Yeni bir hayatta yeni bir umut var!

Ataşehir Belediyesi’nin bağımlılıkla mücadele için hazırladığı proje kapsamında Yeni Hayat Gençlik Merkezi 2. dönem etkinliklerine başladı.

Yeni bir hayatta yeni bir umut var!
 Yeni bir hayatta yeni bir umut var!
Ataşehir Belediyesi’nin bağımlılıkla mücadele için hazırladığı proje kapsamında Yeni Hayat Gençlik Merkezi 2. dönem etkinliklerine başladı. Türkiye’deki belediyeler arasında ender bir çalışma olarak gösterilen projeden geçen dönem 12 bin 600 aile ve genç yararlandı.

Ataşehir Belediyesi öncülüğünde, İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen, Ataşehir Kaymakamlığı ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün de proje ortakları olduğu, Yeni Hayat Gençlik Merkezi’nin açılışı Şehit Öğretmen Hüseyin Ağırman Parkı’nda yapıldı.

Yeni Hayat Gençlik Merkezi’nin açılışına; Ataşehir Kaymakamı Zafer Karamehmetoğlu, Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürü Ertuğrul Bilican, Ataşehir Belediyesi Meclis Başkan 1. Vekili Sadi Özata, Ataşehir Belediye Başkan Yardımcıları Sadık Kayhan, Abdullah Der, Kalender Özdemir, Belediye birim müdürlerinin yanı sıra CHP Ataşehir İlçe Başkanı Hakkı Altınkaynak ile çok sayıda öğrenci ve aileleri katıldı.

Ataşehir Belediye Başkanı Sadık Kayhan törende yaptığı konuşmada, “Artık dünya yerel hizmetlere farklı bakıyor. Bu projenin çok değerli olmasının nedeni ise insana bizzat dokunan bir proje olmasından kaynaklanıyor. Artık çağdaş ülkelerde yerel hizmetler, yapılan yolla, parkla, toplanan çöple ölçülmüyor. Çağdaş belediyecilik artık sosyal projelerinin neresinde olduğunuzla ve ürettiklerinizin topluma olan yansımalarıyla ölçülüyor. Bu önemli projede emeği geçen tüm kurumlara teşekkür ediyorum. Bugüne kadar 12 bin kişiye ulaşılması da bu projenin başarılı olduğunun bir göstergesidir. 3 yıl süreli bu projemizin asıl amacı gençleri doğru yönlendirebilmektir” dedi.

Gençlerin olumlu yönde gelişmesinin önemine dikkat çeken Ataşehir Kaymakamı Zafer Karamehmetoğlu, “En önemli amacımız gençlerimizi kötü alışkanlıklardan korumak. Bir kişiye bile ulaşsak bizim için çok önemli bir adımdır. O yüzden bu projelerin devamlılığını önemsiyoruz. Üzerimize düşen her ne olursa olsun gençlerimiz için yapmaya hazırız” dedi.
Yeni Hayat Gençlik Merkezi’nin 12.600 genç ve aileye ulaşılarak, bağımlılıkla mücadele alanında farkındalık kazandırıldı. Merkezde atölye faaliyetlerine katılan gençlerin, olumlu davranış geliştirmelerine katkı sağlandı.


Yeni Hayat Gençlik Merkezi’nin faaliyet alanı

Yeni Hayat Projesi ile bağımlılıkla mücadele kapsamında etkinliği kanıtlanmış yöntemler uygulayan uzmanların desteği, Ataşehir’deki yerel yönetim, yerel kamu kurumları ve üniversite işbirliği ile Ataşehir’in sosyo- ekonomik açıdan dezavantajlı mahallelerinde madde bağımlılığının önlenmesine yönelik etkin mücadelenin geliştirilmesi ve sosyal bütünleşmeye katkı sağlanması amaçlanıyor.

Yeni Hayat Gençlik Merkezi’nde 12-26 yaş aralığında UNESCO kriteri ergenler olmak üzere, toplumun her kesimine uygun bilgilendirme, eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin verilerek, bağımlılıkla mücadelede farkındalığın arttırılması ile bağımlılık rehabilitasyon sürecinin etkin olarak uygulanmasına ve geliştirilmesine katkı sağlanıyor. Bunun yanı sıra yerel kurumlar ile geliştirilen işbirliği ile yapılan yönlendirme ve takip süreçlerinin etkinliğinin arttırılarak, tüm faaliyetlerin bütüncül yaklaşım ile uygulanmasıyla yürütülen önleme faaliyetleriyle bağımlılıkla ilgili sağlık ve sosyal risklerde azalmaya katkı sağlanıyor.

Bağımlık açısından risk altındaki ve dezavantajlı gençlere hizmet veren, Yeni Hayat Gençlik Merkezi nisan ayında faaliyete geçti. Yeni Hayat Projesi ortağı olan Ataşehir Kaymakamlığı, Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü başta olmak üzere Ataşehir ilçesindeki kamu kurumlarında çalışan personeller ile Ataşehir Belediyesi çalışanlarından ve rehber öğretmenlerden oluşan 100 kişiye bağımlılık alanında Kapasite Geliştirme Eğitimleri verilerek, ilçedeki kamu çalışanlarının bağımlılık alanında bilgi düzeyinin arttırılmasına katkı sağlandı.

Yeni Hayat Gençlik Merkezi’nde kurulan Psiko-Sosyal Servis ile riskli ve dezavantajlı durumların yol açacağı sosyal problemlerin önlenebilmesi için, tespit edilen gençler ve ailelere Psiko-Sosyal Destek ve Danışmanlık hizmetleri veriliyor. (Bireysel terapi ile grup çalışmaları, seminerler, psikodrama çalışmaları, sosyal destek ve danışmanlık hizmetleri)
Yeni Hayat Gençlik Merkezi’nde kurulan seramik atölyesi, maket atölyesi, gym salonu ve diğer spor aktiviteleri (futbol, basketbol, voleybol ) ile gençlerin serbest zamanlarını, yapabilirliklerini ve yaratıcılıklarını artırmaya yönelik geliştirici faaliyetlere yönlendirilmesine, eğitimlerinin desteklenmesine ve sosyal etkileşimlerinin artırılmasına katkı sağlanıyor.

Ataşehir İlçesindeki resmi ortaokul ile liselerde (45) “Bağımlılık ve Farkındalık” konulu bilgilendirme ve farkındalık çalışmaları ile bağımlılıkla mücadele etkin önleme kampanyası yürütülerek 12- 26 yaş aralığında 8.900 gence ulaşıldı. Farkındalık ve bilinçlendirme çalışmaları mahalle ve park etkinlikleri ile sürdürülüyor.

Yeni Hayat Projesi’nde hedef grubu oluşturan, risk grubundaki; örgün eğitimine devam eden, bağımlılıkla karşılaşmamış, riskli davranışlarda bulunan, akran grupları nedeniyle risk altında bulunan gençler, ailesinde madde kullanımı tespit edilmiş çocuk ve gençler, daha önce madde kullanmış ve bırakmış gençler, sokakta çalışan, ihmal ve istismara maruz kalmış çocuklar ve gençler, işsiz bireylerin bulunduğu aileler veya uzun süre düşük gelirle yaşayan aileler, suça itilen gençler, sosyo-ekonomik koşulları nedeniyle sosyal ve kültürel etkinliklere katılım olanakları sınırlı olan bireyler,  örgün eğitime devam eden yoksul öğrenciler, saldırganlık eğilimi ve sosyal uyum sorunu ve/veya davranış problemi olan gençlere psikolojik ve sosyal destek sağlanarak gençlerin psiko-sosyal gelişimlerine katkı sağlanmakta ve yapılan yaşam becerileri grup çalışmaları, hobi ( Seramik ve Maket Atölyeleri) ve spor faaliyetlerine katılımlarının sağlanması ile olumlu davranışlar geliştirmeleri ve yapabilirliklerinin arttırılmasına katkı sağlanıyor.

Sadece genç değil ailelerin de farkındalığının arttırılması için ebeveynlere psikolojik ve sosyal destek sağlanarak; aile içi iletişim, ebeveyn-genç ilişkileri üzerine yapılan grup çalışmaları ve seminerlerle aileler güçlendiriliyor.

Yeni Hayat Gençlik Merkezi’nde kurulan Yeni Hayat Danışma Hattı ile çağrı merkezi operatörü; başta endişeli ebeveynler olmak üzere merkez ve faaliyetleri hakkında bilgi almak isteyen kişilerin ihtiyaçlarının karşılanması, çocuğunun madde kullandığına dair şüpheleri olan ailelerin sağlıklı bilgilendirilmesi, ailelerin ve gençlerin yardım alabilecekleri ve tedavi için başvurabilecekleri sağlık kurumları hakkında bilgilendirilmesi ve gerekli yönlendirmenin yapılması konusunda görüşmeler yapılıyor.

Yeni Hayat Gençlik Merkezi, Ataşehir ilçesindeki kamu kurumlarıyla geliştirdiği iş birliği ile risk ve dezavantajlı durumların erken tespitini sağlayarak,  gençler ve ailelerinin rehabilitasyon süreçlerine dahil edilerek yürütülen önleme çalışmalarıyla, sosyal uyum ve bütünleşmeye katkı sağlıyor.

ATAŞEHİR BELEDİYESİ İLETİŞİM

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109