Battal İlgezdi: İmar sorunlarını 6 ayda çözeceğiz

CHP'nin Ataşehir Belediye Başkan Adayı Battal İlgezdi, Halk TV Ana Haber Bülteni’nde Lale Özan Arslan’ın konuğu oldu.

Battal İlgezdi: İmar sorunlarını 6 ayda çözeceğiz
 Battal İlgezdi: İmar sorunlarını 6 ayda çözeceğiz

CHP'nin Ataşehir Belediye Başkan Adayı Battal İlgezdi, Halk TV Ana Haber Bülteni’nde Lale Özan Arslan’ın konuğu oldu.
Ataşehir’in iki dönemdir belediye başkanlığını yapan ve 31 Mart Yerel Seçimlerinde CHP’nin yeniden Ataşehir Belediye Başkan Adayı olan Battal İlgezdi, Halk TV Ana Haber Bülteni’nde Lale Özan Arslan’ın konuğu oldu.

Halk TV’nin 14 Mart Perşembe günü yayınlanan Ana Haber Programında Ataşehir’e son 10 yılda yaptıklarını anlatan Battal İlgezdi, yeni dönemde vadettiği 22 vizyon projesini tanıtıp, ilçenin sorunlarını ve bu sorunların çözümleri hakkında konuştu.
Türkiye’de ve Ataşehir’de ekonomik krizin etkilerinin vatandaşları çok zorladığını belirten ve en büyük sorunun yoksulluk ile işsizlik olduğunu ifade eden İlgezdi, “Türkiye zor koşullardan geçiyor, bir an önce bu krizin bitmesini ve ülkemizin huzura kavuşmasını temenni ediyorum. Seçim çalışmaları için pazarları geziyorum, daha önceki seçim dönemlerinde; 2009 yılında, 2014 yılında da gezdim ama inanın, şimdi aynı pazarlarda biraz daha sıkıntılı bir süreç yaşandığını görüyoruz. Toplantılara, ev ziyaretlerine gidiyorum vatandaşlar hep iş talebinde bulunuyor. Şu an Ataşehir Belediyesi’ne yapılmış 44 bin iş başvurusu var. 450 bin nüfusu olan bir ilçede bu kadar başvuru bulunuyor. Acı bir tablo var maalesef” dedi.

İstanbul’u 25 yıldır CHP’nin yönetmediğinin altını çizen İlgezdi, “Ulaşımla ilgili bir sıkıntı varsa, altyapı ile ilgili bir sorun varsa, ilçe belediye başkanları arasında farklılıklar varsa, dere yatakları imara açılıyorsa, AVM’ler için yeşil alanlar imara açılıyorsa, vatandaşın imar problemi çözülmüyorsa burada bir yanlışlık var demektir. 31 Mart’ta bu yanlışı düzeltmekte fayda var. Ekrem İmamoğlu ile İstanbul’a yeni bir dizayn gayet güzel olur diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Lale Özan Arslan’ın Ataşehir’deki betonlaşma hakkındaki sorusunu yanıtlayan İlgezdi, “2009 yılında ben belediye başkanı olduğumda zaten Ataşehir’in bu yüksek konutların yüzde 70’i yapılmıştı. Burası TOKİ bölgesi olarak özel planlanmış, ruhsatların bir kısmı TOKİ tarafından verilmiş, bir kısmı İBB tarafından imar durumları verilmiş. Geri alan yüzde 30 ise bizim dönemimizde imarlı ve planlı bölgeler, verilen ruhsatlar burası için” diye konuştu.

Belediye Başkanı olduktan sonra, ‘yeşil alanları imara açmayacağız’ sözünü verdiği ve bu sözünü tuttuğunu belirten İlgezdi, “Yenisahra ve Barbaros mahallelerimiz tam 40 senedir imar planı bekliyor. O zaman 1 yaşında olan çocuk şimdi 41 yaşında, o zaman 40 yaşında olan vatandaş şimdi 80 yaşında hatta belki rahmetli oldu. Planları yapılmış karşı mahalleye bakıyor ve doğal olarak bu haksızlığa tahammül edemiyor” dedi.
 
2009 yılında İstanbul’da 8 yeni ilçe kurulduğunu ve buradaki yerel seçimlerde sadece Ataşehir’i CHP’nin kazandığını vurgulayan İlgezdi şunları söyledi:

“Herkes Ataşehir’in ön yüzünü görüyor. Kimse arka yüzünü görmüyor. Ataşehir yüzde 30 beyaz yakalı dediğimiz gelir seviyesi yüksek olan vatandaşlardan, yüzde 70’i de daha az gelirli vatandaşlardan oluşuyor. Ataşehir’deki tablo tam bir Türkiye tablosu. Ataşehir’de ben 10 yıldır imar problemi çözülsün diye kavga veriyorum. Mahallelerimizde imar yok. Yani bu kent çarpık bir yapılaşma ile olduğu gibi İlçe yapılmış. 10 yıl bunun kavgasını verdik. Halen de vermeye devam ediyoruz. Yenisahra ve Barbaros mahallelerinin bundan 6 ay önce 1/5000 ölçekli planları yapılıp Ataşehir Belediyesi’ne geldi. 1/1000 ölçekli planları belediye başkanı olarak biz yaptık, gönderdik. 6 ay İBB’de bekledi, sonra plan mahkeme kararıyla iptal edildi. 5 tane de gerekçe buldular. Sonra adayın bir tanesi ben bu planları bir günde çıkartırım dedi. Sonra gitti bir parmak dokundu, bir günde çıktı. Plan rantçılığı ayıptır. Vatandaşı yanıltmaya gerek yoktur. Yenisahra Barbaros planlarında 4 bin 500 mağdur var. Bu planlar yeniden revize edilmeli. Ekrem Bey Büyükşehir’i aldığında bu planları yeniden revize edeceğiz. Bu haksızlığı gidereceğiz.”  

Büyükşehir’den şimdiye kadar hiç yardım almadıklarını vurgulayan İlgezdi, “Burası yeni ilçe olmasına rağmen kurulduğumuzda İçişleri Bakanlığı genelgesiyle bize çok ciddi bir borç bırakıldı. Ataşehir’i 24 saat yaşanabilir bir kültür kenti haline getirdik. Ataşehir’de 24 saat sosyal yaşam var. Komşu ilçedekiler Ataşehir’e geliyor. Cumartesi ve Pazar günleri nüfusunun 3 katı bir Ataşehir oluyor. Çünkü biz Ataşehir’de hiç kimseyi yaşam biçiminden dolayı dışlamadık. Hiç kimseyi ayırt etmedik. Ataşehirli bu seçimde yaşam biçiminden vazgeçmeyecek” diye konuştu.

10 yıldır Büyükşehir’in Ataşehir’in imar problemlerini çözmediğini belirten İlgezdi, “Ne hikmetse hep seçime 5 kala mahallelerimize gelip, ey vatandaş senin imarını çıkaracağım diye o şantajı kullanır ama vatandaş yine de Battal İlgezdi ve CHP’ye oyunu verir. Çünkü vatandaş artık böyle boş vaatlere inanmıyor, biraz gerçekçi olmak gerekiyor. Madem bir günde imar planları çıkıyorsa 25 yıldır bu kenti siz yönetmiyor musunuz, bu mahallerin imar planlarını niye çıkarmadınız, insanları neden mağdur ediyorsunuz. İmar planları halkla birlikte yapılır yoksa sağlıklı olmaz” dedi.

 
İlgezdi deprem hakkındaki soruyu şöyle yanıtladı: “Ne zaman deprem olursa o zaman deprem bizim aklımıza geliyor. Ataşehir’in yüzde 70’i 1980’den önce yapılmış gecekondulardan oluşuyor. İstanbul’da yapı stokları mutlaka gözden geçirilmeli, depremle ilgili önlemler biran önce alınmalı. Bir yasa çıkartılması ve yerel yönetimlerle merkezi hükümetin beraber hareket etmesi gerekiyor. Bu sorunun biran önce çözülmesi gerekiyor. Deprem sorunu İstanbul’un en acil sorunudur. Bu sorunun çözülmesi için de imar planlarının çıkması gerekiyor. İmar planları çıkmadan, kent yenilenmeden bu iş olmaz” şeklinde konuştu.   

Sağlık projelerine ağırlık verdiklerini, kültür merkezleri yaptıklarını, spordan sanata, meslek edindirmeden hobi kurslarına kadar birçok alanda Ataşehirlilere hizmet sunduklarını ifade eden İlgezdi, “Bir kenti değiştirmenin yolu sanat ve kültürdür.  O kadar çok şey yaptık ki, adeta Ataşehir’i yoktan var ettik. Çok güzel işler yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. İstanbul’u aldığımızda inanıyorum ki imar sorunlarını da 6 ayda çözeceğiz” dedi.

‘Vatandaş sizi neden tekrar tercih etsin’ sorusunu cevaplandıran İlgezdi; ‘Ben Ataşehir’de kimsenin yaşam biçimini ayırt etmedim. Ben herkesin Belediye Başkanıyım. Bu seçimde de yüzde 60’ın altında oy almayacağız, vatandaş yine bizi seçecek buna eminim ve rahatım. İstanbul’u da kazanırsak çözülemeyen sorunları daha rahat çözeceğiz” dedi.  

Dere yataklarını ıslah ederek yeni yeşil alanlar yaratacaklarını ifade eden İlgezdi, “Ben belediye başkanı olduğumda Ataşehir’de 250 bin metrekare park alanı vardı, şu anda 1 milyon 380 bin metrekare alana yükselttik” dedi.

Finans merkezinin Ataşehirle bir ilgisi kalmadığını ve bir torba yasayla Ümraniye’ye bağlandığını belirten İlgezdi, “Diğer bir aday günlerdir Ataşehir halinin taşınacağını iddia ediyor. Onunla ilgili yer göstermişler. Ancak bizzat kendim gittim baktım, ortada inşaat falan yok. Yarım bırakıp gitmişler. Halin taşınması gerekiyor doğrusu bu. Diğer bir yer var. Gümrük yeri için de sayın Cumhurbaşkanı,  millet bahçesi yapacağım dedi. Ancak bu gümrüğün taşınması için bir yer bulunmalı. Cumhurbaşkanı hepimizin cumhurbaşkanı, inşallah burayı millet bahçesi yaparlar, birlikte açarız” şeklinde konuştu.  

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER