ÇANDEF, İstanbul'da Dernekciliğe Örnek oluşturuyor

Çankırı dernekler federasyonu Çankırı’nın ilçelerinin dernekler birliklerinin önerdiği dernek temsilcilerinde oluşan bir yönetim kurulu ile temsil ediliyor.

ÇANDEF, İstanbul'da Dernekciliğe Örnek oluşturuyor


Geçtiğimiz günlerde değerli dostum Vergi Dairesi Müdürü Ömer Lütfi Özenç kendi isteği ile Çankırı Dernekler Federasyonu Genel Başkanlığını Vahap Yartaş’a devretti.

Çankırı dernekler federasyonu Çankırı’nın ilçelerinin dernekler birliklerinin önerdiği dernek temsilcilerinde oluşan bir yönetim kurulu ile temsil ediliyor. İstanbul’da seçim bölgeleri gözetilerek üç bölge şeklinde teşkilatlanarak bu bölgelere birer de başkan atanmış durumda. Bölge başkanları, İstanbul’un ilçelerinde federasyona bağlı Çankırılılar Dernekleri kurulmasını teşvik ediyor.

Dernek temsilcileri ve ilçe dernekler birliği şeklinde örgütlenen bu yapı yeni oluşumlara müsaade etmiyor. İstanbul’un değişik ilçelerinde kurulan ya da kurulacak olan Çankırılılar Dernekleri o ilçede federasyonu temsil ediyor. Federasyon başkanlığını başarıyla yürüten Ömer Bey, başkanlık arzusunu gözlemlediği Vahap Beye başkanlığı hiç yüksünmeden kendi elleriyle teslim etti.

Özenç genel kurulda yaptığı konuşmada “Federasyonumuzun çalışmaları ile belli bir noktaya geldiğini, yeni yönetimin bu bayrağı daha da yükseklere çıkaracağına inancının tam olduğunu, geçmişte yaşanan ikili yapı gibi bir durumun artık söz konusu olamayacağını, buna teşebbüs edenlerin çıkması halinde Çankırı’ya en büyük ihanetin yapılmış olacağını, buna başta kendisinin en büyük tepkiyi vereceğini ve karşısında duracağını ifade etti ve yeni başkan ile yeni yönetim kuruluna başarılar diledi.” Böylelikle federasyon dışında platform şeklinde örgütlenmeye çalışan yapı da kendiliğinden sona ermiş oldu.

Yıllardır söyleyip duruyorum. Giresun dernekçiliği İstanbul’da başıbozuk bir yapı arz ediyor. İsteyen Giresun adına bir dernek kurabiliyor. Bunu kurmakla kalmıyor üç beş derneği bir araya getirerek bir federasyon kuruyor. Onunla da kalmıyor ne yaptığı bilinmeyen üç federasyon bir araya gelip konfederasyon oluşturuyor. Bu böyle de diğer iller bizden farklı mı; değil. Trabzon, Ordu ve Samsun hepsi de ikili bir yapı oluşturmakta bizden geri kalmıyor. Kurulan bu yapıların ise memleketleri için ne yaptığını sadece kurucuları biliyor, herhalde.

Geçtiğimiz yıllarda Anadolu Yakası Giresunlular Derneği adı altında bir dernek kurulacağı haberi üzerine bir yazı yazmış ve “Tüm Giresun’u temsil edecek nitelikte dernekler kurulması akıl alacak şeyler değildir. Derneklerimizde ve internet basınında afişini gördüğümüz İstanbul Anadolu Yakası Giresunlular Derneği herhalde buna en iyi örnektir. İlçe adıyla kurulsa neyse kendine üst birlik havası veren bir dernek kurmak da nerden icap etti? Anadolu yakasında bulunan 10-15 ilçeden hangisinde kuruldu ve diğer ilçeleri ne kadar temsil ediyor, acaba. Yarın öbür gün Avrupa Yakası Giresun Derneği de kurulur” demiştim. Giresun internet sitelerinde yayınlanan bu yazım ve devamında yazdığım “Giresun Dernekçiliğinin Ombudsmanı Kim Olacak“ başlıklı yazılarım ile dernekçiliğimize bir yön vermeye çalışmıştım.

Geçtiğimiz günlerde benim ombudsman olarak nitelediğim Halil Kütük kurduğu ve uzun yıllar başkanlığını yaptığı Giresun Dernekler Birliği başkanlığını bıraktı ama ısrarlar üzerine yönetimde görev aldı. Oysa yapılacak olan ve yakışanı derneklerin bir araya gelerek Halil Kütük’e Giresun Dernekçiliğinin Ombdusmalığı görevini vermeleridir. Halil Abi ve yanına alacağı üç beş kişilik bir kurul dernek ve federasyonlar üzerinde bir çalışma yaparak onları bir araya getirmeye çalışmalıdır. Bir araya gelmeyenleri veya gelmek istemeyenleri kamuoyu önünde teşhir etmelidir. Bundan sonra da Giresun adına kim dernek kurmak istiyorsa bu kurumdan ön izin almalıdır. Yoksa bu dağınıklıkla biz daha çok diğer illerin derneklerine imrenerek bakmaya devam ederiz.

İbrahim Balcıoğlu




İbrahim Balcıoğlu Kimdir?

1960 yılında Tirebolu’da doğdu. İlkokulu Tirebolu’da bitirdikten sonra ortaöğrenim için 1971 yılında İstanbul’a geldi. Vefa Poyraz Lisesi’nde bitirdiği 1978 yılında İ.Ü.İktisat Fakültesine girdi. Bu okulu da başarıyla bitiren Balcıoğlu 1981 yılında başladığı muhasebecilik mesleğini mali müşavir olarak Gaziosmanpaşa ’da sürdürüyor. Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Meslekte Birlik Grubu bünyesinde önemli görevler üstlenen Balcıoğlu, 2005 yılında İstanbul Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Derneği’nin kuruluşuna katıldı. Halen bu derneğin mali işlerden sorumlu başkan yardımcısıdır.

1993 yılında başladığı yerel dernekçilik faaliyetini Tirebolu Kuzgun Derneği Başkanlığı yaparak sürdürdü. Giresun Dernekler Birliği Basın Komisyonu üyeliğinde bulundu. Tirebolu Dernekler Federasyonu kuruluş çalışmalarını başlattı. Bir grup arkadaşı ile bu çabaların meyvesini Haziran 2008 tarihinde federasyonu kurarak aldı. Halen federasyon başkan yardımcısıdır.

Lise yıllarında başladığı Milli Türk Talebe Birliği’nde çeşitli görevler aldıktan sonra Orta Öğrenim Komitesi Başkanlığı ve merkez yönetim kurulu üyeliklerinde bulundu. Milli Gençlik Vakfı ve Refah Partisi Gaziosmanpaşa İlçe Yönetim Kurulu üyeliklerinde bulundu. Fazilet Partisi Gaziosmanpaşa ilçe kurucu üyeliği yaptı. 1999 yılında Gaziosmanpaşa Belediyesi meclis üyeliğine seçildi. Çeşitli komisyonlarda ve encümen üyeliklerinde bulundu. Saadet Partisi Gaziosmanpaşa ilçe başkan yardımcılığı yaptı.

Birçok internet sitesinde editörlük ve yazarlık yaptı. Mesleki internet sitelerinde ve yerel gazetelerde makaleleri yayımlandı. Giresun ve ilçeleri ile ilgili yaptığı mahalli haberleri ilgi çekti. Ekonomi ile ilgili çeşitli haber ve makaleleri yazılı basında ve internette yer aldı. 2004 İSMMMO Genel kurulunda seslendirdiği Oda Seçimleri ve Seçim Sistemi konulu yazısı meslek camiasında büyük yankı uyandırdı. Nispi Temsil Sistemi ile ilgili olarak 2006 yılında başlayan  değişiklik süreci 2008 yılında yasal sürecini tamamlayarak kanuna eklendi.

Evli ve dört çocuk babası olan BALCIOĞLU halen Gaziosmanpaşa’da yaşamaktadır.

Güncelleme Tarihi: 11 Haziran 2012, 23:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER