UKRAYNA DİLİ VE KÜLTÜRÜ ATAŞEHİR’DE YAŞATILIYOR

Ataşehir Belediyesi ve Ataşehir Kent Konseyi iş birliğiyle gönüllü eğitmenler tarafından Ukraynalı çocuklara yönelik atölye programı düzenleniyor.

UKRAYNA DİLİ VE KÜLTÜRÜ ATAŞEHİR’DE YAŞATILIYOR

Ataşehir Belediyesi ve Ataşehir Kent Konseyi iş birliğiyle gönüllü eğitmenler tarafından Ukraynalı çocuklara yönelik atölye programı düzenleniyor. Ukrayna dili ve kültürünün yaşatıldığı atölyeler sayesinde iki ülke arasında görünmez köprüler kuruluyor.

Ataşehir Belediyesi ve Ataşehir Kent Konseyi’nin, Türkiye’de yaşayan Ukraynalı ailelerin talepleri doğrultusunda üç buçuk yıl önce başlattığı “Ukrayna Dili ve Kültürü” atölye programına yoğun ilgi devam ediyor.

Türk-Ukrayna evliliğinden doğan 6-10 yaş arası çocuklar düzenlenen atölyelere katılarak dil, kültür ve gelenekler gibi birçok farklı konuda eğitim görüyor. Çocuklar, Erdal Eren Kültür Merkezi’nde resim yaparak, dans ederek, oyun oynayarak hem eğleniyor hem de kültürlerini yaşama ve öğrenme fırsatı yakalıyor.

Çocukların bilişsel ve duyuşsal becerilerini geliştirerek, yaratıcılıklarını olumlu yönde etkileyen atölyelerde, yaşayarak öğrenme temeline dayalı çalışmalar yapılıyor. Ukrayna eğitim sistemi çerçevesinde düzenlenen atölyelerde çocuklar, hem kendi kültürlerini anlıyor hem de yaşadığı ülkenin kültürel özelliklerinin farkına varıyor. Böylece çocuklar kendilerini sadece ailesinin ve toplumun bir üyesi değil, yaşadığı dünyanın bir parçası olarak görmeyi de öğreniyor.

Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, “Yerel yönetimler olarak; dil, din, ırk fark etmeksizin ülkemizde yaşayan her yurttaşın yanında olmak başlıca sorumluluklarımız arasında yer alıyor. Erdal Eren Kültür Merkezi’nde üç buçuk yıl önce hayata geçirdiğimiz bu atölyeler sayesinde Ukraynalı yurttaşlar atalarından miras kalan geleneksel kültürlerini ve dillerini yaşama fırsatı buluyor. Ukrayna’da yaşanan son gelişmelerden sonra atölyelerimize ilgi daha da arttı. Burada gördüğümüz Ukrayna – Türk aile tablosu bize bir kez daha birbirimize bağlılıkla ve hep birlikte oluşturacağımız kültürel zenginliğin önemini hatırlatıyor. Ukraynalı çocukların hafızasından dillerinin ve kültürlerinin silinmemesini sağlayarak, iki ülke arasında görünmez köprüler kuruyoruz” dedi.

Ukraynalı yurttaşların çocuklarına yönelik üç buçuk yıldır atölyeler düzenlediklerini belirten Ataşehir Kent Konseyi Başkanı Turan Dolu, “Ukraynalı aileler, kendi dil ve kültürlerinden çocuklarının nasıl faydalanabileceği konusunda bize bir taleple geldi. Ataşehir Belediyesi de bu talebe kayıtsız kalmayarak hem mekân desteği sağladı hem de programın hayata geçmesinde yardımcı oldu. Ukraynaca ve Türkçe bilen, formasyon eğitimi almış gönüllü eğitmenler bu zamana kadar 120 çocuğa fayda sağladı. Ukrayna’da yaşanan son gelişmeler nedeniyle de daha önce tek sınıftan oluşan atölyelerin sayısını üç sınıfa çıkardık. İmkânlarımız doğrultusunda artan talepleri değerlendirerek, atölye başvurularına yanıt vermeye çalışacağız. Ziyaretimize gelerek çalışmalarımızı takdir eden Ukrayna Başkonsolosluğu’na ve katıklarından dolayı Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’ye teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

17 yıldır Türkiye'de yaşayan Ukraynalı yurttaş Olena Bilget, atölye programlarından oldukça memnun olduklarını belirterek şunları söyledi: “5 buçuk yaşındaki kızımla birlikte Cumartesi günleri Erdal Eren Kültür Merkezi’ne gelmeyi iple çekiyor ve buraya geldiğimizde Ukrayna’ya gitmiş gibi oluyoruz. Çocuğum atölyelere katılarak hem dilini öğreniyor hem de kültürümüzü anlama fırsatı yakalıyor. Öğrenme sürecinin dışında onun için güzel bir paylaşım ortamı oluyor. Bu durum da onu ve bizi çok mutlu ediyor.”

Güncelleme Tarihi: 29 Mart 2022, 13:33

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER