Türkiye ve ABD'den özel tatbikat

Türkiye ve ABD Özel Kuvvetleri'nden ortak tatbikat... Temmuzda imzalanan mutabakat Meclis'e sevk edildi. Amaç, bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunmak, işbirliğini geliştirmek.

Türkiye ve ABD'den özel tatbikat
Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı özel kuvvetler, ABD Avrupa Özel Harekat Komutanlığı ile ortak tatbikat yapacak. Hedef, iki ülke özel kuvvetleri arasında yeni konsept ve doktrinlere yönelik kazanımlar sağlamak, bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunmak. ANLAŞMA, Genelkurmay tarafından 10 Temmuz'da Ankara'da, ABD tarafından ise 24 Temmuz'da Almanya Stuttgart'ta imzalandı.

 
MECLİS'E GÖNDERİLDİ


'TÜRKİYE Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanlığı ve Amerika Birleşik Devletleri Avrupa Özel Harekat Komutanlığı Arasında Birleşik Özel Harekat Kuvvetleri Tatbikatlarının İcrasına İlişkin Mutabakat Muhtırası', Bakanlar Kurulu'nda imzalanarak kanun tasarısı olarak önceki gün Meclis'e sevk edildi. Tasarının gerekçesinde, şu ifadeler yer aldı: 'TÜRKİYE-ABD Özel Tatbikatı ile; iki ülke özel kuvvetleri arasında dostluk, işbirliği ve birlikte çalışabilirliği geliştirmek, yeni konsept ve doktrinlere yönelik kazanımlar sağlamak, bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunmak amaçlanmaktadır. Türkiye-ABD Özel Kuvvetler Tatbikatı Mutabakat Muhtırası'nda, taraflara ev sahibi ülke tarafından sağlanacak hizmetlerin gerçekleştirilmesini ilgilendiren politika, sorumluluklar ile genel prosedürler ve tatbikat esnasında ev sahibi ülkenin gönderen ülkeye sağlayacağı desteğin türü, seviyesi, standart ve metodlar yer almaktadır.'
 
SİVİL UNSUR DA GELECEK


ANLAŞMA uyarınca, tatbikat için özel kuvvetlerini gönderen ülke, ev sahibi ülke topraklarına sivil unsurlar, gemi, uçak, ve mühimmat gibi her türlü destek unsurlarıyla birlikte askerlerini gönderebilecek. İlki Kolarado'da gerçekleştirilecek tatbikatlar, tahsis edilen arazinin yanı sıra deniz ve hava sahasını da kapsayacak.
 
Her iklim ve coğrafyaya hazırlar

GENELKURMAY'a bağlı özel kuvvetler 'Bordo Bereliler' olarak biliniyor. 3.5 yıllık özel eğitimle yetişen askerler, üç ayrı dalda toplam 47 ders alıyor. Bordo Bereliler, değişik sınıf ve rütbelerdeki subay, astsubay ve uzman erbaşlardan oluşuyor. Her türlü arazi ve iklim şartlarında görev yapabilecek nitelikte, üst düzey eğitime tabi tutulan askerler, doğrudan Genelkurmay'a bağlı görev yapıyor. Başta Genelkurmay Başkanı olmak üzere kuvvet komutanlarının ve yüksek rütbeli generallerin koruma ve güvenlik görevlerini de üstleniyor

Güncelleme Tarihi: 26 Kasım 2012, 00:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER