Rusya'nın yeni tankı Armata, Batı'da büyük ses getirdi

Rusya Savunma Bakanlığı'nın yeni nesil tank Armata'nın fotoğraflarını yayınlamasının ardından, Batı medyasının yorumları da gecikmedi.

Rusya'nın yeni tankı Armata, Batı'da büyük ses getirdi
Rusya'nın yeni tankı Armata, Batı'da büyük ses getirdi

“Armata” tankının seri olarak üretimine başlanması, Rusya zırhlı araç sektöründe yeni bir döneme girildiği anlamına gelecek. “Armata” daha öncekilere farklı olarak sadece tank olarak değil, aynı zamanda ağır zırhlı paletli araçlar ailesi için temel oluşturacak bir platform olarak tasarlanıyor. Bu aile tankı, özel bir araç ateş desteği, 152 mm.’lik obüs, piyade ağır savaş aracı ve zırhlı kurtarma aracını içerecek.

Önceki Rus tanklarına göre, “Armata” tamamen yeni ve yüksek güce sahip dizel motoru ile donatılacak. Mürettebat tankın yenik durumu düşmesi durumunda insanların kurtulmalarını sağlyacak tankın ayrı bir zırhlı kapsülünde yer alacak. Tankın kulesi gayri meskun olacak ve yüksek güce sahip yeni topla ile silahlandırılacak. Tankın ağırlığı 50 tona kadar çıkarken, bu durum yüksek derecede hareketli ve iyi bir korumanın birleştirilmesini sağlayacak.

Yeni tankın test edilmesi ve silahlı savunma donanımı olarak benimsenmesinin ardından, onların ihraç edilmesi olasılığı da bulunacak. Rusya şu anda ihracat için T-90C tankını sunuyor ve o tank T-90AM’nin ciddi bir şekilde modernize edilmiş versiyonu olma özelliği taşıyor. Rusya dünya tank pazarında konumunu korumak için tüm şanslara sahip bulunuyor. T-90 tankını daha iyi düzeye getirdiği sürece de yeni araçları üretime soktuktan sonra rakiplerini geriye atabilir.

Rusya’nın dünya tank piyasasında en büyük baş rakibi olan Çin, yabancı iş ortaklarına Ukrayna motorlu MBT-2000 ihraç tankını sunuyor. 2011 yılında bu tankın gelişmiş bir modeli olan Çin motorunun bulunduğu MBT-3000 tankı sunuldu.

En mükemmel Çin tankı tip 99 ise satışa sunulmuyor . Tahminlere göre, yüksek fiyt, motorun çok güvenilir olmaması ve teknik hizmet zorluğu bunda büyük rol oynuyor. Çin şu anda aşamalı bir şekilde iyi benimsenmiş tank modellerini geliştirmekte başarılı olurken, öte yandan yeni tank üretmeye açılınmasında ise zorluklar ortaya çıkıyor.


Rusya Savunma Bakanlığı'nın yeni nesil tank Armata'nın fotoğraflarını yayınlamasının ardından, Batı medyasının yorumları da gecikmedi. Amerikan ve Avrupa basını, Armata'nın dünyanın en iyi tankı olarak gösterilebileceği görüşünü dile getirdi. Basının yanı sıra, okurların yorumları da dikkat çekiyor.

İngiliz gazetesi Daily Mail, Rusya'nın Sovyetler dağıldıktan sonra hiçbir zaman böyle iyi silaha sahip olmadığını yazarken okurları, T14 Armata'nın üstünlüklerine işaret ederek, ‘Rus tehdidi' hakkında tartışma başlattı.

Bulgaristan'dan Nikko rumuzlu bir bloger, 2008'de Moskova'daki Kızıl Meydan'da resmi geçidi izlediğini belirterek, "Ne diyebilirim ki; harikaydı, tüylerimi diken diken etti" dedi.

 Küresel silah sanayinin büyük merakla takip ettiği yeni nesil tankın zırhlı araç sektöründe yeni bir çığır açacağı iddia ediliyor.
Sovyet döneminden bu yana kullanılan tankların yerini alması beklenen yeni nesil "T-14 Armata" modeli tanklar başkent Moskova'daki Zafer Günü provasında görücüye çıktı.

Savunma sanayinde söz sahibi olan ülkeler tarafından büyük bir merakla beklenen yeni nesil tankın özellikleri de oldukça dikkat çekici. Yeni nesil savaş tankı "Armata" 125 milimetrelik top taşıyabiliyor.
Otomatik yükleyici ile kurulan tankta üç mürettebat görevi yapıyor. Tankta 30 milimetrelik top atar ve iki de makineli silah bulunuyor.

Çelik kapasitesi 1.7 kat artırılmış olan "Armata" 80 kilometre hız yapabiliyor. Gelecek yıl hizmete girmesi planlanan "Armata" 5 yıl boyunca başka ülkelere satılmayacak.

Rus ve Batılı askeri uzmanlara göre, "Armata"nın özellikleri tüm Batılı tankların kapasitesini aşacak nitelikte.


Güncelleme Tarihi: 06 Mayıs 2015, 12:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER