OKUYAN TOPLUM PROJESİYLE “ŞİMDİ OKUMA ZAMANI…

OKUYAN TOPLUM

OKUYAN TOPLUM PROJESİYLE “ŞİMDİ OKUMA ZAMANI…

OKUYAN TOPLUM PROJESİYLE
“ŞİMDİ OKUMA ZAMANI…
 
Dördüncü yılına giren Okuyan Toplum Projesi, Cumhur Başkanlığı Türkiye Okuyor Kampanyası yanında, geçtiğimiz hafta Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı çağrıya da destek veriyor.

MEB, Talim Terbiye Kurulu Başkanlığının başlattığı “ŞİMDİ OKUMA ZAMANI” kampanyasına destek için, projeyi yürüten eğitimci ve Okuma Araştırmacısı Ferhat Özen, bu yıl Kitapla Barışma Söyleşileri’ni Maltepe Orhangazi Lisesi’nden başlattı.

Okuyan Toplum Projesi, geçtiğimiz yaz da Maltepe Belediyesinin desteğiyle, büyük ilgi gören “Okuyan Park” pilot çalışmasını gerçekleştirmişti.
Geçtiğimiz hafta, Maltepe Kaymakamlığı ve ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün desteğiyle Orhan Gazi Lisesi’nde, projenin atölye çalışmasını başlatan Özen, bu hafta boyunca da aynı okulda öğrenci, öğretmen ve velilerle buluşmayı sürdürecek.

Ferhat Özen, 4 yıldır okullarda Okuyan Toplum Projesini yürütüyor. Proje kapsamında öğrenci, veli ve öğretmenlere dönük , Ekran Bağımlılığından Kurtulma Kitapla Barışma Söyleşileri gerçekleştiriyor. Projenin, Okumayı Sevdirme Atölyesi (OSEV), sınav ve test merkezli eğitimimizin, bilgi yorgunu, sınav yorgunu öğrencilerini ve daha çok da ekran bağımlısı gençliğini kitapla barıştırmayı amaçlıyor atölye çalışmasının amaçları arasında. “90’lı yıllardan başlayarak, yaşamın her alanını ele geçiren, kitleleri ayartan ve baştan çıkaran ekranların büyüsüne kapılarak başlayan, kitaptan ve kültürden kaçış sürüyor. Ekranlardan bilinçli yararlanmayı öğretmek , bizim ekranlara değil de ekranların bize hizmet etmesini sağlamak, TV, bilgisayar, internet, cep telefonu gibi bağımlılık yapan bu ekranlı araçların amaç olmasının önüne geçmek, projenin öteki amaçları arasında.”

Proje, tersinden söyleşilerle ve yine adeta bir kültür şokuyla büyük ölçüde amaçlarına ulaşıyor. Salon ve süre olanakları içinde, saydam gösteri ve müzik efektleriyle de destekli, tiyatral sunumlarla öğrencilerde, uzun yılların soğutmasıyla donmuş olan okuma isteğini çözmeyi başarıyor. Atölye çalışmasının, her öğrencideki etkisini, başarıya ulaşıp ulaşmadığını, çalışmanın sonunda, öğrencilerin kendileriyle baş başa kalarak, kimlik belirtmeden yazdıkları geri bildirimlerden hemen ölçmek olanaklı.
 

Yukarıdaki amaçlarla, “Her bireyin, erken ya da geç dönemde, örgün ya da yaygın eğitimde, okuma hakkından, yararlanabilmesi için projeyi hazırladığını” söyleyen Özen, “Okullarda yürüttüğüm bu çalışma, bir saha çalışmasıdır. Masa başından sahaya inmektir. Ülkemizde çok yaygın ve her yaşta görülen okuma isteksizliği, yeme içmeden kesilme gibi, okuma yazmadan kesilme, biraz da ekrana yapışık yaşama sonucu, okumaya karşı bir ‘iştahsızlık ve hastalık’ halidir. Aslında dünyada okumayı sevmeyecek insan yoktur.

Ancak yeter ki doğru zamanda, doğru kişiye doğru kitap verilsin. Okumayı sevmeyenler ilk deneyimlerini kendileri için yanlış kitapla yapanlardır. Kitap yasasına göre, “Her okuyucuya göre bir kitap, her kitaba göre bir okuyucu vardır. Bir kişiye kitap önermek, bir hastaya ilaç önermeye benzer. Yanlış ilaç, hastaya ne yaparsa, yanlış kitap da aynı etkiyi yapar.”

Bugüne dek daha çok gönüllülük temelinde 75 okula ulaşan projenin, gördüğü büyük ilgiye karşın, sürdürülebilirliği yeterli maddi desteğe bağlı.

 Atölye çalışmasına katılan bir öğretmen, “Her cümleyi, her kelimeyi ürpererek izledim” Bir başka öğretmen, “Şimdi okul müdürüne gidiyorum bunu bütün okul izlesin”, Bir başkası “Hemen bir kitap okumam gerekiyor” Bir öğrenci, “Bu sunumu bütün okullarda izletin” biçiminde görüşlerini dile getirdi. (Açıklamadan) F.Ö



Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.