ÖMER LÜTFİ ÖZENÇ'İN ÇANKIRI SEMPOZYUMUNDAKİ KONUŞMASININ METNİ

18 Aralık'ta İstanbul'da yapılan Çankırı Geleceğini Planlıyor Sempozyumunda İstanbul Çankırı Dernekleri Federasyonu Başkanı Ömer Lütfi Özenç'in yaptığı konuşmanın metnini aynen yayınlıyoruz.

ÖMER LÜTFİ ÖZENÇ'İN ÇANKIRI SEMPOZYUMUNDAKİ KONUŞMASININ METNİ


Sayın Bakanlarım
Sayın Valilerim,
Sayın Milletvekillerim,
Sayın Rektörüm,
Çankırı’dan, Ankara’dan ve İstanbul’dan programımıza teşrif eden Değerli Kaymakamlarım,
Belediye Başkanlarım, Bürokatlarımız, Siyasi Partilerin Değerli Başkan ve temsilcileri,
Ankara’daki Çankırı Federasyonumuzun, Vakfımızın ve Çankırısporumuzun Değerli Başkanları,
Sivil Toplum Kuruluşlarımızın yöneticileri ve üyeleri,
Gurur kaynağımız sanatçılarımız,
Basınımızın değerli mensupları,
Çankırı’yı ve Çankırılıyı sevenler,
İçerisindeki bir birey olmaktan gurur duyduğum genciyle yaşlısıyla, hanımefendisiyle beyefendisiyle, Saygıdeğer Çankırılılar

Şahsım ve yönetim kurulum adına hepinizi saygıyla selamlıyorum. Çankırı Valiliğimiz, Çankırı Vakfımız ve Federasyonumuz tarafından düzenlenen “Çankırı Geleceğini Planlıyor” konulu toplantımıza hoş geldiniz.


Öncelikle toplantımızın hem Çankırı’ya hem de dünyanın her yanında yaşayan Çankırılılara ve Ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum.

Bugün burada verdiğimiz fotoğraftan da görülmektedir ki; Bürokratıyla, siyasetçisiyle, İş adamıyla, Sivil toplum kuruluşlarıyla ve bunların, ülkemizin tüm kesimleriyle olan barışıklığıyla Çankırılılar olarak ülkemiz için UMUT VEREN bir güç oluyoruz. Çok özlemini çektiğimiz birlikteliği ve dayanışmayı temsil eden bu fotoğrafın oluşmasında önderlik eden Sayın Valimiz Vahdettin Özcan’a şükranlarımı sunuyorum.

Mutluluk duyarak ifade edebiliyoruz ki Federasyon yönetim kurulumuzla birlikte 28-29 Ekim de Çankırı ve ilçelerinde yaptığımız ziyaretler sırasında da, barışıklığın ve ışığın yansımalarını tüm makam ve mevkilerde gördük.

2002 yada 2003 yılında bir film seyretmiştim. Amerika’daki gökdelenlerin arkasında bir evde yaşlı bir adam ve yatalak bir kadın yaşamakta ve en büyük dertleri gökdelenlerden dolayı evdeki çiçeklerinin güneş alamaması idi. 11 eylül 2001 de gökdelenler yıkılınca güneş alıp çiçeği serpilen yaşlı çift sevince boğulmuştu. Bizde uzun yıllar katı yaklaşımlar yüzünden ışıksız kaldık. Bu sempozyumla önceki yaklaşımlar değişiyor ve bizler güneş alabilir duruma geliyoruz. Göreceksiniz bakın, buradan ışık alan kişi ve kurumlar nasıl da serpilecek ve meyve verecekler.


ÇANDEF olarak, Varlık sebebimiz; “İstanbul ve çevresindeki Çankırı derneklerini bir çatı altında toplamak; Çankırılıların ve Çankırı’nın Sosyal, Siyasal, Ekonomik ve Kültürel gelişmesine katkıda bulunmaktır.”

Bu aylarda İstanbul’da yapılmakta olan;
Mecliste gurubu bulunan partilerin üyesi hemşerilerimizin, ayrı ayrı yapmakta olduğu toplantılar,
Aynı sektörlerde faaliyet gösteren esnaf ve işadamlarımızın yapmakta olduğu toplantılar,
Bürokratlarımız ile yapılmakta olan toplantılar; Atıl vaziyette bulunan kapasitemizin, ülke lehine kullanımı yada cılız olarak ülkeye yapılmakta olan hizmetin, birliktelikten sağlanan özgüvene dayanarak güçlü bir şekilde ancak, yaşadığımız yer olan İstanbul’da yapılmasını sağlamak, daha çok siyasetçi, daha çok bürokrat, daha çok sanayici, daha çok sanatçı yetişmesi amaçlıdır.

Bu çerçevede, İstanbul’da siyasetle yakından ilgilenen hemşerilerimiz tarafından, siyasi toplantılar tertip edilmektedir. Siyaset içerisinde yer alan hemşerileri birbirleriyle tanıştırmak ve potansiyeli olan Çankırılıların, aktif siyaset içerisinde yer almalarını teşvik etmek istiyoruz. Çankırı dışında yaşayan Çankırılılar sadece oy veren pozisyonundan çıkmalıdır.

İş dünyasında temsil gücünü yakalamak için sektörel toplantılar yapmaktayız. Güçlü olduğumuz sektörlerden başlayarak (Kuruyemişçi, camcı, servis aracı işletmecileri, beton elemanları üreticileri, asansörcüler  gibi branşlarda) Ticaret odasında, sanayi odasında ve esnaf odalarında daha etkin temsil edilmemiz ve buralarda temsil edenlerin yöre derneklerimiz ile daha ilişkili olmaları gerekmektedir. Amacımız temsil gücünü artırmak suretiyle gerek yöre, gerekse ülke lehine katma değer yaratmaktır.

Temelinde ülke birliği ve bütünlüğü içerisinde refah arzusu olan dayanışma çalışmamız, yıllardır devam etmekte olup, özellikle, Çankırı’da, Ankara’da ve İzmir’de yaşayan Çankırılılarla dayanışma içerisinde olacak olmamız sayesinde, bundan sonra daha da hızlanarak devam edecektir.

Görüleceği üzere, federasyonumuz özellikle her alanda bilgi birikimi olan insanımıza ihtiyaç duymaktadır. Bu katkıyı vermek; yapılmakta olan çalışmalara katılmak, davetlere icabet etmek ve dahası özel davet beklemeksizin katılmak, çaba harcamak, yeteneklerinin bir kısmını bu çabalara destek vererek kullanmak, ülkesini seven her Çankırılının görevi olmalıdır. Eleştiri hakkı, emek vererek ve sürece katkı vererek elde edilmelidir. Katkı verebilmek için ise fırsatlar tahmin edemeyeceğiniz kadar fazladır.

Yapılmakta olan çalışmaların amacının, ülke menfaatleri doğrultusunda Çankırı’yı ve Çankırı dışında yaşayan Çankırılıyı, doyduğu yerde harekete geçirmek olduğu dikkate alındığında, Çankırı’da yaşayan hemşerilerimizin de duyurularımızı ve taleplerimizi yayın organlarımızdan izleyerek ihtiyaç duyduğumuz bilgileri bize sağlamalarını beklemekteyiz.

Çankırı’dan beklentilerimiz şöyle özetlenebilir:  İlçe ve Köy yollarının bakımlı olması, oradaki alt yapı ve sağlık hizmetlerinin yeterli olması, Çankırı’dan ülke gündemine taşarak bizlere ulaşan haberlerin güzel kokulu, gurur kaynağı olacak ve huzur veren düzeyde olmasıdır. Çankırılılığı ile övünen ve bilinen bizlerin, bu beklentisinin çok görülmeyeceğini umuyoruz.

Bu platformu fırsat bilerek ve devamında Çankırı’da yapılması düşünülen çalıştayda gündemde olmasını sağlamak, birazcıkta içimi dökmek için, bir sorunu dile getirmek istiyorum.  Her derneğimizin yaz aylarında kendi ilçe ve köylerinde yaptığı etkinlikler, hem düzenleyenler hem de katılanlar açısından tahammül edilemeyecek şekilde, maddi kaynak ve zaman israfına yol açmaktadır. Bu konudaki kargaşanın, tüm tarafların katılımıyla alınacak bir kararla daha uygulanabilir ve pratik bir düzene kavuşturulması gerekmektedir.

 Çankırı’da bulunan kurum yada kuruluşlarımızın İstanbul’daki hemşerilerle diyaloglarını sağlamak için köprü vazifesi görmek bizim görevimizdir. Bu manada, özellikle bölgemizde yatırım yapanların yaşadıkları kalifiye eleman bulma sorunlarına çözüm olması bakımından internet üzerinden yayın yapan  www.kariyer 18.com’u faaliyete geçirmiş bulunmaktayız. Çankırı dışında yaşayan Çankırılıların memlekete dönmelerine vesile olmasını ve bölgemizdeki demografik yapının bozulmamasına vesile olacağını umduğumuz bu internet sitesinin, özellikle iş ilanları konusunda aktif kullanılmasını, kamu ve özel sektör internet sitelerinin linklerine eklenmesini, eleman ihtiyacının bu internet sitesinden karşılanması için bölgede istihdam sağlayan ticaret ve sanayi kuruluşlarına hatırlatmalar yapılmasını arzu etmekteyiz.

Diğer taraftan, Federasyon ve yöre derneklerinde gönüllülük esasıyla ve bazen olağanüstü özveriyle çabalayan bizler, dernek binası kiraları ve etkinliklerin yer kiralarını sürekli gönüllülerin ve dernek yöneticilerinin imkanları ile karşılamak durumunda kalmaktayız. Halbuki, bu bedeller kamu imkanı ve desteği ile de çözüme kavuşturulabilir. Federasyonumuzun çalışmalarının temelinde, bir siyasi tercih yada belli görüş içinde bulunmadan, insan sevgisi, ülke sevgisi ve ülke bütünlüğünün korunması arzusu olduğu tartışmasız kabul edilmelidir. Bu bağlamda, İstanbul’da görev yapmakta olan tüm Belediye Başkanlarını, Kamu görevlilerini bizim gibi ulvi amaçlarla çalışan yöre derneklerine destek vermeye davet ediyoruz.

Toplantımızın, Çankırı’mızın ülkemizde, bir yıldız gibi parlamasını sağlayacak diyalogların yaşanmasına ve bu yönde kararların alınmasına zemin oluşturmasını  diliyorum.

Sözlerimi şu cümleyle bitiriyorum.

EĞER, BİRLİKTEYSEK BİRŞEY İFADE EDİYORUZ!

Saygılarımla
Ömer Lütfi ÖZENÇ


ÖMER LÜTFİ ÖZENÇ'İN KONUŞMA VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN TIKLA

ÇANKIRI SEMPOZYUMUNDAKİ FOTOLAR İÇİN TIKLA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER