Bâb-ı Şefkat'te bir padişah torunu

T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Darülaceze Başkanlığı, Bâb-ı Şefkat dergisinin yeni sayısıyla kurum kültürünün derinlemesine ilmi düzeyini ve tarihi arka planını ortaya koymaya çalışmaktadır.

Bâb-ı Şefkat'te bir padişah torunu
Bâb-ı Şefkat'te bir padişah torunu

T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Darülaceze Başkanlığı, Bâb-ı Şefkat dergisinin yeni sayısıyla kurum kültürünün derinlemesine ilmi düzeyini ve tarihi arka planını ortaya koymaya çalışmaktadır.

Takdim yazılarında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Doç. Dr. Ayşenur İslam, gönülleri fetheden bir asırlık şefkat hareketi Darülaceze'nin birlikte yaşama modeli olma ve kimsesizlerin kimsesi olma işlevi üzerinde durmaktadır.

Darülaceze İdare Meclisi İkinci Başkanı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Nesrin Çelik, Darülaceze'nin bir medeniyet abidesi olarak icra ettiği önemli fonksiyonunu kaleme almış.

Darülaceze Başkanı Nevzat Bayhan, Derginin kapak konusu da olan Darülaceze'nin kurucusu Abdülhamid Han'ın torunu Abdülhamid Rauf Osmanoğlu'nun Darülaceze'de vefatını ele alarak büyük bir ders almamız gereken bu ülkenin yaşadığı acı tecrübelerine dikkatleri çekmiş.

Darülaceze İdare Meclisi Üyesi Abdurrahman Topbaş, bir müminin sevinci ile huzur bulmanın yollarını göstererek merhametin önemi üzerinde durmuş.

Dergide takdim yazılarından sonra akademisyenlerin farklı yazıları dikkatleri çekmektedir.  Bu bağlamda Uşak Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İskender Pala hayırlı işlerin nasıl bir sebatkârlık gerektirdiği boyutunu edebi bir dille irdelemiş.

Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Cevdet Küçük, Sultan Abdülhamid'in bir şark meselesi çocuğu olduğunu belirtmiş.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Osmanlı Müesseseleri ve Medeniyeti Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arzu Terzi, bugün bile güncelliğini koruyan Irak petrollerini Abdülhamid'in emlâkı meselesi bağlamında incelemiş.

Tıp Fakültesi Fizyoloji ve Çocuk Kliniği Profesörü ve Darülaceze Çocuk Hastalıkları Uzmanı Kadri Raşit'in 1906'daki çocukların beslenmesi üzerine görüşlerine yer verilmiş.

Yıldız Teknik Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süleyman Doğan, çölleşen ruhun nasıl müzikle yeşertileceğine değinerek YTÜ ile İstanbul Türk Müziği Dernek ve Vakıfları Dayanışma Konseyi işbirliğiyle düzenlenen "Uluslararası Müzik ve Medya Sempozyumu" üzerinde durmuş.

Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şerif Esendemir, Sultan II. Abdülhamid'in yaşlılık politikasının parametrelerini padişahın kurduğu Darülaceze örneğiyle ve kendi eliyle yaptığı baston metaforuyla ortaya koymaya çalışmış.

Yazar Nevzat Özkaya, Darülaceze sakinleriyle birlikte Kutsal Topraklara yürüyüşünü ve umre tecrübesini okurla heyecanlı bir şekilde paylaşmış, bir Darülaceze sakiniyle röportaj yapmış ve gurbeti yüreğinde yaşayanlara değinmiştir.

Darülaceze Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürü Selda Taş da bir Darülaceze sakininin hayatının nasıl huzur içerisinde geçtiğinin mülakatını yapmış, İsviçre Asıllı Darülaceze Gönüllüsü Rabia Christine Brodbeck aşkın fiiliyat gerektirdiğine değinmiş, Yazar ve Editör Zeynep Yıldız rehabilitasyonla hayata tutunan elleri ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Nurgül Nazlı Darülaceze'de bir gününü anlatmıştır.

Sonuç olarak, Darülaceze'ye yapılan önemli ziyaretlere yer vermesiyle, kültür-sanat faaliyetlerinin sunulmasıyla ve ziyaretçilerinin izlenimleriyle derginin yine gündemdeki yerini koruyacağı görünüyor.

Güncelleme Tarihi: 29 Haziran 2014, 22:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER