SULTANBEYLİ ÇANKIRILILAR YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ KURULDU.

Sultanbeyli’de yaşayan bir gurup Çankırılı öncülüğünde başlayan Sultanbeyli’de dernekleşme çalışmalarında sona gelindi.

SULTANBEYLİ ÇANKIRILILAR YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ KURULDU.

SULTANBEYLİ ÇANKIRILILAR YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ KURULDU.


 Sultanbeyli’de yaşayan bir gurup Çankırılı öncülüğünde başlayan Sultanbeyli’de dernekleşme çalışmalarında sona gelindi.

 Dernekleşme çalışmasında öncülük yapan Çankırılı gurubun organizasyonunda yaklaşık 300 Çankırılı’nın katılımı ile gerçekleşen kahvaltıda; Sultanbeyli’de yaşayan Çankırılılar, Aydos’taki Sultan Köşkü Restaurant’ta  buluşarak genişletilmiş dernek kurma çalışmasını yaptı.

 Sultanbeyli Çankırılılar Derneği kuruluş çalışmaları kapsamında Aydos’taki Sultan Köşkü Restaurant’ta yapılan toplantıya; Çankırı Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Eşref Harmandar ve (ÇANDEF) Genel Başkanı Vahap Yartaş ile birlikte; uzun yıllar Sultanbeyli Belediyesinde çeşitli kademelerde yöneticilik yapan ve derneğin kurulmasına büyük katkıda bulunan ÇANDEF Genel Sekreterimiz Zekeriya Açıkgöz, İstanbul Çankırı Dernekleri Federasyonu (ÇANDEF) Genel Başkan Yardımcımız ve Korgun Dernekler Birliği Başkanı İsmail Kılıçarslan, Federasyon Genel Başkan Yardımcımız ve Ilgaz Dernekler Birliği Başkanı Mehmet Altıntop, İstanbul Çankırı Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Çerkeş Dernekler Birliği Başkanı Erol Tepebaşı, İstanbul Çankırı Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Atkaracalar Dernekler Birliği Başkanı Ersoy Kaşak, , İstanbul Çankırı Dernekleri Federasyonu (ÇANDEF) 1. Bölge Başkanı Arif Öztürk ve Sultanbeyli’de denekleşme çalışmalarına katılan kurucu gurubun üyeleri ve Sultanbeyli’de yaşayan 300’e yakın Çankırılı katıldı.

 Dernekleşme çalışmasını yürüten gurup üyelerinden Ruhi Ayan’ın yaptığı açılış konuşmasında, uzun zamandır dernek kurma çalışmaları yaptıklarını ve “gün bugündür” diyerek bugüne kadar yapılan çalışmalar ve gelinen nokta hakkında bilgi verdi. Daha sonra Çankırı Dernekler Federasyonu Genel Sekreterimiz Zekeriya Açıkgöz kahvaltılı toplantıda yaptığı konuşmada; Çankırılı’nın Sultanbeyli’de nüfusu oranında temsil edilemediğini, İl Dernekler Müdürlüğü kayıtlarına göre Sultanbeyli’de faaliyet gösteren 349 dernekten 157’sinin hemşeri derneği olduğunu, bunların 24’ünün il derneği, 39’unun ilçe derneği ve 94’ünün de belde ve köy derneği olduğunu, buna reğmen İstanbul’un genel nüfus oranı içinde 18 inci ve Sultanbeyli’de de 27 inci sırada bulunan Çankırılar’ı temsil eden hiçbir derneğin  bulunmadığına dikkat çekerek ve bu girişimin bir geç kalan bir başlangıç olduğunu belirtti.

 Genel Sekreterimiz Zekeriya Açıkgöz konuşmasının devamında; Artık günümüzde sivil toplum kuruluşlarının öneminin daha da arttığını, demokratik yaşamın önemli bir parçası haline geldiğini, hayatta zor şartlarda mücadele edildiği bir ortamda bireyin gittikçe yalnızlaştığı ve kendi başına bir güç ortaya koyamadığını, toplumsal çıkarların bir araya gelmek suretiyle elde edilebileceğini, bu kapsamda sivil toplum kuruluşlarının başta demokrasi kültürünü geliştirmek, bireylere aidiyet duygusu kazandırmak, siyasal katılımı sağlamak, sosyalleşme bilincini geliştirmek ve hatta ekonomik kalkınmayı sağlamak gibi birçok önemli işlevler gördüğünü, kurulan bu sivil toplum kuruluşumuz ile burada bunu tesis etmenin azim ve kararlılığı içerisinde olacaklarını ifade etti.

 Açıkgöz, konuşmasında bugün burada kuruluş çalışmasını gerçekleştireceğimiz sivil toplum kuruluşunun sözde değil özde bir sivil toplum kuruluşu olması gerektiğini, sözü dinlenen varlığı en azından yerel çapta hissedilen yani yerel dinamiklere demokratik ve hukuk zemini içerisinde baskı unsuru olabilecek bir yapıya kavuşması için herkesin elinden geleni yapması gerektiğini, Sultanbeyli’de yaşayan ve 18 yaşın üstündeki tüm Çankırılılar’ın bu derneğe üye olmasının üzerlerinde bir sorumluluk olduğunu hissetmeleri gerektiğini söyledi.

 Başarıya giden yolun, her alanda olduğu gibi sivil toplum kuruluşlarında da muvaffakiyetin unsurlarının; niyet, iyi niyet, ehliyet, liyakat, çalışkanlık, sebat ve kararlılık, şevk ve heyecan, takım çalışması, fedakarlık ve tecrübe olduğunu, burada görev alacak arkadaşların da başarılı olmak için ellerinden gelen gayreti göstereceklerine inancının tam olduğunu belirtti.

 Kahvaltılı toplantı, ÇANDEF 1. Bölge Başkanı Arif Öztürk ve Genel Başkanımız Vahap Yartaş ile  Çankırı Vakıfı Başkanı Eşref Harmandar’ın konuşmaları ile sürdü.

Çankırılı’nın uyandığını söyleyen Federasyon  Genel Başkanımız Vahap Yartaş; Çankırılının artık yönetilen değil yöneten olmak istediğini söyledi.

 Göreve geldikleri günden itibaren Çankırı’nın adını duyurmak, ezberletmek ve yukarılara taşımak için çok ciddi mücadele verdiklerine dikkat çeken Çandef Genel Başkanımız Yartaş, dernekleşmeyi teşvik ettiklerini, derneğin gücünün üye sayısının çokluğu ve niteliği ile belli olduğunu, bu kapsamda; bir kişinin bile dernekleşme çalışmalarında öneminin olduğunu belirterek;”Bir mıh bir nalı, bir nal bir atı, bir at ise bir orduyu kurtarır.”özdeyişinden örnekle herkesin dernekleşme çalışmasına, imkanları ölçüsünde verebileceği katkı olduğunu söyledi. Çankırı Valiliğimiz ve Çankırı Vakfımızla birlikte 27-30 Eylül 2012 tarihleri arasında Feshane’de Çankırı Tanıtım Günlerini büyük bir coşku ile gerçekleştirdiklerini, bu etkinliği geleneksel hale getirerek 3 -6 Ekim 2013 tarihlerinde ikincisini düzenleyeceklerini söyledi. Başkan Yartaş konuşmasında, en kısa sürede güzel bir törenle bu derneğin merkezinin açılışını gerçekleştireceklerini ifade etti.

 Çankırı Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Vakfı Başkanı Eşref Harmandar da yaptığı konuşmada; Sultanbeyli’de Çankırılıların birlik ve beraberliği yolunda ilk adımın atıldığına dikkat çekerek; “Bizde Çankırılıların dernekleşmesinin öncüsü olan, Vakıf kurma çalışmalarına 3-5 kişi ile başladık. Bu gün ise 250-300 öğrenciye burs verir hale geldi Vakfımız.”diyerek vakıf kurma çalışmalarının da sınırlı sayıda kişilerin girişimleri ile başladığını, bugün sözü dinlenen, etkin bir vakıf haline geldiğini belirtti.

 Çankrılının,”Çok iyi Cami Cemaati” olarak bilindiğini ifade eden Vakıf Başkanı Harmandar; “Evet doğru bu iyi bir meziyet ama “Camiye gider eve gelir, oyu da verir.”diye görüyorlar. Bu yüzden Çankırılıların hep yönetilen olarak kaldığını ifade eden Harmandar, salondaki Çankırılılara; “Hep yönetilen olarak mı kalacağız, hiç yönetime katılmayacak mıyız?”diye sordu.

 Siyasi görüşü ne olursa olsun her Çankırılının mutlaka kendi görüşündeki siyasi partiye katılması ve mümkünse yönetimde aktif görev alamsı gerektiğini ifade eden Eşref Harmandar; “Nüfusumuz oranında yönetime katılmıyoruz. Gücümüzü gösteremiyoruz. Bu çalışmalara katılarak, yönetime katılacak adayların seçiminde Çankırılının da bulunması için birlik olmalıyız ve birlikten gelen gücümüzü siyasette ve ekonomide kullanmayı öğrenmeliyiz.”diye konuştu.

 Konuşmalar sonunda katılımcılara dağıtılan dernek üye form ile üye tespiti yapılırken; sonrasında ise Vakıf ve Çandef yöneticileri ile Sultanbeyli’de Çankırılıların dernekleşme çalışmalarını yürüten gurubun temsilcileri arasında görüş alış verişinin yapıldığı değerlendirme toplantısı ile program sona erdi.

Güncelleme Tarihi: 27 Şubat 2013, 07:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER