Çankırı’da organik kavun hasadı yapıldı.

Çankırı’da üretilen ve Türkiye'de ilk kez yetiştirildiği belirtilen 'organik kavun' hasadı yapıldı.

Çankırı’da organik kavun hasadı yapıldı.
Çankırı’da organik kavun hasadı yapıldı.

Çankırı’da üretilen ve Türkiye'de ilk kez yetiştirildiği belirtilen 'organik kavun' hasadı yapıldı.

Hasakça köyünde düzenlenen 'Tarla Günü' etkinliğinde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün, 'Organik Kavun Projesi' kapsamında üretilen kavunların hasadı bir etkinlik çerçevesi içerisinde yapıldı.

Yapılan etkinliğine; Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, Hasakça köyü muhtarı Kazım Türk, ANKA Global ve Kontrol Sertifikasyon Kuruluşu Müdürü Ali Türk ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Çakır ve birçok vatandaş katıldı.

Osman Çakır gazetecilere yaptığı açıklamada, 15 çiftçinin projeye katılmasıyla 205 dekarlık bir alanda Türkiye'nin ilk organik kavunlarının yetiştirildiğini söyledi. Organik kavun üretiminde markalaşmak istediklerini belirten Çakır, şöyle konuştu:

“Organik tarım, doğal dengeyi korumaya yönelik, insana ve çevreye dost, kimyasal girdilerin kullanılmadığı üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı bir tarımsal üretim şeklidir. Ülkemizde organik tarım 2005 yılında, iyi tarım uygulamaları ise 2008 yılında ilk kez destekleme kapsamında alınmıştır. İlimizde üretilen tarımsal ürünler içerisinde kavunun ekiliş ve tarım ekonomisi açısından ön plana çıktığını görmekteyiz. Fakat bu ürünlerin pazarlanmasında, marka oluşturulmasında veya ilimiz isminin ön plana çıkarılmasında istenilen seviyede değiliz.

El birliği içerisinde çalışarak, Çankırı kavununun hak ettiği yere gelmesini sağlamalıyız. Uygulamakta olduğumuz proje ile hedefimiz; gelir seviyesi düşük olan çiftçi ailelerinin gelir seviyesini yükseltmek, köydeki genç nüfusa iş alanı sağlamak ve köyden göçü önlemektir. Ülkemizde düşük seviyelerde olan organik kavun üretimini arttırmak ve katma değer sağlamaktır."

Etkinlikte, organik kavun yetiştiricilerine sertifikalarını Vali Vahdettin Özcan verdi. Açıklamaların ardından kavun ikramı ile tarla günü etkinliği son buldu

Güncelleme Tarihi: 05 Eylül 2014, 13:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER