"ÇANKIRI'NIN YÂRAN KÜLTÜRÜ"‏

 "ÇANKIRI'NIN YÂRAN KÜLTÜRÜ"‏

“YÂRAN” mana olarak. Türk örf ,âdet , geleneklerinin İslam ahlâk ve faziletiyle bütünleşerek sevgi, kardeşlik,birlik beraberlik içerisinde yaşatılan, Milli kültürümüz ve ülkümüzdür.
Yâran bir gönül sarayıdır.
Bu saraya girebilmek için, dört kapıdan geçmek gerekir.

1-AKIL
2- AHLAK
3- BİLİM
4-ÇALIŞMA
Yâran Kültürü, Çankırı ile özdeşleşmiş ve Çankırı denilince, Yâran Kültürü akla geliyorsa, 
Bu kültürü  yaşatan emekçilerine şükran ve minnetle teşekkür etmek gerekir. 
Tabi ki bu günlere kolay gelinmedi.   Ayrıca kültürümüzün yaşaması, yaşatılması ve gelecek nesillere en doğru şekli ile taşınabilmesi için, Ahi Yaran Derneği kurulup çalışmalar yapılmalı
Türkiye'nin tüm coğrafyasında, İlimizin ve kültürümüzün tanıtımı için çok çaba sarf edilmeli.  
Çankırı'ya gelen Devlet büyüklerini bu meclislerde ağırlanmalı. 
Bu hizmetlerde süreklilik  devam ettirilmeli.. Günümüzde popüler kültürlerin etkisiyle veya popüler olma sevdası ile hareket eden, bilinçsizce çoğalan Yâran meclisleri yozlaşma sürecini hızlandırdı.
 
Yazılı ve görsel kaynaklardan veya yaşayan kaynaklardan istifade etmeyen, yaptıklarının doğru olduğunu zanneden şahıslar, sadece bir eğlence kültürü imiş gibi pervasızca hareket edince bu kültürün içerisinde var olmayanları kültürün içinde gibi göstermeleri veya var olan kültürümüzü yok saymaları yozlaşmanın çığ gibi büyümesine neden oldu.
Bu duruma Çankırı yaran meclisi müsaade etmemeli.
Değerli Çankırılı yaran ağaları ve dostları! 
Çankırı Yaran derneklerinin bir federasyon çatısı altında toplanması, faaliyetlerini ortak akıl ve yaran kültürüne  uygun şekilde yürütmeleri, hatta dernek çatısında olmayan, yâran meclislerini de bu çatıların altına alarak denetimli faaliyetlerle yozlaşma sürecini durdurmaktır.
Çankırı  ve ilçelerinin; her mahallesinde Yaran kültürünün icra edilebildiği kültür evlerinin oluşturulabilmesi, bir okul gibi hizmet verebilmesidir.
Çankırı da ; bu kültürün sadece bir eğlence kültürü olmadığı bizi biz yapan değerlerimizin bu meclislerde öğrenilip, öğretildiği, fitne, fesat, kin ve düşmanlığın olmadığı,
 Yâran kültüründeki söylemlerin eyleme dönüştüğü, herkesin kardeşçe birbirine katkı sağladığı Yaran Meclislerinin çoğalmasıdır.
Osmanlıda  âmin alayı vardır.: 
Bir çocuk dünya ya geldiğinde  .
Dört yıl ,
Dört ay 
 Dört günlük yaşını doldurduğun da eğitime tabii tutulur.
İlk okula başlayıncaya kadar eğitim meclislerinde  çocuklara çeşitli konularda ve çocukların İlgi alanına göre eğitim verilir. 
İlk okula başlama yaşına geldiğinde, yörenin mülki amirleri ve hocaların dualarıyla okula başlatılırdı.
 Çankırı da tüm okullarda, Yâran gençlik kulüplerinin oluşturulması ve gelecek nesillere en doğru şekli ile Yaran kültürünün temel mefküreleri, halk müziğimizin, halk oyunlarımızın, köy seyirlik oyunları ve orta oyunlarımızın öğretilebilmesidir.
Çankırı il ve İlçelerin en güzel  herkesin ve herkesimin faydalanabileceği yâran parkı yapılması ,Her ilçeye Yâran kültürü müzesi kurulmasıdır.
Çankırı il ve İlçeleri yöneten Atanmış vali ve kaymakamlar. seçilmiş Milletvekili ve belediye  başkanları  ,kısaca  seçilmiş veya atanmış tüm bürokrasinin bu kültüre sahip çıkması yâranlarla birlikte bu şehrin geleceğini inşa etmesidir.
Yaran kültürümüzün dünü, bu günü, yarını, ihtiyaçları ve eksiklikleri  bu kültür yâran meclislerinde  genç nesillere anlatılmalı 
Yâran  kültürümüzün güzelliği  geleçek nesillere  anlatarak, bu kültür yaşatılmalı. Çankırılıların kemiklerine kadar işlenmeli . tüm hayallerimiz gerçek olur inşaallah.
YORUM EKLE