Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimleri başladı

Fransa'da, Euro Bölgesi'ndeki kriz ve yüksek işsizlik kaygıları arasında yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda oy verme işlemi başladı.

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimleri başladı
'Güçlü Fransa'yı sadece kendisinin koruyabileceği sloganıyla seçime giren merkez sağcı Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin en büyük rakibi, "yönetme sırası solda" diyen sosyalist aday Francois Hollande.

Toplam 10 adayın yarıştığı seçimde, hiçbir aday yüzde 50'yi aşkın oy alamazsa, yarış 6 Mayıs'taki ikinci tura kalack.

Seçimden ilk resmi sonuçların tüm sandıkların kapanacağı Türkiye saatiyle 21.00'de lınması bekleniyor.

2007'den bu yana iktidarda bulunan Nicolas Sarkozy, Fransa'nın büyük bütçe açığını azaltma ve vergi nedeniyle ülkeyi terk edenleri vergilendirmeyi taahhüt etmişti.

Sarkozy ayrıca kamu ihalelerinde 'Avrupa ürünleri satın alma' yasası getirmeyi söz vermiş ve diğer AB üyesi ülkeler birlik dışından göçü engellemek için daha çok şey yapmadığı takdirde, pasaportsuz seyahat edilen Schengen Bölgesi'nden çekilme tehdidinde bulunmuştu.
Mitterand'dan sonra bir ilk

Hollande ise, büyük şirketlere ve yılda 1 milyon Euro'dan fazla kazananlara daha çok vergi ödettirme sözü vermişti.

Asgari ücreti arrtırmayı vaat eden Hollande, 60 bin ek öğretmen istihdam etme ve bazı işlerde emeklilik yaşını 60'dan, 62'ye çekme sözü vermişti.

Hollande seçildiği takdirde, 1981-1995 yılları arasında görev yapan Francois Mitterand'dan sonraki ilk sosyalist cumhurbaşkanı olacak.

Sarkozy ise kaybettiği takdirde 1981'de Mitterand'a karşı kaybeden Valery Giscard d'Easting'den bu yana ikinci kez seçilemeyen ilk cumhurbaşkanı olacak.

Fransa'da gelecek Haziran ayında da parlamento seçimleri yapılacak.

BBC Türkçe

Güncelleme Tarihi: 22 Nisan 2012, 14:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER