Ensar Vakfı ‘Gönül Sohbetleri'nin’ konukları Ataşehir Basını oldu

Ensar Vakfı Ataşehir Şube Başkanı Mükayil Bektaş, Vakfın yürütme kurulu'nun konukları Ataşehir Basını oldu.

Ensar Vakfı ‘Gönül Sohbetleri'nin’ konukları Ataşehir Basını oldu
 Ensar Vakfı ‘Gönül Sohbetleri'nin’ konukları Ataşehir Basını oldu

Ensar Vakfı Ataşehir Şube Başkanı Mükayil Bektaş, Vakfın yürütme kurulu'nun konukları Ataşehir Basını oldu.

Ensar Vakfı Ataşehir Şube Başkanı Mükayil Bektaş, Vakfın yürütme kurulu, kadın ve gençlik kolları başkanlarınında katıldığı programda Ensar Vakfı Ataşehir Şubesi’nce kuruluşundan bugüne kadar yapılan çalışmaları konum ettiği basın mensuplarıyla paylaştı.

Ensar Vakfı Ataşehir Şube Başkanı Mükayil Bektaş, 2014 Yılında Ataşehir Şubesi’ni kurduklarını ve ilk yıl şube merkezinin Ataşehir Mimar Sinan Camisinin alt katında olduğunu kuruluşlarının birinci yılının ardından Yeditepe Üniversitesi’nin yakınında bir erkek öğrenci yurdu açtıklarını ve şubelerinin merkezini de buraya taşıdıklarını söyledi.

Ensar Vakfı Ataşehir Şube Başkanı Mükayil Bektaş, Kuruluşumuzda 10 arkadaşımızla yürüttüğümüz şube çalışmalarımızı bugün hanım ve gençlik komisyonlarımız ile beraber yüze yakın arkadaşımızla hizmet veriyoruz diyerek açıklamalarına şöyle devam etti.


“BİR GENÇLİK MERKEZİ PROJEMİZ VAR”
Ataşehir’de 100 kişilik erkek öğrencimizi yurdumuzda misafir ediyor, onlara alanında uzman ve kariyer sahibi bilim insanları, siyasetçiler ve spor adamlarımızı perşembe günleri burada misafir ediyor ve  öğrenci kardeşlerimizi alanında uzman isimlerle tanıştırıyor ve onlarla birlikte faaliyetler yapıyorlar. Futbol, voleybol, masa tenisi gibi organizasyonlar yapıyoruz. Her öğrenci kardeşimiz kendi bünyesinde bilgi sahibi oldukları matematik, ingilizce, Arapça gibi dersleri Ataşehir’deki öğrenci kardeşlerine ücretsiz olarak verecek. Bu kardeşlerimizi biz destekleyeceğiz, onlarda ilkokul, ortaokul ve lisede okuyan kardeşlerine branş derslerinde desteklemiş olacaklar. Bununla ilgili nasip olursa ilerleyen dönemde bir gençlik merkezi projemiz var. Bu gençlik projemizde spor salonu, kitap cafe, dershane dersliklerinin olduğu bir merkezi gençlerimize ücretsiz yararlanabilecekleri merkezimizi kazandıracağız.


“250 Kişilik yeni bir yurt çalışmamızda var”

250 Kişilik yeni bir yurt çalışmamızda var, nasip olur ve anlaşma sağlanırsa seneye bu yurdumuzu da kazandırmış olacağız. Kardeşlerimizi ağırlamak, daha önceden hizmet verdiğimiz erkek öğrenci yurdu yanısıra kız öğrenci yurdumuzu da kazandırmış olacağız. Kız kardeşlerimizi de misafir edeceğiz. 81 İl’den ve yurtdışından öğrenci misafirlerimiz var. Geçen sene bir yurdumuzu ruhsat problemi nedeniyle bırakmak zorunda kaldık, yeni yeri de o yüzden önemsiyoruz. Burada 28 ülkeden öğrenci kardeşimizi misafir ettik. Bu kardeşlerimizle çok başarılı çalışmalar yaptık. Onlar gönül elçiliği yaparak faaliyetlere katıldılar ve onlarda şimdi gittikleri ülkelerinde bizleri anlatacaklar ve bizi temsil edecekler. 


“Kardeş okul projesiyle yaklaşık 10 bin öğrencimize ulaştık”


Sadece Ataşehir’de değil 15-16 ilde kardeş okullarımız var. Erzurum’dan Balıkesir, Çankırı, Kastamonu, Giresun, Tokat ve birçok ilde kardeş okullarımız var. Kardeş okul projesiyle yaklaşık 10 bin öğrencimize ulaştık. İlk bu projemizi yönetim kurulu üyemiz Murat Demir’in Erzurum’a kırtasiye yardımı ile başlatmıştı. Biz bunu dönüştürdük. Biz yardım yapmıyoruz. Biz burada yardımlaşmayı değil hediyeleşmeyi yani sünnet-i seniyye sürdürmek için mücadele veriyoruz.  Kardeşlerimiz hediyeleşmenin, paylaşmanın ne olduğunu öğreniyorlar. Bu projeyi kendi bütçemizin yanısıra okullarımızla işbirliği ile de yapıyoruz. Okullardaki  öğrencilere temel derslerin yanısıra insanlığı, merhameti, sevmeyi, birlikte ve beraberce yaşamayı öğretiyoruz. Ve bu proje ile 10 bine yakın kardeşimize ulaştırdık.


“OKULLARIMIZA SPOR MALZEMESİ DESTEĞİ VERİYORUZ”


Okullarımıza, formasından spor topuna, krampon ve eşofman malzemesi desteğinin yanısıra talep edilen diğer malzemeler konusunda ilçemiz dışında, diğer ilçelerdeki ve illerdeki okullarımıza spor malzemesi desteği yaptık. Ataşehir’de geçtiğimiz haftalarda 41 okulumuza  spor malzemesi teminini yaptık ve onlara verdik. 100 Kardeşimize bisiklet verdik. Spor kulüplerine yönelik spor malzemesi yardımı yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz. Ayrıca Bilecik Gölpazarı Spor Kulübü adına İçerenköylü hemşehrimiz ve şuanki mevcut belediye başkanı Hayri Süer Başkanımız bizden bir talepte bulundu ve spor kulübümüzün spor malzemelerini buradan vakıf olarak hediyelerini gönderdik. Çocukların yardımlaşması ve hediyeleşmesini istiyoruz.


“Dereceye giren öğrencilerimizi ve öğretmenlerini umreye gönderdik”


2016-2017 Eğitim-öğretim yılında Nebe Nas “Kur’an-ı Anlamaya Doğru” bir program yaptık. Bu program kapsamında kitaplarımızı dışarıdan temin ettik. Ataşehir Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüyle birlikte gerçekleştirdiğimiz bu projemiz ile 6700 kardeşimize bu kitapları ücretsiz ulaştırdık. Buradaki projemiz ile iletmiş olduğumuz kitapları kardeşlerimiz okudular. Mart ve nisan aylarında derslerinin yoğun olmadığı dönemde sınav yaptık. 6700 öğrencimiz bu sınava katıldı. Ödül törenimizi ise 10 bine yakın öğrencimizin katılımıyla Mimar Sinan Camii’nde gerçekleştirdik.Ve katılan tüm kardeşlerimize hediye verdik. Dereceye giren öğrencilerimizi ve öğretmenlerini umreye gönderdik. Bu sınavları yaparken de arkasına görüş ve öneriler kısmı koyduk. Öğrencilerden olumlu dönüş alınca doğru yolda olduğumuzu gördük.  Ve 2’nci çalışmamızı Ataşehir İmam Hatip Mezunları ve Mensupları Derneği Başkanımız ve Şamil Yayınlarının eski genel müdürü Selim Tekin ile birlikte Ataşehir’de kendi başkanlığında kurmuş olduğu bir ekip ile kendi kitabımızı kendimiz yaptık. Ve bu kitabımızın adı da Üsve-i Hasene  “Güzel bir örnek” oldu. Ve kendi ekibimiz ve ilçe milli eğitim müdürlüğü’nün ekibiyle birlikte hazırlanan Üsve-i Hasene adlı kitabımızı 20 bin adet bastık. Yine aynı şekilde Mimar Sinan Camii’nde bu programımızı gerçekleştirdik. 2.Yıl düzenlediğimiz bu projemiz sonucunda yarışmada dereceye giren kardeşlerimizi Kudüs’e gönderdik. 3.Yılda ise Ikra 3 El’Vera(Tanı Kendini) yarışmasını düzenledik.Bu yarışmamızda 10 bine yakın öğrencimizin katılımıyla yine aynı yerde gerçekleştirdik. 4 Kategori’de 50 öğrencimize para ödülü, 4 kategori de birinci olan okullarımıza da bilgisayar hediye ettik. Öğrencilerimizin öğretmenlerine de teşvik amaçlı tablet hediye ettik.


“Ramazan ayında gönül sofralarımızı kurduk”


Ramazan aylarında ise gönül sofralarımız var. Ramazan ayında gönüllülerimiz(bağışçılarımız) var. Ama bu bağışçılarımızı da bu işe katıyoruz. Yemekhanemizde günlük taze yemeklerimizi hazırlıyoruz. Her gün 7-8 farklı haneye bu yemeklerimizi ulaştırıyoruz. Ve bağışçılarımızında bu anlamlı gönül sofrasına katılması için bilgi veriyoruz. Tespit ettiğimiz haneye 1 saat önce bilgi veriyor, onlarla aynı sofrayı ve lokmaları paylaşıyoruz. Böylelikle sefer tasını (sıcak , ana öğün, tatlı) hazırladığımız hanemize gidiyoruz, böylelikle ailelerimizle gönüllülerimizin kaynaşmasını ve tanışmasını sağlıyoruz. Böylelikle bir gönül sofrası kurmuş oluyoruz. Kapıdan kumanya vermek kolay, önemli olan o insanlara dokunuyor, o gönüle dokunabiliyor musunuz ona bakmak lazım. Eğer bunu yapamıyorsak, kumanya dağıtmanın hiçbir anlamı yok. 250 – 300 hanemize ramazanda ulaşıyoruz. Böylelikle tam anlamıyla onlara ulaşmış oluyoruz. Onun haricinde ramazan ayında 1000’e yakın gıda yardımı yapıyoruz. 

“BURS VERMEDE AYIRIM YAPMIYORUZ”


Öğrencilerimize burs veriyoruz. Ve bunuda toplu olarak gerçekleştiriyoruz ki, o kardeşimiz kitabıydı veya başka bir ihtiyacını karşılayabilsin. Bugün itibariyle 100’e yakın öğrencimiz şubemiz aracılığıyla burs alıyor. Şube Başkanı Mükayil Bektaş, “Kesinlikle bir ayrım yapmıyoruz. Burs kardeşlerimizi tanımıyoruz. Ailesi kim olursa olsun. Bir zamanlar bizimde orda olduğumuzu unutmuyoruz biz. Bir zamanlar bizlerde onların yerinde idik. Aileler konusunda herhangi bir kriter aramıyoruz. Biz insanı seviyoruz, yaratandan ötürü. Bugüne kadar kimseye ayrımcılık yapmadık. Araştırmaları da kendi ekibimiz yapıyor. Aileler konusunda araştırmalar yapılıyor ve tespitler doğru bir şekilde yapılıyor ve burslar o şekilde veriliyor” dedi.


“ENSAR OLMAK HERKESİ KUCAKLAMAK DEMEKTİR”


Giysi yardımları konusunda da özellikle gönül sofraları kapsamında ziyaret ettiğimiz ailelerimizde ihtiyaç sahibi çocuklarımıza da hediyelerini veriyoruz. Yetim kardeşlerimiz var. Gönül Der ailemiz aracılığıyla 20’ye yakın yetim kardeşlerimize de elimizden geldiğince destek ve ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyoruz. Ayrım yaptıktan sonra başkalarından farkımız kalmaz, Ensar olmaya gerek yok. Ensar olmak herkesi kucaklar, dışarıda kalmış kişinin ne olduğu dili, dini, ırkı ve mezhebi beni ilgilendirmez. O İnsanla ilgili varsa yapabileceğimiz birşey yönetimimizle beraber gereğini yaparız. Ben kavga etmeyi pek sevmem. Hizmetlerimizle ön plana çıkmaya çalışırız.Arkadaşlarımla bu mihmalde yola çıktık. Kimsenin ne yapmadığı bizi ilgilendirmez. Bizi bizim ne yapmadığımız ilgilendirir. Burada ne yapılması gerekiyordu da biz yapmadık arkadaşlarımızla bunu daima konuşuruz.Gayret göstermedik, elinde imkan vardı da yapmadı. Bana göre yanlış olan şeyler bunlar. 

Maltepe Ensar Vakfı Şubemiz işbirliğiyle Hatıra Ormanı çalışmamız oldu. O dönemde vefat eden Maltepe’deki arkadaşımız ve Selami Kaplan abimiz adına bu çalışmamız gerçekleştirdik. Suriye Halep bölgesindeki Bayır Bucak Türkmen kardeşlerimize 7 tır gıda, giysi yardımı gönderdik.

“Sorunlara duyarsız kalmamalıyız”
Şube Başkanı Mükayil Bektaş son olarak, “Ataşehir’de Wushu kulübü var. Kaç sene bu kardeşlerimizi destekledik ve Antalya’da vakfımız adına gönderdik. Şampiyon oldular. Eğer biz bunu görmezden gelseydik, bizimde kabahatimiz vardı. Elimizden geldiğince gayret göstermek istiyoruz.” ifadelerine yer verdi.


Bektaş daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
– 29 Ekim’de metro da sarıklı ve cübbeli diye tacize uğrayan vatandaş ile ilgili soru üzerine, “Özgür bir ülkede yaşıyoruz. 1453’ten günümüze kadar Osmanlı’daki özgürlük anlayışı günümüze kadar taşınmıştır. Her birey özgürdür ve herkes istediği giyim ve kuşam konusunda serbesttir. Kimse saç ve sakal, giyim konususunda kimse bir başkasının kişilik haklarını taciz veya baskı alamaz” dedi.

– İBB’nin vakıflarla ilgili protokol anlaşmalarının iptal edilmesi ile ilgili düşünceleriniz nedir?
“İBB’nin vakfımıza kamu kuruluşundan nakit yardımı söz konusu değildir. Protokol kapsamında hizmet binası kirası, kültür yayınları ve tanıtıcı broşür baskı, otobüs tarzı lojistik destek v.b. yardımlar aldık. Ancak yurt veya hizmet binaları konusunda hakkı söz konusuydu. Şuan Ataşehir’de biz yurdumuzu hayırseverlerimiz ve bağışçılarımız ile ayakta tutuyoruz. Daha önceki yıllarda İBB’nin Ataşehir Şubemize herhangi bir anlamda maddi bir yardımı bulunmadı.” 

– Yeni yurt projesini nerede hayata geçireceksiniz?
“Özellikle bu yurdumuzu İnönü Mahallesi’ndeki Üniversitemize yakın bir noktada hayata geçireceğiz. Mevcudumuz erkek öğrenci yurdu  ve yeni kız öğrenci yurdumuz ile seneye öğrenci kardeşlerimize hizmet vereceğiz.” 

– AK Parti ağırlıklı bir şube yönetiminiz var?
“Şubemizin yönetiminde her görüşten arkadaşımız görev almaktadır. Bu konuda parti ayrımı gözetmeksizin hizmet eden arkadaşlarımız şubemizde görev alıyor”

– Ataşehir Gençlik Merkezi projesi ne zaman hayata geçecek?
“Gerekli çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Önümüzdeki yıl içerisinde kitap cafe, dershane ve çeşitli aktivitelerin yanısıra kursların olacağı gençlik merkezi projemizi hayata geçirmiş olacağız. Bu gençlik merkezimizde konferans salonu da olacak. Gündüzleri hanım kardeşlerimiz burada çalışmalarıda yapabilecek. Bunun bir diğer örnek çalışması Kağıthane Şubemizce yürütülmektedir.” 

– Ensar Vakfı Ataşehir Şubesi’nin en büyük gelir kaynağı nedir?
“Vakfımızın ve şubemizin  en büyük gelir kaynağı bağışlar ve yardımlardır. Giysi yardımları, kurban bağışları, nakdi yardımların yanısıra gıda yardımları gönüllü bağışçılar ve hayırseverler tarafından vakfımıza ve şubemize ulaştırılmaktadır. Böylelikle şubemiz çalışmalarını bu şekilde yürütmektedir.” 

Basın mensupları sorularının ardından program toplu hatıra fotoğrafı ile sona erdi.

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER