Ataşehir Belediye Meclis Görüşmelerinde “Hafiyelik” Tartışması

Ataşehir Belediye Meclis toplantısında CHP Meclis üyesi Kudret Aslan’a hafiyelik yapma sözü mecliste olumsuz dakikaların yaşanmasına neden oldu.

Ataşehir Belediye Meclis Görüşmelerinde “Hafiyelik” Tartışması

Ataşehir Belediye Meclis toplantısında CHP Meclis üyesi Kudret Aslan’a hafiyelik yapma sözü mecliste olumsuz dakikaların yaşanmasına neden oldu.

Eleştirilere cevap vermek üzere kürsüye gelen Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin konuşmasının Ak Parti Grup Başkanı Naim Yağcı tarafından sık sık kesilmesine tepki gösteren CHP Meclis üyesi Kudret Aslan’a hafiyelik yapma sözü mecliste olumsuz dakikaların yaşanmasına neden oldu.
Ataşehir Belediye Meclisi 1.Başkan Vekili Sevgi Uluğ başkanlığında toplanarak gündemin 1 ve 2’inci sırasında bulunan 2019 yılı Faaliyet Raporu ile 2019 Mali Yılı Kesin Hesabına ilişkin raporu ve gündemde bulunan diğer 16 madde görüşüldü.
 
Görüşmeler sonucunda 2019 Faaliyet Raporu ve 2019 Mali Yılı kesin Hesap cetveli Ak Parti Meclis Üyelerinin ret, MHP Meclis Üyesi Hakan Arıkaya’nın çekimser oylarına karşılık CHP Meclis Üyeleri ve İYİ Parti Meclis Üyesi Oğuz Sarul’un kabul oylarıyla oyçokluğuyla kabul edildi.
 
4-5-6-7-8-10-11-14-15-16 ve 18’inci maddeler Ak Partinin ret ve MHP Meclis Üyesi Hakan Arıkaya’nın çekimser oylarına karşılık CHP ve İYİ Parti Meclis Üyesi Oğuz Sarul’un kabul oylarıyla oyçokluğu ile kabul edildi. 3-9-12 ve 13’üncü maddeler ile 17’inci maddenin müdürlüğe iadesine oybirliği ile karar verildi.
 
“BELEDİYEMİZİN EN BÜYÜK HEDEFİ İNSAN ODAKLI ÇALIŞMAKTIR”
 
2019 Mali Yılı Faaliyet Raporu üzerine meclise sunumu yapan CHP Grup Sözcüsü İlhami Yılmaz: “ Belediyemizin en büyük hedefi insan odaklı olup, toplumun birlik, beraberlik, dayanışma, sevgi, saygı, hoşgörü, barış ve huzur içinde yaşaması için elimizden gelen her türlü imkânı sergilemektir. İnsan odaklı bir yönetim anlayışımızı halkımızla paylaşarak ve onlara daha güzel bir kent inşa etmek ve yaşam kalitesini daha da iyileştirmek üzere verdiğimiz sözleri yerine getirmeye devam etmek istediğimizi buradan ifade etmek isterim” dedi.
  
“PLANLARDA Kİ UYUŞMAZLIK VATANDAŞLARI MAĞDUR ETTİ”
 
İlhami Yılmaz; “ 25 km2’lik yüzölçümüne sahip ve bünyesinde 428 bin insanı barındıran ilçemizin %36’sında 5 bin ölçekli NİP olduğunu ve bu planların bir üst ölçekli planlarla uyuşmadığı ve günümüzdeki ihtiyaçlara cevap vermediği ve bütünlük arz etmediğinden vatandaşların mağdur edildiği çarpık ve sağlıksız kentleşmeyi beraberinde getirdiği, belediye ve diğer kamu hizmetlerinin aksamasına sebep olduğunu görmekteyiz” diye konuştu.
 
“2719 KİŞİ İSTİHDAM EDİLMEKTEDİR”
 
Belediyenin yaptığı hizmetlerle ilgili bilgi veren Yılmaz; “Belediyemizin teşkilat yapısı 8 Başkan yardımcılığı, 29 Müdürlük, memur kadrosu 903+8 kişi, sürekli işçi kadroları ise 450 kişiden ibaret olduğu, belediyemizde ise memur olarak 343 kişi, işçi olarak61 kişi, sözleşmeli olarak 103 kişi, 696 sayılı KHK’den 2212 kişi ve toplanda 2719 kişi istihdam edildiğini görmekteyiz. 17 mahallede 39 hizmet binası, 9 adet Zabıta Karakolu olarak hizmet vermekteyiz. Toplamda 278 aktif kullanılan araçların 202 adedi kiralık araç, 76’ sı resmi araç olarak hizmette kullanılmaktadır. 2019 Mali Yılı Bütçesi 518 Milyon TL gider ve 518 Milyon TL olarak ta gelir bütçesi denk bütçe olarak hedeflenmiştir. Mali yılı sonunda gider bütçesi 446.412.111,31 TL, Gelir Bütçesi de 335.445.736,22 TL olarak gerçekleşmiştir” şeklinde ifade etti.
  
“EMEĞİ GEÇEN HERKES TEŞEKKÜR EDERİM”
 
Yılmaz konuşmasının sonunda yapılan hizmetlerle ilgili detay bilgileri paylaştıktan sonra; “ 2019 yılında yapmış olduğumuz faaliyetlerimizi tüm yasal gerekleri yerine getirerek hesap verebilirlik ve şeffaflık ilkeleri çerçevesinde sunmanın keyfi içerisindeyiz. Emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
 
CHP Grubu adına konuşan İlhami Yılmaz’dan sonra Ak Parti Grubu adına Haluk Sadıkoğlu aleyhte söz aldı.
 
“BOL SIFIRLI KARNELERİ HER YIL OLDUĞU GİBİ BU YILDA MAALESEF GÖRECEĞİZ”
 
Sadıkoğlu şu an müzakeresini yaptığımız 2019 yılı faaliyetlerimizdir. Dolayısı ile bir yıl önceki şartların günümüz koşullarından kat be kat daha iyi olduğu hepimizin malumudur diyerek Faaliyet raporu üzerine eleştirilerini şöyle dile getirdi:  “Belediye, vatandaşın ihtiyaç ve dertleri ile dertlenmeyip, iş ve proje üretme üzerine yoğunlaşmayıp, günü kurtaralım mantığıyla yönetildiğinde, oluşan bol sıfırlı karneleri her yıl olduğu gibi bu yılda maalesef göreceğiz, biz katkı sağlamak adına eleştiriyoruz, öneriler sunuyoruz, ama yönetim tarafı savunmaya geçmeyi, mazeret üretmeyi ve bu kötü gidişatı görmemezlikten gelmeyi tercih ediyor.”
  
“ELİMİZDE BORÇ BATAĞINA SAPLANAN BİR BELEDİYE VAR”
 
Son iki Seçim sonuçlarına bakarak Ataşehir de fark açılmaya başladı diye sevinenler;  işlerin iyiye gittiği büyüsüne kapılıyor,  tabloyu ve rakamları görmüyorlar diyen Sadıkoğlu; “ Maalesef üzülerek görüyor ve söylüyoruz.  Elimizde borç batağına saplanan bir Belediye var. Bunu şimdi rakamlar ile ifade edeceğim.  Ataşehir Belediye’sinin 2019 mali yılı gider bütçesi 518.000.000,00 TL, Gelir bütçesi 518.000.000,00 TL olarak öngörülerek denk bütçe gibi yapılmıştı.  Mali yılsonunda Gider Bütçesi 446.412.111,31TL, Gelir Bütçesi 335.445.736,22 TL olarak gerçekleşti. Gelirlerimizdeki gerçekleşme oranı % 64,76 de kalırken, gider bütçemiz ise % 86,18 TL olarak gerçekleşmiştir. Gelir ile gider arasındaki fark tam olarak 110.966.375,09 TL dir.  Net ifade edelim: 2019 da 111 milyon TL Gelirlerinden daha fazla para harcamıştır. İşte bu rakam bizim borçlarımızın her yıl istikrarlı bir şekilde arttığının en net göstergesidir.2016 dan 2019 a son 4 yılın açığı ise yaklaşık olarak 300.000.000 TL gerçekleşmiştir” dedi.
 
“BORÇ ANLAMINDA BÜYÜYEN, FAALİYET ANLAMINDA KÜÇÜLEN BİR BELEDİYE”
 
Sadıkoğlu son olarak şunları söyledi: “Üzülerek ifade ediyorum. Ataşehir Belediyesinin mali durumu borca batmış gün geçtikçe de içinden çıkılamaz bir hal almaktadır. Şimdi önümüzde 4 yıllık yeni bir süre var. Burada stratejik planın hemen hazırlanması, bu stratejik plana uygun ayakları yere basan bir bütçenin de oluşturulması zaruriyeti ortaya çıkmıştır. Özetle Bizim bu rapordan; borç anlamında büyüyen, faaliyet anlamında küçülen bir belediye karnesi görmüş olduk. Bu vesile ile 2019 yılı faaliyet raporunun hazırlanmasında emeği geçen Belediye çalışanlarına teşekkür ederiz.” 
  
MECLİSTE “HAFİYELİK” KAVGASI
 
Faaliyet raporu üzerine yapılan eleştirilere cevap vermek üzere kürsüye gelen Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin konuşmasında Vergi Dairesi yapılan yerin Tanju Çolak’a verilmesi ve Atatürk Mahallesi Ataşehir Bulvarı üzerinde bulunan 1743,03 m2 yapı alanına 10 yıl süre ile sanat galerisi olarak kullanılmak üzere kiraya verilmesi üzerine çıkan tartışmada sık sık Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin sözünü kesen Ak parti Grup Başkanı Av. M. Naim Yağcı’ya CHP meclis üyesi Kudret Arslan’nın tepki göstermesi üzerine kendisine, Yağcı’nin Kudret Arslan’a sen orada hafiyelik yap suçlamasına ilk tepkiyi kürsüden Battal İlgezdi gösterdi.  Daha sonra “ben hafiyelik yapsaydım sen orada oturamazdın”, “ ben neyin hafiyeliğini yaptım” diye tepki gösteren Kudret Arslan’a Ak Parti sıralarından tepkiler yükseldi. Araya CHP meclis üyelerinin girmesiyle fiziki müdahale önlenmiş oldu. Sarf edilen sözlerden dolayı Ak partililer Kudret Arslan’ın özür dilemesini istemesi üzerine tepki gösteren Kudret Arslan, ben özür dilemem. Ben neyin hafiyeliğini yaptım diye tekrar tepkisini gösterdi.  Olayların uzaması üzerine Battal İlgezdi her iki taraf için ben özür dilerim diyerek konuşmasını tamamlamadan kürsüden inerek toplantının sona erdirilmesini istedi.

 
Gelişen olaylar nedeniyle Meclis 1. Başkan Vekili Sevgi Uluğ Eylül ayında toplanmak üzere oturumu kapattı.

 Kaynak/istanbulumgazetesi.com.tr

Güncelleme Tarihi: 16 Temmuz 2020, 14:59

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER