Bedelli askerlik detayları netleşti.

Bedelli askerlik şartları belli oldu. 31 Aralık 1993 tarihinden önce doğanların yararlanabileceği bedelli askerlikte 28 gün kışla eğitimi ve 15 bin lira bedel ödenmesi gerekiyor.

Bedelli askerlik detayları netleşti.
 Bedelli askerlik detayları netleşti.


Bedelli askerlik şartları belli oldu. 31 Aralık 1993 tarihinden önce doğanların yararlanabileceği bedelli askerlikte 28 gün kışla eğitimi ve 15 bin lira bedel ödenmesi gerekiyor. Çalışanlara ücretsiz izin verileceği kanunda isteyenler işe dönebilecek. İşte bedelli askerlikle ilgili tüm merak edilenler....

Bedelli askerlikle ilgili tüm detaylar 

31 Aralık 1993'ten önce doğanların yararlanabileceği bedelli askerlikte süreç resmen başladı. 

Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 ay içinde başvuru yapıp 15 bin TL veya karşılığı dövizi peşin olarak ödeyip, 28 gün kışla eğitimiyle askerlik yükümlülüğünü yerine getirmiş sayılacak. 


BEDELLİ ASKERLİKTE YAŞ SINIRI 25 

Düzenleme yoklama kaçakları ile bakaya sayılarının her geçen yıl artması üzerine oluşan birikimi önlemek amacıyla askeri hizmetin gerektirdiği ve TSK'nın ihtiyaç duyduğu erbaş ve er sayısı dikkate alınarak, bedelli askerlikte yaş sınırı, 31 Aralık 1993 tarihi de dahil, bu tarihten önce doğanlar olarak belirleniyor. 

Buna göre düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte, her ne sebeple olursa olsun henüz fiili askerlik hizmetine başlamayıp, 31 Aralık 1993 tarihinden önce doğan bedelli askerlikten yararlanmak isteyen yükümlüler, yürürlük tarihinden itibaren 3 ay içinde askerlik şubelerine veya yurt dışı temsilciliklerine başvuracak. 


Askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılmaları için başvurularda 15 bin Türk lirası veya T.C. Merkez Bankası döviz satış kuruna göre ödeme tarihindeki karşılığı kadar konvertibl yabancı ülke parasını bir defada ödemeleri ve 28 gün temel askerlik eğitimini yerine getirmeleri gerekecek. 

Her ne sebeple olurda olsun daha önce bedelli veya dövizli askerlik hizmeti kapsamından çıkarılanlardan yaş şartını taşıyanlar ile yaş şartı aranmaksızın ve temel askerlik eğitimine tabi olmaksızın maddenin yürürlüğü girdiği tarihten önce sağlık nedeniyle haklarında verilen askerliğe elverişli olmadıklarına dair kararlardan dolayı askerlikten muaf tutulanlar, bedelli askerlik uygulamasından yararlanabilecek. 


BEDELLİ ASKERLİĞİ DAHA ÖNCE KAÇIRANLAR

Daha önce bedelli askerlik yaş ve koşulundan çıkartılanlardan yaş koşulunu taşıyanlar bedelli askerlikten yararlanabilecek. 

SAĞLIK KOŞULLARI UYGUN OLMAYANLAR

 Yasanın yürürlüğü girdiği tarihten önce sağlık nedeniyle haklarında verilen askerliğe elverişli olmadıklarına dair karadan dolayı askerlikten muaf tutulanlar istekleri halinde yaş sınırı aramaksızın ve temel eğitime tabii olmadan bedelli askerlikten yararlanabilecek. 


DÖVİZLİDE SINIR KALKTI 

Üç yıl yurtdışında yaşayanların yararlandığı dövizli askerlikte koşullar değişti. Buna göre 2 bin euro ödeyenler ve Milli Savunma Bakanlığı tarafından verilecek uzaktan eğitimi tamamlayanlar dövizli askerlik yapmış sayılacak. Dövizli askerlikteki 38 yaş sınırı da kaldırıldı. 


ÜCRETSİZ İZİN HAKKI

Bedelli askerlikten yararlananlar askerlik eğitimi süresince çalıştıkları iş yeri kurum ve kuruluşlar tarafından ücretsiz izinli sayılacak. 

TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Kılıç NTV'de ücretsiz izin hakkı ile ilgili soruları yanıtladı. Kılıç, "28 gün boyunca boyunca hizmet sözleşmesi askıda kalacak. Ardından çalışanlar işlerine dönebilecekler, işverenlerin kabul etmeme gibi bir durumu söz konusu değil" dedi. 


YILLIK ÜCRETLİ İZİN KULLANILAMAZ

Kılıç askerlik süresince yıllık izin kullanımının kanuna aykırı olduğunu belirterek yıllık izin kullanımı durumunda işveren için sigortasız işçi çalıştırmaya kadar varan tehlikenin bulunduğunu belirtti.

28 GÜN EMEKLİLİKTE KAYBEDİLECEK Mİ? 

Askerlik borçlanması denilen sistem ile 28 günün primi ödenerek 28 günü emeklilikte kaybedilmemiş olur.

5 MİLYAR LİRADAN DAHA FAZLA GELİR BEKLENİYOR 

1 milyon 324 bin kişinin tamamının uygulamadan yaralanması halinde devletin kasasına yaklaşık 20 milyar liralık katkı sağlanacak. 

350 bin kişinin düzenlemeden faydalanması halinde ise 5 milyar 250 milyon lira gelir bekleniyor. 

Tahsil edilen tutarlar genel bütçeye gelir tahsil edilmek kaydedilmek üzere Hazine ve Maliye Bakanlığı merkez muhasebe birimi hesabına yatırılacak. Yatırılan bu tutarlar karşılığı Savunma Sanayi Destekleme Fonu'na aktarılmak üzere Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesine ödenek eklemeye Cumhurbaşkanı yetkili olacak.


2011'DE 70 BİN, 2014'TE 200 BİN KİŞİ YARARLANDI

Daha önce yapılan iki bedelli askerlik düzenlemesinden 274 bin 25 yükümlü yararlanmış ve yaklaşık 5,8 milyar lira gelir elde edilmişti. 2011'deki bedelli askerlik uygulmasında yükümlü sayısı 323 bin 365 iken, bunlardan 70 in 120'si bedelli askerlilk için başvurmuştu. 

Bu düzenlemelerden 30 yaşından gün alanlar, 30 bin lira karşılığında yararlanmıştı. Bu kapsamda, 2 milyar 103 milyon 600 bin lira gelir sağlanmıştı. Elde edilen gelir, şehit yakınları ve gaziler için sosyal hizmet ve yardım hizmetlerinin finansmanında kullanılmıştı. 


2014'teki düzenlemede ise yükümlü sayısı 449 bin 553 iken, bunlardan da 203 bin 905'i başvuruda bulunmuştu. Bu düzenlemeden, 28 yaşından gün almış kişiler 18 bin lira karşılığında yararlanmışı. 

Bu kapsamda, 3 milyar 671 milyon 100 bin lira gelir elde edilmişti. Söz konusu tutar Savunma Sanayi Destekleme Fonu'na aktarılmıştı.

BEDELLİ ASKERLİKTE KREDİ İMKANI

Bedelli askerlik için belirlenen 15 bin liralık ücret için ise bazı vatandaşlar birikimlerini kullanmayı planlarken, hazırlıksız yakalanan vatandaşlar da araba ve cep telefonu gibi eşyalarını paraya çevirme yoluna gidiyor ya da kredi seçeneği için bankaların faiz oranlarını ve taksitlerini araştırıyor. 

İşte 12, 24, 36 ve 48 ay vadeyle bankalardan alınabilecek kredi seçenekleri ve taksit ödemeleri:


12 AY VADELİ KREDİ 

Faiz oranı: 1.67

Aylık ödeme: 1.419 TL

Toplam: 17.028


24 AY VADELİ KREDİ 

Faiz oranı: 1.67

Aylık ödeme: 793 TL

Toplam: 19.032 TL


36 AY VADELİ KREDİ 

Faiz oranı: 1.67 

Aylık ödeme: 589 TL

Toplam: 21.204


48 AY VADELİ KREDİ

Faiz oranı: 1.67

Aylık ödeme: 489 lira

Toplam: 23.472 TL


KARŞILAŞTIRMALI KREDİ TABLOSU 



İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109