Yunanistan, İncirlik'teki üssün Girit'e taşınmasını destekleriz

Yunanistan Savunma Bakanlığı’ndan bir kaynak, İncirlik'teki üssün Girit'e taşınmasını destekleriz çünkü Türkiye'yi zayıflatır.

Yunanistan, İncirlik'teki üssün Girit'e taşınmasını destekleriz
Yunanistan, İncirlik'teki üssün Girit'e taşınmasını destekleriz

Yunanistan Savunma Bakanlığı’ndan bir kaynak, İncirlik'teki üssün Girit'e taşınmasını destekleriz çünkü Türkiye'yi zayıflatır.

Yunanistan Savunma Bakanlığı’ndan bir kaynak, İncirlik'teki NATO ve ABD güçlerinin Girit’teki üsse taşınması ihtimalinin değerlendirildiğini belirterek bu ihtimalle ilgilendiklerini çünkü bunun Türkiye’yi zayıflatacağını söyledi.

Yunanistan Savunma Bakanlığı'ndan Sputnik'e konuşan bir kaynak, İncirlik üssündeki NATO ve ABD güçlerinin Girit'teki üsse taşınması konusunun karmaşık bir konu olduğunu belirtip şunu söyledi: "Üssün İncirlik'ten çıkarılmasına ilgi duyuyoruz çünkü bu Türkiye’yi zayıflatır ve konumunu sarsar."

Kaynak, İncirlik’teki ABD savaş uçaklarının Kerpe Adası’na da taşınabileceğini söyledi.

Öte yandan kaynak, Girit’teki ABD üssüyle ilgili anlaşmanın 10 yıl uzatılmasını uygun bulduğunu belirtti: "Anlaşmanın 1 yerine 10 yıl uzatılmasıyla daha fazla yatırım çekeceğini düşünüyoruz. Adada, düzenli tatbikat düzenleyen ABD için daimi üs düzenlenebilir."


İncirlik ABD için neden vazgeçilmez bir üs?


Peki İncirlik üssü neden önemli?
ABD'nin Orta Doğu operasyonları her gündeme geldiğinde neden İncirlik'i kullanmak istiyor?
Bu sorunun yanıtının iki ayağı var.
Bunlardan birincisi, İncirlik Türkiye'ye ait olmakla birlikte NATO standartlarında ve NATO operasyonlarında kullanılan, ABD ordusunun çok yakından tanıdığı bir üs.
'Sıradan bir pist değil
Dolayısıyla Amerikan hava kuvvetleri için herhangi bir pistten ibaret değil.
İkincisi de, üssün yeri; ABD'nin Orta Doğu'da izleme faaliyetleri ya da operasyonlar düzenlediği bölgelerine yakınlığı.
Soğuk savaş sırasında ABD'nin kilit operasyon merkezlerinden biri olarak kullanılmış; zaman zaman da krizlerin odağında yer almıştı.
1950'lerin ikinci yarısı 1960'lar sırasında ABD'nin Sovyetler Birliği üzerindeki keşif uçuşlarında, Norveç'teki askeri üsle birlikte kilit görev üstlenen üsten kalkan bir U2 uçağının Sovyet hava sahasında düşürülmesiyle uluslararası kriz çıkmıştı.
Türkiye ile ABD arasında üssün neden olduğu kriz ise, Washington yönetiminin Küba füze gerilimi sırasında Sovyetler'le yaptığı pazarlıkta üsteki nükleer füzelerin kaldırılmasını kabul etmesiyle patlamıştı.
1974 Kıbrıs harekâtı sonrasında ABD'nin silah ambargosuna karşılık Türkiye'nin İncirlik'in kullanımını askıya alma kararı, ambargonun kaldırılmasıyla ortadan kalktı.
1990'larda ABD'nin Irak'ın kuzeyinde uçuşa yasak bölge uygulamasını denetlemek için kullandığı üs, daha sonra Afganistan ve Irak savaşları için lojistik merkezi olarak işlev gördü.
1991'deki Irak savaşı sırasında aktif olarak kullanılan üste, Saddam Hüseyin'in Scud füzelerine karşı patriotlar konuşlandırılmıştı.
Şu anda üste keşif görevi yürüten Amerikan İnsansız Hava araçları var.
Türkiye ile ABD arasında şimdi varılan anlaşmayla silahlı insansız hava araçları da kullanılabilecek.
Amerikan hava kuvvetleri için Suriye operasyonlarında üssün sağlayacağı kolaylık sağlayacağı zaman ve coğrafi avantaj oluyor
Şu anda Amerikan savaş uçakları, Suriye'deki IŞİD hedeflerini Kuveyt ve Basra Körfezi'nden kalkan savaş uçaklarıyla vuruyor.
Şimdi ise, uzmanlara göre, artık istihbarat alındıktan bir kaç dakika sonra savaş uçakları IŞİD hedeflerini vuruyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109