Sefa sarısoy, Kanal T’deki Adilce programına katıldı

CHP Ataşehir Belediye Başkanı aday adayı Sefa Sarısoy, Kanal T’deki Adilce programında iddiasını ortaya koydu.

Sefa sarısoy, Kanal T’deki Adilce programına katıldı
Sefa sarısoy, Kanal T’deki Adilce programına katıldı

CHP Ataşehir Belediye Başkanı aday adayı Sefa Sarısoy,  Kanal T’deki Adilce programında iddiasını ortaya koydu.

Ataşehir tedaviye muhtaç


Ataşehir Belediye Başkanı aday adayı, Ataşehir Sosyal, Ekonomik Araştırmalar ve Eğitim Vakfı (ATASAV) Başkanı, makine mühendisi Sefa Sarısoy, ulusal yayın yapan Kanal T televizyonunda ‘’Adilce’’programına konuk oldu.

Gazeteci Adil Yıldız’ın hazırlayıp sunduğu programda, Sefa Sarısoy, aday adaylık sürecini anlatırken, Yeditepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü ile ATASAV’ın birlikte yaptığı, Sosyal Değişim, Sosyal Gelişim-2013 konu başlıklı bilimsel araştırmanın sonuçlarını da açıkladı. Sarısoy programı sunan Adil Yıldız’ın sorularına açık ve net cevaplar vererek, hayli iddialı olduğunu da ortaya koydu.

A.Y : Neden Ataşehir Belediye Başkan Aday Adayı olmak istediniz?

S.S : Ataşehir yeni bir ilçe,17 mahalleden oluşuyor.Değişik ilçelerden mahallelerin bir araya getirilerek ilçe yapılan bir yapı.Ataşehir’de çok farklı mahalleler var.Çok farklı yaşam tarzları var.Ataşehir’in çok büyük sorunları da var bence.Ataşehir’de yapılabilecek çok şey var.Bunları yapabilmek için,eğer Ataşehir’deki hemşehrilerimiz,Ataşehirliler bu konuda bize güvenip,bizle birlikte hareket ederlers,biz bu yolda hazırız.Zorlu bir yol dediğiniz gibi,sıkıntılı bir yol.Fakat biz bu zorlukları,sıkıntıları Ataşehirli hemşehrilerimiz ile birlikte her zaman göğüslemeye hazırız.

A.Y : Kentin sakini değil,sahibi olun diyorsunuz,bunu aidiyet duygusu ile ilgili olarak mı söylüyorsunuz yoksa sahibi olun derken bunu sosyal demokrasi adına mı söylüyorsunuz?


S.S : Ben Ataşehir’de yaşayan bir vatandaşım.Ataşehir’de yaşayan diğer 400.000 vatandaşımızla birlikte Ataşehir’i paylaşıyoruz.Bence Ataşehir’de yaşayan 400.000 vatandaş bu kentin sakini yani huzurlu,mutlu,mesut yaşayabilmeleri için bu kentin sahibi olmaları gerekiyor.Kendi kentlerine sahip çıkmaları gerekiyor.Kendi kentlerine bir kimlik yaratmaları gerekiyor.Ataşehirde öncelikli olarak doku uyuşmazlığının çözülmesi gerekiyor.İnsanların mutlu ve refah içinde yaşayabilmesi ve Ataşehir sakini olabilmeleri için,öncelikle bu doku uyuşmazlığının ortadan kaldırılması gerekiyor.Bu ciddi sosyal projelerle gerçekleşecek,yapılabilecek bir konu.Yani Ataşehir’in geleceği dikeyde yükselen binalarla ve konutlarla doldurulmuş bir şekilde. Ataşehir’in geleceğinin olmadığını düşünüyoruz. Ataşehir’in öncelikli olarak sosyal projelere ihtiyacı olduğunu söylüyorum

A.Y : ATASAV Vakfı olarak Yeditepe Üniversitesi işbirliği ile Ataşehir’de Sosyal Değişim Sosyal Gelişim-2013 adı altında bir araştırma yaptınız.Geçtiğimiz günlerde de Yeditepe Üniversitesi’nde bu araştırmanın sonuçlarını kamuoyuyla paylaşmak için bir konferans düzenlediniz.Bu konferansın sonuçlarıyla ilgili olarak sayın izleyicilerimize biraz bilgi verebilir miyiz?


S.S : Öncelikle biz Ataşehir’de niçin bir vakıf kurduk ondan bahsetmek istiyorum..Bu vakfın kuruluşunun iki yıllık bir mazisi var.Biz her şeyden önce Ataşehir için bir şeyler yapma hedefindeyiz.Vakfı kurduğumuz arkadaşlarımızla birlikte,Ataşehir’e katkıda bulunacak bir takım çalışmalar yapma düşüncesiyle yola çıktık.

RANT KAPISI
ATASAV Yeditepe Üniversitesi işbirliği ile 6 aylık süren bir araştırma sonucu  Ataşehir'in  demografik, sosyolojik, kültürel sorunlarını tespit ettik. 
 Bir anlamda Ataşehir'in iki yüzünü ortaya çıkardık. Ataşehir’in bir tarafında gerçekten ultra lüks binalar, bir tarafında da insanların barınma, temel ihtiyacını karşılayabilmek için yaptıkları barakalardan oluşmuş gecekondular. Bana göre bu iki yapı tipi de plansız yapılmış.Altyapısı olmayan,iki yapı tipi bir anlamda rant kapısı.

.Gökdelenlerimiz de tamamen parasal nedenlerle, yaratacağı parasal değerle yapılmış,çok yoğunlaştırılmış yapılar.Bunlarında ciddi olarak altyapısı yok. Ataşehir kuruluş itibariyle bir uydu kent olarak tanımlanıyor. Atatürk Mahallesi’nden oluşuyor asıl temeli. Bu uydu kent gerçekten çok güzel bir çalışma. Habitat ödülü alan ilk ilçe Türkiye’de,varsa da başka ben duymadım.Ama Ataşehir sadece Atatürk Mahallesi ve Finans Merkezi dediğimiz yerden oluşuyor diye bir algı var..Ataşehir’de Atatürk Mahallesi’nin yanı sıra 16 mahalle daha var. Çok farklı mahalleler bunlar.

SORUNLARI  TESPİT ETMEDEN PROJE YAPAMAZSINIZ

 Hepsinin farklı,  farklı sorunları, birtakım çözülmesi gereken farklı konuları var. Onun için öncelikli olarak Ataşehir’de bir Ataşehirli olma bilinci yaratmak gerekiyor. Eğer bir yerde bir proje geliştirmek istiyorsanız,bir kere öncelikli olarak o proje geliştireceğiniz yerin dokusunu ve yapısını analiz etmeniz gerekir.Sorunlarını tespit etmeniz gerekir.Bu anlamda yukarıda bahsettiğiniz gibi,biz bu çalışmayla Ataşehir’in emarını çektik. Çok detaylı bir şekilde Ataşehir ile ilgili sonuçlar elde ettik.Bir çok sosyal projeler geliştirebilecek sonuçlar ortaya çıktı.Bunu kamu kurumları,sivil toplum kurumları,yerel yönetimler bu çalışmalar sonucunda bunları değerlendirip,projeler geliştirecekler.

A.Y : Bu çalışmada kaç denekle çalışıldı ve ne kadar sürede tamamlandı?

S.S : 1200 denek ve 6 aylık ciddi bir çalışma süreci ve %99 oranında da doğruluk içeren bir çalışma. Mesela bu çalışma sonucunda, yine bu kitapta da gördüğümüz gibi Ataşehir’de çok ciddi yaşam farklılıkları var. Bu çalışma Ataşehir’in en büyük ve en önemli sorununun gelir adaletsizliği olduğunu ortaya koydu. Gini endeksi diye bir endeks var. Bu endekse göre Ataşehir, gelir adaletsizliği olarak Dünya’nın 123. ülkesine eşdeğer. Bu da çok geri kalmış Afrika ülkeleri ile eşdeğer bir oranda gelir adaletsizliği içeren bir durum. Türkiye burada 88.sırada,tabi Türkiye’nin de çok iç açıcı bir durumu yok ama Ataşehir’deki bu gelir adaletsizliği,ilerde çok ciddi sorunlar yaratabilecek düzeyde.

A.Y - Aday gösterilmemeniz halinde tavrınız ne olur?

CHP’li ve CHP’liler olarak,ekip olarak,kendi kadromuzla birlikte kim aday olursa onunla birlikte çalışacağız.Asla farklı bir durum söz konusu olamaz. Ataşehir oy mühendisliğiyle kuruldu demiştik ya, Ataşehir’e en geride kalmış,en gelişmemiş, en çok sorunu olan mahalleleri hizmet bekliyor. Bu sorunların bir kısmı çözülmüş ama, daha bir sürü sorunları var ve bunlarda süreç içerisinde çözülecek.Şu anki mevcut belediye başkanımız ve ekibinin elinde de sihirli değnek yok ki bir dokunuşta hemen sorunları çözebilsinler. Bu işler zaman işi. Biz sadece şunu söylüyoruz,demokrasilerde adaylıklar olmalı.Yani bizim aday olmamız,mevcut ekibin bu işi yapamadığı anlamına gelmiyor.

Ama biz de bu konuda iddialıyız,biz de yapabiliriz.Belki bizim çalışmalarımız onlar içinde yol gösterici oluyor,belki onlarında ufkunu genişletiyoruz. Benim gibi diğer adaylar da farklı,  farklı şeyler söyleyerek olayı zenginleştiriyoruz. Bu anlamda da adaylıklar olmalı.



Güncelleme Tarihi: 22 Kasım 2013, 19:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER