Süleyman Şah Türbesi eski yerine taşınacak'

'Türkiye 'Şah Mat operasyonu'na hazırlanıyor: Süleyman Şah Türbesi eski yerine taşınacak'

Süleyman Şah Türbesi eski yerine taşınacak'
Süleyman Şah Türbesi eski yerine taşınacak'

 'Türkiye 'Şah Mat operasyonu'na hazırlanıyor: Süleyman Şah Türbesi eski yerine taşınacak'
Şah Fırat Operasyonu’yla koruma altına alınan Suriye'deki Süleyman Şah Türbesi'nin, 'Şah Mat operasyonu' ile yeniden inşa edileceği ileri sürüldü. Türbenin inşasıyla birlikte Fırat Kalkanı harekatının kritik aşamalarından biri de tamamlanmış olacak.
TSK'nın ÖSO güçleriyle birlikte gerçekleştirdiği Fırat Kalkanı Harekatı'nda önemli eşiklerden birinin güvenlik nedeniyle Menbiç'in Karakozak köyünden taşınmak zorunda kalınan Süleyman Şah Türbesi'ni, 'Şah Mat operasyonu'yla eski yerine getirmek olduğu öğrenildi.

Karar gazetesinden Hilal Öztürk'ün haberine göre El Bab'ın ele geçirilmesi sonrası, Menbiç'e ilerlenerek türbe eski yerine taşınacak. Bu da Fırat Kalkanı Harekatı'nın en önemli aşaması olacak. Süleyman Şah Türbesi 2015'te gece yarısı operasyonu ile Suriye'nin Eşme Köyü'nden gece yarısı operasyonu ile Türkiye sınırına getirilmişti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, nisan ayında, bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanmasından sonra türbenin eski yerine götürüleceğini söylemişti.

Çavuşoğlu: Süleyman Şah Türbesi'ni eski yerine taşımayı planlıyoruz

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye’nin Eşme Köyü’nden geçen yıl gece yarısı operasyonu ile Türkiye sınırına getirilen Süleyman Şah Türbesi'nin, eski yerine taşınacağını açıkladı. Çavuşoğlu, bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanmasından sonra türbenin eski yerine götürüleceğini söyledi.

TBMM’de HDP’nin Bakan Mevlüt Çavuşoğlu hakkında verdiği gensoru önergesinin görüşmeleri sırasında Süleyman Şah tartışması yaşandı. Sözcü'den Veli Toprak'ın haberine göre, MHP Osmaniye Milletvekili Ruhi Ersoy, türbenin taşınması sırasında terör örgütünden destek alındı iddiasını gündeme getirdi. Ersoy, “Süleyman Şah Türbesi’nin oradan kaldırılması sırasında PKK’yla, PYD’yle ve onların siyasal uzantılarıyla İstanbul’da iş tutuldu mu, tutulmadı mı? Bunu nasıl yaptınız? Buna niye müsaade ettiniz? ” diye sordu.

'KARŞIMIZA ÇIKANI VURURUZ DEDİK'

Çavuşoğlu ise bu iddiaya şöyle cevap verdi: ”Doğru değil, biz burada DAİŞ ve bölgedeki çatışmalardan dolayı bir tehdit oluşunca türbeyi geçici olarak taşımak istedik, kararımızı verdik ve o kararı verdikten sonra da oradaki unsurların hepsine şunu söyledik: ‘Sakın ha karşımıza çıkmayın, karşımıza çıkanı vururuz’ dedik ve operasyonu da yaptık. Dolayısıyla, PYD, YPG’yle iş birliği kesinlikle söz konusu değildir.” Tartışma sırasında CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Çavuşoğlu’na “Sayın Bakan, tekrar geri mi gidecek?” diye laf attı. Sataşma üzerine Çavuşoğlu, “Tabii ki, güvenlik sağlandıktan sonra, istikrar sağlandıktan sonra o türbeyi yeniden orijinal yerine taşımayı düşünüyoruz, planlıyoruz” dedi. Türbe, geçen yıl 1 askerin hayatını kaybettiği Şah Fırat operasyonuyla taşınmıştı. IŞİD, bir video yayınlayarak, 3 gün içinde türbenin taşınmaması halinde yerle bir edeceği tehdidinde bulunmuştu. Türkiye de, 22 Şubat 2015’te gece yarısı düzenlediği bir operasyonla türbeyi Şanlıurfa sınırına yakın bölgeye getirmişti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109