (yurt dışında yaşayan erkekler için)
- Reşit olmayan çocuklardan, anne ve babaları ya da kanuni temsilcilerinin noterden veya pasaport şubesine bizzat gelerek verecekleri muvafakatname
- Mahcurlar (kısıtlı, zihinsel engelliler) için başvurulacaksa, mahkeme tarafından atanmış vasisinin noterden veya bizzat pasaport şubesine gelerek vereceği muvafakatname
- (Eski tip pasaport işlemleri için) Mesleğe ilişkin belge (işçi, ihracatçı, ithalatçı, kasap, gazeteci, şoför ile kamu görevlilerinin bu görevlerini belgelendirmeleri gerekmekte, diğer meslek sahiplerinin beyanlarına göre işlem yapılmaktadır)
- Yurt dışında işçi olarak çalışanlar ile bu kişilerin eş ve çocukları başvuracaklar ise iş ve işçi bulma kurumundan alacakları belge.
- Türkiye'deki üniversitelerde çalışan öğretim elemanları ile öğrenim gören öğrencilerin bilimsel, sosyal, kültürel ve sportif etkinliklere katılmak üzere veya eğitim amacıyla yurt dışına çıkışlarında ilgili üniversiteden alacakları ve ilgili Vergi Dairesi Başkanlığı'na onaylatacakları harçsız pasaport talep yazısı
(Bu kişilere, pasaport kanununun 15. maddesinde belirtilen sürelerle sınırlı kalmak kaydıyla yurt dışına gidip gelecekleri süreler kadar harçsız pasaport tanzim edilir. 6 aydan daha az süreli belge getirenlere 6 ay; 6 aydan daha fazla süreli belge getirenlere 1 yıl; 1 yıldan daha fazla süreli belge getirenlere 2 yıl süreli harç muafiyeti uygulanır.

Yukarıda belirtilenler dışındaki kişiler ise Milli Eğitim Bakanlığından alacakları yazıyı başvuracakları merkeze ibraz edeceklerdir.
- Mahkeme yoluyla ad, soyad, yaş vb. değişiklikler yaptırmış veya nüfus nakli yaptırmış olan kişilerden ise kesinleşmiş mahkeme kararı veya vukuatlı nüfus kayıt örneği istenir.



HUSUSİ PASAPORTLAR İÇİN

- a) Çalışanlar için, çalıştıkları kurumun yetkili amiri tarafından onaylanmış matbu talep formu (emekli olan veya çekilme sebebiyle kurumlarıyla ilişiği kesilen hak sahipleri pasaport başvuru formlarını bulundukları ilin pasaport şube müdürlüklerinden temin edebilirler)

b) Emekli olma veya görevden çekilmek (istifa) suretiyle görevlerinden ayrılmış olanların emekli olduğu veya ayrıldığı tarihteki unvan ve kadro derecesini gösteren, kurumlarından alacakları mühürlü belge

c) 01.08.1997 tarihine kadar İçişleri Bakanlığı tarafından, bu tarihten sonra İl Emniyet Müdürlükleri tarafından "Emekli" sıfatıyla kendisine, eşine veya çocuklarına düzenlenmiş hususi pasaportlarının değiştirilmesi talebinde bulunanların emekli cüzdanlarının aslı ve fotokopisi

- Nüfus cüzdanının aslı (TC Kimlik numaralı)
- Son 6 ay içinde çekilmiş 2 adet biyometrik vesikalı fotoğraf (yurt dışı başvurular için 1 adet yeterlidir)
- Varsa daha önceden alınmış pasaportlar
- Pasaport cüzdan bedelinin yatırıldığına dair dekont (yurt dışında, başvurulan konsolosluğa yatırılmaktadır)

* Hususi pasaport başvuruları yurt içinde yalnızca İl Emniyet Müdürlüklerince kabul edilmektedir.
* Hususi pasaportlar harca tabi değildir. Başvuru sahiplerinden yalnızca pasaport cüzdan bedeli alınmaktadır.


Başvuru sahibinin durumuna göre talep edilebilecek diğer belgeler

- Reşit olmayan çocuklardan, anne ve babaları ya da kanuni temsilcilerinin noterden veya pasaport şubesine bizzat gelerek verecekleri muvafakatname
- Mahcurlar (kısıtlı, zihinsel engelliler) için başvurulacaksa, mahkeme tarafından atanmış vasisinin noterden veya bizzat pasaport şubesine gelerek vereceği muvafakatname
- Hak sahibinin vefatı durumunda eşinin vukuatlı nüfus kayıt örneği (hak sahibinin eşinin nüfus cüzdanının medeni durumu kısmının "Dul" ibaresi ile yenilenmesi gerekmektedir)
- Hak sahibinin vefatı durumunda 18 yaşından küçük çocuklar vefat eden hak sahibinden emekli maaşı alsa dahi, diğer ebeveynin hususi pasaport almaya hakkı varsa 18 yaşına kadar yararlanabilecektir.
-18 yaşından büyük kız çocukları her ne sebeple olursa olsun Sosyal Güvenlik Kurumlarının birinden emekli aylığı alması ya da ebeveynin vefatı nedeniyle kendisine emekli aylığı bağlanması durumunda hususi pasaport alma hakkını kaybetmektedir.
- 18 yaşını doldurmuş kız çocuklarının ebeveynin hakkından yararlanabilmesi için gelir getirici bir işte çalışmıyor olması, bekar olması, (eğitim-öğretim durumu hariç) anne ve babası ile ikamet ediyor olması ve hak sahibinin başvuru sırasında tebliğ-tebellüğ belgesi imzalaması gerekmektedir.
- Başvuru sahibinin eşinin ve 7 yaşından gün almış çocuklarının başvuru sırasında parmak izlerinin alınması gerektiğinden bizzat başvuruya gelmeleri gerekmektedir. Ancak hak sahibinin başvuruya gelememesi durumunda eşinin ve çocuklarının pasaport almalarına ve pasaport işlemlerini yürütmelerine rıza gösterdiğine ilişkin hak sahibi tarafından verilecek muvafakatname, vekaletname ya da taahhütname ibraz edilmesi durumunda, hususi pasaport düzenlenerek kendilerine veya kanuni temsilcilerine teslim edilecektir.
- Hususi pasaport talebinde bulunan kadın eşinden boşanmışsa ve velayeti kendisinde olan çocuklarına hususi pasaport çıkarmak istiyorsa, vukuatlı nüfus kayıt örneği ya da kesinleşmiş mahkeme kararı
- Hak sahibinin vefatıyla 18 yaşından büyük kız çocuklarının hususi pasaport alma hakkı ortadan kalktığından, daha önceden alınmış olan hususi pasaportların iade edilmesi gerekmektedir. Aksi halde, yurt dışına çıkışta kendilerinden geri alınarak iptal edilecektir.
- Hususi pasaport almaya hakkı bulunduğu sırada vefat edenlerin dul eşlerine, başkasıyla evlenmemiş olmaları kaydıyla hususi pasaport verilir. Dul eşin başkasıyla evlenip boşandıktan sonra nüfus kaydı hususi pasaport almaya hakkı bulunduğu sırada vefat eden eşinin nüfus kaydına dönse dahi vefat eden eşinden dolayı kendisine hususi pasaport verilememektedir. Bu işlemle ilgili olarak, eşinin vefatından sonra kendisinin bir daha evlenmediğini belgeleyen nüfus kayıt örneği getirilmesi gerekmektedir.


HİZMET PASAPORTU İÇİN

- Başvuru sahibinin, mensubu bulunduğu kurumdan onaylanmış Hizmet Pasaportu Talep Formu
- Nüfus cüzdanının aslı (TC Kimlik numaralı)
- Son 6 ay içinde çekilmiş 2 adet biyometrik vesikalı fotoğraf (yurt dışı başvurular için 1 adet yeterlidir)
- Pasaport cüzdan bedelinin yatırıldığına dair dekont (yurt dışında, başvurulan konsolosluğa yatırılmaktadır)

* Hizmet pasaportu başvuruları yurt içinde yalnızca İl Emniyet Müdürlüklerince kabul edilmektedir.
* Hizmet pasaportları harca tabi değildir. Başvuru sahiplerinden yalnızca pasaport cüzdan bedeli alınmaktadır.
* Hizmet pasaportu başvuruları:
- görev için seyahat edilecek ülke vize istemiyorsa, seyahat gününe en erken 15 gün kalarak,
- görev için seyahat edilecek ülke vize istiyorsa, seyahat gününe en erken 25 gün kalarak kabul edilmektedir.

Bu sürelerden daha önceden yapılan hizmet pasaportu başvuruları kabul edilmemektedir.


Başvuru sahibinin durumuna göre talep edilebilecek diğer belgeler

- Daha önceden herhangi bir pasaport alınmışsa ilgili pasaport şubesine iade edilmesi, daha önce alınmış umuma mahsus pasaportları, hizmet pasaportu alırken ilgili pasaport şubesine iade edenler, formdaki ilgili bölüme umuma mahsus pasaportlarını ilgili pasaport şubeye teslim ettiklerini ve geri almadıklarını beyan edecekler, ancak sözkonusu pasaport dosyalarında bulunamaz ise, umuma mahsus pasaportlarına kayıp işlemi yapılarak, beyan edenler hakkında T.C.K.'nın 206. maddesine göre yalan beyanda bulunmaktan, formu onaylayan kurum yetkilileri hakkında ise "resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan suçu"ndan işlem yapılmaktadır. Bu nedenle, daha önceden alınmış umuma mahsus pasaportlar hak sahiplerinde ise mutlak surette başvuru sırasında getirilmesi, hak sahiplerinde değilse formun ilgili bölümüne doğru beyanda bulunulması gerekmektedir.
- Reşit olmayanlar için, kanuni temsilcilerinin noterden veya pasaport şubesine bizzat gelerek verecekleri muvafakatname
- Başvuru sahibinin eşinin ve 7 yaşından gün almış çocuklarının başvuru sırasında parmak izlerinin alınması gerektiğinden bizzat başvuruya gelmeleri gerekmektedir.


DİPLOMATİK PASAPORT İÇİN

Diplomatik pasaport başvurusu için gerekli başvuru formunu indirmek, diğer gerekli belgeleri öğrenmek ve ayrıntılı bilgi edinmek için //www.mfa.gov.tr/diplomatik-e-pasaport-basvurusu.tr.mfa adresini ziyaret edebilirsiniz.


Başvuru Yerleri

Türkiye'de yaşayan vatandaşlarımız, e-Pasaport almak için 81 İl ve 110 İlçe Emniyet Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren toplam 191 başvuru merkezine; yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız ise bulundukları ülkedeki Büyükelçiliklerin Konsolosluk Şubelerine veya Başkonsolosluklara başvurabilirler.

Diplomatik pasaport başvuruları yurt içinde Dışişleri Bakanlığı, yurt dışında Büyükelçilikler ve Başkonsolosluklar tarafından alınmaktadır.

Başvuru merkezi sayısının Türkiye genelindeki tüm ilçeleri kapsayacak şekilde artırılması yönünde çalışmalar sürdürülmektedir.

Başvurular, bazı konsolosluklarımızda randevusuz kabul edilebilmekle birlikte, işlem sayısı yoğun olan bazı konsolosluklarımızda ise beklemeleri en aza indirebilmek için yalnızca randevuyla kabul etmektedir. Bu nedenle, bu merkezlere başvurmadan önce lütfen randevu alınız ve diğer başvuru sahiplerinin işlemlerinin gecikmemesi için lütfen randevu saatinde başvuracağınız merkezde hazır bulununuz.

Randevusuz başvuru kabul eden merkezlere ise lütfen mesai saatleri içinde başvurunuz.

Başvuru yapacağınız yeri aşağıdan seçebilirsiniz. Başvuru için tıklayınız


SIK SORULAN SORULAR

e-PASAPORT
e-Pasaport nedir?
Halen kullandığım pasaportumla e-Pasaport arasında ne fark var?
e-Pasaportlarda toplam kaç adet vize sayfası bulunmaktadır?
Pasaportumun yongalı olup olmadığını nasıl anlayabilirim?
Pasaportların rengi niçin değişiyor?
e-Pasaportlar tüm ülkelerde aynı mıdır?

ESKİ TİP PASAPORTLARIN GEÇERLİLİK SÜRELERİ

Eski pasaportumu ne zamana kadar kullanabilirim? Mutlaka e-Pasaport almam gerekiyor mu?
Önceki pasaportumun geçerlilik süresi bitmediği halde e-Pasaport için başvurabilir miyim?
Eski pasaportumun geçerlilik süresi e-Pasaportuma eklenecek mi?
Eski pasaportumdaki geçerli vizeleri e-Pasaport aldığımda da kullanabilecek miyim?
e-Pasaport uygulaması başladıktan sonra eski pasaportumun süresini uzattırmam mümkün mü?
e-Pasaportumun süresini uzattırabilir miyim?
Eski tip geçerli pasaportum var. 1 Haziran 2010 tarihinden sonra çocuğumu bu pasaportun refakat hanesine kaydettirebilir miyim?
e-Pasaport alırken eski pasaportum bana iade edilecek mi?
Eski pasaportum ile e-Pasaportumu birlikte kullanabilir miyim?


BAŞVURU

Kaç tip e-Pasaport var? Hangisi için başvurabilirim?
e-Pasaport için nereye başvurmalıyım?
e-Pasaport harçları ne kadardır?
e-Pasaport başvurusu için gerekli belgeler nelerdir?
e-Pasaport defter ve harç ve bedellerini nereye yatırabilirim?
Başvuru işlemi ne kadar sürmektedir?
Küçük çocuklardan da imza ve parmak izi alınıyor mu?
Eşimin ve çocuklarımın e-Pasaport başvurusunu ben yapabilir miyim?
Çocuğumu annesinin ya da babasının e-Pasaportuna kaydettirebilir miyim?
e-Pasaport başvuruları için mesleğe ilişkin belge gerekiyor mu?
Hususi ve hizmet pasaport başvuruları ilçelerden de yapılabiliyor mu?
15 yaşından küçük çocukların nüfus cüzdanlarında fotoğraf bulunması zorunlu mudur?


BİYOMETRİK FOTOĞRAF

Biyometri nedir?
Biyometrik fotoğraf nedir? Nerede çektirebilirim?
Çocukların e-Pasaportlarına fotoğraf yapıştırmak gerekir mi?
Biyometrik fotoğraflarda rötuş kullanılabilir mi?
Biyometrik fotoğraf çektirirken ceket, kravat vb. kullanmak gibi belli bir kıyafet zorunluluğu var mıdır?


TESLİMAT

e-Pasaportumu nereden alabilirim?
e-Pasaportumun yurtdışı adresime gönderilmesi mümkün mü?
Yurtiçinde yaşayanların e-Pasaportları doğrudan adreslerine gönderilebilirken yurtdışında yaşayanların e-Pasaportları niçin adreslerine gönderilmiyor?
PTT tarafından adrese gönderilen pasaportlar için bir ücret ödemem gerekiyor mu?
e-Pasaport için başvurduğumda eski pasaportum hemen iptal edilecek mi? Öyleyse, e-Pasaportum bana teslim edilene kadar pasaportsuz mu kalacağım?
e-Pasaportumu başvuru yaptıktan kaç gün sonra alabilirim?
Başvurumu nasıl takip edebilirim?
e-Pasaportumu bir yakınım teslim alabilir mi?
e-Pasaportlar niçin başvuruda bulunduğum şehir ya da konsoloslukta düzenlenmiyor?


GÜVENLİK

e-Pasaportlar klasik pasaportlardan daha mı güvenli?
e-Pasaportlarda ne tür güvenlik önlemleri bulunmaktadır?
e-Pasaportlarda kişisel bilgi güvenliği nasıl sağlanıyor?
e-Pasaportumdaki bilgilere benim bilgim dışında erişilebilir mi?
e-Pasaportlar kopyalanabilir mi?
e-Pasaportumdaki bilgiler başkaları tarafından değiştirilebilir mi?


SEYAHAT EDERKEN

e-Pasaport seyahatlerimi kolaylaştıracak mı? Nasıl?
e-Pasaportun avantajları nelerdir?
Yurtdışı çıkış harcı nedir? Nereye yatırabilirim?
Sınır kapılarında e-Pasaport kontrolü nasıl yapılmaktadır?
e-Pasaportum sınır kapısında okunamazsa veya sorun çıkarsa ne yapmalıyım?


DİĞER
e-Pasaportumun yongasında hangi bilgilerimin bulunduğunu nasıl görebilirim?
Başvuru sırasında kimlik sayfasındaki isim önüne herhangi bir unvan yazılması mümkün müdür?
e-Pasaportta meslek hanesi bulunmakta mıdır?
Pasaportumun yongasız düzenlenmesini talep edebilir miyim?
e-Pasaport üzerindeki kişisel bilgilerimi değiştirebilir miyim? Örneğin, adımı ya da doğum tarihimi değiştirebilir miyim? Bu konuda mahkeme kararı varsa ne olacak?
e-Pasaportumu nasıl muhafaza etmeliyim?
e-Pasaportumu kaybedersem ne yapmalıyım?
e-Pasaportlara giriş ve çıkış damgaları vurulacak mı?
Hizmet pasaportları şahsi yurtdışı seyahatlerde de kullanılabilir mi?
Yurtdışında acilen pasaporta ihtiyacım olduğunda ne yapmalıyım?
e-Pasaportlarda parmak izinin de saklandığını duydum. Parmak izim nerede kullanılıyor?

//www.epasaport.gov.tr/

Emniyet Genel Müdürlüğü

Emniyet Genel Müdürlüğü; zabıtaya doğrudan ya da genel zabıta sıfatıyla görev veren yasaları uygulamak, amme ve kişi tasarruf emniyetini ve konut dokunulmazlığı ile halkın can, ırz ve malını koruyucu önlemleri almak, Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçların suçlularını yakalamak ve delillerini saptamak ve bu tip olayları önlemek, şehir içinde ve şehirlerarası karayollarında trafiği düzenlemek ve kontrol etmek, kayıt ve tescile bağlı taşıtların fenni muaynelerini yaptırmak, şoför ve sürücülere ehliyet vermek, adli zabıta hizmetlerini yürütmek, yardıma muhtaç(çocuk, alil ve aciz) olanlara yardım etmek gibi görevleri yürüten bir kurumdur.


Emniyet Genel Müdürlüğü Sitesi için tıklayınız





ATAŞEHİR E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

ACIBADEM  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

ADATEPE  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

ALTINTEPE  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

ALTUNİZADE  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

ADALAR  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

ATAŞEHİR  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

BOSTANCI  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

BULGURLU  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

CADDEBOSTAN  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

ÇEKMEKÖY  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

CEVİZLİ  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

ÇAMLICA  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

ÇİFTEHAVUZLAR  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

DRAGOS  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

DUDULLU  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

ERENKÖY  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

ESENKENT  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

ESENYALI  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

FENERBAHÇE  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

FENERYOLU  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

FINDIKLI  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

FİKİRTEPE  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

GÖZTEPE  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

GÜLSUYU  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

GÜZELYALI  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

HASANPAŞA  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

İÇERENKÖY  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

İDEALTEPE  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

KADIKÖY  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

KALAMIŞ  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

KARAYOLLARI  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

KARTAL E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

KAYIŞDAĞI E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR    

KAYNARCA  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

KAZASKER E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR  

KIZILTOPRAK  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

KOŞUYOLU E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

KOZYATAĞI E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR 

KURTKÖY  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

KÜÇÜKYALI  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

LİBADİYE  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR      

MERDİVENKÖY PANJUR  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR     

MODA  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

MODOKO  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR    

PENDİK  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

RAHMANLAR  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR 

SAHRAYICEDİT E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR     

SELAMİÇEŞME E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR 

SOĞANLIK E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR  

SOYAK  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

SÖĞÜTLÜÇEŞME E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

SUADİYE  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

SÜREYYAPLAJI  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR 

ŞAŞKINBAKKAL  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

ŞENESENEVLER  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

TERSANE  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

TOPSELVİ  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

TUZLA  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

TÜCCARBAŞI  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

UGURMUMCU  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

UYDUKENT  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

ÜMRANİYE  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

ÜSKÜDAR  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

YAKACIK  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

YENİSAHRA  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

ZÜMRÜTEVLER  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

MALTEPE  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR ATAŞEHİR E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

ACIBADEM  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

ADATEPE  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

ALTINTEPE  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

ALTUNİZADE  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

ADALAR  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

ATAŞEHİR  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

BOSTANCI  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

BULGURLU  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

CADDEBOSTAN  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

ÇEKMEKÖY  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

CEVİZLİ  E PASAPORT, PASAPORT RANDEVU, E PASAPORT RANDEVU NASIL ALINIR

ÇAMLICA  E PASAPORT, PASAPORT RANDEV

Güncelleme Tarihi: 18 Şubat 2017, 08:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109