Çankırı 18 Mart Şehitleri Anma Günü Etkinlikleri

Çankırı'da Çanakkale Deniz Zaferi’nin 100. Yıldönümü ve 18 Mart Şehitler Günü anma etkinlikleri Şehitlikte gerçekleştirilen törenle başladı.

Çankırı 18 Mart Şehitleri Anma Günü Etkinlikleri
Çankırı 18 Mart Şehitleri Anma Günü Etkinlikleri

Çankırı'da Çanakkale Deniz Zaferi’nin 100. Yıldönümü ve 18 Mart Şehitler Günü anma  etkinlikleri Şehitlikte gerçekleştirilen törenle başladı.

Törene Çankırı Valisi  Vahdettin Özcan, Çankırı Garnizon Komutanı İstihbarat Kurmay Albay Yusuf Bayazıt, Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, Cumhuriyet Başsavcısı Doğan Kaya, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, Çankırı Baro Başkanı Av. Erkan Köroğlu, Çankırı Vali Yardımcıları, Çankırı Kaymakam Adayları, Çankırı İl Jandarma Komutanı J. Alb. Halil Altıntaş, Çankırı İl Emniyet Müdürü Cengiz Öztürk, Çankırı POMEM Müdürü Ömer Sülün, Çankırı  İl Genel Meclisi Başkanı Ruhi Şeker, Çankırı İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Hasan Yıldız, Çankırı Siyasi Parti İl Başkanları,  Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Müdürleri, Sivil Toplum Kuruluşlarının Temsilcileri, Şehit Yakınları ve Gaziler ile öğrenciler katıldı.
 
Çankırı Valisi Valilik Çelengini sunması sonrası Garnizon Komutanı İstihbarat Kurmay Albay Yusuf Bayazıt, Belediye Başkanı İrfan Dinç, Şehit ve Gazi Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Yüksel Teke ve Muharip Gaziler Derneği Başkanı Ahmet Çelik Şehitliğe çelenklerini sundular. İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve saygı atışı yapıldı. Günün anlam ve önemini belirten konuşma Piyade Üsteğmen Görkem Yatin tarafından yapıldı.

Daha sonra Çankırı Valisi  Vahdettin Özcan, Şehitlik Defterini imzalayarak “Günümüzden tam yüz yıl önce bugün, 18 Mart 1915’te kazanılan “Çanakkale Deniz Zaferi”, millet olarak hür ve bağımsız yaşama kararlılığımızın en veciz örneklerinin sergilendiği ibret dolu bir destan ve kutlu bir diriliş hikâyesi olarak tarihin şanlı sayfalarındaki yerini almıştır. Birlik ve beraberlik içinde, omuz omuza mücadele eden Mehmetçiklerimiz, Çanakkale semalarında yüreklerini buluşturmuş, birlikte şahadet şerbetini içmiş, canları pahasına mücadele ederek “Çanakkale Geçilmez” nidasıyla tarihin akışını değiştirmiştir. Çanakkale’de gerçekleştirilen bu stratejik hamle, Türk milli tarihine yeni ufuklar kazandırmış, çok kültürlü bir demografik yapıya sahip olan Anadolu topraklarında ebedi varlığımızın teminatı olmuştur. Çanakkale Deniz Zaferi, tarihten silinmek istenilen aziz milletimizin küllerinden yeniden doğuşuna vesile olmuş, karanlık bulutları yırtarak yeryüzüne süzülen bir ışık huzmesi gibi istiklal mücadelemiz için de umut ışığı olmuştur. Hiç şüphesiz, bu destansı zafer, mazlum ve esaret altındaki bütün toplumlar için de emsal teşkil etmiştir. Çanakkale’de ortaya konulan bu sarsılmaz milli irade ve vatan sevgisi, bu millet olma bilinci, milli bütünlüğümüz adına en büyük zenginliğimiz, en büyük gücümüzdür. İnanıyorum ki o yüksek ruh, o millet olma şuuru ve vatan sevgisi bu topraklar üzerinde ebediyen var olacaktır. Bu anlamlı günde millet olarak, bu mukaddes toprakları bizlere emanet eden, kanıyla, canıyla bu toprakları vatan kılan kahraman şehitlerimizin aziz hatıralarını canlı tutmak, onları yüreğimizde hissetmek, minnet ve şükran duygularımızı paylaşmak üzere, bugün en içten, en samimi duygularımızla onların huzurundayız. Şanlı ay yıldızlı bayrağımızın özgürce dalgalandığı yurdumuzu, Çanakkale Zaferi’ni ve diğer büyük zaferleri bizlere armağan eden sizlerle bu necip milletin evlatları olarak ne kadar övünsek azdır. Bu düşüncelerle, “Şehitleri Anma Günü” olarak kabul ettiğimiz Çanakkale Deniz Zaferi'nin 100. yıldönümünde, başta Anafartalar Komutanı Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, şahadet mertebesine ulaşan Çankırı’mızın kahraman evlatlarını ve ebediyete irtihal eden bütün şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Ruhları şad olsun!”  diye konuştu.

Ardından, şehitlerimizin ruhuna okunan hatimlerin ve Yasin-i Şeriflerin duası İl Müftüsü Arslan Türk tarafından yapıldı.

Çankırı Valisi  Vahdettin Özcan, ve törene katılan konuklar tarafından Şehit Kabirleri ziyaret edilerek, kırmızı ve beyaz karanfiller bırakıldı ve dualar okundu.

FOTO GALERİSİ İÇİN TIKLA


Güncelleme Tarihi: 18 Mart 2015, 19:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109