Cumhurbaşkanı Tayyip Erdağan Çankırı'da Lastik Fabrikasının Açılışını gerçekleştirdi

Türk-Japon ortaklığı ile Yakınkent OSB’de kurulan Sumitomo Rubber AKO Lastik Fabrikası’nın açılışı 14 Ekim 2015 Çarşamba günü Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdağan Çankırı'da Lastik Fabrikasının Açılışını gerçekleştirdi
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdağan Çankırı'da Lastik Fabrikasının Açılışını gerçekleştirdi

Sumitomo Rubber AKO Lastik Fabrikası’nın Açılışı Sayın Cumhurbaşkanımız Tarafından Gerçekleştirildi

Türk-Japon ortaklığı ile Yakınkent OSB’de kurulan Sumitomo Rubber AKO Lastik Fabrikası’nın açılışı 14 Ekim 2015 Çarşamba günü Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirildi.

Saygı duruşunda bulunulması sonrasında İstiklal Marşımız ve Japon Milli Marşı’nın ardından tören, Ankara Hacı Bayram Veli Camii İmam Habiti Hafız Yunus Koçan’ın Kur’an-ı Kerim Tilaveti ile devam etti.

Daha sonra açılış konuşmasını yapan AKO Genel Müdürü Sabri Özcan, 2012 yılında gerçekleştirilen imza töreninde üç yıla kadar üretime geçmesini hedeflediklerini ve bu sözü yerine getirmenin gururunu yaşadıklarını belirterek, “Burada yükselen sadece bir bina, makine grubu veya işyeri değildir. Bu yapıyı farklı kılan Türk ve Japon kültürünün uyumuyla bilgi birikimi, teknolojisi ve becerisini birleştirmesinden doğan müthiş güç. Bu birlikteliğin farklı kültürlerin kaynaşmasının tüm dünyaya ve özellikle çevremizdeki karmaşanın yaşandığı coğrafyaya örnek olmasını temenni ediyorum. Ülkemizin 2023 hedeflerini yakalama noktasında bu yatırımın da ciddi katkı sağlayacağına inanıyoruz”dedi.

Sumitomo Rubber Industries Başkanı İkuju İkeda ise fabrikanın bugüne kadar nasıl bir süreçten geçerek bu günlere geldiği konusunda bilgi verdi.

Konuşmasına bu yatırımı gerçekleştiren firmaların Türk ve Japon yöneticilerine teşekkür edip, fabrikanın Çankırı ve Türkiye için hayırlı olmasını dileyerek başlayan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, günlük üretim hedefi 30 bin adet olan fabrikanın, üretiminin yüzde 80’ini ihraç edecek olmasının da önemli bulduğunu söyledi.

Geçen hafta gerçekleştirdiği Japonya ziyaretine değinen Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, bu gezi esnasındaki temaslarında ilgili muhatapları ile Türkiye’ye yapılan yatırımlar konusunu da enine boyuna ele alma imkânı bulduklarını aktararak, “Bu fabrikaya ilave olarak, yılın ilk 9 ayında Japon firmalarının ülkemizde çeşitli sektörlerde 7 adet satın alma ve birleşme anlaşması yapmış olmalarını da çok önemli görüyorum. Türkiye, Japon dostları için güvenli bir yatırım alanı olma özelliğini, her geçen yıl daha da güçlendiriyor” dedi.

Geçtiğimiz 13 yılda Türkiye’ye kümülatif olarak 149 milyar liralık uluslararası sermaye yatırımı geldiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2014 yılında dünyada uluslararası doğrudan yatırım hacmi yüzde 16 azalırken, Türkiye’ye yüzde 1’e yakın artışla 12,5 milyar dolar rakamına ulaştığını söyledi ve bunun Türkiye’ye olan küresel güvenin ifadesi olduğunu belirtti.

Japonya’nın uluslararası yatırımlarının en az yüzde 1’inin ülkemize gelmesi gerektiğini, bunun da yılda en az 1 milyar dolarlık bir Japon yatırımı anlamına geldiğini ifade eden Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, “Bizim kapımız tüm uluslararası yatırımcılara ama özellikle de Japon dostlarımıza sonuna kadar açıktır” diye konuştu.

“Geçtiğimiz 12 yılda gerçekleştirdiğimiz reformlar sayesinde Türkiye’ye adeta sınıf atlattık” diyen Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, geçen sürede ekonomi alanında yaşanan büyük gelişmelerden rakamlar eşliğinde örnekler verdi ve “Bunun için gereken yapısal reformları kararlılıkla sürdüreceğiz” dedi.

Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yıl dönümü olan 2023’te Türkiye’yi; kişi başına 25 bin dolar ve toplamda 2 trilyon dolar milli gelire ulaşmış, 500 milyar dolar ihracat yapan, dünyanın sayılı deniz ve hava limanlarına sahip bir ülke haline getirmek istediklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Aynı şekilde daha adil, daha insani, daha ahlaki bir uluslararası sistemin tesisi için de çaba gösteriyoruz” dedi.

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan,  dünyanın bir kısmı sefalet ve acı içinde yaşarken, diğer kısmının sahip olduğu refahı ve güven ortamını sürdürebilmesinin mümkün olmadığının altını çizerek Türkiye’nin mazlumların ve mağdurların yanında olmaya, onların duygularını, taleplerini dünyaya ulaştırmaya çalıştığını dile getirdi.

Suriye’de yaşanan iç savaşa ve mülteci sorununa da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, konu ile ilgili şu değerlendirmeleri yaptı: “Suriye meselesi, doğru şekilde ele alınmadıkça, giderek büyümeye, bölgeyle birlikte tüm dünyayı içine alan bir girdaba dönüşmeye mahkûmdur. Batı ülkelerinin kapılarına dayanan mültecilerin orada bulunmasının tek sebebi, kendi ülkelerinin yaşanabilir bir yer olmaktan çıkartılmış olmasıdır. Suriye’yi yeniden Suriye halkının ülkesi haline dönüştürmedikçe, ne mülteci sorunu, ne de bu ülke kaynaklı terör sorununun çözümü mümkün değildir.”

Devlet terörü estiren bir kişinin arkasında durarak ona destek veren ülkeleri tarihin affetmeyeceğine vurgu yapan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, “Bu gerçeği görüp kabul etmeden Suriye’ye yapılan her müdahale, ilk önce o müdahaleyi yapanları sıkıntıya sokar. Tüm dünyanın, özellikle de bölgede etkinlik kurma yarışı içinde olan ülkelerin bu açık gerçeği sonunda mutlaka anlayacağına inanıyorum” sözlerine yer verdi.

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin yaşadığı terör sorununa ve teröre karşı verdiği mücadeleye ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. “Açık söylüyorum; Türkiye için, PKK ve onun uzantıları olan PYD-YPG terör örgütlerinin, DHKP-C’nin, DEAŞ’ın hiçbir farkı yoktur. Bunların hepsi de bizim için, varlığımıza ve geleceğimize kast eden eli kanlı terör örgütleridir” şeklinde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu terör örgütlerinin herhangi birinin eylemine duyarsız kalıp, sadece diğerinin eylemi karşısında sesini yükseltenlerin, terör örgütlerinin safında olduğunu belirtti.

 ‘Benim teröristim iyi, senin teröristin kötü’ anlayışının, en az terörün kendisi kadar tehlikeli olduğunu kaydeden Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan şunları söyledi: “Ülkemizde, PKK terörünü, PKK’nın şehit ettiği güvenlik görevlilerimizi, katlettiği insanlarımızı görmezden gelen bir kesim var. Bunlar, PKK’yı ve örgütün güdümündeki diğer yapıları, onların mensuplarını parlatmak için, adeta kırk takla atıyorlar. Aynı şekilde DHKP-C’nin eylemlerini, örgütün faaliyetlerini adeta sempatiyle karşılayanlar olduğunu görüyoruz. Hâlbuki DEAŞ’ın Suruç’ta patlattığı bomba ile PKK’nın Gaziantep’te patlattığı bomba arasında ne fark var? DEAŞ’ın bombalarıyla ölenler insan da PKK’nın bombalarıyla, roketleriyle, silahlarıyla ölenler insan değil mi?”

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, böyle bir yaklaşımın, her şeyden önce insani olmadığını ifade ederek, “Türkiye tüm terör örgütlerine karşı samimi bir mücadele verirken, olaylardan devleti, hükümeti ve hatta şahsımı sorumlu tutanlar, doğrudan terör örgütleriyle aynı safta yer aldıklarını bilmelidirler. Tabii biz bu çabaların gerisindeki niyeti gayet iyi biliyoruz. Milletimizin birliğinden, beraberliğinden, kardeşlik ikliminin güçlenmesinden rahatsız olanlar, umutlarını teröre, terör örgütlerine bağlamış durumdalar. Türkiye’nin önünü başka türlü kesemeyeceklerini düşünenler, son bir gayretle terör kartını ortaya sürdüler. Ama başaramayacaklar” açıklamalarında bulundu.
Türkiye’nin hedeflerine yürümeyi sürdüreceğini, gerçekleşen fabrika açılışının da bunun bir kanıtı olduğunu belirten Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, yeni yatırımlar yapmaya, yeni istihdam alanları açmaya, yeni ekonomik değerler üretmeye devam edeceklerine vurgu yaparak devamında şunları söyledi: “Yan gelip yatarak, terör örgütü mensubu olarak, elinde silahla işsize iş bulunmuyor. Niye Güneydoğu’ya yatırımcı gitmiyor? Benim oradaki vatandaşım niye bu soruyu sormuyor? Acaba yatırımcı buraya niye gelmiyor; keyfinden mi? Orada yatırım yapıyor yatırımcı; ama gidiyorlar fabrikasını yakıyorlar. Termik santraller yapıldı, gittiler bombaladılar, atıl hale getirdiler. Şimdi o girişimci orada bir daha kolay kolay yatırım yapar mı? Bunun hesabını birinci derecede kim soracak? Tabi ki devlet olarak bizim bu konuda görevimiz var, biz bunu tabii ki takip edeceğiz. Ama bölge insanı, bölge halkı da bunun hesabını sormalı ve onları yalnızlığa mahkûm etmelidir.”

Terör meselesinin de üstesinden geleceklerini, Suriye’deki krizin çözümü için de çalışacaklarını; mazlumların ve mağdurların seslerini dünyaya duyurmaya da devam edeceklerini sözlerine ekleyen Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, “Çünkü biz Türkiye’yiz. Binlerce yıllık tarihi olan bir millet olarak, nice badireler atlattık, bugünkü sıkıntıları da inşallah geride bırakacağız. Biz işte bu inançla, istiklalimiz ve istikbalimiz için mücadele edecek, sonra da bayrağı bizden sonraki nesillere devredeceğiz” ifadelerine yer verdi.

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasının sonunda bugün 1437 hicri yılına girdiğimizi hatırlatarak yeni hicri yılın, tüm Müslümanlar, tüm insanlık, bilhassa da Suriyeli ve Filistinliler için güzel günlerin habercisi olması dileğinde bulundu.

Daha sonra Sumitomo Rubber AKO Lastik Fabrikasının açılış kurdelesi Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafınan kesildi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Çankırı Ziyareti Fotoları

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Çankırı Lastik Fabrikası açılışı Fotoları

Güncelleme Tarihi: 16 Ekim 2015, 12:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER