Kurşunlu Devrez "Kızlaryolu Barajı" İhale Ediliyor

Yıllardır beklenen Kurşunlu Devrez "Kızlaryolu Barajı" 31 Mayıs 2017 tarihinde ihale ediliyor.

Kurşunlu Devrez "Kızlaryolu Barajı" İhale Ediliyor
 Kurşunlu Devrez "Kızlaryolu Barajı" İhale Ediliyor

Yıllardır beklenen Kurşunlu Devrez "Kızlaryolu Barajı" 31 Mayıs 2017 tarihinde ihale ediliyor.

Yıllardır beklenen KURŞUNLU Devrez "KIZLARYOLU BARAJI"  31 Mayıs 2017 tarihinde ihale ediliyor. Gövde yüksekliği yaklaşık 100 metre olan, 120 milyon metreküp su tutacak olan, 5MW elektrik üretimi ile Çankırı, Kastamonu ve Çorum illerinde yaklaşık 160 bin dekar arazinin sulanmasına vesile olacak ÇANKIRI'nın en yüksek Barajının yaklaşık maliyeti 400 milyon (eski para ile 400 trilyon) liraya yapılacak.
Çankırı'nın elli yıllık hayali gerçek oluyor
Çankırı'nın Kurşunlu ilçesi Köpürlü köyünde yapımına start verilecek olan Kızlaryolu Barajının ihale süreci başladı.
 
Devrez çayı üzerine kurulacak olan ve tek kalemde Çankırı'nın en büyük yatırımı olması beklenen Kzlaryolu Barajının yapım ihale ilanı, Kamu İhale Kurumu Başkanlığı tarafından yayınlandı.  İhalenin, Ankara'da DSİ Genel Müdürlüğü Barajlar ve HES Dairesi Başkanlığı 8. kat toplantı salonunda 31.05.2017 günü, saat 10:00'da  yapılacağı duyuruldu.
 
Devrez vadisi boyunca uzanan tarım arazilerinin sulanması ve elektrik üretiminin  sağlanması amacıyla kurulacak olan baraj, DSİ 5. Bölge Müdürlüğü kontrollüğünde inşa edilecek.



KIZLARYOLU BARAJI BÖLGENİN KADERİNİ DEĞİŞTİRECEK

Çankırı iline bağlı Kurşunlu ilçesinden geçmekte olan Devrez Çayı’nın Kurşunlu, Ilgaz, Tosya, Kargı ilçelerinde çeltik ekimi yapan üretici için yıllardan beri umut taşıdığı iddia ediliyor.

Çankırı, Kurşunlu ilçesinden geçen Devrez çayına ilk Kızlar yolu barajı girişimi 1959 yılında zamanın başbakanı ADNAN MENDERES zamanında yapılmış.

1983 yılında TURGÜT ÖZAL tarafından programa alınacağı iddia edilen Kızlar yolu Barajı 1995 yılında zamanın devlet bakanlarından NURHAN TEKİNEL (Kastamonu Milletvekili) tarafından programa aldırılmış fakat DPT tarafından onaylanan baraj için bu güne kadar hiçbir girişimde bulunulmadı.

Yaklaşık 50 bin dönümlük alanı sulayacak olan Kızlar yolu Barajı Çankırı Kurşunlu, Ilgaz ilçesi ile Tosya ve Çorum Kargı ilçelerinde çeltik sahasını sulayacak olan Kurşunlu ilçesinde iki dar boğaz arasında yapılması planlanan baraja 2000 yılında DSİ Genel Müdürlüğü tarafından baraj inşaat ve sulama projesi için 168 milyar lira keşif bedeli, 80 milyar lira nakit ihtiyacı olduğu halde bu para bulunamamıştır.

Bölge için çeltik üretimi umut olmayı sürdürürken, Doğruyol Partisi Genel Başkan Yardımcısı Nurhan TEKİNEL “Çankırı ili hudutlarında bulunan Devrez Çayı ıslahı ve Kızlar yolu barajı için DPT tarafından programa alınmış olmasına rağmen hayata geçmemişdir. Çeltik üretimi yapan insanların gelirlerini artırmak ve sel baskınlarını önlemek için Kızlar yolu barajının yıllardır gündeme getirilmiş olmasına rağmen yatırım gerçekleşmemiştir.
yıllardır bu yatırımı engellemeye çalışmalarına bir anlam veremiyorum. Çünkü ülkemizde en kaliteli pirinç yetiştiren bu bölgede Devrez çayının ıslah çalışmaları ile Kızlar yolu barajı Kurşunlu ve Ilgaz ilçelerinin kaderini değiştirecek boyuttadır.

Kurşunlu ve Ilgaz ilçelerinde halk geçim sıkıntısı çektiklerinden, büyük şehirlere göç etmişlerdir. 1995 yılında DPT üyesi iken konuyu gündeme getirerek çeltik üreticisinin imdadına koşmuş, 168 milyar liralık ödenek yok denilerek çalışmaların askıya alınması sağlanmıştır.


Kızlar yolu Barajı Kurşunlu ilçesinde birçok kırsal alanı sulak arazi yapacak, tarım ve hayvancılık sektörü canlanacaktır. Ilgaz ilçesinde çeltik üretimi daha da artarak ek gelir olarak Devrez çayı vadisi tarım sektörüne açılacaktır. Kastamonu Tosya ilçesi hudutları içerisinde 40 KM uzunluktaki Devrez vadisi 22 dönümlük alanı sulayacak. Daha çok çeltik üretimi yapılacaktır.

Çorum Kargı ilçesinde çeltik ekim sahasını da besleyecek olan Kızlar yolu Barajı devrez çayının geçtiği alanlara bereket sağlayacaktır. yöre insanına hayırlı olsun

YORUM EKLE
YORUMLAR
Şaban ort
Şaban ort - 7 yıl Önce

Bu prjeden söz edilirken baraj suları altında kalacak olan Köpürlü köyünün hiç adının geçmeyişi bu köylüleri derinden üzmektedir Kurşunlu bizim ilçemiz tabiki adı geçecektir ancak bütünüyle baraj suları altında kalacak olan Köpüklü köyü köyünden hiç bahsetmemek biraz garip...

isa kırım
isa kırım @Şaban ort - 7 yıl Önce

Şaban bey Baraj Yapıldıktan sonra köyün tamamı suların altında kalacak mı
Bilginiz varsa bizleri bilgilendirirmisiniz

şaban ort
şaban ort - 7 yıl Önce

isa bey evet Köpürlü köyünün tamamı hatta bahçeleri dahil su altında kalmaktadır

Ahmet ali Göncü
Ahmet ali Göncü - 6 yıl Önce

Emeği geçenlerden Allah razı olsun.

Hamdi
Hamdi - 5 yıl Önce

2018 temeli atıldı

A,Kcay
A,Kcay - 3 yıl Önce

Kizlaryolu baraj noldu 2017 deki ihale nedurumda

SIRADAKİ HABER