TOKİ Şerif Ali Çiftiliği'ni yeniliyor

TOKİ Şerif Ali Çiftiliği'ni yeniliyor

TOKİ Şerif Ali Çiftiliği'ni yeniliyor
TOKİ Şerif Ali Çiftiliği'ni yeniliyor

Ataşehir Şerif Ali Çiftliği'ne yönelik hazırlanan kentsel dönüşüm projesi kapsamında 1290 evi yenileyecek.


Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, Ataşehir Şerif Ali Çiftliği'ne yönelik hazırlanan kentsel dönüşüm projesi kapsamında 1290 evi yenileyeceklerini ve hak sahiplerinin yenileme sonunda brüt 140 metrekare dairenin sahibi olacaklarını belirterek, ''Evlerini teslim alacakları 2 yılın sonuna kadar da ayda 700 TL kira bedeli vereceğiz'' dedi.

Ataşehir Zübeyde Hanım Öğretmenevi'nde, Ataşehir Belediye Başkanlığı'nca proje hakkında mahalle sakinlerini bilgilendirmek için düzenlenen toplantıda konuşan Bayraktar, gecekondu dönüşümlerinin artık Türkiye'nin olmazsa olmazlarından biri olduğunu belirtti.

Bayraktar, Marmara bölgesine yönelik deprem riskine işaret ederek, Şerif Ali Çiftliği'nde mühendislik ve betonarme ömrünü doldurmuş 1290 tane ev bulunduğunu kaydetti.

Buraya yönelik TOKİ, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyesi tarafından hazırlanan kentsel dönüşüm projesinin protokolünün imza aşamasına gelindiğini belirten Bayraktar, ''Şerif Ali Çiftliği'ndeki 1290 evi yenilemek için elimizden geleni yapacağız. Hak sahiplerine brüt 140 metrekare daire ve evlerini teslim alacakları 2 yılın sonuna kadar da ayda 700 TL kira vereceğiz'' diye konuştu.

Hak sahiplerinin projeye yönelik tepkilerinin yüzde 90'a yakın oranda olumlu olduğunu da vurgulayan Bayraktar, ''Biz daha fazlasını veririz'' diyen açıkgözlere meydan verilmemesi gerektiğini de dile getirdi.

Bayraktar, devletin vatandaştan aldığı bir yeri zengine peşkeş çekmeyeceğini de kaydederek, TOKİ olarak 7,5 yılda 460 bin konut yaptıklarını söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı İrfan Uzun da, kentte depreme karşı çok fazla riskli bina stoğu bulunduğuna dikkati çekerek, bu bölgede yapılacak kentsel dönüşümü desteklediklerini dile getirdi.

Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi de, bölge ne kadar çabuk boşaltılırsa, hak sahiplerinin evlerine o kadar çabuk kavuşacağını belirterek, vatandaşların ''burayı kat karşılığı alırım, daha fazla daire veririm'' diyenlere itibar etmemesini istedi.


Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi'nin “Şerif Ali Mahallesi'nde Kentsel Dönüşüm” Projesi kapsamında ki hak sahipleri ile TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ve İBB Genel Sekreteri'nin de katıldığı Zübeyde Hanım Öğretmenevi'nde ki toplantıda yaptığı konuşma metni

SAYIN KONUKLAR

Biz Ataşehir Belediyesi olarak yaklaşık bir yıldır Toplu Konut İdaresi ile
söz konusu alandaki kentsel yenileme projesine ilişkin görüşmeler yapıyoruz.

Neden bu görüşmeleri TOKİ ile yapıyoruz?

Proje alanı, 1980'li yıllarda Türkiye'nin birçok yerinde olduğu gibi, "Gecekondu Önleme Bölgesi" sınırlarına içine alınmıştır. 1999 depremindensonra Bayındırlık İl Müdürlüğü ve İBB tarafından yaptırılan çalışmalarda, devlet tarafından müteahhitlere yaptırılan 1250 bina için hasarlı ve ortahasarlı raporları verilmiştir. Mevcut raporlarla oluşturulan dosya ile birlikte TOKİ'ye müracaat edilmiş ve binaların yıkılıp yeniden yapılması için talepte bulunulmuştur. Ancak Ataşehir Belediyesi olmadan önce, resmi hiçbir gelişme sağlanmadığı görülmüştür.

Mart 2009'da kurulan Belediyemiz, binaların hasarlı olması ve can güvenliği nedeniyle, bu bölgeyle ilgili çalışma başlatmış, bölgedeki tüm plan veuygulama yetkisi TOKİ'de olduğundan dolayı da, TOKİ ile görüşmelere başlanmıştır

. TOKİ, daha önce ikinci köprü inşaatı sırasında yapılan kamulaştırmalar ve daha sonraki yıllarda yapılan diğer kamulaştırmalar sonucu mağdur olan gecekondu sahiplerini buraya taşımış ve önceki bölge gecekondu bölgesi olduğu için, bu bölgeyi "Gecekondu Önleme Bölgesi" ilan etmiştir.

 Dolayısıyla bölgede planlama yetkisi sadece Toki ye aittir, sözkonusu proje alanında İstanbul Büyükşehir Belediyesininde Ataşehir Belediyesininde plan yapma yetkisi yoktur.


Yaklaşık bir yıldır Toki ile yaptığımız görüşmeler sonucunda kentsel yenileme projemizi belli bir aşamaya getirdik. Geldiğimiz noktada,mevcutta 58 m2 dairesi olan hak sahiplerine kat bahçesi ile birlikte net110m2 büyüklüğünde daire verilmesini sağladık.

Proje alanındaki 1290 haksahibinin toplam 112.000m2 tapulu arsası vardır. Burada gerçekleştirilecek projede ise emsal 2.5 olarak belirlenmiştir. Hak sahiplerinin 2.5 emsal ilebirlikte toplam inşaat metrekareleri 280.000'dir (112.000 x 2.5 ).Hazırlanan anlaşma koşullarına göre,hak sahiplerine verilen dairebüyüklüğü, emsalde yaklaşık 120m2'ye tekabül etmektedir. Tüm haksahiplerinin aldıkları toplam inşaat alanı yaklaşık 155.000m2'dir ( 120 x1290 ). 155.000m2 de 280.000m2lik toplam inşaat alanının %55'dir.


Diğer bir deyişle, proje alanındaki hak sahiplerinin aldığı oran %55'lere çıkmaktadır. Hak sahiplerinin daireleri, projenin belli bir bölgesinde toplanmayacak olup, tamamı proje alanı içerisinde olacaktır ve hak sahiplerinin daireleri noter huzurunda yapılacak kura ile belirlenecektir. Kura içerisine zeminkatlar ve çatı katları dahil olmayacaktır. Proje süresince her hak sahibine aylık 700TL kira yardımı yapılacak ve projenin 2 yılda tamamlanmasısağlanacaktır.

Günümüzdeki gerçek değerleri 60-70.000TL civarında olan dairelerin, böyl bir projenin hayata geçmesi öngörüldüğünden, bugün 200-250.000TL 'ye kadar
alıcı bulduğu görülmektedir.

 Proje tamamlandığında ise dairelerin fiyatının 600-700.000TL olması beklenmektedir. Diğer bir deyişle, bu proje ile haksahiplerine bire onluk bir değer artışı sağlanmaktadır.

Türkiye'de ilk defa,TOKİ ve ilçe belediyesi işbirliği ile bölgede oluşan rantın (getirinin) bölgede yaşayanlara aktarıldığı bir proje hayata geçmeküzeredir.

Dolayısıyla bu proje ile hak sahiplerinin mağdur olması, kesinlikle sözkonusu değildir. Bütün bunlara rağmen Ataşehir Belediyesi olarak, bölgedeki halkın %70'i onay vermedikçe bu projeyi hayata geçirmeyeceğiz. Bu anlamdadaima halkımızın yanında olduğumuzu da ayrıca belirtmek isterim.

ATAŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI
BATTAL İLGEZDİ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109