ARAÇ MUAYENE BİLGİLERİ NEDİR ve GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR

GÜNDEM

ARAÇ MUAYENE BİLGİLERİ NEDİR ve GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR

ARAÇ MUAYENE BİLGİLERİ NEDİR ve GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR Araç Muayene Nedir? Araç Muayene Nedir? Araç muayenesi, trafiğe çıkan motorlu ve motorsuz araçların teknik yeterliliklerinin muayene edilerek tespit edilmesidir.Araç Muayene Nedir?
Araç Muayenesinin faydaları nelerdir?
Araç kusurundan kaynaklanan trafik kazaları azalır, trafik güvenliği artar. Düzenli muayene sayesinde araç ömrü uzar ve ikinci el değeri artar. Egzoz gazlarının neden olduğu hava kirliliği azalır. Egzoz emisyonunun denetlenmesiyle gürültü kirliliği azalır. Araçların performansının artmasıyla yakıt sarfiyatı azalır. Aracınızın muayenesinin düzenli ve eksiksiz olması sadece sizin ve ailenizin değil başkalarının hayatı ve güvenliği için de önem taşımaktadır. Muayenesi düzenli olan bir aracın kullanım ömrü artacağından sağlıklı muayene, bütçeniz için de artı bir değer oluşturur.

MUAYENEDE ÖZEL CIHAZLARLA YAPILAN İŞLEMLER FREN TEST: Bu işlemde aracınız fren test icin özel olarak kullanılan merdaneli sistem bir test cihazı üzerinde teste tabi tutulur. Bu test sonucunda aracın sol ve sağ tekerlerindeki fren kuvvetleri ölcülür (N) ve aralarındaki sapma farkına bakılır. Ancak bu kriteri sağlayan araçların bile 2. bir kriter olan yavaşlama kriterinden dolayı muayeneden kalabilmektedir. Yavaşlama kriteri, aracın ağırlığının ölçülen fren gücüne oranlanması ile ortaya çıkan bir değerdir, aracın yeterli mesafede durup
duramayacağına bakılır.
FAR AYARI: Araç farlarının seviyeleri, sağ sol ayarları ve far gücünün kuvvetleri bilgisayarlı far ayar makinaları tarafından ölçülmektedir. Far ayarının bozuk ya da farın ışık gücünün yetersiz olması birinci ağır kusurdur.

ARAÇ MUAYENE BİLGİLERİ EKİPMAN TABLOSU Araç Tipine Göre Muayenede Kontrol Edilen Ekipman Tablosu Muayene Ürünleri ve Özellikleri
Otomobil Minibüs Kamyonet otobüs Kamyon Çekici Taksi Traktör İlk Yardım Seti 1 Ad 1 Ad 1 Ad 1 Ad 1 Ad 1 Ad 1 Ad Üçgen Reflektör (Trafik yönetmeliğine uygun) 2 Ad 2 Ad 2 Ad 2 Ad 2 Ad 2 Ad 2 Ad 2 Ad Acil Durum Çekici
(otobüs ve minibüslerde uygun adette) 1 Ad
1 Kg 1 Ad
1 Kg 1 Ad
1 Kg 6kg 4kg 6kg 1 Ad 1kg Arka İşaret Levhası (ECE 69 ve ECE 70 direktiflerine uygun, kamyon ve römorklarda) Uygun Adette Uygun Adette Stepne (Motosiklet ve lastik tekerlekli traktörler hariç bütün araçlar ile tüm römorklarda her zaman kullanılabilir durumda stepne) 1 Ad 1 Ad 1 Ad 1 Ad 1 Ad 1 Ad 1 Ad Boyun Korsesi (Karayolu taşıma yönetmeliğine göre, yetki belgesi almış, yolcu taşımacılığında kullanılan araçlar,her 10 koltuk için en az 1 adet) Uygun Adette Uygun Adette Taksimetre 1 Ad Takograf (Şehirlerarası yük ve yolcu taşımacılığı yapan otobüs, kamyon ve çekicilerde çalışır durumda) 1 Ad 1 Ad 1 Ad İç Lamba (Ücretle yolcu taşıyan motorlu taşıtlar) 1 Ad 1 Ad 1 Ad Engel İşareti (ECE 70'e uygun) 1 Ad 1 Ad 1 Ad Flaşörlü, yanıp sönen, sarı ışıklı. dönerli, uyarı lambası 1 Ad ......Kask motosiklet ve motorlu bisikletler için ARAÇ MUAYENE BİLGİLERİ EGZOZ EMİSYON MUAYENESİ

Egzoz Emisyon Muayenesi Periyodları

Binek Araç:
rafiğe çıkış tarihinden itibaren ilk 3 yaş sonunda ve 10 yaşına kadar her 2 yılda bir, 10 yaşından sonra her yıl. Ticari Araç: Trafiğe çıkış tarihinden itibaren ilk 1 yaş sonunda ve devamında her yıl.

Egzos Emisyon Muayenesi Nedir?
Trafikte seyreden araçların egzoz gazlarının neden olduğu hava kirliliğinin zararlı etkilerinden çevreyi korumak amacıyla, egzoz gazı kirleticilerinin azaltılmasını sağlamak için yapılan ölçümlerdir.

Egzos Emisyon Muayenesi İçin Gerekli Belgeler Nelerdir ?
Egzos emisyon ölçümünü ilk defa yapacak araçlar için sadece ruhsatla gelinmesi yeterlidir. Araç sahibi egzoz emisyon ölçümünü belgeleyemiyorsa, bir önceki döneme ait egzoz emisyon ölçüm bedelini yasal gecikme faizi ile birlikte ödedikten sonra içinde bulunulan yıla ait egzoz emisyon ölçümünü yaptırabilir.

Egzoz emisyon ölçüm işlemi sonucu sınır değerlere uygun çıkmayan araç sahibi, aracının gerekli bakımını ve egzoz emisyon ölçümünü bir ay içerisinde yaptırmakla yükümlüdür.

ARAÇ MUAYENE BİLGİLERİ FAR AYARI

Far Ayarı

Günümüzde araç muayene istasyonlarından edindiğimiz bilgilere göre bir günde teste giren araçlar %50- 60 oranında
FAR AYAR bozukluğundan
muayeneden kalmaktadır.

TÜV Muayene istasyonlarında FAR AYAR işlemi bilgisayarlı cihazlarla yapılmaktadır.

FAR AYAR işleminde en önemli konu, araç farı ile cihazın birbirlerine doğru ve tam olarak hizalanmasıdır.

Hizalama işlemi test merkezimizde kullanmakta olduğumuz çift lazerli cihazlarımız ile kusursuz olarak yapılmaktadır. Doğru hizalamayı yaptıktan sonra bilgisayar ekranında cihazın yönlendirmesi sonucu far ayar işlemi kullanıcı hatasına pay bırakılmaksızın gerçekleştirilir. Doğru ayar noktası bulunduğunda cihaz ekranında yazılı ve sesli olarak OK uyarısı vermektedir.

Her araç farı farklı eğim açılarına sahiptir, bu açılar kaputu açtığınızda farın üst bölümünde ya da yan kısmında OEM üretici tarafından belirtilmiştir. Bu eğim açısına göre FAR AYAR cihazı ayarlanabilmelidir. Aksi takdirde yapılan ayar ve ölçüm hatalı olmaktadır. Kullandığımız cihazlarda eğim açısı cihaza manuel ve elektronik olarak tanıtılmaktadır. İşlem sonucunuzu FAR AYAR cihazımızın yazıcısından çıktı olarak alabilirsiniz.

ARAÇ MUAYENE BİLGİLERİ FREN TESTİ Fren Test
Günümüzde araç muayene istasyonlarından edindiğimiz bilgilere göre bir günde teste giren araçlar; %50-60 oranında FAR AYAR
ozukluğundan, %35-45 oranındada FREN TEST'inden kalmaktadır. Muayene istasyonlarında FREN TEST işlemi:
Muayene istasyonlarinda FREN TEST işlemi, yere gömülerek kullanılan merdaneli tip fren test cihazları ile yapılmaktadır. Dolayısı ile Muayenede FREN TEST'inden geçememiş bir aracın frenciye gidip fren bakımı yaptırması Yeterli DEĞİLDİR!
Bakım neticesinde aracın durumunun kontrolü için FREN TEST işleminin TÜV'de kullanılan cihazlara muadil cihazlar ve yetkili eğitim almış personel tarafından yapılması ve test sonucunun analizi çok önemlidir.
Kısaca FREN TEST işlemi:
Aracların her aksı tek başına kontrol edilmekte ve ölçüm sonucunda 2 kritere bakılmaktadır. En sonundada aracın toplam durumuna bakılır.FREN 1) GÜCÜ FARKLARI (%) 2) YAVAŞLAMA DEĞERİ
FREN TEST işlemi esnasında aranan, test yapılan aksta, SOL ve SAĞ teker fren gücü farklarının birbirlerinden %30 dan fazla farklı olmamasıdır. Yani bu fark için max limit %30'dur. Örnek: (Bu değerler merkezimizde yapılan test sonuclarında alınmıştır) VW Passat Araç AĞIRLIĞI: 1400Kg SOL teker fren gücü değeri: 1400N SAĞ teker fren gücü değeri: 1540N FARK= 140N = %10
Fark değeri %30 un altında oldugundan bu arac muayeneden gecebilmektedir. ANCAK!
Aynı aracı ele alalım: Ve test sonuçlarının aşağıdaki şekilde olduğunu varsayalım:
SOL teker fren gücü değeri: 400N SAĞ teker fren gücü değeri: 440N FARK= 40N = %10
Bu arac fren gücü farkı kriterinden %10 değerli gecebilmektedir, Ancak, Fren kuvvetleri (400N) 1400kg ağırlıktaki bu aracı yeterli mesafede durduramayacağından dolayı, YAVAŞLAMA kriteri
, arac muayeneden kalacaktır! Test merkezimizde tüm bu analizler yapılarak anlaşmalı servisimizde gerekli mudahalelerden sonra aracınız muayeneye hazır hale getirilir. Böylece, hem muayenenizi sorunsuz şekilde geçebilir hemde aracınızla güvenle yolalabilirsiniz. ARAÇ MUAYENE BİLGİLERİ GEREKLİ BELGELER

Araç Muayene Öncesi Hazırlamanız Gereken Zorunlu Belgeler
Tüm Araçlar İçin
>> RUHSAT: Trafik tescil belgesidir. Ruhsatınızda muayene onayı için yer yok ise Şoförler Cemiyeti'nden EK-1 Belgesi almanız gerekmektedir.

>> FENNI MUAYENE İZİN BELGESİ:
Vergi dairesi veya bürolarından alınan ve aracın vergi borcu, trafik cezası ve OGS geçiş borcu olmadığını belirten belgedir. (Araç satışı ve devri için alınan "İlişik Kesme Belgesi" ile işlem yaptıramadığınızı belirtmek isteriz) Traktör ve resmi araçlardan talep edilmemektedir.
>> TRAFİK SİGORTASI:

Mali Sorumluluk Sigortası akit belgesi (İnsan taşımada kullanılmayan römorklar, kendilerini çeken motorlu aracın sigortasına dahildir. Bu araçlar için Mali Sorumluluk Sigortası akit belgesi talep edilmez.

Üzerinde Tadilat Yapılan ve Tadilat Sonrası Özel Muayene yapılacak araçlar için ek olarak:
Bu işlemde >> Yetkili mühendis tarafından çizilen onaylı tadilat projesi ve hesapları

LPG ve CNG Takılı Araçlar için:
>> GAZ SIZDIRMAZLIK RAPORU: LPG ve CNG takılı araçlar için muayeneye gelmeden once alınması gereken rapordur. LPG/CNG Ruhsatı, "Gaz Sızdırmazlık Raporu" yerine kullanılamaz.

ARAÇ MUAYENE BİLGİLERİ MUAYENE KONTROLÜ Muayene Sırasında Araçta Kontrol Edilen Noktalar
Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkında Yönetmelik hükümlerince araçlarda aşağıdaki aksam, sistem veya parçalarının zorunlu olarak kontrolü yapılır.

» FREN SİSTEMİ
» Direksiyon ve Direksiyon Simidi
» Görüş Özellikleri
» FARLAR, Lambalar,Yansıtıcılar ve Elektrik Teçhizatı
» Dingiller, tekerlekler, lastikler, süspansiyon
» Şasi ve şasi bağlantıları
» Zorunlu Ekipmanlar
» Gürültü Kirliliği ve seviyesinin kontrolü
» Yolcu taşıyan araçlar için ilave kontroller tanıtım numaralarının, şasi ve motor numarası ile tescil plakasının, aracın Trafik ve Tescil Belgelerinde belirtilenler ile aynı olması gerekmektedir. ARAÇ MUAYENE BİLGİLERİ MUAYENE PERİYOTLARI

Araç Muayene Periyodları

BİNEK (HUSUSİ) ARAÇLAR: İlk 3 yaş sonunda ve devamında 2 yılda bir

RESMİ OTO: İlk 2 yaş sonunda ve devamında yılda bir

TAKSİ: İlk 1 yaş sonunda ve devamında yılda bir 

otobüs, KAMYON: İlk 1 yaş sonunda ve devamında yılda bir 

TİCARİ ARAÇLAR: İlk 1 yaş sonunda ve devamında yılda bir.

ARAÇ MUAYENE BİLGİLERİ ÖNEMLİ HATIRLATMALAR

Önemli Hatırlatmalar

» Araç muayenesinde trafikteki can ve mal güvenliğini tehdir etmeyecek, ilgili yönetmeliklerle çelişmeyecek kadar küçük kaporta çizik ve göçükleri gibi güvenlik için tehdir oluşturmayacak detayların incelenmesini kapsayan herhangi bir süreç bulunmadığını belirtmek isteriz.

» Araç muayenesi sırasında aracınız ağır kusurlu veya emniyetsiz olarak değerlendirilirse, yani MUAYENEDEN GEÇEMEZ iseniz, 1 ay içerisinde aynı istasyona gitmeniz gerekmektedir Aynı istasyonda 1 ay içerisindeki 1 muayene tekrarı ücretsiz olarak yapılmaktadır.

» Muayene için gerekli belgelerden herhangi biri eksikse muayene işleminin başlatılamayacağını, muayene sırasında kontrol edilen noktalar ile belirli ekipmanların eksikliğinin ağır kusur veya emniyetsiz olarak değerlendirildiğini ve muayene tekrarı gerektirdiğini önemle hatırlatmak isteriz.

» Araç muayenenizin sağlıklı gerçekleştirilebilmesi için muayeneye gitmeden önce aracın dış, alt ve motor havuzunun temizlenmesi gerekmekte, tehlikeli madde taşıyan araçların boş olarak gitmeleri gerekmektedir.

ARAÇ MUAYENE BİLGİLERİ ZORUNLU EKİPMANLAR

Araçta Bulundurulması Gerekli Zorunlu Ekipman Listesi

Ekipmanların adetleri ve özellikleri araç sınıfına ve aracın kullanım amacına göre değişiklik gösterebilir. Araç muayenesinin sağlıklı gerçekleştirilebilmesi için muayeneye gelmeden önce aracın dış, alt ve motor havuzu temizliğini ve tehlikeli madde taşıyan araçların boş olmasını sağlamanızı önemlidir.

Araç sınıfına göre diğer zorunlu ekipmanlar

- Taksi otomobiller: Her zaman kullanılır durumda taksimetre.
- Kamyon ve çekiciler: 1 adet Engel işareti. (E veya e onaylı)
- otobüsler: 1 adet Engel işareti. (E veya e onaylı); pencere halindeki güvenlik çıkışlarının her birinin yanında en az bir adet kırma çekici - Traktörler: Flaşörlü, yanıp sönen, sarı ışıklı, dönerli, uyarı lambası.
- Şehirlerarası yük veya yolcu nakliyatı yapan otobüs, kamyon ve çekiciler: Her zaman kullanılır durumda takograf.
- Römorklar (traktör römorkları dahil) ve kamyonlar: Uygun boyutlarda ve yeterli sayıda arka işaret levhası. (E veya e onaylı)
- Traktör römorkları: Azami hızı saatte 30 km'nin altında olanlarda 1 adet üçgen şeklinde arka işaret levhası. (E veya e onaylı)
- Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre yetki belgesi almış yolcu taşımacılığında kullanılan araçlar: Her 10 koltuk için en az 1 adet boyun korsesi.
- Motosikletler ve motorlu bisikletler: Kask ve koruyucu gözlük

Tüm Araçlar için zorunlu ekipman listesi

- İlk yardım çantası: Traktörler, motosikletler ve motorlu bisikletler hariç tüm motorlu araçlarda 1 adet.
- Büyük sargı bezi (10 cm x 3-5 m), 2 Adet
- Hidrofil gaz steril (10x10 cm 50'lik kutu), 1 Kutu
- Üçgen sargı, 3 Adet
- Antiseptik solüsyon (50 ml), 1 Adet
- Flaster (2 cm x 5 m), 1 Adet
- Çengelli İğne, 10 Adet
- Esmark bandajı, 1 Adet
- Turnike (En az 50 cm örgülü tekstil malzemeden), 1 Adet
- Yara bandı, 10 Adet
- Alüminyum yanık örtüsü, 1 Adet
- Tıbbı eldiven, 2 Çift
- El feneri, 1 Adet
- Üçgen Reflektör: 
Motosikletler ve motorlu bisikletler hariç tüm motorlu araçlarda 2 adet.
- Yangın Söndürme Cihazı: 
Sayısı, cinsi ve kapasitesi araç sınıfına ve aracın kullanım amacına göre değişiklik gösterir.
- Stepne: 
Motosikletler ve lastik tekerlekli traktörler hariç bütün araçlar ile tarım orman römorkları da dahil olmak üzere tüm römorklarda her zaman kullanılabilir durumda bulundurulacaktır.
- Yangın tüpü:
Binek araçlarda 1 adet 1 kg
Yolcu sayısı 26 ya kadar olan otobüsler için 2 adet 2 kg yangın tüpü
Azami ağırlığı 12.000 kg'dan küçük olan kamyonlarda 1 adet 4 kg
Araç tehlikeli madde taşıyor ise 2 adet 6 kg


Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.