Büyükşehir, İstanbul Finans Merkezi için çalışmalarına hız verdi

İstanbul'a kurulması planlanan Finans Merkezi (İFM) için 6 bölge tespit edildi.

Büyükşehir, İstanbul Finans Merkezi için çalışmalarına hız verdi

Kentin gelişme eğilimleri ve üst ölçekli plan kararları göz önünde bulundurulduğunda, Büyükdere-Levent-Maslak aksı, Kartal, Ataşehir-Kozyatağı, Yenibosna Basın Ekspres Yolu, Topkapı-Maltepe-Bayrampaşa bölgesi, Ümraniye İFM yapılanmasında öne çıkan bölgeler olarak belirlendi. 3'ü Avrupa ve diğer 3'ü Asya yakasında olmak üzere tespit edilen 6 bölge için tek tek ayrıntılı raporlar hazırlanacak.

İFM yapılanması kapsamında belirlenen bölgelerdeki rezidanslardan nitelikli konutlara, konaklama tesislerinden yeme, içme ve eğlence tesislerine, teknik altyapıdan ulaşım imkânlarına kadar tüm imkânlar dikkate alınacak.

Kamu ve özel sektörün bu bölgelerde planladığı ve projelendirdiği tüm yatırımları sıralanacak. Kısa, orta ve uzun vadede bu bölgelerin gelişme senaryoları çıkarılacak.

Uluslararası Finans Merkezleri sıralamasında ilk 20'de yer alan kentlerden Londra, New York, Hong Kong, Singapur, Şanghay, Tokyo, Toronto ve Paris ile İstanbul'un bölgedeki rakiplerinden Dubai ve Moskova olmak üzere 10 merkeze gezi düzenlenecek. Seçilen finans merkezlerinin gelişim süreçleri, yönelik mekânsal-idari-yönetim yapılanmaları, finansman modelleri, faaliyet gösteren üst düzey hizmet birimleri, konut alanları, rezidanslar, dört ve beş yıldızlı konaklama alanları, eğitim ve sağlık gibi donatı alanları, alışveriş ve eğlence alanları genel hatları ile incelenecek. İncelenmesi istenen finans merkezlerinden en az 5'ine 5'er günlük alansal ziyaret yapılacak. Gezilerde her kentin en önemli üniversitesinde ilgili öğretim görevlileri ile 1 günlük çalıştay yapılacak. Çalışmalar neticesinde her bölge için tek tek eylem planı hazırlanacak. Bu plan ile mekânsal, idari ve finansman modelleri ortaya konulacak. Hazırlanacak tüm rapor ve sunumlar 270 günde tamamlanacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) kentte yapılması planlanan Finans Merkezi projesi için 'İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesi Kapsamında Alansal Varlık Araştırması, Analiz ve Gelişim Öngörüleri İşi' ihalesine çıkacak. İBB Şehir Planlama Müdürlüğü'nce ihale 17 Şubat'ta Merter'deki İBB ek hizmet binasında yapılacak. Bu çalışma ile İstanbul'un Uluslararası Finans Merkezi (İFM) olarak geliştirilmesi vizyonu kapsamında finans kurumları ve bu kurumların ilişkili olduğu diğer üst düzey hizmet sektörleri, ofis ve konut alanları, rezidanslar, oteller, sosyal ve teknik donatı alanları ile ulaşım altyapısına ilişkin olarak mevcut durum ve planlanan, projelendirilen yatırımlarla ilgili varlık araştırması yapılacak. Elde edilecek sonuçlara göre sektörel, mekânsal ve altyapıya ilişkin sorunları ve gelişme eğilimleri belirlenecek. Buna bağlı olarak sektörün uluslararası örneklerle karşılaştırılarak, küresel ve bölgesel rekabetçilik analizi, gelişim öngörülerinin (sektörel gelişme ve mekânsal kümelenme öngörüleri) yapılması amaçlanıyor.

Finans merkezi için hangi kriterler aranacak

İstanbul'da faaliyet gösteren finansal hizmetler sektörünün etki alanlarını belirlemeye yönelik en az 1.500 denekli anket çalışması.

30'u İstanbul'da, 10'u ise yurtdışında yerleşik konusunda uzman finansal hizmetler sektörünün üst düzey yöneticileri (CEO vs.) toplam 40 kişi ile İFM ile ilgili mülakat.

Yurtdışı önemli finans oyuncularının İstanbul ile ilgili öngörüleri ile yatırım yapma koşullarına ilişkin beklentileri ile ilgili araştırma.

Belirlenen bölgelerdeki ofis, konut ve konaklama arzı tespiti.

Mevcut arazi ve gayrimenkul fiyat araştırması.

Bölgelerin havaalanı erişilebilirlikleri, mevcut ve inşaatı devam eden karayolu ulaşım sistemi (otoyol, otopark vb.), demiryolu ulaşım sistemi (metro, hızlı tren hattı vb.), denizyolu ulaşım sistemi (iskele, liman, marina vb.) ve havayolu ulaşım sistemi (havalimanı, helikopter pistleri) alanları incelemesi.

Teknik altyapının bilişim altyapısı, elektrik, su, doğalgaz, atık durumu incelenecek.

Yerleşim alanları konutlar, ev-ofis kullanımları, rezidanslar, siteler (konut ortalama satış ve kira fiyatlarının mevcut durumu vb.) listelenecek.

Konaklama tesisleri lüks butik, beş ve dört yıldızlı oteller incelenecek.

Yeme, içme ve eğlence tesisleri tespit edilecek.

Eğitim, sağlık ve kültürel tesisler ile park ve spor alanları belirlenecek.


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER