Dünyan En Eski Fosili Çankırı’da Sergilendi

Dünyan en eski fosili “siyanobakteri” Türkiye’de ilk defa Çankırı’da sergilendi.

Dünyan En Eski Fosili Çankırı’da Sergilendi
 Dünyan En Eski Fosili Çankırı’da Sergilendi
Dünyan en eski fosili “siyanobakteri” Türkiye’de ilk defa Çankırı’da sergilendi.

Çankırı Belediyesi, Tabiat ve Kültür Varlıkları Tanıtma Derneği iş birliği ile milyonlarca yıl öncesine ait fosilleri Çankırı’daki öğrencilere tanıttı. Fatih Sultan Mehmet Çocuk Akademisinde düzenlenen “Paleontoloji Geçmişin İzleri” sergisinde yer alan 2.4 milyar yıllık siyanobakteri fosili ise Türkiye’de ilk defa Çankırı’da tanıtılan fosil oldu. 

 “Paleontoloji Geçmişin İzleri”sergisi Çankırı Belediyesi Fatih Sultan Mehmet Çocuk Akademisinde açıldı. Sergide çeşitli canlılara ait 50 fosil yer aldı. Dernek olarak eğitim kurumlarında üç yıldır paleontoloji bilimini anlatmak için konferanslar vererek sergiler açtıklarını belirten Tabiat ve Kültür Varlıkları Tanıtma Derneği Başkanı Yusuf Öncül, “Derneğimiz sadece ve sadece Paleontoloji Bilimi nedir, fosil nasıl oluşur, nasıl bulunur, yaşı nasıl tespit edilir gibi konularla ilgilenmektedir. Bizim amacımız, bu sergileri açarak daha çok insana ulaşmak ve bu bilimi tanıtmaktır. “ifadelerini kullandı. Öncül, sergide bulunan 2,4 milyar yıllık siyanobakteri fosilini ilk defa Çankırı’da tanıttıklarını vurgulayarak “3,7 milyar yıl ile dünyanın en eski fosili olan siyanobakteri, yıllık oksijen miktarının %30’unu karşılayan, tek hücreli olmasına rağmen biyolojik saate sahip günün 12 saati oksijeni hücre içine alarak fotosentez yapar diğer 12 saatte azotu fiksasyonu yaparak azotun canlılar tarafından kullanılmasını sağlar.  Antivirüs, antikanser ve UV  koruyucu maddeler üretebilen  siyanobakteri, bakteri aleminin en kompleks canlısıdır. Bu bakterinin nasıl hareket ettiği 20 yıldır bulunamamıştır. Şu an elimizde de bu bakteriye ait 2,4 milyar yıllık fosil mevcuttur. Bunu da ilk kez Çankırı’da sergiliyoruz.” diye konuştu. 

Sergilenen fosilleri öğrenciler ile birlikte dikkatle inceleyen Belediye Başkanı İrfan Dinç, öğrencileri geleceğe en iyi şekilde hazırlamak için önemli çalışmalar yaptıklarını ve tüm yenilikleri takip ettiklerini belirtti. Dinç, Çankırı’daki çocukların eğitimli ve nitelikli bireyler olmaları yönünde tüm imkânları seferber ettiklerini ifade ederek gerçekleşen bu serginin de önemli çalışmalardan biri olduğunu söyledi.  



YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER