Elektronik atıklar çöp değildir

Ataşehirde Elektronik atıkların içerdikleri; civa, kurşun ve CFC gazı gibi maddelerin doğaya verdikleri zarar anlatıldı.

Elektronik atıklar çöp değildir
Elektronik atıklar çöp değildir

Ataşehirde Elektronik atıkların içerdikleri; civa, kurşun ve CFC gazı gibi maddelerin doğaya verdikleri zarar anlatıldı.

Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ile ELDAY (Elektrik ve Elektronik Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Derneği) “elektronik atık” konulu bir kahvaltılı toplantı gerçekleştirdi. Kahvaltıya mahalle muhtarları, STK’lar, kent konseyi, sitelerin yönetim kurulu başkanları ve proje paydaşları katıldı. Katılımcılar, farkındalık yaratmak için kahvaltıya gelirken yanlarında elektronik atık getirdiler.



ELEKTRONİK ATIK TOPLA, GERİ DÖNÜŞÜMÜNE KATKI SAĞLA!
Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Ayten Kartal, elektronik atıkların tanımını yaparak başladığı konuşmasında bu atıkların içerdikleri; civa, kurşun ve CFC gazı gibi maddelerin doğaya verdikleri zararı anlattı.
Çevre koruma çalışmaları hakkında bilgilendirmede bulunan Kartal, geri dönüşüm konusunda doğru davranış oluşturma, doğru toplama sistemi ve yurt dışındaki örneklerden bahsetti. Proje paydaşlarıyla çok iyi anlaştıklarını ve iyi işlere imza attıklarını belirten Kartal, Ataşehir Belediyesi olarak 100 ton elektronik atık topladıklarını ve bunları lisanslı tesislere geri dönüşüme gönderdiklerini söyledi.

ELDAY Yerel Yönetimler Yöneticisi İlkim Yiğit ise yaptığı konuşmada dernekleri hakkında ve kullanılmayan ürünlerin geri dönüşüm sektörüne kazandırılması hakkında bilgiler verdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan elektronik atıkların ülke bazında toplanması için 2015 yılında yetki aldıklarını ve çalışmalarına başladıklarını belirten Yiğit, geri dönüşümün mali ve ekonomik boyutlarını anlattı.
Türkiye’de çeliğin yüzde 70’inin ithal edildiğini ve toplam ithalatın yüzde 4’ünün hurda ithalatı olduğunu söyleyen Yiğit, elektrikli ve elektronik ürünlerin geri dönüşümünün ekonomik anlamda önemli bir kaynak olabileceğini vurguladı. Geri dönüşümün önemine dikkat çeken Yiğit verdiği örnekte; bir kilo demir elde etmek için bir demir madeninden 200 kilo cevher çıkartmak gerektiğini, oysa elektrikli ve elektronik atıkların prosesinden 2 kilo atıktan bir kilo demir elde edilebildiğini söyledi.  
Toplantıda yapılan konuşmaların ardından katılımcılar da söz alarak görüşlerini ifade edip, önerilerini sundular.   

Güncelleme Tarihi: 28 Eylül 2017, 17:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER