Ataşehir Mimar Sinan Camisi ibadete açıldı

Başbakan Erdoğan, anne ve babasının mezarlarını ziyaretinin ardından cuma namazına müteakip açılışı yapılacak Ataşehir’deki Mimar Sinan Camisi’ne geldi.

Ataşehir Mimar Sinan Camisi ibadete açıldı
Başbakan Erdoğan ile Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba, Irak Ulusal Meclis Başkanı Usame Nuceyfi, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu ve Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın da Cuma namazı kıldı.




Cuma namazını kıldıran Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, verdiği cuma hutbesinde Ramazan ayının önemine değinerek, “Ramazan, milletimize, insanlığa yeni bir soluk getirsin” dedi.


Başbakan Erdoğan, açılışı Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba, Irak Ulusal Meclis Başkanı Usame Nuceyfi ile birlikte yaptı. İstanbul'un Avrupa yakasında Süleymaniye, Sultanahmet, Fatih gibi selatin camileri olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, "Fakat bu yakada böyle bir cuma cami, bir selatin cami mevcut değildi. Arzu ettik ki bu yakada da birkaç tane selatin camii, cuma camii olması lazım ve bu kararı verdik" dedi.

Ataşehir'de yaptırılan 12 bin 500 kişilik Mimar Sinan Camisi Cuma namazıyla ibadete açıldı. Kısıklı'daki evinden öğle saatlerinde çıkan Başbakan Erdoğan, ilk olarak annesi Tenzile ve babası Ahmet Erdoğan'ın Karacaahmet Mezarlığı'ndaki mezarlarını ziyaret etti.

Erdoğan, daha sonra Mimar Sinan Camisi'nde Cuma namazı kıldı. Erdoğan'a, Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba, Irak Ulusal Meclis Başkanı Usame Nuceyfi, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Milli savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı eşlik etti. Cuma namazını Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez kıldırdı.

Başbakan Erdoğan, camiye gelen vatandaşları, başı rahmet, ortası mağfiret, sonu ebedi azaptan kurtuluş olan Ramazan-ı Şerif'in ilk cuma bayramında selamladığını söyledi.

BİRKA SELATİN CAMİİ DAHA
Erdoğan, caminin yapımında emeği geçen hayırseverleri, mimarı Hilmi Şenalp'e, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'a, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi'ye, mühendislere, işçilere teşekkür etti. Erdoğan, "Acaba böyle bir eseri Anadolu yakasına kazandırmaktaki hedefimiz neydi? Avrupa yakasında bir Süleymaniye var. Mimar Sinan'ın İstanbul'daki ilk eseri Şehzade Camii var. Bir diğer tarafta Sultanahmet Camii, Fatih Camii var. Fakat bu yakada böyle bir cuma cami, bir selatin cami mevcut değildi. Arzu ettik ki bu yakada da birkaç tane selatin camii, cuma camii olması lazım ve bu kararı verdik" dedi.

BİRLİK MESAJI VERDİ
Erdoğan, şöyle devam etti: "Bir olmaya mecburuz, birlikte olmaya mecburuz. Birlikte Türkiye'yi, İstanbul'u inşaya, imara mecburuz. Mimar Sinan adına, ona adeta torunları olarak böyle bir eseri inşa etmekte şüphesiz ki bizlerin göreviydi. Onun hatırasına yönelik böyle bir eser ülkemizde ne yazık ki olmadı, ilk defa oluyor. Ve şunu söylüyorum. Ya Rab camilerimiz cemaatsiz, Kuransız, minarelerimizi de de ezansız bırakma diyorum. Çünkü biz İstiklal Marşımız'da olduğu gibi 'Bu ezanlar ki şehadetleri dinin temeli, ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli' diyerek bugünlerle geldik. Az önce Diyanet İşleri Başkanımızın da ifade ettiği gibi şüphesiz ki birbirimizi sevmek, imanımızın gereğidir, onun için birbirimizi sevmeye mecburuz. Birbirimizi dışlayamayız, birbirimizi ötekileştiremeyiz, dayanışma içinde birlik içinde olacağız ve her yönüyle Türkiye çok farklı olacak."

Erdoğan, Allah'tan Ramazan Bayramı'na birlik ve beraberlik içinde kavuşmayı, Ramazan Bayramı'nın tüm insanlık, İslam dünyası ve Türkiye için birlik, beraberlik ve barışa vesile olması dileğinde bulundu.

NUCEYFE: TÜRKİYE MEDENİYET İNŞA EDİYOR
Irak Ulusal Meclis Başkanı Nuceyfi ise, "Türkiye şu anda medeniyetler inşa ediyor. Türkiye aynı zamanda insaniyet inşa ediyor. Bu güzel camilerle bizim de bu zor günümüzde Türkiye'nin bu rolünü ihtiyacımız var. İnşallah İslamiyetin ve insanlığın yeniden inşası için hem Türkiye'de hem Irak'ta hep beraber yeni medeniyetler inşa edeceğiz. Türk halkının İslama ve dinine sahip çıkması bizim aynı zamanda kendilerine daha fazla hayran olmamızı sağlıyor" dedi.

TÜRKİYE BUGÜN DE DÜNYAYI AYDINLATIYOR
Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba, "Güzel ülkenize geldiğimden beri katıldığım faaliyetlerden en anlamlısı ve en kutsalı bugünkü törendi. Büyük Türk milleti tarih boyunca hepimize önderlik etti" dedi. Erdoğan, günün anısına Ondimba ve Nuceyfi'ye, caminin birer maketini hediye etti. Konuşmaların ardından Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, dua yaptırdı. Konuklar daha sonra hep birlikte kurdelayı kesti.

ERDOĞAN, NUCEYFİ'Yİ KABUL ETTİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak Ulusal Meclis Başkanı Usame Nuceyfi ile görüştü. Ataşehir'de açılışı yapılan Mimar Sinan Camisi'nin VIP salonunda gerçekleşen görüşme, basına kapalı yarım saat sürdü.

22 AYDA BİTTİ 40 MİLYON TL'YE MAL OLDU
22 ayda tamamlanan cami için 40 milyon TL harcandı. Mimar Sinan'ın daha küçük ölçekli camilerde denediği, "altı ayaklı plan tipinin" bu büyüklükte ilk defa uygulandı. Caminin ana kubbesinde Fatır Suresi'nin 41. ayeti, yarım kubbelerin herbirinde ise Furkan Suresi'nin ilk altı ayeti birer birer yazıldı. Camideki avizeler hat sanatının heykelvari kullanıldığı özel tasarımla dikkati çekiyor. Ana avizede "Ol der ve olur" anlamına gelen "Kün fe yekün" ayeti, diğer altı avizede ise Allah'ın isimlerinden "Hu Rahman", "Sübhan", "Bürhan", "Deyyan", "Mennan" ve "Hannan" yazılı bulunuyor.

42 metre kubbe yükekliği olan camide 72 metre yüksekliğinde üç şerefeli 4 minare var. Caminin toplam kapasitesi 10 bin kişilik Ayrıca caminin 300 araçlık bir kapalı otoparkı bulunuyor. Camide ayrıca konferans salonları, eğitim odaları bulunuyor.

SELATİN CAMİ
Pâdişâhlar, şehzadeler, hanım sultan ve valide sultanlar tarafından yaptırılmış olan camilere "Selâtîn Camii" denir. "Selâtîn" kelimesi "Sultan" kelimesinin çoğuludur. "Sultanlar Camii" demektir. Selâtin camilerinin minareleri birden fazla olur. Bu camiler daha çok İstanbul, Bursa, Edirne, Kahire, Şam gibi eski başşehirlerde yapılmıştır.

FOTO GALERİSİ İÇİN TIKLA

Güncelleme Tarihi: 20 Temmuz 2012, 17:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER