Ataşehir'de Hem Cami Hem Eğitim ve Kültür Kompleksi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle 1,5 yıl önce hizmete açılan Ataşehir'deki Mimar Sinan Camisi kompleksinde eğitim faaliyetleri de yürütülüyor, kültürel etkinlikler de düzenleniyor

Ataşehir'de Hem Cami Hem  Eğitim ve Kültür Kompleksi
Ataşehir'de Hem Cami Hem  Eğitim ve Kültür Kompleksi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle 1,5 yıl önce hizmete açılan Ataşehir'deki Mimar Sinan Camisi kompleksinde eğitim faaliyetleri de yürütülüyor, kültürel etkinlikler de düzenleniyor- Caminin Genel Koordinatörü Kahraman:- "Cami deyince insanların aklına birilerinin elinde yönetilen, yatsı namazından sonra kapısına kilit vurulan mekanlar anlamına geliyordu.

FOTO GALERİSİ İÇİN TIKLA

Çalışmalarımızı pankartla duyuran Türkiye'deki ilk camiyiz. Sosyal medyayı kullanıyoruz. Camimizin ilimle kültürle anılmasını istiyoruz"- "Her cumartesi saat 10.00-13.30 saatlerinde tiyatro ve Kur'an, siyer ve İslam tarihi eğitimi veriliyor. Bunun dışında 25'er kişilik, en son teknolojiyle donatılmış 4 etüt sınıfı kurduk. Salı, perşembe ve cumartesi günleri ilk, orta ve lise talebelerine, üniversite öğrencileri takviye dersler veriyor"

Bunun yanı sıra ilk ve ortaokul ile lise öğrencilerine yönelik 4 etüt sınıfının bulunduğunu, çocuk kulübünün de geleceğin hafızlarını yetiştirmeyi hedeflediğini, cami kompleksinde, hediyelik eşya dükkanları, kütüphane, kafe, restoran ve çocuk oyun alanları bulunuyor.

"Allah'ın, Hz. İbrahim'e emrettiği 'Benim beytimi tertemiz ve mamur kıl' ayetindeki emirle Allah'ın evini tertemiz ve mamur kılmak istiyoruz. Mimar Sinan Camisi, Türkiye'de 24 saat açık olan tek cami. Bu 24 saatin içini dolduracak programlar yapmak istiyoruz. 400 bin küsur nüfusun yaşadığı bu bölgede böyle bir camiye ihtiyaç vardı. Ramazan ayında ve cuma gününde bu ihtiyacın olduğu ortaya çıkıyor" diye konuştu.

Ataşehir Mimar Sinan Camisinin kurulmasından sonra birçok etkinlik gerçekleştirdiklerini ifade ederek, ramazan ayında kitap fuarı açtıklarını, yaklaşık 40 bin kişiye iftar verdiklerini, gelen her çocuğa şeker hediye ettiklerini, çocuklara yönelik Nasrettin Hocalı, Karagöz-Hacivatlı tiyatro oyunlarını düzenlediklerini söyledi.

Okulların kapanmasından sonra yaz etkinliklerini başlattıklarını anlatan Kahraman, bu etkinliklerde 150'den fazla çocuğa Kur'an-ı Kerim okuma, siyer ve hadis dersi verdiklerini dile getirdi.  çalışmalarını herhangi bir grup ve parti adına değil, sadece cami adına yaptıklarını vurgulayarak, "Burası Allah'ın evi, herkesin gidip gelebileceği bir yer" dedi.



"İlk kez bir camide çocuk kulübü kurduk"

Ataşehir Mimar Sinan Camisinde Ramazan ayında çocuklar için başlattıkları faaliyetleri sürdürdüklerini dile getiren Kahraman, şöyle devam etti:

"Ramazandan iki ay evvel, burada oturan 10 bin kişiye mektup yazdık. Camide yaptığımız ve yapmak istediğimiz faaliyetleri sıraladık. O mektubun neticesinde, okulların kapanmasının ardından 150'den fazla çocuk yaz etkinliğimize kayıt yaptırdı. Kur'an ve siyer dersi verdik. 40'ı 3-5 yaş grubu, diğerleri ilk ve ortaöğretim çocuğuydu. Çocukların tamamı Kur'an-ı Kerim okumayı öğrendi. 3-5 yaşındaki çocuklar Kur'an okudu, aileleri ağladı. Üniversitede ve imam hatip lisesinde okuyan öğrenciler ders verdi. 6 kadın, 6 erkek hocamız var."

Türkiye'de ilk kez bir camide çocuk kulübü kurduklarını "Yaz etkinliklerini tamamlayan çocukları bu kulübe kaydettirdik. Her cumartesi saat 10.00-13.30 saatlerinde tiyatro ve Kur'an, siyer ve İslam tarihi eğitimi veriliyor. Bunun dışında 25'er kişilik, en son teknolojiyle donatılmış 4 etüt sınıfı kurduk. Salı, perşembe ve cumartesi günleri ilk ve ortaokul ile lise talebelerine, üniversite öğrencileri takviye dersler veriyor. Bu öğrencilere emekleri karşılığında burs veriyoruz. Ailelerden de etüt sınıfı için bir miktar katkı alıyoruz. Bu çocuklarımızı ayrıca, okçuluk, binicilik gibi derslerin verildiği mekanlara götürüyoruz."

Ataşehir Mimar Sinan  Camisi bünyesinde bir "sıbyan mektebi" bulunduğu aktaran Kahraman, bu okulda 3-6 yaş arası çocukların hafta içi 5 gün eğitim aldıklarını söyledi. Kahraman, mektepte 5 öğretmen ve 35 öğrenci olduğunu anlatarak, öğrenci sayısının artacağını bildirdi.

Çocukla birebir ilgilenerek, Kur'an eğitimi alması sağlamak amacıyla camide bu hizmeti sunduklarını ifade eden Kahraman, "3-5 yaş grubundakileri, okumayı öğrendikten sonra hatim programına alıyoruz. Hafızlığa başlayacak olanlar da var. Osmanlı, Selçuklu modeliyle caminin bir merkez üssü olmasını istiyoruz. Tüm çalışmalarımızda 'iyiliği emir, kötülüğü neyh et' düsturuyla çalışıyoruz. Buraya gelen her çocuğa mutlaka şeker dağıtıyoruz. Bu caminin içinde koşan çocuklara kimse kızmıyor" diye konuştu.
"Milli kahramanlar namaz ve abdesti öğretecek"

Ataşehir Mimar Sinan Camisinde yetişkinlere yönelik haftada 5 gün Kur'an-ı Kerim, 2 gün siyer ve tefsir dersi verdiklerini, kadınların yoğun ilgi gösterdiğini söyledi.

Bu çalışmalarının yanı sıra farklı projeleri de uygulamaya sokacaklarını aktaran Kahraman, "Çocuklara Nasrettin Hoca üzerinden namaz kılmayı, Keloğlan üzerinden abdest almayı, Hacivat-Karagöz üzerinden hac ibadetini öğreteceğiz. Bu projemiz 3 boyutlu çizgi sinema şeklinde olacak. Çocuklar Noel Baba'yı Nasrettin Hoca'yı birbirine karıştırıyor. Biz çocuklara Nasrettin Hoca'yı anlatmamışız ki, çocuk nasıl karıştırmasın" ifadelerini kullandı.

Ataşehir Mimar Sinan Camisinde,  alanında uzman konukların katılımıyla ayda bir konferanslar düzenlediklerini dile getirerek, "Yaptığımız etkinlikler aslında bir camide olması gereken etkinlikler. Cami deyince insanların aklına birilerinin elinde yönetilen, yatsı namazından sonra kapısına kilit vurulan mekanlar anlamına geliyordu. Çalışmalarımızı pankartla duyuran Türkiye'deki ilk camiyiz. Sosyal medyayı kullanıyoruz. Camimizin ilimle kültürle anılmasını istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Ataşehir Mimar Sinan Cami kompleksindeki parkta, su havuzu, koşu parkuru, piknik alanı bulunduğunu, bunların da camiye olan ilgiyi arttırdığını anlatan Kahraman, parkta iki Kangal köpeği beslediklerini, projeleri arasında ufak bir hayvanat bahçesi, halı saha, izcilik kampı kurmak olduğunu sözlerine ekledi.

Güncelleme Tarihi: 30 Ocak 2014, 19:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER